ilpara έγραψε:xristosn αυτό που ζητάς δεν εξαρτάται από τους μηχανικούς ή προγραμματιστές των έργων Ελεύθερου Λογισμικού και Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛΛΑΚ) που απλοικά ονομάζουμε linux, αλλά εξαρτάται από τους μηχανικούς ή προγραμματιστές κάθε εταιρίας που διαθέτει κλειστό και ιδιοταγές (ιδιόκτητο) λογισμικό, οι οποίοι --παρότι οι μηχανικοί ή προγραμματιστές του linux τους δίνουν όλες τις δυνατότητες (διεπαφές, source code, τεκμηρίωση, κλπ)-- κατασκευάζουν το ιδιοταγές (ιδιόκτητο) λογισμικό να τρέχει μόνο σε windows ή και mac και όχι σε linux. Με απλά λόγια το Autocad θα μπορούσε να διατίθεται και να τρέχει σε linux, κλειστή και επί πληρωμή όπως και η έκδοση για windows, μόνο αν η εταιρία Autodesk δημιουργούσε και διέθετε και μια version για linux, και μάλιστα έχει κάθε δυνατότητα και υποστήριξη για να το κάνει αλλά δεν το πράττει είτε επιδή θεωρεί τους χρήνες linux μικρό ποσοστό, είτε επειδή ενδίδει σε πιέσεις της MS, είτε επειδή ιδεολογικά είναι ενάντια στο ΕΛΛΑΚ.
Κατανοητό αλλά για να ρωτήσω κάτι ακόμη που μάλλον δεν είδες στο προηγούμενο πόστ μου. Γιατί οι μηχανικοί της sun μελέτησαν καλά και κατασκεύασαν το Open Office που σε μερικά σημεία (για να μην πω σε όλα και φανώ υπερβολικός) υπερέχει ξεκάθαρα του Office της microsoft. Νομίζω ότι σε μερικά προγράμματα το ανοιχτό λογισμικό δεν παίζεται ενώ σε κάποια άλλα πάει με ρυθμούς χελώνας. Τις προάλλες έψαχνα ένα προγραμματάκι να μετατρέπω τα Pdf σε Word. Ενώ στα windows υπάρχουν πάρα πολλά σε Linux δεν βρήκα. Νομίζω ότι έκανα και εδώ αυτή την ερώτηση. Εγώ δεν είμαι της άποψης να υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα για ανοιχτό λογισμικό. Ας είναι λιγότερα ή ακόμη και ένα αρκεί να είναι καλά στημένο και να είναι ανταγωνιστικό των εμπορικών. Και πίστεψέ με υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια σε Linux όπως τα Open Offic,e Firefox, K3b, Evolution, Amarok κλπ κλπ κλπ. Ωστόσο νομίζω ότι σε κάποια πράγματα υπάρχει μια υπερβολή και σε κάποια άλλα ..... πενία και κακομοιριά. Υπάρχουν για παράδειγμα κάμποσα προγράμματα για μοντάζ αλλά κανένα από αυτά δεν μπορεί να ανταγωνιστεί κανένα εμπορικό? Άποψή μου είναι ότι σε μερικά πράγματα απουσιάζει ο συντονισμός.