Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

Δημοσίευσηαπό Alexandros_ » 14 Δεκ 2009, 04:04

per έγραψε:Για πρώτη φορά πριν 2,5 περίπου χρόνια άκουσα στον χώρο της δουλειάς μου το όνομα Ubuntu

Μηπως ζητανε κανενα υπαλληλο??? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Άβαταρ μέλους
Alexandros_
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 14 Δεκ 2009, 15:16

Αρχίσα να ασχολούμε με linux πριν τέσσερα χρόνια και αυτό λόγο ότι τα windows μου φάνηκαν αρκετά δύσκολα και αρκετά παράλογα. Είχαν να πιάσω υπολογιστή στα χέρια μου από τις αρχές του 90 που είχα μια amiga τοτε. Ετσί το 2003 αποφάσισα να πάρω το πρώτο μου pc. Για ένα χρόνο ζούσα τον εφιάλτη του παραλογισμου από τα windows. Καμία λογική δεν μπορούσε να σε οδηγήσει στην επίλυση προβλημάτων υπήρχε και αυτός ο καθημερινός φόβος τρομοκρατία του αόρατου virus... Με το που έβαλα ubuntu παρά τα προβλήματα που υπήρχαν τότε δεν ξαναγύρισα ποτέ στα windows. Τουλάχιστον εδώ είσαι στην αιχμή της τεχνολογίας και αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μπορείς να το λύσεις.
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ntinos_ » 15 Δεκ 2009, 23:01

vista killer έγραψε:... και αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα μπορείς να το λύσεις.

και πολλές φορές σου δίνει το ίδιο το σύστημα τη λύση ;) :D :bow:

εμένα με έβαλε ένας φίλος τότε σε fedora αλλά ποτέ μα ποτέ τότε δεν κατάφερα να ενεργοποιήσω τα 3D κάτι που ήθελα τόσο πολύ. ψάχνοντας απο εδώ κι εκεί κατέληξα στο ubuntu και να ενεργοποιώ τα 3D υπερβολικά εύκολα με το που μπήκα για πρώτη φορά στην επιφάνεια εργασίας :D

με λίγα λόγια στην αρχή έβαλα λίνουξ για τα εφέ. μετά δεν ξέρω τι με κράτησε. είμαι άνθρωπος που όταν βαριέται κάτι το πετάει αλλά ένα λειτουργικό? ακόμα δεν κατάλαβα ακριβός το λόγο που που αρέσει το ubuntu και γενικότερα το linux. πιστεύω πως το κρατάω και θα το κρατάω για πάντα τουλάχιστον σε ένα υπολογιστή αν όχι σε όλους για την αίσθηση ελευθερίας που μου δίνει όταν το χρησιμοποιώ και κυρίως η φιλοσοφία του απο πίσω που πάνε πακέτο :)

ΥΓ. περιμένω την 10.4 περισσότερο απο το καθένα σας :D ελπίζω μόνο να υποστηρίζει την ΑΤΙ μου
Desktop :CPU intel 4400 core 2 duo 2.0Ghz M/b ASUS P5VD2-X GPU MSI GeForce GT 630 4GB RAM 2x1GB single channel 667Mhz DDR2 HDD (SATA)WD 160 GB windows ,(IDE) WD 40GB ubuntu 12.04(IDE), SG 200GB data, (SATA)SG 160GB data
Άβαταρ μέλους
ntinos_
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mrjack » 20 Δεκ 2009, 17:10

Γιατι μου το προτεινα ενας μεγαλυτερος, γνωστος μου.

Εμεινα/μενω στο Linux για την παραμετροποιηση που σηκωνουν, την ενασχοληση με το pc σε πιο χαμηλο επιπεδο και το νοημα της ιστοριας που κουβαλαει.
Για ΕΛ/ΛΑΚ κλπ ειμαι περισσοτερο Torvalds παρα Stallman. Στο μελλον δεν ξερω, προς το παρον παντως δεν καιγομαι τοσο βαθια.
Άβαταρ μέλους
mrjack
seniorTUX
seniorTUX

IRC: mrjack
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mitsakos » 29 Δεκ 2009, 01:06

Δεν θέλω να ξεχνιόμαστε... :!:

Είναι καλό να μαθαίνουμε και από τους νεοεισερχόμενους φίλους μας -και όχι μόνο- ποιοι είναι οι λόγοι που περάσαμε στο Linux.... :D
Γνώσεις ⇛ Linux: Not bad ┃ Προγραμματισμός: Λίγο┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ 18.04 LTS x64
Προδιαγραφές ⇛ SONY VAIO VGN-NW21EF & DELL Inspiron 15 Series
>>Οδηγοί-How To-Tutorials<< && >>Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους<<
Άβαταρ μέλους
Mitsakos
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 29 Δεκ 2009, 02:49

