Windows ή linux ??

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Windows ή linux ??

Δημοσίευσηαπό dim459 » 28 Αύγ 2011, 01:18

Με βρίσκει ιδιαίτερα σύμφωνο η άποψη του fkol k4 πως ένας χρήστης θα διάλεγε το λειτουργικό με τα ελαττώματα που βρίσκει λιγότερο ενοχλητικά.
Απλώς είμαι της άποψης ότι τα ελαττώματα των windows οφείλονται κατά κύριο λόγο στο λειτουργικό αυτό καθεαυτό.
Τα ελαττώματα στο linux οφείλονται κυρίως στην αντιμετώπισή του από κατασκευαστές hardware ή λογισμικού, η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε λόγους εμπορικούς-οικονομικούς.
Ειδικά λοιπόν όσον αφορά στο hardware, επειδή δεν είναι καθόλου αυτονόητο ούτε και πάντα εφικτό, οι developers του linux ή η κοινότητά του να γράφει drivers για οποιαδήποτε συσκευή ήθελε εμφανισθεί στο εμπόριο, είναι καλό (ο αρχάριος τουλάχιστον, γιατί οι παλιότεροι το έχουμε πλέον εμπεδώσει) ο χρήστης προτού αγανακτήσει γιατί η συσκευούλα του δεν εννοεί να δουλέψει, να αναρωτηθεί εάν ο κατασκευαστής της νοιάστηκε γι αυτό ή ασχολήθηκε μόνο με την τεράστια αγορά των windows.
Φαντάζομαι πως είναι περιττό να επισημάνω πως ευλόγως πρέπει να είμαστε και εμείς ανάλογα επιλεκτικοί ως προς τους κατασκευαστές.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Ilias95 » 28 Αύγ 2011, 02:12

fkol k4 έγραψε:@Ilias95
Φυσικά και δεν είπες τίποτα αντίθετο . Μην το παίρνεις σαν προσωπική απάντηση . Απλά , μερικές φορές παρασυρόμαστε και βλέπουμε τα πράγματα λίγο μονόπαντα και αν θέλεις είναι λογικό , γιατί δεν γίνεται να έχουμε πάντα στο μυαλό μας όλες τις πλευρές ενός θέματος .
Ίσως βέβαια και το ύφος του ποστ μου ήταν λιγάκι απότομο (γράφω αργά και προσπαθώ να κάνω οικονομία στις λέξεις) .
Συγγνώμη για την παρεξήγηση.

Μόνο αν μου επιτρέπεις μια μικρή επισήμανση :
έγραψε:Βασικά εγώ θεωρώ το ελεύθερο λογισμικό ως υπερσύνολο του ανοικτού κώδικα και νομίζω αυτό υποστηρίζει και o Stallman

Εννοείς υποσύνολο , καθώς το λογισμικό ανοικτού κώδικα δεν είναι κατ' ανάγκη ελεύθερο , ενώ το ελεύθερο λογισμικό είναι πάντα ανοικτού κώδικα .

Καμία παρεξήγηση.
Σωστός και στο quote, υποσύνολο ήθελα να γράψω.
Ilias95
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 28 Αύγ 2011, 07:27

dim459 έγραψε:Απλώς είμαι της άποψης ότι τα ελαττώματα των windows οφείλονται κατά κύριο λόγο στο λειτουργικό αυτό καθεαυτό.
Τα ελαττώματα στο linux οφείλονται κυρίως στην αντιμετώπισή του από κατασκευαστές hardware ή λογισμικού, η οποία με τη σειρά της οφείλεται σε λόγους εμπορικούς-οικονομικούς.

Της ίδιας ακριβώς άποψης είμαι κι εγώ . Γι αυτό και θεωρώ τα ελαττώματα των windows απείρως ενοχλητικότερα . Θεωρώ απαράδεκτο για παράδειγμα το γεγονός ότι αν ο λογαριασμός σου στα win έχει δικαώματα διαχειριστή , μπορείς με ένα βιαστικό κλικ (απλά κλικ!!!) :eh: να χαλάσεις κάτι βασικό για το σύστημα , ενώ αν συνδεθείς ως απλός χρήστης δεν μπορείς να κάνεις τίποτα . :-x

Επίσης σπαστικό είναι και το να βλέπεις να εμφανίζεται μπροστά σου ανά δίλεπτο ένα παράθυρο που να σε παρακαλάει να κάνεις επανεκκίνηση . Θα την κάνω όποτε θέλω εγώ γ!@#$%^ , τώρα δουλεύω . :twisted:

Βέβαια αν είχα έναν υπολογιστή με ότι τελευταίο και ισχυρότερο εξάρτημα κυκλοφορεί ίσως αυτά να με πείραζαν λιγότερο από το ότι θα έπρεπε να περιμένω κάνα-δύο εκδόσεις πυρήνα για να παίξουν σωστά , αλλά είπαμε :
Όπως βολεύεται ο καθένας
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 28 Αύγ 2011, 13:48

fkol k4 έγραψε:Βέβαια αν είχα έναν υπολογιστή με ότι τελευταίο και ισχυρότερο εξάρτημα κυκλοφορεί ίσως αυτά να με πείραζαν λιγότερο από το ότι θα έπρεπε να περιμένω κάνα-δύο εκδόσεις πυρήνα για να παίξουν σωστά

Το θέμα είναι ότι και πάλι εγώ που έχω πιο παλιό μηχάνημα από εσένα ,με linux έχω πιο γρήγορο μηχάνημα από το δικό σου της τελευταίας τεχνολογίας που έχεις windows... Και πάλι δηλαδή εγώ θα βολευτώ το ίδιο καλά με εσένα που θα ξοδέψεις ένα κάρο λεφτά για να έχεις ένα πιο αργό μηχάνημα :thumbup: :thumbup:
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 29 Αύγ 2011, 02:12

Πιστεύω τελικά πως πρόκειται για ένα περιστασιακό-προσωρινό ερώτημα, υπό την εξής έννοια :
Αν εξαιρέσω κάποιες μεμονωμένες κατηγορίες χρηστών που δεν μπορούν να βρουν την αναγκαία γι αυτούς εφαρμογή στο linux (ακόμα τουλάχιστον), το ερώτημα μπορεί να πλανάται μόνο για το αρχικό στάδιο προσαρμογής, που ο χρήστης προσπαθεί να προσαρμοσθεί σε μια διαφορετική λογική και να επιλύσει τα τυχόν προβλήματα που θα του παρουσιαστούν. Αυτό είναι συνήθως και το κρίσιμο σημείο που ο υποψήφιος χρήστης linux μπορεί να τη <<λακίσει>>.
Αν περάσει αυτό το στάδιο, δεν νομίζω πως τίθεται καν ερώτημα.
Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί windows και δυσανασχετώ πραγματικά τις σπάνιες φορές που αναγκάζομαι να το κάνω.
Μπορεί να έχω και προκατάληψη (σίγουρα έχω), αλλά μου φταίνε όλα !
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 29 Αύγ 2011, 09:01

dim459 έγραψε:...Πραγματικά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να χρησιμοποιεί windows και δυσανασχετώ πραγματικά τις σπάνιες φορές που αναγκάζομαι να το κάνω.
Μπορεί να έχω και προκατάληψη (σίγουρα έχω), αλλά μου φταίνε όλα !...

Η αλήθεια είναι ότι έχω πιάσει τον εαυτό μου να κάνει το ίδιο (δυσανασχετώ και μου φταίνε όλα στα windows) αν και δεν είμαι αντικειμενικός σε αυτό... Εννοώ ότι έχω αρχίσει το linux από το 2007 (07.04) και αυτό αναγκαία σημαίνει ότι δεν έχω χρησιμοποιήσει ούτε vista ούτε 7. Μικρό το κακό δεν μου λείπει κάτι, αλλά απλά και να έχουν κάνει κάποια πρόοδο, εγώ δεν είμαι εκεί για να τη διαπιστώσω, με αποτέλεσμα να δυσανασχετώ βάσει των προβλημάτων που αντιμετώπιζα στα XP.

Στην πραγματικότητα βέβαια, η χρηστικότητα είναι ένας άξονας της επιλογής λογισμικού, και οι συνθήκες είναι ένας άλλος άξονας που για μένα βαραίνει περισσότερο, δηλαδή : το να είμαι νόμιμος και χωρίς κόστος, να χρησιμοποιώ λογισμικό ανοικτού κώδικα (και να χακεύω βρε αδελφέ μικροπράγματα από τα θέματα εμφάνισης και εικονιδίων, το conky, ακόμα και αυτά τα ψιλοπράγματα έχουν την αξία τους...) έχοντας για υποστήριξη μια κοινότητα αντί για τη MS για μένα μετράει περισσότερο από το να είμαι πειρατής και mainstream (για να αγοράσω windows δεν το συζητάω : 1.δεν αξίζουν τα λεφτά τους, με την έννοια της κατανάλωσης πόρων από αντιβιοτικά και άλλου τύπου «προστασίες» και της συντήρησης σε περίπτωση προβλήματος, 2.Δεν ξέρω τι γίνεται με τα κλειδιά αν αρχίσεις τα φορμάτ και 3.Με την ύπαρξη αξιόπιστης εναλλακτικής λύσης τα χρήματα που θα χρειαστούν είναι «σπατάλη» σε δύσκολους καιρούς) . Με αυτήν την έννοια, ακόμα και αν τα windows γίνουν καλύτερα από το linux (ασφαλέστερα-γκουχ, χωρίς προβλήματα κατακερματισμού του δίσκου-γκουχ γκουχ και παραφουσκώματος της registry -πολύ γκουχ κλπ κλπ) πάλι εδώ θα έμενα.

Αναγκαία υποσημείωση : δεν είμαι gamer (το sdlmame με υπερκαλύπτει) και δε χρησιμοποιώ ειδικές επαγγελματικές εφαρμογές.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 29 Αύγ 2011, 15:56

Dimitrios.gr έγραψε:1)Ποια είναι η διαφορά κατά την άποψη σας μεταξύ Windows και linux

Εκτός του ότι και τα δυο είναι λειτουργικά συστήματα Η/Υ, όλα τα υπόλοιπα είναι διαφορετικά.

Dimitrios.gr έγραψε:2)ένας χρήστης γιατι να προτιμήσει windows ή γιατι να προτίμηση linux

Αυτό είναι σχετικό και εξαρτάται απο τις απαιτήσεις του κάθε χρήστη.
Εγώ προτιμώ αυτό για τους τάδε σκοπούς ενώ εσύ το ίδιο για άλλους.

Dimitrios.gr έγραψε:3)To linux σε τη κοινό απευθύνεται ???

Αυτήν την απάντηση ίσως μπορείς να την δώσεις για τα windows καθώς είναι ένα εμπορικό προϊόν που κάνει αυτό αυτό και αυτό που καλύπτει το τάδε κοινό.
Το linux είναι ένα κοινοτικό προϊόν μιας ανοιχτής κοινότητας και απευθύνεται σε όλους καθώς όλοι μπορούν αν θέλουν να το τροποποιήσουν και να το φέρουν στα μέτρα τους.
Για αυτούς πάλι που τους φαίνεται δύσκολο να το φέρουν στα μέτρα τους υπάρχουν πολλές έτοιμες επιλογές που ίσως τους καλύπτουν.

Ρίξε μια ματιά και εδώ http://www.insomnia.gr/page/wiki/_/linu ... %CE%B7-r12
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 29 Αύγ 2011, 23:12

Υπάρχουν διάφορες οπτικές γωνίες από τις οποίες μπορεί να το δει κανείς.
Μια είναι και η <<ιδιοκτησιακή>>.
Αν ας πούμε θεωρεί κανείς πως :
1) Το pc είναι δικό του.
2) Ότι έχει μέσα είναι δικό του και όχι συνεταιρικό...
τότε μάλλον δεν μπορεί να χρησιμοποιεί windows, μιας και η microsoft εννοεί πως το λειτουργικό είναι δικό της και απλώς σου παραχωρεί μια άδεια χρήσης του, θεωρεί αυτονόητο πως πρέπει να έχει online πρόσβαση σε αυτό και να στο σκανάρει κάθε τρεις και λίγο για να δει αν συμμορφώνεσαι με την άδεια χρήσης της, λογική που δυστυχώς δεν την έχει μόνο η ιδιοκτήτρια εταιρεία του λειτουργικού, αλλά και διάφορες άλλες εταιρείες που πουλάνε λογισμικό για windows.
Eπειδή λοιπόν κάποιοι, μεταξύ άλλων προτιμήσεών μας, θέλουμε να δουλεύουμε το pc μας μόνοι μας και όχι με παρέα, για το λόγο αυτό βάζουμε linux, bsd κλπ.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Zisis » 08 Σεπ 2011, 19:04

Τα Windows τα έχω αποκλειστικά και μόνο για παιχνίδια... Από κει και πέρα για ότι άλλο θέλω έχω το Ubuntu (11.04), έχω βρει ότι πρόγραμμα έψαχνα... Οπότε τα βαριά και γεμάτα κρασαρίσματα Windows μου είναι άχρηστα... :)
1 Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Μέτριος
2 Ubuntu 11.04 natty 64bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 2.6.35-31-generic, Ubuntu 2.6.32-37-generic, Windows 7
3 AMD Athlon 64 X2 Dual Core Processor 5400+ ‖ RAM 3962 MiB ‖ Gigabyte M52L-S3
4 nVidia G96 [GeForce 9400 GT] [10de:0641] (rev a1)
5 eth0: nVidia MCP61 Ethernet [10de:03ef] (rev a2)
Άβαταρ μέλους
Zisis
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitrios.gr » 16 Σεπ 2011, 13:26

υπάρχει πιθανότητα το linux να αντικαταστήσουν ποτέ τα windows όπως έγινε και στη Ρωσία ?????
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτριο
Λειτουργικό ⇛ Linux x32
Προδιαγραφές ⇛ AMD FX 8350 │4GB │ Audio Realtek ALC889│ TFT 19"
Κάρτα Γραφικών ⇛ NVIDIA gtx 650 TI BOOST

-------------------------------------------------------------------------------------------
Η Εξουσία που αποκτήθηκε παράνομα,ποτέ δεν χρησιμοποιείται για το καλό των ανθρώπων (Τάκιτος)
Όσο ποιο σάπιο είναι ένα κράτος τόσο πληθύνονται οι νόμοι. (Τάκιτος)
πᾶ­σά τε ἐ­πι­στή­μη χω­ρι­ζο­μέ­νη δι­και­ο­σύ­νης καὶ τῆς ἄλ­λης ἀ­ρε­τῆς πα­νουρ­γί­α, οὐ σο­φί­α φα­ί­νε­ται .(Πλάτων)
Dimitrios.gr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων