emmsarris έγραψε: Γειά χαρά λοιπόν κι από μένα. Με λένε Μανώλη και δεν έχω ούτε μία σχέση με τον κλάδο της πληροφορικής καθότι γεωπόνος. Αν και είναι η 100η δημοσίευσή μου στο forum, είπα να είναι στο συγκεκριμένο topic. Οφείλω να ομολογήσω ότι η κοινότητα με έχει βοηθήσει "υπέρ του δέοντος" σε διάφορα προβληματάκια που έχω αντιμετωπίσει... Η αλήθεια είναι ότι άρχισα σχετικά πρόσφατα να γράφω γιατί περισσότερο "ντρεπόμουνα" να ρωτήσω μήπως και φανεί πολύ ηλίθια η ερώτηση.
Γειά σου Μανώλη!

"Δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, υπάρχουν μόνο χαζές απαντήσεις", έλεγε ένας Γερμανός καθηγητής μου.
emmsarris έγραψε: Με υπολογιστές η πρώτη επαφή μου ήταν το 1992, έκτη δημοτικού και παρακολουθώ ένα σεμινάριο, όπου μας δείχνουν dos 5, pw (ο υπερκειμενογράφος του 90), και βασικές εντολές gwbasic. To 1994 πήραμε Η/Υ με Windows 3.11 (8 ώρες στο paint!!!!!ΤΟ κάψιμο) όπου έμαθα τα βασικά.
1990 MS-DOS Windows 3.11 - 1991 Windows NT 3.11
emmsarris έγραψε: Αργότερα στη σχολή το 2001 μας μάθανε τα βασικά! Για τη Γεωπονική του 2000-2001 σύγχρονα και εξελιγμένα ήταν τα windows95(στο εργαστήριο) και WindowsNT4(στη βιβλιοθήκη), η fortran77, το maple V (1995), το Statgraphics (1993), το ArcView GIS (1997), το MS-Office 97 και ο Internet Explorer 5.
1992-1993 Ηρωικές εποχές και σημαντική βελτίωση σε πολλούς τομείς σε σύγκριση με τις 3.11 εκδόσεις. Βραβείο αποτυχημένης εγκατάστασης της χρονιάς εκείνης: Outcast! Παιχνιδάρα άλλα υπήρχε ένα bug που έπρεπε να κατεβάσει κάποια ΜΒ διόρθωση και 56 Κ μόντεμ, φέξε μου γλίστρησα. Εν πάσει περιπτώσει, η εγκατάσταση αυτού του παιχνιδιού και το εν λόγω ζωύφιο (bug) κατέληγε σε συντόμευση στην επιφάνεια εργασίας για εκκίνηση του παιχνιδιού, αλλά μόλις πατούσες πάνω του διαγράφοντας ή ακυρώνοντας όλη η εγκατάσταση λόγω κάποιας ασυμβατότητας με την ευρωπαική (αγγλική) έκδηση των Windows 95.
1998 Windows 98 και Windows 98 SE αργότερα. Πολλές αστάθειες κι ένας ντόπιος τεχνίτης που συναρμολογούσε τα κουτιά πριν από το ηρωικό πρώτο κουτί που συναρμολόγησα μόνος μου πρόσφατα που δεν καταλάβαινε πως έπρεπε να συναρμολογήση κουτί για παθιασμένο παίκτη.
emmsarris έγραψε:2002 παίρνω τον υπολογιστή, που έχω ακόμη με κάποιες αναβαθμίσεις. Κι εδώ μαθαίνω την αρχιτεκτονική του! Είχε ελατωματική μητρική, στο κατάστημα που τον αγόρασα δεν έλεγαν να βρούν το πρόβλημα, μέχρι που μία ωραίαν πρωία πήγα να τον ανοίξω και ακούω το POST reporter "system failed cpu load", αλλά μέχρι τότε είχα δοκιμάσει τα πάντα, αλλάγές κάρτας γραφικών, μνήμης, σκληρού...Και σε software, έλεγα μήπως φταίει το cd των xp που είχα! Έτυχε μέρα που έκανα 7 φορματ και πάλι μπλέ οθόνες! Πολύ ψάξιμο! Μπορώ να πω ότι τα xp τα ξέρω πιο καλά κι από αυτούς που τα δημιούργησαν (

)! Μάλιστα μου έλεγαν:"Μπλε οθόνες σε ΧΡ?Αδύνατο!".Τότε άκουσα πρώτη φορά: "Βάλε linux να γλιτώσεις! Είναι λίγο δύστροπο στην εγκατάσταση, αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα!"Το κράτησα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, όμως δεν το επιχείρησα! Εξάλλου είχε φτιάξει το μηχάνημα. Έμαθα όμως γρήγορα τη χρήση εφαρμογών ΕΛ/ΛΑΚ.
2002 ήμουν νομίζω ήδη σε ΧΡ.

Νεοτερισμός από την εταιρεία του θείου Μπιλάκου: πηρύνας ΝΤ με άριστη δυνατότητα να παίξεις και παιχνίδια.

Ελατωματική μητρική πάει για άλλαγμα κατευθείαν μόλις διαγνωσθεί με ακρίβεια το πρόβλημα.

Ήταν εκτός ή εντός εγγύησης;

Πάντως αν η εξυπηρέτηση πελατών του μαγαζιού που τον αγόρασες δεν είναι σε θέση να διαγνωσεί σωστά μια ελαττωματική μητρική θέλουν όλοι τους κράξιμο.

Ο δικος μου αυτό το ήξερε τουλάχιστον. Έμαθα τόσα χρόνια με τον ίδιο προμηθευτή στην πόλη μου να συναρμολογώ μόνος μου κουτιά πλέον κι ο πύργος που έχω τώρα είναι η βάση ενός μέτριου υπολογιστή για παιχνίδια. Δοκιμάζω αυτές τις μέρες το playonlinux και θα επανέρθω με νεότερα.
2007 Ubuntu 7.04, 7.10 - 2008 Ubuntu 8.04, 8.10 - 2009 Ubuntu 9.04, 9.10, 10.04 Alpha 1
Να σου δείξω εγώ μπλέ οθόνη του θανάτου με κώδικα μηχανής ακαταλαβίστικο κι από αυτό που μόνο με επανεκκίνηση του υπολογιστή φτιάχει (ούτε Ctrl+Alt+Del (2x), ούτε τίποτα μόνο κλείσιμο κι επανεκκίνηση ή ρεσέτ (reset) κι επανεκκίνηση.
emmsarris έγραψε: Απο δω και πέρα τα γράφω σε άλλο post:
viewtopic.php?f=7&t=9033Για εφαρμογές γραφείου OpenOffice.org ήδη από την 1.1.0. Πως κι έτσι? Ένας φίλος λινουξάς τότε το 2002-2003 μου είχε δώσει σημειώσεις για 25 μαθήματα της σχολής, αλλά ήταν γραμμένες σε.sxw (openoffice). Το δοκίμασα, είδα πως ότι έκανα με το MSOffice2003 έκανα και μ'αυτό και το προτίμησα, μιας και ήταν και στα ελληνικά, υπήρχε καινούργια έκδοση κάθε τόσο και με επηρέασε και η ιδέα του ΕΛ/ΛΑΚ...
Για απλή επεξεργασία εικόνων (κοπή, αυξομείωση μεγέθους, περιστροφή, blur, κλπ...) GIMP 2.x που μου είχε συστήσει ο ίδιος φίλος μου που ανέφερα παραπάνω...
Για επεξεργασία ήχων mp3 κλπ είχα βρει το audacity και πως ευχαριστήθηκα την απεξάρτηση από το Nero...
Για να βλέπω ταινίες, το vlc. Μου τη σπούσε, κι ακόμη δηλαδή μου τη σπάει το εικονίδιό του (ο κώνος της τροχαίας), αλλά παίζει τα πάντα ΚΑΙ στα Windows...
Δεν είχα όμως ποτέ καλή σύνδεση στο Internet (στην Αθήνα με pstn έπιανα την αστρονομική ταχύτητα των 32 kb/sec) κι έτσι δεν είχα την ευχέρεια να ψαχτώ...
Φυσικά είχα ένα σωρό προβλήματα στα Win: Malware, Κολλήματα, Δε μπορούσα να τους αλλάξω την εμφάνιση και τα εικονίδια παρά μόνο με διάφορα εργαλεία που πείραζαν τη registry και μετά άρχιζαν τα κρασαρίσματα, μπλέ οθόνες κλπ
Εν τω μεταξύ, μαζί με τα 25 μαθήματα μου είχε δώσει κι ένα δισκάκι knoppix (kde3.3) Ενθουσιάστηκα!!!OpenOffice-GIMP-KStars-Konqueror με καρτέλες!!!-Amarok-Kaffeine-k3b-FrozenBubble σε ένα CD! Πολύ περισσότερο όταν σ'ένα συμφοιτητή χάλασαν τα Win μία βδομάδα πριν παραδώσει πτυχιακή και δεν είχε backup! Κατάφερα με το knoppix και το k3b τότε να του πάρω backup σε κάμποσα δισκάκια το σκληρό. Κι έτσι είδα λίγο από την ισχύ του linux. Ήθελα βέβαια να το εγκαταστήσω, αλλά δεν ήξερα πως! Συν ότι δεν υποστήριζε το winmodem μου! Παρακολουθούσα όμως από διάφορα περιοδικά την πορεία του linux κι έτσι ήξερα ήδη από το 2004 τι είναι το SUSE, το Mandrake-Mandriva, το RedHat-Fedora, και φυσικά το Debian (ως το πιο σκληροπυρηνικό μετά το slackware). Το 2007 έπεσε στα χέρια μου ένα dvd mandriva. Διάβασα κάποιες οδηγίες και το εγκατέστησα, αλλά λόγω έλλειψης χώρου στο σκληρό γρήγορα το έβγαλα... Μεσολάβησε ο στρατός, οπότε πια το 2008, που απολύθηκα έβαλα ADSL. Λέω GIMP, OpenOffice, Audacity, vlc... δε δοκιμάζω και linux... Είναι ασφαλές, ελεύθερο λογισμικό (ΕΛ/ΛΑΚ), είναι συμβατό με το hardware του Η/Υ μου χωρίς να χρειάζομαι ένα κάρο driver κι 200.000 επανεκκινήσεις, και αφού χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς εφαρμογές που προέρχονται από αυτό , γιατί να μην το δοκιμάσω..?
Το 2008 με το που βάζω dsl κατεβάζω ubuntu 7.10! Με ξένισε αρχικά! Καφέ, πορτοκαλί, ανοιχτόχρωμα πάνελ φρίκη!!! Οπότε είπα να ψάξω σε κάτι που μου άρεσε! Και βρήκα το kubuntu. Είχε όμως πολύ άσχημη εμφάνιση σε εφαρμογές gtk (gimp, firefox) που δε μπορούσα με τίποτα να φτιάξω ούτε από το menu του kcontrol. Κάποια στιγμή κάπου πήρε το μάτι μου το linuxmint5rc1. Το δοκίμασα και ήταν το ευκολότερο πράγμα για κάποιον προερχόμενο από τα windows. Έμαθα πάρα πολλά στο mint κυρίως σε θέματα παραμετροποίησης του gnome, που μάλλον το λάτρεψα από τότε, ειδικά μετά το πέρασμα του kde από το 3.5.10 στο 4.0.0 (αν και τώρα έχει βελτιωθεί αρκετά).Έτσι από τον Ιούνιο του 2008 έχω ubuntu ως βασικό λειτουργικό! Α!Να μην παραλείψω το ubuntu-tweak! Τώρα πια μπορώ να κάνω ότι θέλω χωρίς αυτό, όμως μου έδειξε το δρόμο! Τώρα έχω καφέ, πορτοκαλί ανοιχτόχρωμα panel...και μ'αρέσει..!
Ευχαριστώ βέβαια τα παιδιά της κοινότητας και τους συντονιστές, που απαντάνε σε κάθε ηλίθια ερώτηση μου!!!
Την 7.04 και την 7.10 -αν θυμάμαι καλά- τις είχα μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους και τις χρησιμοποιούσα σπάνια. Η έκδοση που με έκανε ubuntista ήταν αρχικά η 8.04 κι αργότερα η 8.10. και η 9.04, 9.10 και πάει λέγοντας.