Εγώ ασχολήθηκα με το Linux πριν από λίγους μήνες όταν σε ένα blog για υπολογιστές διάβασα για το Ubuntu και την δυνατότητα που παρέχοταν να δοκιμάσω ένα άλλο ΛΣ χωρίς να κάνω φορμάτ στον υπολογιστή μου. Μέχρι τότε αν και δεν ήμουν καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένος με τα Vista (αν και παραμένω noob στους υπολογιστές μετά από 10 χρόνια που τους χρησιμοποιώ) δίσταζα να βάλω κάτι άλλο στο PC. Ο λόγος το "διαβόητο" τερματικό και οι δυσκατανόητες εντολές του. Κάθε άρθρο που διάβαζα για το Linux επέσειε τον "μπαμπούλα" του τερματικού που τρομοκρατούσε και τον πιο έμπειρο χρήστη. Με άλλα λόγια "που πας ρε Καραμήτρο".. Φανταζόμουν το πιο τρομακτικό σενάριο: να προσπαθώ να κάνω εγκατάσταση το linux σε περιβάλλον DOS, να χάνω την σύνδεση στο ιντερνετ, να χρειάζεται να πληκτρολογώ εντολές από το τερματικό όλη την ώρα, να γίνεται ακόμα και η πιο απλή διαδικασία ένας εφιάλτης από εντολές, ρυθμίσεις, τύπους και εξισώσεις lol... όσο και αν φαίνεται αστείο, αυτή ηαντίληψη είναι η πλεον ευρέως διαδεδομένη στους απλούς χρήστες των windows.

Όταν κατέβασα το CD από το site του Ubuntu και εγκατέστησα το Ubuntu σαν ένα πρόγραμμα στα windows πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Περίμενα να δω τα Ιμαλάια (από πλευράς δυσκολίας κατανόησης) και είδα μια πεδιάδα :D . Όμορφο περιβάλλον, εύχρηστο menu, πολλές επιλογές κ.α. Λέω, ευκαιρία να κάνω και ένα φορμάτ (είχε γεμίσει το σύστημα σκουπίδια και δε τράβαγε άλο) και να βάλωκαι το Ubuntu σε dual boot. Χρειάστηκε πάνω από 3 τέταρτα με μια ώρα να βάλω τα Vista και κάποια από τα προγράμματα που είχα. Το Ubuntu εγκαταστάθηκε σε 20 λεπτά μαζί με όλα τα προγράμματα. Απίστευτο! Η εγκατάσταση πανεύκολη, η ταχύτητα πρωτόγνωρη για το μηχάνημά μου. Συγκρίνω τις ατελείωτες ώρες που περνούσα στην database της Microsoft, στα διάφορα φόρουμ για τα χίλια δυο προβληματα με τη regstry, τα malware, τα "missing dll" τα errors, την μπλέ οθόνη που μου έσκαγε στη μούρη τελευταία και και και... Η αλήθεια είναι ότι προβληματα μου έβγαλε και το Karmic με την αναβάθμιση από το Jaunty. Αλλά όλα λύθηκαν μέσα σε ένα 20λεπτο με μια πρόχειρη αναζήτηση σε αυτό το φόρουμ.

Δεν είναι όλα τέλεια βέβαια (κυρίως με τα παιχνίδια). Πέρα από δύο τρεις βασικές εντολές που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ, όλες οι υπόλοιπες, που διαβάζω στο φόρουμ, μου είναι ακατανόητες που απαιτούν αποστήθιση μιας και δεν έχω γνώσεις υπολογιστών. Ακόμα βρίσκομαι σε αμηχανία πως να χειριστώ ένα αρχείο bin. Δε με πειράζει όμως γιατί προτιμώ να καταβαλω προσπάθεια να εξοικειωθώ με κάτι που δε γνωρίζω παρά να σπαταλήσω χρήμα και ξενύχτια για κάτι που το αγόρασα ακριβά και δεν δούλεψε ποτέ έτσ όπως έπρεπε να δουλέψει. Το γεγονός και μόνο ότι ακόμα και εγώ ο άσχετος μπορεί να κάνει ένα ΛΣ να δουλέψει γιαυτόν έτσι όπως πρέπει ε, αυτό είναι μια εμπειρία που τα δισεκατομμύρια μιας πολυεθνικής και ο στρατός των διαφημιστών της, μου στέρησε για καιρό.

Για να απαντήσω λοιπόν τι με έκανε να ρίξω μια ματιά στο Λίνουξ και να ασχοληθώ μ'αυτό, θα πω ότι ήταν λιγότερο τα προβληματα tων Vista και περισσότερο οι έλληνες bloggers και η δυνατότητα να δοκιμάσω το λίνουξ χωρίς φορματ. Η ευκαιρία δηλαδή να συγκρίνω δύο ΛΣ δίπλα δίπλα και να κάνω την επιλογή μου.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (el_GR.UTF-8),
3 AMD Athlon II X2 250 Processor ‖ RAM 4032 MiB ‖ Gigabyte GA-MA770T-UD3
4 nVidia GT215 [GeForce GT 240] [10de:0ca3] (rev a2)
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 29 Δεκ 2009, 13:44

razor έγραψε:Εγώ ασχολήθηκα με το Linux πριν από λίγους μήνες όταν σε ένα blog για υπολογιστές διάβασα για το Ubuntu και την δυνατότητα που παρέχοταν να δοκιμάσω ένα άλλο ΛΣ χωρίς να κάνω φορμάτ στον υπολογιστή μου. Μέχρι τότε αν και δεν ήμουν καθόλου μα καθόλου ευχαριστημένος με τα Vista (αν και παραμένω noob στους υπολογιστές μετά από 10 χρόνια που τους χρησιμοποιώ) δίσταζα να βάλω κάτι άλλο στο PC. Ο λόγος το "διαβόητο" τερματικό και οι δυσκατανόητες εντολές του. Κάθε άρθρο που διάβαζα για το Linux επέσειε τον "μπαμπούλα" του τερματικού που τρομοκρατούσε και τον πιο έμπειρο χρήστη. Με άλλα λόγια "που πας ρε Καραμήτρο".. Φανταζόμουν το πιο τρομακτικό σενάριο: να προσπαθώ να κάνω εγκατάσταση το linux σε περιβάλλον DOS, να χάνω την σύνδεση στο ιντερνετ, να χρειάζεται να πληκτρολογώ εντολές από το τερματικό όλη την ώρα, να γίνεται ακόμα και η πιο απλή διαδικασία ένας εφιάλτης από εντολές, ρυθμίσεις, τύπους και εξισώσεις lol... όσο και αν φαίνεται αστείο, αυτή ηαντίληψη είναι η πλεον ευρέως διαδεδομένη στους απλούς χρήστες των windows.

Όταν κατέβασα το CD από το site του Ubuntu και εγκατέστησα το Ubuntu σαν ένα πρόγραμμα στα windows πραγματικά εντυπωσιάστηκα. Περίμενα να δω τα Ιμαλάια (από πλευράς δυσκολίας κατανόησης) και είδα μια πεδιάδα :D . Όμορφο περιβάλλον, εύχρηστο menu, πολλές επιλογές κ.α. Λέω, ευκαιρία να κάνω και ένα φορμάτ (είχε γεμίσει το σύστημα σκουπίδια και δε τράβαγε άλο) και να βάλωκαι το Ubuntu σε dual boot. Χρειάστηκε πάνω από 3 τέταρτα με μια ώρα να βάλω τα Vista και κάποια από τα προγράμματα που είχα. Το Ubuntu εγκαταστάθηκε σε 20 λεπτά μαζί με όλα τα προγράμματα. Απίστευτο! Η εγκατάσταση πανεύκολη, η ταχύτητα πρωτόγνωρη για το μηχάνημά μου. Συγκρίνω τις ατελείωτες ώρες που περνούσα στην database της Microsoft, στα διάφορα φόρουμ για τα χίλια δυο προβληματα με τη regstry, τα malware, τα "missing dll" τα errors, την μπλέ οθόνη που μου έσκαγε στη μούρη τελευταία και και και... Η αλήθεια είναι ότι προβληματα μου έβγαλε και το Karmic με την αναβάθμιση από το Jaunty. Αλλά όλα λύθηκαν μέσα σε ένα 20λεπτο με μια πρόχειρη αναζήτηση σε αυτό το φόρουμ.

Δεν είναι όλα τέλεια βέβαια (κυρίως με τα παιχνίδια). Πέρα από δύο τρεις βασικές εντολές που έχω συνηθίσει να χρησιμοποιώ, όλες οι υπόλοιπες, που διαβάζω στο φόρουμ, μου είναι ακατανόητες που απαιτούν αποστήθιση μιας και δεν έχω γνώσεις υπολογιστών. Ακόμα βρίσκομαι σε αμηχανία πως να χειριστώ ένα αρχείο bin. Δε με πειράζει όμως γιατί προτιμώ να καταβαλω προσπάθεια να εξοικειωθώ με κάτι που δε γνωρίζω παρά να σπαταλήσω χρήμα και ξενύχτια για κάτι που το αγόρασα ακριβά και δεν δούλεψε ποτέ έτσ όπως έπρεπε να δουλέψει. Το γεγονός και μόνο ότι ακόμα και εγώ ο άσχετος μπορεί να κάνει ένα ΛΣ να δουλέψει γιαυτόν έτσι όπως πρέπει ε, αυτό είναι μια εμπειρία που τα δισεκατομμύρια μιας πολυεθνικής και ο στρατός των διαφημιστών της, μου στέρησε για καιρό.

Για να απαντήσω λοιπόν τι με έκανε να ρίξω μια ματιά στο Λίνουξ και να ασχοληθώ μ'αυτό, θα πω ότι ήταν λιγότερο τα προβληματα tων Vista και περισσότερο οι έλληνες bloggers και η δυνατότητα να δοκιμάσω το λίνουξ χωρίς φορματ. Η ευκαιρία δηλαδή να συγκρίνω δύο ΛΣ δίπλα δίπλα και να κάνω την επιλογή μου.

Off topic:
το αρχειο .bin πας ιδιοτητες δικαιωματα και μετα κανεις ενα κλικ... και βουαλα γινεται εγκατασταση :thumbup:
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mitsakos » 29 Δεκ 2009, 16:15

@razor

Καταρχάς θέλω να σε καλωσορίσω καθώς απ'οτι είδα είναι το πρώτο σου post στο forum!

Μέσα απο την απάντησή σου βλέπω το στόχο αυτού του θέματος.. Το πόσο εύκολο είναι να περάσει κάποιος στο Linux..
Αναφέρθηκες στην δυσκολία που πίστευες οτι θα βρείς... το τερματικό (το οποίο στη τελική είναι ο σωτήρας μας) τη μή συμβατότητα...

Πλέον όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν... ;)
Αυτά τα είχα δεί εγώ στο mandrake 8 αλλά και πάλι δεν απογοητεύθηκα γιατι είδα το μέλλον που έχει το Linux μέσα απο αυτό...
Μπράβο σου λοιπόν που έκατσες και ασχολήθηκες έστω και λίγο και έμαθες για το Ubuntu, έκανες εγκατάσταση και βρήκες άκρη για τα προβλήματα που είχες (...γιατί δεν είναι κανένας τέλειος)

Τώρα είναι η σειρά σου αφού ξέρεις πλέον έστω και λίγο τι εστί Ubuntu να το διαδώσεις και να παροτρύνεις για την εγκατάστασή του σε φίλους και γνωστούς... :thumbup:
Γνώσεις ⇛ Linux: Not bad ┃ Προγραμματισμός: Λίγο┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ 18.04 LTS x64
Προδιαγραφές ⇛ SONY VAIO VGN-NW21EF & DELL Inspiron 15 Series
>>Οδηγοί-How To-Tutorials<< && >>Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους<<
Άβαταρ μέλους
Mitsakos
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 29 Δεκ 2009, 16:25

razor καλώς ήρθες στην παρέα μας :wave:
πιστεύω ότι η σχέση σου με το Linux θα γίνεται ολοένα και πιο απολαυστική, καθώς δεν πιέστηκες να το εγκαταστήσεις αλλά ήρθε ως άμεσο επακόλουθο μαζί με μια δόση περιέργειας. Σου εύχομαι καλή συνέχεια και για το οτιδήποτε μην ξεχνάς ότι εμείς εδώ είμαστε :thumbup:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό razor » 30 Δεκ 2009, 03:10

Ευχαριστώ παιδιά για το καλωσόρισμα. Εννοείται ότι θα προσπαθήσω να μάθω περισσότερα για το Λίνουξ. Άλλωστε ήρθα (στον κόσμο του Ubuntu) για να μείνω :P . 'Ηδη "επισκέπτομαι" το partition μου με τα windows μόνο για να παίξω διαδικτυακά το moh ενώ όλη την άλλη ώρα βρίσκομαι στο Ubuntu. Αν καταφέρω να παιξει το παιχνίδι ικανοποιητικά με το wine, τα Vista έφυγαν σούμπιτα. :D

@usernameKG
ευχαριστώ φίλε για τη πληροφορία! Δε ξέρεις πόσο καιρό έψαχνα να δω τι να κάνω με δαύτα :oops:
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 12.10 quantal 3.5.0-18-generic 32bit (el_GR.UTF-8),
3 AMD Athlon II X2 250 Processor ‖ RAM 4032 MiB ‖ Gigabyte GA-MA770T-UD3
4 nVidia GT215 [GeForce GT 240] [10de:0ca3] (rev a2)
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
razor
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων