Η γωνιά του Ηπειρώτη (περι free software...και περί ανέμων)

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Η γωνιά του Ηπειρώτη (περι free software...)

Δημοσίευσηαπό bullgr » 31 Μαρ 2009, 19:18

Κακά τα ψέμματα, για να είμαστε ειλικρινείς, με το DirectX οι developers έχουν λύσει κυριολεκτικά τα χέρια τους... Κάνουν αυτό που κάνουν στον μισό χρόνο απ' ότι θα έπρεπε να το κάνουν σε διαφορετική πλατφόρμα. Σε συνδυασμό με το τεράστιο αγοραστικό κοινό στο οποίο απευθύνονται τα windows, τα κάνει ως την κορυφαία και μοναδική επιλογή για τους game developers.

Βέβαια μπορούν οι game developers να κάνουν παιχνίδια του επιπέδο Crysis στο Linux, αλλά θα είναι σαν να "ξανανακαλύπτουν τον τροχό" και με το 3% της αγοραστικής δύναμης καταλαβαίνετε ότι "δεν λέει" να ασχοληθεί κανείς...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 02 Απρ 2009, 07:23

headless έγραψε:Ή δεν διάβασες αυτό που έγραψε ο Bullgr,ή δεν το κατάλαβες.
Δεν είναι: "θέλω να παίξω WoW π.χ.,οπότε πρέπει να αγοράσω Windows" αλλά το ανάποδο.

Εξαρτάται πως ορίζει κανείς τις προτεραιότητες. Ως epirotes έχω πολλές ιδιότητες και μία απ' αυτές είναι η ιδιότητα του gamer (παιχνδιάρη, να τον πούμε; :P :? :oops: ). Ως gamer αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αγαπημένο μου παιχνίδι θα παίζει και θα υποστηρίζεται σε Λίνουξ; :? Έχω ήδη ένα τέτοιο αγαπημένο παιχνίδι. Αν υποθέσουμε όμως ότι το sequel (συνέχεια, επόμενη έκδοση) του αγαπημένου μου παιχνιδιού απαιτεί ΛΣ του Μπιλάκου, θα πρέπει να περιμένω μέχρι να γίνει μετά από χρόνια κάποιο Λίνουξ port; Αλλά υπάρχουν λύσεις για τα πάντα, το μόνο σίγουρο είναι:
έγραψε: Once a gamer, always a gamer!

Άμα γίνεις gamer (παίκτης), είσαι πάντα gamer (παίκτης). :mrgreen:
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 02 Απρ 2009, 10:25

Σίγουρα υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές επιλογές για να παίξει κανείς παιχνίδια στο Linux... Από τα open source, flash games, java games, η νέα μόδα των browser games που το μόνο που χρειάζονται είναι να αποθηκεύονται τα αρχεία ρύθμισης στον υπολογιστή σου (άρα τα περισσότερα είναι συμβατά με το linux), emulators, remakes παλιών παιχνιδιών, παλιά επιτυχημένα εμπορικά παιχνίδια που δόθηκαν μετά από χρόνια δωρεάν κλπ, κλπ, κλπ...

Αλλά (πάντα υπάρχει ένα "αλλά") ως άνθρωποι έχουμε και αδυναμίες... Πως θα παίζω εγώ PRO που δεν υπάρχει για linux και δεν παίζει ούτε με "σφαίρες" στο wine;

Και αποκλείεται να "ξεροσταλιάζω" περιμένοντας πότε και αν το κυκλοφορήσουν για linux... Μπορεί έως τότε να βγω σύνταξη... :mrgreen:
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 02 Απρ 2009, 11:15

Εγώ που έχω βγει ήδη στη σύνταξη; :? :lol: Υπομονή κάποια στιγμή θα το βρεις στο wine και θα δουλεύει άψογα. Αλλά μέχρι τότε, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλη ή αν είσαι gamer σαν κι εμένα που δοκιμάζει όλα τα παιχνίδια και του αρέσουν και σχεδόν όλα τα είδη παιχνιδιών παρηγορήσου με πασιέντες, Μπλακ-Τζακ και συναφή. :mrgreen:
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Re: Η γωνιά του Ηπειρώτη

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 17 Απρ 2009, 12:31

michael_k έγραψε:Εμ, συγγνώμη αλλά εμένα πάλι η συζήτηση δεν μου κολλάει ούτε ως τίτλος ούτε ως περιοχή του φόρουμ. Εδώ να πούμε για καμιά ηπειρώτικη πίτα;

Την καλύτερη τυρόπιτα την έφτιαχνε μια βάβω στο Βραδέτο, Ζαγόρια. :lol: Αλλά δεν έδινε την συνταγή σε κανέναν τουρίστα. :lol:
Τελευταία επεξεργασία από Epirotes και 13 Μάιος 2009, 03:26, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 17 Απρ 2009, 15:28

bullgr έγραψε:
tolis_01 έγραψε:Και πάλι, με το directx τι θα γινόταν;;;

bullgr έγραψε:επί εποχής MS-DOS υπήρχαν παιχνίδια, και 3d παρακαλώ που έτρεχαν απευθείας από το MS-DOS (DOOM, Duke Nukum 3D για τους παλιούς), χωρίς τη χρήση των DirectX...

bullgr έγραψε:Δες το άρθρο του Urban Terror στο τελευταίο τεύχος Ubuntistas... Θα δεις ότι δεν υπάρχει εγκατάσταση... Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσεις το συμπιεσμένο αρχείο, να το αποσυμπιέσεις στο home folder σου, να αλλάξεις τα δικαιώματα του εκτελέσιμου αρχείου (chmod 774 ioUrbanTerror.xxx) και είσαι έτοιμος!!!

Μου φαίνεται πως τζάμπα γράφω μερικές φορές...

Ναι, DOS-GW, κάπως έτσι, τέσπα, ένα από τα πρώτα μου παιχνίδια ήταν σε DOS, τέσσερις δισκέτες ... Heretic, αρχικό, και Doom2, δώρα από ένα φίλο gamer (Παιχνιδιάρη, να τον πούμε; Δεν μου πάει καλά στ' αυτί! Παίκτης, καλό είναι, και μανιακός παικτής, μέσα είμαι, αν και κάπως ψυχωδιαγνωστικό) .

Δεν θυμάμαι, αν απάντησα ήδη στον φίλο που είπε ότι:
headless έγραψε:Ή δεν διάβασες αυτό που έγραψε ο Bullgr,ή δεν το κατάλαβες.
Δεν είναι: "θέλω να παίξω WoW π.χ.,οπότε πρέπει να αγοράσω Windows" αλλά το ανάποδο.

Ως γκέιμερ, κοιτάω πάντα τι προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία τόσο σε ελάχιστες όσο και σε προτεινόμενες απαιτήσεις. Ως Ουμπουντίστας θα προτιμώ πάντα εταιρείες που κάνουν τα παιχνίδια τους linux port. Αν είναι και free, με την έννοια του τζάμπα, ακόμα καλύτερα. (Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: τζάμπα θα είναι το πορτ (port) κομμάτι, το παιχνίδι το ίδιο θα πρέπει να είναι αγορασμένο.) Το Νeverwinter Nights (NWN) των Atari (εκδ.)/Bioware (κατασκευάστρια) είναι το καλύτερο παράδειγμα για μένα: μετά από αρκετή γκρίνια και μέσα από μια ισχυρή υπομάδα οπαδών του παιχνιδιού στα επίσημα φόρουμ της κατασκευάστριας εταιρείας, βγάλαν διανομή για Λίνουξ (linux server, κάτι τέτοιο δεν θυμάμαι καλά), το οποίο παίζει άψογα σε μένα και υπάρχουν ακόμα πολλοί κόσμοι, φτιαγμένοι από οπαδούς με πολύ μεράκι, που μπορώ άνετα να παίζω για χρόνια ακόμα. Βέβαια τα γραφικά είναι λίγο πανάρχαια, αλλά μέχρι να βγει ο διάδοχος (Neverwinter Nights 2 [NWN2]) σε διανομή Λίνουξ, ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι. :lol:

Και το WoW είναι χάλια παιχνίδι, τέλος πάντων, δεν κάνει για μένα. Δεν θέλω να κρίνω, παρότι το έκανα ήδη, όταν είπα χάλια ... Τέλος πάντων, το δοκίμασα, αφού η ATI μου έδινε μια δοκιμαστική συνδρομή μαζί με τον οδηγό της κάρτας γραφικών. Εμένα, και το τονίζω αυτό, δεν μου λέει κάτι σαν παιχνίδι. Αυτό που προσφαίρει το WoW με συνδρομή, το προσφέρει οι κοινότητα των NWN και NWN2 τσάμπα και σε πολύ καλύτερη ποιότητα. *shrug* :shock: :lol:
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 09 Μάιος 2009, 05:47

Μιά απάντηση στον mangelasakis από το ακόλουθο νήμα συζήτησης: viewtopic.php?f=16&t=4816&start=10

mangelasakis έγραψε:
Κ κακα τα ψεματα σε applications το linux δεν μπορουν να συναγωνιστουν σε καμια περιπτωση τα win.
Για αυτο κ ο περισσοτερος κοσμος χρησιμοποιει win.

Ποιός είπε ότι είναι ψέματα; :? Έτσι γενικά δεν ισχύει αυτό που λες. :roll: :mrgreen: Μπορούν κάλλιστα να συναγωνιστούν οι εφαρμογές των Λίνουξ αυτές των παραθύρων κι ενίοτε το κάνουν και με μεγάλη επιτυχία. :roll: ;) Κι ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί παράθυρα του Μπιλάκου, επειδή αυτά του πλασάρουν οι έμποροι. :lol:
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 10 Μάιος 2009, 11:47

Epirotes έγραψε:
Ποιός είπε ότι είναι ψέματα; :? Έτσι γενικά δεν ισχύει αυτό που λες. :roll: :mrgreen: Μπορούν κάλλιστα να συναγωνιστούν οι εφαρμογές των Λίνουξ αυτές των παραθύρων κι ενίοτε το κάνουν και με μεγάλη επιτυχία. :roll: ;) Κι ο περισσότερος κόσμος χρησιμοποιεί παράθυρα του Μπιλάκου, επειδή αυτά του πλασάρουν οι έμποροι. :lol:

Ακούω από πολλούς ότι πχ το gimp είναι ισάξιο του photoshop, αλλά όλοι όσοι το χρησιμοποιούν στην δουλειά τους (επαγγελματικά) λένε το αντίθετο. Το ίδιο και με άλλες εφαρμογές.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 11 Μάιος 2009, 15:30

Εξαρτάται από τον επαγγελματία θα έλεγα. Είναι και επαγγελματίες που σου λένε ότι για επαγγελματική δουλειά σε οπτικό υλικό μόνο Apple υπολογιστής αξίζει να'χει κανείς. Και μια απορία σχετική: μήπως αυτοί που λένε ότι το photoshop κάνει για επαγγελματική δουλειά το λένε απλά και μόνο επειδή αυτό έμαθαν να δολεύουν και που να τρέχουν τώρα να μαθαίνουν καινούριο λογισμικό, αφού υπάρχει το έτοιμο; Ρωτάω ειλικρινά, γιατί δεν ξέρω και δεν με ενδιαφέρει και πάρα πολύ, γιατί δεν είμαι επαγγελματίες του είδους αυτού. Ως οικιακός χρήστης το gimp με καλύπτει προς το παρόν, αν και δεν το πολυδουλεύω κι ούτε μπορώ να πω ότι το έχω μάθει να το δουλεύω. Κι άλλη μια απορία, σχετική με την προηγούμενη: αν θυμάμαι καλά κάποιος φίλος/φίλη εδώ είχε αναφέρει επί του θέματος ότι η Disney φτιάχνει κινούμενα με το gimp (Shrek?), οπότε δεν μπορεί να είναι τόσο χάλια όσο ακούγεται. Αλλά εν πάσει περιπτώσει, έστω ότι δέχομαι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει αυτό που λες, δεν είναι παρά μόνο μία εφαρμογή, ενώ ο φίλος την απάντηση του οποίου σχολίασα μιλούσε για εφαρμογές γενικώς, όπου υποτίθεται -και το τονίζω αυτό: υποτίθεται- ότι είναι πιο μπροστά ο Μπιλάκος και το λειτουργικό του.
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 11 Μάιος 2009, 18:41

Το να πείς οτι η Disney ή η Pixar φτιάχνουν ταινίες με το gimp θα ήταν λιγάκι ...εχμ,αφελές.

ΩΣΤΟΣΟ το Linux έχει μπεί για τα καλά στην show business και στον τομέα των ψηφιακών εφέ.
Mίνι κουίζ:

Τί κοινό έχουν οι τανίες Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull,300,Wall-E,The Golden Compass,Harry Potter and the order of the Phoenix,I am Legend,για να αναφέρω μερικές από τις πιο πρόσφατες;

Στην πραγματικότητα έχουν 2 κοινά:
1.έχουν όλες καταπληκτικά animations και special effects
2...τα οποία δημιουργήθηκαν σε computers που τρέχουν Linux.

Όπως γράφει κι ο Robin Rowe στο http://www.linuxmovies.org/:"In the film industry, Linux has won. It's running on practically all servers and desktops used for feature animation and visual effects."

Και αυτό δεν είναι μια απλή εκτίμηση,είναι η αλήθεια.
Όλα τα εφέ των τανιών που προανέφερα δημιουργήθηκαν σε Linux clusters με το Pixar's Renderman και το Autodesk Maya.
Δεν είμαι ειδικός στο πώς και το γιατί,αλλά για να το πώ με 2 κουβεντες αυτό συμβαίνει επειδή το Linux μπορεί να κατευθύνει πολύ πιο αποτελεσματικά την (τεράστια) υπολογιστική ισχύ ενός ολόκληρου cluster υπολογιστών στο rendering 2d και 3d εικόνων.
Λιγάκι ειρωνικό βέβαια αυτό,αν το δεί κανείς απο τη σκοπιά ενός απλού desktop user,που πολλές φορές δυσκολεύεται να εκμεταλλευτεί την ισχύ μιας απλής Ati ή Nvidia κάρτας που έχει.
Είναι πάντως παρήγορο να ξέρει κανείς οτι όταν βλέπουμε στην οθόνη αυτά τα εφέ που μας αφήνουν με το στόμα ανοιχτό,στην ουσία βλέπουμε τη δύναμη του Linux :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων