Η κρίση σε απλά μπακάλικα

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Η κρίση σε απλά μπακάλικα

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 24 Απρ 2010, 08:52

kzlazy έγραψε: ...

Επειδή το όλο πράγμα φλερτάρει επικίνδυνα με το να γίνει πολιτικό και να κλειδωθεί προτού το καταλάβουμε (αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μου μερίδιο και δεσμεύομαι να μην σχολιάσω σε αυτό το νήμα με πολιτική ιστορία...), ας μείνουμε στην κρίση σε απλά μπακάλικα...

ΟΚ, δεν ήταν χιούμορ. Το υπόλοιπο σχόλιο παραμένει.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 24 Απρ 2010, 08:55

mangelasakis έγραψε:με χούντα δεν γίνεται δουλειά συμφωνούμε όλοι σχεδόν... Με κουμουνισμο ίσως???

Το ίδιο νόμισμα με διαφορετική ζωγραφιά. Θεωρητικά και ο καπιταλισμός, "διαβάζεται ωραία".

el.wikipedia
"Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο τα μέσα παραγωγής κατέχονται κυρίως από ιδιώτες, και το κεφάλαιο επενδύεται στην παραγωγή, στην κατανομή, στο εμπόριο και σε υπηρεσίες, για κέρδος σε ανταγωνιστική ελεύθερη αγορά. Αποτελεί τον οικονομικό πυρήνα του φιλελευθερισμού."

Δεν είναι πανέμορφο;;
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 24 Απρ 2010, 09:27

έγραψε:Θεωρητικό ή από τον άλλο, τον εφαρμοσμένο;

για να σου απαντήσω και σε αυτό:
Το ότι είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ένας υγιής κουμμουνισμός ωφείλεται στην ύπαρξη διαφθοράς και κάποιον προσωπικοτήτων όπως αυτή του μανάβη και του τοκογλύφου που το μόνο πράγμα που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη τους. Και επειδή οι πλούσιες κοινωνικές τάξεις βρίσκονται στην εξουσία και σε καμία περίπτωση δεν τους συμφέρει ο κουμμουνισμός για αυτό στο μεταβατικό στάδιο για την δημιουργία ενός κουμουνιστικού κράτους και στη συνέχεια για την προστασία του πολιτεύματος ίσως χρειαστούν πιο αυστηρά μέτρα ώστε να μπορέσει να γίνει βιώσιμος... Έξάλλου καμιά φορά προς συμφέρον του λαού (επειδή ο λαός πολλές φορές συμπεριφέρεται σαν πρόβατο) χρειάζονται και καθεστώτα όπως η δικτατορία. Αλλά ο κουμμουνισμός κάθε άλλο παρά χούντα η δικτατορία είναι. Το αντίθετο μάλιστα.
Και αν θες να μιλήσουμε για χώρες που είχαν κουμμουνισμό (για να σου απαντήσω και για τον εφαρμοσμένο κουμμουνισμό) εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η Ρωσσία είναι η μεγαλύτερη δύναμη σε όλο τον κόσμο και αυτό το οφείλει στο σφυροδρέπανο παρόλο που άλλες χώρες είναι πιο ευνοημένες γεωγραφικά από αυτήν και έχουν και περισσότερο φυσικό πλούτο (όπως την Αμερική ας πούμε)...

Όσοι καταψηφίζουν τον κουμμουνισμό το κάνουν γιατί φοβούνται τον λαό και την δύναμη του, επειδή θα στερηθούν την εξουσία και τον αγαθό πλούτο τον οποίο κατέχουν και επειδή οι χώρες με κουμμουνισμό σηκώνουν το κεφάλι μπροστά στις υπόλοιπες...
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 24 Απρ 2010, 09:43

έγραψε:Επειδή το όλο πράγμα φλερτάρει επικίνδυνα με το να γίνει πολιτικό και να κλειδωθεί προτού το καταλάβουμε (αναλαμβάνω κι εγώ το δικό μου μερίδιο και δεσμεύομαι να μην σχολιάσω σε αυτό το νήμα με πολιτική ιστορία...), ας μείνουμε στην κρίση σε απλά μπακάλικα...

Το παραπάνω ισχύει για όλους!
Υπάρχουν πιο κατάλληλοι χώροι, για ανάπτυξη της πολιτικής άποψης μας.

10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 24 Απρ 2010, 09:45

τελευταίο ποστ σε αυτό το νήμα λόγο προειδοποίησης

@mixalns καμία σχέση ο καπιταλισμός με τον κουμμουνισμό...

el.wikipedia
"Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα στο οποίο τα μέσα παραγωγής κατέχονται κυρίως από ιδιώτες, και το κεφάλαιο επενδύεται στην παραγωγή, στην κατανομή, στο εμπόριο και σε υπηρεσίες, για κέρδος σε ανταγωνιστική ελεύθερη αγορά. Αποτελεί τον οικονομικό πυρήνα του φιλελευθερισμού."

el.wikipedia
Ο κομμουνισμός ως πολιτική έννοια συνήθως σχετίζεται με μια μορφή κοινωνίας επικεντρωμένης σε ένα οικονομικό σύστημα το οποίο θα λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και αποκεντρωμένα, χωρίς αγορά, κράτος ή διακριτές κοινωνικές τάξεις[1][2][3][4]. Συνήθως η κοινωνία αυτή θεωρείται αχρήματη, υπάρχουν ωστόσο και εναλλακτικές, παραπλήσιες αντιλήψεις οι οποίες διατηρούν την έννοια του χρήματος και μιλούν για ισότητα μισθών (π.χ. στο έργο του Κορνήλιου Καστοριάδη[5]). Σε κάθε περίπτωση στον κομμουνισμό τα μέσα παραγωγής (π.χ. γαίες, εργοστάσια, μεγάλες επιχειρήσεις) αποτελούν κοινωνική / κοινοτική ιδιοκτησία και όχι ατομική, ενώ υφίστανται συλλογική διαχείριση από τους εργαζόμενους με στόχο την κάλυψη των υλικών αναγκών όλων των πολιτών κατά το ρητό «από τον καθένα ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα σύμφωνα με τις ανάγκες του». Ως πολιτικός χώρος, στο ευρύτερο πλαίσιο της Αριστεράς, ο κομμουνισμός εκφράζει αυτήν την προσδοκόμενη κοινωνία μέσω ενός σοσιαλιστικού λαϊκού κινήματος το οποίο αντιτίθεται στον καπιταλισμό. Η σύλληψη της κομμουνιστικής κοινωνίας απορρέει από μία κριτική στην ανταλλακτική οικονομία και στην έννοια του κέρδους[6][7], ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έχει περιγραφεί ως οικονομία δώρων[8][9].

Δες και κρίνε τις διαφορές ανάμεσα σε κουμμουνισμό και καπιταλισμό... Δυστιχώς οι περισσότεροι έχετε λάθος αντίληψη για τον κουμμουνισμό. Οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι χούντα. Κάποιοι άλλοι νομίζουν ότι δεν έχει ιδέες προτάσεις και πολιτικές αρχές. Ο καθένας μπορεί να πει ότι θέλει για να τον κατακρίνει και να τον καταψηφίζει μόνο και μόνο επείδη έχει πολιτικά συμφέροντα απο το υπάρχων καθεστώς.
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 24 Απρ 2010, 10:19

Ev'rybody's talking about
Bagism, Shagism, Dragism, Madism, Ragism, Tagism
This-ism, that-ism
Isn't it the most
All we are saying is give peace a chance

Ministers, Sinisters, Banisters and canisters,
Bishops and Fishops and Rabbis and Pop eyes,
And bye bye, bye byes.

Let me tell you now
Revolution, Evolution, Mastication, Flagelolation, Regulations.
Integrations, Meditations, United Nations, Congratulations

Oh Let's stick to it
John and Yoko, Timmy Leary, Rosemary, Tommy smothers, Bob Dylan,
Tommy Cooper, Derek Tayor, Norman Mailer, Alan Ginsberg, Hare Krishna,
Hare Krishna
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mixalns » 24 Απρ 2010, 10:23

@pros τωρα κυλάει όμορφος διάλογος, δεν νομίζω να ενοχλεί κανέναν

@mangelasakis: εξήγησε πιο είναι το αντίθετο του ιδιώτη (σε μερικές χώρες η λέξη είναι συνώνυμο του ηλίθιου)
Έχεις αναλογιστεί ότι οι πολίτικες θεωρίες, συστήματα, γράφτηκαν από άτομα που προέρχονται από εύπορες οικογένειες, και γιατί;
Άβαταρ μέλους
mixalns
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 24 Απρ 2010, 10:34

Ἡ Buffy Saint Marie, ἀκούραστη ὅταν πρόκειται γιὰ διαμαρτυρία καὶ ἐκδήλωση ὑπὲρ τῆς εἰρήνης, σὲ ἕνα ἀπὸ τὰ ἀξέχαστα τραγούδια της. Ἀφιερωμένο ἐξαιρετικὰ στοὺς κάθε λογῆς φανατικούς...
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 24 Απρ 2010, 10:37

mangelasakis έγραψε: ... Και αν θες να μιλήσουμε για χώρες που είχαν κουμμουνισμό (για να σου απαντήσω και για τον εφαρμοσμένο κουμμουνισμό) εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι η Ρωσσία είναι η μεγαλύτερη δύναμη σε όλο τον κόσμο και αυτό το οφείλει στο σφυροδρέπανο παρόλο που άλλες χώρες είναι πιο ευνοημένες γεωγραφικά από αυτήν και έχουν και περισσότερο φυσικό πλούτο (όπως την Αμερική ας πούμε)...

Ας μου επιτραπούν σε αυτό μόνο δύο παρατηρήσεις, πολιτικά ουδέτερες όσο δεν παίρνει :

και οι δύο πληροφορίες είναι τουλάχιστον αμφισβητήσιμες. Νομίζω ότι θυμόμαστε όλοι την κατάσταση του καθεστώτος πριν την κατάρρευση... Και ξέρουμε ότι τώρα δεν είναι ακριβώς ίδια τα πράγματα (βλ εταιρίες τύπου gazprom με όχι ακριβώς λαϊκή διοίκηση κλπ). Οσο για το φυσικό πλούτο, η μεγαλύτερη χώρα σε έκταση, με το φυσικό αέριο κλπ, ε, δεν νομίζω να είναι αδικημένη από τη φύση και το Θεό.

Δεν με ενδιαφέρει να πείσω κανέναν. Ήδη, πήγα πολύ πέρα από τα δικά μου όρια. Κάπου εδώ νομίζω ότι καλό είναι να αφήσω το διάλογο να συνεχιστεί χωρίς εμένα.

EDIT : @mangelasakis

Μόλις είδα ότι το προηγούμενο post σου ήθελες να είναι το τελευταίο λόγω προειδοποίησης. Δεν εννοώ να σε ξαναβάλω να απαντήσεις, πραγματικά το είδα μετά την ανάρτηση του δικού μου. Συγγνώμη. Over and out.
Τελευταία επεξεργασία από kzlazy και 24 Απρ 2010, 10:41, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 24 Απρ 2010, 10:38

Καταρχήν δεν μπορει να γινει συγκριση κομμουνισμου - καπιταλισμου γιατι και οι 2 εννοιες ειναι πολύ γενικες και υπάρχουν απειρες δυνατότητες υλοποιησής τους.

Αυτο που θα μπορουσαμε να συγκρινουμε είναι κάποιες απο τις γνωστες υλοποιησεις του κομμουνισμου (σε χώρες του πρωην ανατολικου μπλοκ π.χ.) με τον νεοφιλελευθερισμο που ειναι η τρέχουσα υλοποιηση του καπιταλισμου στον δυτικο κόσμο (βλ. ΔΝΤ).

Η σημαντικότερη διαφορά για εμενα ειναι ότι:

Οι διάφορες υλοποιήσεις του κομμουνισμου πέρα από ενα οικονομικο σύστημα επιχειρούν να αποτελέσουν κι ένα ηθικό σύστημα συγχρόνως (θα έπρεπε τουλάχιστον). Π.χ. στο πολιτκό τους λεξιλογιο τονίζονται οι λέξεις αλληλεγγή, ισότητα κτλ.. Ο νεοφιλελευθερισμος αποτελεί ενα οικονομικό σύστημα και μόνον. Οι οποιεσδήποτε ηθικές έννοιες μετατρέπονται κι αυτες σε οικονομικα μεγέθη (βλ. εμπιστοσυνη --> μείωση επιτοκίου, φιλανθρωπίες --> διαφημιστικό εργαλείο κτλ.)

Έχουν και μία σημαντική ομοιότητα όμως:

Οι περισσοτερες προσπάθειες υλοποιήσης κομμουνιστικών κοινωνιών όπως τις έχουμε δει μέχρι σήμερα δεν έχουν προσπαθήσει να καλλιεργήσουν την συνειδητοποίηση και την κριτική σκέψη του ατόμου, εχουν περιοριστει στην κομματική προπαγάνδα. Ο νεοφιλελευθερισμος επίσης ισοπεδώνει με εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς την συνειδητοποίηση του ατόμου μετατρέπωντας το σε καταναλωτη - οικονομικο μεγεθος.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων