atermon έγραψε:Λύσεις γρήγορες, εύκολες, άμεσες και αναίμακτες έχει κανείς να προσφέρει στην συζήτηση;
θα απαντήσω όχι, δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως μία λύση που μακροπρόθεσμα θα έχει τρομακτικές αλλαγές και αυτή είναι η Παιδεία. Οχι σε κρατικό επίπεδο. Εκεί όλα ούτως ή άλλως είναι σάπια. Αλλά σε προσωπικό. Τι μπορώ να κάνω ώστε συνεχώς να βελτιώνομαι; Η τηλεόραση με βοηθάει σ'αυτό; Όχι, άρα δε βλέπω. Τα βιβλία βοηθάνε; Η συζήτηση με ορθώς σκεπτόμενα άτομα βοηθάει; Και σημαντικό είναι να παιδεύσουμε τους νέους. Όχι στέλνοντας τους σε φροντιστήρια για να περάσουν σε ένα πανεπιστήμιο. Σίγουρα και το πανεπιστημίο σημαντικό είναι. Αλλά παιδεία σημαίνει να μην πετάω το σκουπίδι κάτω όχι επειδή το απαγορεύει ο νόμος, ούτε επειδή θα "μολύνω το περιβάλλον", αλλά επειδή συνειδητοποιώ ότι ο κόσμος αυτός είναι δανεισμένος από τις μελλοντικές γενειές, οι οποίες έχουν και αυτές δικαίωμα να ζήσουν τουλάχιστον το ίδιο καλά όσο έζησα και εγώ.
Πιστεύω ότι η Παιδεία μακροπρόθεσμα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά όπως το λέει και η ίδια η λέξη απαιτεί να παιδευτείς, πράγμα που δεν το κάνουμε ευχάριστα. Όλα ξεκινάνε από προσωπικό επίπεδο κι αν τώρα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται μια αλλαγή το σύνθημα που θα έλεγα είναι "σπάσιμο την τηλεόραση και μαγείρευμα στο σπίτι" (δεν είναι δικό μου, το είχα δει σε έναν τοίχο). Το μαγείρευμα στο σπίτι είναι απαραίτητο, γιατί από την οικογένεια ξεκινάνε όλα, και η Παιδεία εκεί είναι που θα διδαχθεί πρώτα όχι στο σχολείο.
Αυτά εκ μέρους μου,
Σπάσιμο την τηλεόραση και μαγείρευμα στο σπίτι!

| Προγραμματισμός: