Μηχανή εσπρέσο έχετε σπίτι;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Μηχανή εσπρέσο έχετε σπίτι;

Δημοσίευσηαπό nikosal » 30 Μάιος 2009, 17:00

Είχα χρόνια νεσπρέσο: Από το 1999 ως το 2006, τουλάχιστον. Είχα καταναλώσει μάλλον χιλιάδες κάψουλες και υπήρχε καιρός που ήμουν τόσο φαν, που δεν φανταζόμουν ότι θα άλλαζα μηχανή στη ζωή μου.

Αλλά σταδιακά ήρθε ο κορεσμός:
    Η γεύση του καφέ της κάψουλας, το 1999 (τα πρώτα χρόνια τέλος πάντων), μου φαινόταν πολύ ανώτερη ό,τι άλλο έπινα στην πιάτσα. Όμως τα τελευταία χρόνια που ανέβηκε η ποιότητα στα καφενεία έξω, έπινα σε αυτά καφέ πολύ καλύτερο από ό,τι με τη νεσπρέσο. Σταδιακά ο καφές της κάψουλας άρχισε να με ενοχλεί.
    Όσο και αν η νεσπρέσο προσφέρει πολλές γεύσεις, τελικά είναι περιορισμένες: Τα τελευταία χρόνια αγόραζα μόνο ριστρέτο και αρπέτζιο ενώ οι "σπέσιαλ εντίσιονς" που επίσης αγόραζα όταν κυκλοφορούσαν δεν ήταν πια τόσο "ξεχωριστές".
    Είτε εγώ, είτε οι φίλοι όταν ταξίδευαν στο εξωτερικό μου έφερναν πάντα καφέδες νέους εσπρέσο και φλιτζανάκια. Το ότι δεν είχα μηχανή να τους απολαύσω και έπρεπε να τους χαρίσω στην αδελφή μου με... πλήγωνε. Αλλά και στην Ελλάδα άρχισαν να κυκλοφορούν πολλοί καλοί εσπρέσο σε χαμηλή τιμή, όπως πχ. από την περιοχή των Ζαπατίστας και ήθελα να έχω σπίτι τέτοιους, παρά τις κάψουλες της πολυεθνικής. Γενικά, άρχισε να με ενοχλεί σφοδρά η ιδέα της εταιρίας που δεν σε αφήνει να δοκιμάσεις τον καφέ καμιάς άλλης (υποθέτω ότι ο λόγος που δεν κυκλοφορεί πχ. Σεκαφρέντο ή Ντανέζι κάψουλα, είναι ότι η Νεστλέ θα έχει πατεντάρει τη μορφή της κάψουλας...)
    Ενοχλητικό τέλος ήταν όχι μόνο το 40λεπτο που έδινα ανά καφέ (υποθέτω θα έχει πάει τώρα παραπάνω) αλλά και το γεγονός ότι σε όλη την Ευρώπη η κάψουλα έχει φθηνότερα (θυμάμαι ότι γύρω στο 2005 την είχα βρει στη Γαλλία 29 λεπτά τη μία, με παράδοση στο σπίτι όπως εδώ.
    Αφήνω κατά μέρος τη σπατάλη της μιας αλουμινένιας συσκευασίας ανά καφέ, την οποία για να ανακυκλώσεις πρέπει να κόψεις και να αδειάσεις από το περιεχόμενο!

Το 2006 πήγα τη μηχανή στο εξοχικό και εκεί μένει τώρα... Δεν έχω μετανιώσει καθόλου, κάθε άλλο.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 30 Μάιος 2009, 17:02

εεεχχμμμ... πόσους καφέδες θα ποιο ο καμένος? χειμόνα πείνω ΝΕΣ-γαλικό-ελληνικό, όταν αρχίζουν οι ζέστες φραπέ-σοκολάτα-ελληνικό το προί...
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 30 Μάιος 2009, 19:46

nikosal έγραψε:Σταδιακά ο καφές της κάψουλας άρχισε να με ενοχλεί

αυτό συνέβη διότι εξασκήθηκαν οι γευστικοί σου κάλυκες ;)
μην αποθηκεύετε καφέδες, ο χειρότερος ποιοτικά αν είναι φρέσκος είναι καλύτερος από έναν εξαιρετικό ποιοτικά αλλά μπαγιάτικο.
κάποιοι κάνουν home-roasting, δεν έχω φτάσει ακόμα σε τέτοιο επίπεδο (ο άψητος διατηρείται).

...εχθές αγόρασα danesi 100% arabicca 30 ημερών ... τέλεια! :)
και πάντα τον αλέθω σε μύλο λίγο πριν κάνω τον καφέ
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 31 Μάιος 2009, 10:36

Δεν ξέρω πότε θα "βαρεθώ" τη γεύση του νεσπρέσσο αλλά όντως και εγώ τους δύο προαναφερόμενους χρησιμοποιώ κυρίως. Όμως και από τις άλλες κάψουλες που έχω δοκιμάσει έχω απογοητευθεί περισσότερο. Βέβαια για την τιμή συμφωνώ απόλυτα, στην Ελλάδα γενικά μας κλέβουν άγρια στον καφέ είτε στο σπίτι είτε στην καφετέρια. Επίσης nikosal θεώρησε εαυτόν τυχερό που βρίσκεις καλής ποιότητας καφέ έξω γιατί το πανάκριβο νεροζούμι που μου φέρνουν στις καφετέριες το θεςωρώ απλώς συνοδευρτικό του παραδόξως πολύ καλού wifi που μου προσφέρουν.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό Ubuntu 10.10 (32bit)
Η/Υ&Μοντέλο: Intel Core2 Duo 6400 @ 2.13GHz / 2GB / NVidia GF 7300 LE / Intel HDA VIA VT82xx / 23" LΕD, 1920x1080
Εκτυπωτής Canon Pixma MP510, Webcam Trust WB6250X
michael_k
punkTUX
punkTUX

IRC: michael_k
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 31 Μάιος 2009, 16:14

Μόλις γύρισα από Ιταλία, όπου ήπια 25 περίπου καλούς έως άριστους εσπρέσο, προς 0,85, 0,90 και 1,00 €. Αυτές τις τρεις τιμές πλήρωσα, από το αεροδρόμιο της Ρώμης και της Μπολόνιας, ως καφετέριες στη Τζεζένα, Ραβένα, Φουρλί, Μπολόνια, Μπερτινόρο και Φουρλιμπόπολι (χαχα, όλες οι πόλεις / χωριά που πήγα). Και μην ακούτε το μύθο "στη Ελλάδα κρατάς τραπέζι" κλπ. το ίδιο γίνεται και στην Ιταλία, δηλ. κρατάς αν θες τραπέζι (αν και το 75% τον πίνει στο όρθιο και φεύγει) σε κεντρική πλατεία και πάλι 1 ευρώ θα δώσεις. Άσε που όσοι χρησιμοποιούν αυτή τη δικαιολογία, ξεχνάνε ότι στην Ελλάδα αν τον πιεις σε ένα λεπτό στον πάγκο της καφετέριας και φύγεις, πάλι 2.5€ σου ζητάνε!!

Είμαστε όμως αξιοθρήνητοι. Είμαστε αυτό που είμαστε σε όλα τα πράγματα στην Ελλάδα, αδιάφοροι και απρόσεκτοι. Δεν διστάζουμε να καθόμαστε και να πληρώνουμε 3 και 4 € τον καφέ και ας διαμαρτυρόμαστε από την άλλη για τα 700 και 800 € του μισθού. Αποδεχόμαστε επίσης τη μοίρα μας αγόγγυστα: Όταν γυρίζω πίσω ένα εσπρέσο που είναι νερομπούλι, γιατί ο καφετζής είναι πραγματικά αδαής (στην Ιταλία ο μπαρίστα που φτιάχνει τον καφέ στις μεγάλες καφετέριες πληρώνεται περισσότερο από το μάγειρα) με κοιτάνε παράξενα. Δεν πειράζει, μου αρέσει! Σας παροτρύνω μάλιστα να κάνετε το ίδιο, όπως και για κάθε άλλο προϊόν που πληρώνετε και δεν σας ικανοποιεί, ακόμα και αν έχει μισό ευρώ.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 31 Μάιος 2009, 17:47

Σωστός!!! Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Οι συγκρίσεις με το εξωτερικό σε αυτό το θέμα πονάνε! Βασικά όταν το 99% πάει στην καφετέρια για το θεαθήναι και όχι για τον καφέ (έστω με την παρέα) τι να περιμένουμε... Αλλά δεν θέλω να επεκταθώ γιατί πάλι θα καταλήξουμε στο κοινωνικό μοντέλο και τα χάλια του και τώρα έχω ανάγκη χαλάρωσης επομένως θα περιμένει η συζήτηση αυτή.
Η/Υ&Μοντέλο: Intel Core2 Duo 6400 @ 2.13GHz / 2GB / NVidia GF 7300 LE / Intel HDA VIA VT82xx / 23" LΕD, 1920x1080
michael_k
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 31 Μάιος 2009, 22:55

Πραγματικά, θα άνοιγε μεγάλη κουβέντα... Γιατί για να φτάσεις να δεις την τελική χρέωση ενός καταστηματάρχη σε ένα προϊόν του, θα πρέπει επίσης να εξετάσεις και το πλαίσιο στο οποίο λειτουργεί η ελληνική αγορά: Από την έκδοση αδειών και τις συνθήκες στο χονδρεμπόριο, ως την ασφάλιση των επιχειρηματιών και των εργαζομένων κλπ. κλπ. Κάποιοι τομείς λοιπόν ενδέχεται να συμβάλουν στην ακρίβεια, αλλά ως ένα βαθμό. Όχι από 1 ευρώ 2,5 ή 3 ο εσπρέσο.

Αλλά... αλλά... σπαμάρουμε... Ας μείνουμε στην καφετιέρα!
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 01 Ιουν 2009, 13:57

Λοιπόν επί της καφετιέρας εγώ θα επιμείνω στο σύστημα κάψουλας της Nespresso (βέβαια δεν έχω δοκιμάσει το αντίστοιχο της Illy ακόμα). Μπορεί να μην είναι η επιτομή της τέχνης του καφέ αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε την παράμετρο των συνθηκών χρήσης. Για εμένα που φτιάχνω το καφεδάκι μου συνήθως με τη μικρή κρεμασμένη επάνω μου ή που γενικά δυσκολεύομαι να βρω ήρεμη στιγμή, είναι πραγματικά μια καλή λύση. Βασικά με ενδιαφέρει ταχύτητα (γρήγορη προθέρμανση), απλότητα στη χρήση και σταθερότητα στο αποτέελσμα ακόμα και αν σκουντουφλάω. Επίσης όπως κάθε παντρεμένος γνωρίζει το ελάχιστο καθάρισμα των συστημάτων κάψουλας σε σχέση με τα "κανονικά" είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Και εγώ βέβαια κατακρίνω το κόστος της κάψουλας αλλά έχει και το πλεονέκτημα της διατήρησης της φρεσκάδας του καφέ μέχρι τη χρήση ιδίως αν κάποιος δεν έχει σταθερή ημερήσια κατανάλωση. Για να μην αναφέρω το θέμα των περιοχών με υγρασία (όπως εδώ που μένω).
michael_k
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 05 Ιουν 2009, 23:32

michael_k έγραψε:
dpol έγραψε:Έχω βολευτεί και εγώ με τους nespresso της KRUPPS εδώ και λίγο καιρό και είμαι καλά...

Όλε!!! είμαστε δυο! Τις καινούριες γεύσεις τις δοκίμασες; Ο Indiriya πολύ καλός και ο Lungo Intenso απλώς έλειπε από τη συλλογή! Εν τω μεταξύ έχω πάρει και το Aeroccino το οποίο αν και ακριβουτσικο μου έχει λύσει τα χέρια με τα γάλατα καθώς χτυπάει και κρύο αφρόγαλα τώρα που μπαίνουμε στην εποχή του φρέντο.

Καθυστερημένη απάντηση... :(

Πήραμε εσπρεσιέρα και αεροτσίνο πακέτο και με 50 ευρώ επιστροφή σε δωροεπιταγή που έγινε κάψουλες (έχουμε για ολο το καλοκαίρι)...
Πραγματικά πολύ βολικό, δεν μπορώ να πώ ότι όλες οι γεύσεις μας άρεσαν αλλά θα καταλήξουμε σταδιακά..
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 09 Ιουν 2009, 18:56

Με γειά! Καλωσήλθες στο κλαμπ! Το αεροτσίνο είναι όλα τα λεφτά όπως θα διαπιστώσεις, άξιζε η αγορά του! Από γεύσεις προτείνω ανεπιφύλακτα (εκτός τους κλασσικούς Arpeggio και Ristretto) τους καινούριους Indirya και Lungo fortissimo.
michael_k
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων