eliasps έγραψε:Windows ή Linux;
Φαντάζομαι πως η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση για τους περισσότερους είναι αυτονόητη. Αλλά γιατί;
Η απάντηση πιστεύω διαφέρει από χρήστη σε χρήστη.
Ίσως, για να δώσει κανείς μια σωστή απάντηση στην συγκεκριμένη ερώτηση πρέπει να ζυγίσει καλά τα υπέρ και τα κατά του κάθε λειτουργικού, όχι μονο για τον πυρήνα, αλλά και για το "πακετάρισμα" του κάθε λειτούργικου.
Για τον μέσο απλό χρήστη που δεν ζητάει απαιτητικά πράγματα, δηλ. εφαρμογές γραφείου, ίντερνετ κλπ., οργάνωση, αναπαραγωγή κι επεξεργασία εικόνας κι άλλων πολυμέσων, σαφώς και το Linux είναι κατά πολύ ανώτερο. Από άποψη ασφάλειας επίσης. Από φιλοσοφία είναι μέρα με την νύχτα: τα windows είναι ένα παγκόσμιο μονοπώλιο που επέβαλε ένας κλεφτάκος χακεράς σε μια εποχή που λίγοι είχαν καταλάβει τις δυνατότητες ανάπτυξης τον Η/Υ και της κονόμας. Κλασσικό παράδειγμα η Xerox που πρώτη είχε αναπτύξει ένα γραφικό περιβάλλον, αλλά δεν επένδυσε σ' αυτό με αποτέλεσμα να το καρπωθούν η Apple και λίγο αργότερα κι ο Μπιλάκος.
eliasps έγραψε:
Την πρώτη μου ουσιαστική επαφή με το Unix, την είχα στον πρώτο χρόνο των σπουδών μου, για τις ανάγκες κάποιων μαθημάτων. Πιο πριν, απλά άκουγα απόψεις (Στις οποίες και συμφωνώ τώρα), ότι το Linux είναι πολύ καλύτερο από τα Windows για πολλούς και διάφορους λόγους.
Μπορεί κανείς να αναφερθεί σε λόγους ασφαλείας, λειτουργικότητας, διαχείρησης πόρων και υλικού και πολλά άλλα. Η βασική ερώτηση κατά την γνώμη μου είναι: ποιό από τα δύο είναι πιό φιλικό προς τον μέσο χρήστη;
Είπαμε εξαρτάται τι απαιτήσεις έχει. π.χ. εγώ που είμαι και λάτρεις των παιχνιδιών αν θέλω να παίξω αγαπημένα μου παιχνίδια την στιγμή που θα βγουν φρέσκα-φρέσκα στην αγορά, τα windows είναι μονόδρομος, γιατί μέχρι να βρεθεί άκρη να τα παίξω μέσω
wine περνάει αρκετός καιρός και μπαγιατέβουν. Γι' αυτό κρατάω και τα 7 σ' ένα διαμέρισμα του δίσκου.
eliasps έγραψε:
Σίγουρα τα Windows έχουν πολλά προβλήματα, αλλά στις βασικές τους λειτουργίες για τον μέσο χρήστη θεωρώ ότι είναι πολύ πιο εύχρηστα από το Linux. Πολλά άτομα που χρησιμοποιούν Linux έχουν απορίες σε θέματα που αφορούν εγκαταστάσεις προγραμμάτων, internet, οδηγούς και πολλά άλλα θέματα που στα Windows είναι πολύ πιο απλά, ουσιαστικα πατάς 5 κλικ και όλα λύνονται μόνα τους.
Ποιά η γνώμη σας;
Μπα, όλα μια συνήθεια είναι. Απλά όταν κάνεις την μετάβαση από τα windows σε Linux (εξαρτάται και από την διανομή, π.χ. το kubuntu μοιάζει πολύ περισσότερο εμφανισιακά στα windows και είναι πολύ πιο εύκολο να το συνηθίσει κάποιος η κάτω μπάρα μοιάζει πολύ με αυτήν στα παράθυρα. Παρ' όλα αυτά έχει περιορισμένη διάδοση.) Και στο Λίνουξ γίνεται αυτό που λες "με 5 κλικ ή και λιγότερα να κάνεις την δουλειά σου", απλά όταν είσαι νέος κι ακόμα μαθαίνεις και συνηθίζεις το λειτουργικό σου φαίνονται πολύπλοκα. Και οδηγούς υλικού χρειάζεσαι πολύ λιγότερους ή και καθόλου, γιατί οι περισσότεροι - αν όχι όλοι - είναι προεγκατεστημένοι. Κάρτα ήχου: τόσα χρόνια στο Ubuntu δεν χρειάστηκα ποτέ ειδικό οδηγό, κάρτα γραφικών υπάρχει προεγκατεστημένος ο ανοικτός οδηγός κι αν δεν σου κάνει ή είναι προβληματικός δοκιμάζεις τον κλειστό.
Οδηγίες για νέα μέλη ----
Οδηγοί - How to - Tutorials1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)