το λινουξ στην ελλαδα

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: το λινουξ στην ελλαδα

Δημοσίευσηαπό linuxman » 16 Απρ 2009, 13:44

Off topic:
Δεν μου λέτε να φτιάξουμε και εμείς σαν Ubuntu-GR ένα customized DVD με ότι χρειάζεται μέσα για ένα απλό χρήστη και με όνομα Ubuntistas :mrgreen: τι λέτε για αυτό , μετά θέλω να δω πρόσωπα μερικών σκληροπυρηνικών πως θα μας κοιτάνε :lol: :lol: :lol: , θα σκάσουν από την ζίλια τους :mrgreen:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 16 Απρ 2009, 21:33

Off topic:
Διανομή με όνομα ubuntistas λίγο δύσκολο γιατί θα μας την πέσει η canonical. Επίσης το ubuntu έχει ότι χρειάζεται ο χρήστης.
Αυτό που δεν έχει είναι η γλωσσική υποστήριξη καθώς δεν γίνεται να χωρέσουν τόσες γλώσσες σε ένα cd και τα non-free προγράμματα και codec που δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε καθότι για τα περισσότερα απαγορεύεται η αναδιανομή.
Τώρα το στιλιστικό customize είναι θέμα γούστου και όσες ελληνικές "διανομές" έχω δει βασισμένες στο ubuntu που επεχείρησαν να κάνουν αυτό που λες για μένα απέτυχαν...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 16 Απρ 2009, 22:30

Αρχικά θα συμφωνήσω με το ότι αν τα πειρατικά windows εξακολουθούσαν να είναι εύκολα προσβάσιμα όπως την εποχή των windows 98 και XP. Οι καμπύλες θα ήταν τελείως διαφορετικές. Όχι ότι το compiz ( γιατί metacity και kwin προϋπήρχαν ) δεν έδωσε μια σοβαρή ώθηση στο linux αλλά τα κύρια λάθη, πιστεύω, ήταν της MS. Το κλίμα είναι δικό μου και το κάνω ότι θέλω ήταν σίγουρο ότι δεν θα περνάει για πάντα.

Τώρα αν υπάρχει η κλίση μελλοντικά τα λειτουργικά να γίνουν διαδικτυακά δεν μπορώ να το σχολιάσω γιατί οι ενδείξεις δεν είναι αρκετές ώστε να το υπερασπιστώ αλλά και το μέλλον πολύ αβέβαιο ώστε να το αποκλείσω.

Είναι γενικότερη αλήθεια ότι το ubuntu δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στα hardcore σαλόνια. Η αλήθεια είναι ότι έχουν εξευγενιστεί πολύ. Θυμάμαι όταν πήγα να βάλω πρώτη φορά τα gentoo πρίν απο σχεδόν 5 χρόνια είχα περάσει μια εβδομάδα σπάζοντας το κεφάλι μου να βρώ τι πήγε λάθος. Και τώρα οι νέοι χρήστες εγκαθιστούν από το synaptic το openoffice και κάνουν 10 posts προβλημάτων. Αυτή η στροφή είναι που με ανησυχεί. Είναι γιατί πλέον είναι η απάντηση τόσο εύκολη (που τότε ADSL...) οπότε γιατί να ασχοληθούμε παραπάνω με αυτό το θέμα? Είτε γιατί δεν θέλουμε να ασχοληθούμε και αν τα βρούμε σκούρα παρατάμε και το linux, στη τελική?
Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση τότε σύντομα, μόλις δηλαδή βαρεθεί ο κόσμος το rotating cube, είτε τα εκάστοτε windows εισάγουν και αυτά έναν οι καμπύλες θα αντιστραφούν.

Συνοψίζοντας νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς είτε θριάμβους πάνω σε κάποιες γενικά αμφιλεγόμενες καμπύλες. Η μόνη αλήθεια που μπορώ να δώ είναι μια κίνηση που υπάρχει προς το ελεύθερο λογισμικό, αλλά όχι γιατί ο κόσμος μπορεί πλέον να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα του, αλλά γιατί είναι κάτι καινούριο και πειραματικό για τους περισσότερους.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ktogias » 16 Απρ 2009, 22:42

Nisok έγραψε:
Συνοψίζοντας νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για πανηγυρισμούς είτε θριάμβους πάνω σε κάποιες γενικά αμφιλεγόμενες καμπύλες. Η μόνη αλήθεια που μπορώ να δώ είναι μια κίνηση που υπάρχει προς το ελεύθερο λογισμικό, αλλά όχι γιατί ο κόσμος μπορεί πλέον να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα του, αλλά γιατί είναι κάτι καινούριο και πειραματικό για τους περισσότερους.

Ασχολούμαι, χρησιμοποιώ και συμμετέχω (μη φανταστείτε σπουδέα πράγματα, απλά υπάρχω στο χώρο...) στο ΕΛΛΑΚ από το 1999. Η δική μου αίσθηση είναι αντίθετη με αυτό που λες. Το 2000 και το 2003 το linux ήταν κάτι εντελώς πειραματικό και νέο. Τα τελευταία 2-3 χρόνια βλέπω ότι ο κόσμος έχει ακριβώς αρχίσει να αναγνωρίσει τα πλεονεκτήματα του, γι' αυτό και συγκεντρώνεται όλο και πιο μαζικά γύρω του. Και οι καμπύλες δεν είναι τόσο βραχείς... Από το 2000 βλέπαμε τα opensource projects στο sourceforge και στο frashmeat να αυξάνονται με εκθετικούς ρυθμούς. από τότε ελπίζαμε και διαβλέπαμε ότι θα φτάσουμε κάποια στιγμή μια κρίσιμη μάζα που πλέον ο κόσμος θα ασχοληθεί μαζικά με το ΕΛΛΑΚ. Και η τάση αυτή όχι μόνο δεν αντιστράφηκε, αλλά ενισχύθηκε (με τα όποια τοπικά σκαμπανευάσματα) όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα νομίζω ότι βρισκόμαστε στην κρίσιμη αυτή μάζα και συνεχίζουμε ακάθεκτοι προς την όλο και μεγαλύτερη διάδοση και καταξίωση του ΕΛΛΑΚ.
ktogias
dudeTUX
dudeTUX

IRC: ktogias
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 16 Απρ 2009, 22:50

ktogias

Μάλλον το post μου δεν ήταν απόλυτα σαφές. Στις καμπύλες αυτές δεν τις δημιουργούν τα μέλη του ΕΛΛΑΚ. Αλλά οι everyday χρήστες. Σε αυτούς αναφέρονταν το post.

edit

Και πειραματικό πίστεψέ με είναι για το περισσότερο κόσμο στη καμπύλη αυτή.

edit2
Και για να μην παρεξηγηθώ δεν επικρίνω τη καταπληκτική δουλειά του ΕΛΛΑΚ.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Προηγούμενη

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων