Κοσμικά φαινόμενα

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Κοσμικά φαινόμενα

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 23 Μαρ 2012, 22:05

ειχαμε και εμεις τετοιον καθηγητη matthew θεος συγχωρεστον :p

αψογος μαθηματικος... αλλα πολυ τσιγαρο... μπορει να εκανε και τιποτα αλλα αυτος.

Περιεργος τυπος. Με κοτσιδα... φορουσε χειμωνα καλοκαιρι μονο 2 αλλαξιες ρουχα !!! Και σκουπιζε τον πινακα καμια φορα
και με το μανικι του. Στα θεματα του αν εγραφες πανω απο την βαση στις πανελλαδικες ειχες γραψει 18-20 στανταρ. Ο τυπος ητανε τρελαρας.

Εστριβε και τσιγαρα μεσα στην ταξη !
Πρεπει να κανε 3 σακουλακια καπνο την ημερα ο τυπος. 2 σακουλια τα εβγαζε ανετα παντως. Συνεχεια ηταν με ενα τσιγαρο στο χερι.
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.10 σε Dual Boot με Windows 7
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : Intel(R) Core(TM) i3 CPU 540 @3.07Ghz (64bit)
RAM : Kingston 2GB
HDD : Coreshare 500GB
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

IRC: Star_Light
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ΓιάννηςΤ » 23 Μαρ 2012, 22:09

Star_Light έγραψε:ειχαμε και εμεις τετοιον καθηγητη matthew θεος συγχωρεστον :p

αψογος μαθηματικος... αλλα πολυ τσιγαρο... μπορει να εκανε και τιποτα αλλα αυτος.

Περιεργος τυπος. Με κοτσιδα... φορουσε χειμωνα καλοκαιρι μονο 2 αλλαξιες ρουχα !!! Και σκουπιζε τον πινακα καμια φορα
και με το μανικι του. Στα θεματα του αν εγραφες πανω απο την βαση στις πανελλαδικες ειχες γραψει 18-20 εγγυημενα. Ο τυπος ητανε τρελαρας.

Εστριβε και τσιγαρα μεσα στην ταξη !

Εγώ δεν είμαι τόσο μεγάλος και δεν τα έχω δει όλα... Αλλά έχουμε μια περίεργη η οποία ρίχνει πολύ τσιγάρο και είναι γκαβή από το ένα μάτι! Είναι επίσης κάπως τρελαμένη... Στο διαγώνισμα γράφαμε με το βιβλίο από κάτω και δεν κατάλαβε Χριστό. Μια φορά που την είχαμε τελευταία ώρα λέω: "Κυρία να πάω τουαλέτα;", μου είπε ναι, πήρα την τσάντα μου και έφυγα!!! :P
Ούτε 3 βδομάδες πιο πριν δεν έγινε...
“I don't care if you're black, white, straight, bisexual, gay, lesbian, short, tall, fat, skinny, rich or poor. If you're nice to me, I'll be nice to you. Simple as that.”

Άβαταρ μέλους
ΓιάννηςΤ
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matthew » 23 Μαρ 2012, 22:53

& για να επανέλθουμε στο νήμα ένα ωραίο βίντεο σχετικά με το χρόνο!

& εδώ http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4685174 ένα άρθρο σχετικά με το χρόνο & επικείμενη αλλαγή του τρόπου μέτρησής του!
Γνώσεις Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
matthew
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Μαρ 2012, 00:38

ΓιάννηςΤ έγραψε:Στη θεωρία της σχετικότητας. Ότι για τον αστροναύτη ήταν ένας χρόνος. Αλλά για τους υπόλοιπους που είχαν μικρότερη ταχύτητα ήταν διαφορετικά.

Επειδή δεν κατάλαβα πολύ καλά, μάλλον αναφέρεσαι στην ειδική θεωρία της σχετικότητας στα θέματα της συστολής του χρόνου και της σχετικότητας του ταυτόχρονου. Αλλά και πάλι δεν στηρίζεται πουθενά αυτό το "γεγονός" με τον αστροναύτη. Παίζουν μεν ρόλο συστήματα αναφοράς (αδρανειακά ή μη) και η κίνησή τους, αλλά ο χρόνος ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες δεν καμπυλώνεται ή συστέλεται με τέτοιο τρόπο.

Αν δηλαδή αντι για τον αστρονάυτη, εκτοξευόταν κάποιο σωματίδιο, ας υποθέσουμε ένα φωτόνιο, το οποίο ταξίδευε ως ένα σημείο απόστασης μισού έτους φωτός από τη Γη και γυρνούσε πίσω (δηλαδή θα είχε περάσει ένας χρόνος από την εκτόξευση, στην επιστροφή), τότε πόσος χρόνος θα είχε περάσει για τη Γη;

Δεν λέω πως κάνεις λάθος, αλλά η ειδική θεωρία της σχετικότητας και τα μαθηματικά που ξέρω, δεν καταλήγουν σε τέτοιο αποτέλεσμα. Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος. Φαντάζομαι θα προκύψει ένα καθαρό λήμμα για μένα, αν δω τις ΜΔΕ που περιγράφουν το φαινόμενο. Οπότε αν έχεις κάποιες μαθηματικές διαδικασίες πάνω σε αυτό, παρέθεσέ τες.

ΓιάννηςΤ έγραψε:Δεν κατάλαβα τι θες να πεις...

Και αυτό με το τρένο το έθεσα ως παράδειγμα... Το φως έχει πάντα την ίδια ταχύτητα ανεξάρτητα από το σώμα στο οποίο είναι και κινείται...

Δηλαδή το φως του τρένου θα είχε ταχύτητα c, όπως επίσης και το τρένο, αλλά παρόλα αυτά ο οδηγός θα έβλεπε στο σκοτάδι.
Ό,τι απάντησεις μπορείς να σκεφτείς στο θέμα είναι σωστές, αλλά έρχονται σε αντίθεση με αξιώματα και μεταξύ τους. Για αυτό είναι παράδοξο.

@matthew
Πολύ ωραίο video!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 24 Μαρ 2012, 02:16

@eliasps τελικα απανταει ο Χωκινς απο που προηλθε η βάση για να γινει το big bang?
Γνώσεις ⇛ Linux: Βασικές ┃ Προγραμματισμός: Δέν θέλω μεροκάματο , θέλω C και κακο θάνατο! ┃ Αγγλικά: Lower
Κάρτα Γραφικών : Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller(rev 18) (prog-if 00 [VGA controller]) [8086:0042]
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Μαρ 2012, 03:14

Star_Light έγραψε:@eliasps τελικα απανταει ο Χωκινς απο που προηλθε η βάση για να γινει το big bang?

To big bang είναι και αυτό μία υπόθεση. Η επικρατέστερη θεωρία για την δημιουργία του σύμπαντος αλλά όχι 100% εγγυημένη και όχι μοναδική. Υπάρχουν και άλλες θεωρίες όπως αυτή που λέει ότι το σύμπαν μας είναι μέρος ενός μεγαλύτερου "υπερσύμπαντος" το οποίο περιέχει και άλλα πέρα από το δικό μας (σαν πολλές φισσαλίδες μέσα σε μία μεγαλύτερη). Μάλιστα ο όρος "big bang" είναι μία ονομασία η οποία πρωτοαναφέρθηκε με περιπαικτικό ύφος.

Αμέσως πριν συμβεί το big bang ή τη στιγμή που συνέβει κανείς δεν ξέρει τι συνθήκες επικρατούσαν, όροι όπως "χώρος" και "χρόνος" δεν είχαν καμία σημασία γιατί δεν υφίστανται, καθώς γεννήθηκαν τη στιγμή της έκρηξης. Αρκετά δύσκολο να το φανταστεί ο καθένας. Οι προσπάθειες που γίνονται τώρα είναι για την κατανόηση των συνθηκών που υπήρχαν υποπολλαπλάσια του δευτερολέπτου μετά την έκρηξη. Οπότε η απάντηση είναι όχι, δεν υπάρχει θεωρία για τη "βάση" του big bang.

Άλλες θεωρίες που αποδέχονται το big bang ως τη στιγμή δημιουργίας του σύμπαντος λένε πως η διαδικασία αυτή είναι περιοδική. Δηλαδή με κάποια γεγονότα που λαμβάνουν μέρος στην 5η διάσταση, υπάρχει και η θεωρία του big crunch δηλαδή της μεγάλης σύνθλιψης, μιά διαδικασία που είναι αντίθετη του big bang. Όλα θα συρρικνωθούν μέχρι να μαζευτούν σε ένα αδιάστατο σημείο. Μετά θα ξαναγίνει το big bang, μετά πάλι το big crunch και πάει λέγοντας.

Γενικότερα υπάρχουν πολλές θεωρίες για τη δημιουργία του σύμπαντος που φαινομενικά ισχύουν. Αλλά πιο πολύ στέκει αυτή του big bang σύμφωνα με ενδείξεις. Μπορεί αργότερα να αποδειχτεί λάθος (λέμε τώρα).

Off topic:
Για την δημιουργία της Σελήνης υπήρχαν πολλές θεωρίες πριν από αυτήν που υπερέχει τώρα, τη θεωρία της Γιγάντιας Σύγκρουσης.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 24 Μαρ 2012, 05:00

Ναι αρχικα το big bang το έλεγαν κοροιδευτικα και μετα αυτο καταργηθηκε.

Διαβασα και για αυτες τις θεωριες που λες... οτι το συμπαν γεννιεται και πεθαινει....

Τελικα την πιο σωστη κουβεντα απο ολες την ειχε πει ο Ηρακλειτος !!! Τα πάντα ρεί

ολα αλλαζουν... και αυτο ισχυει παντου. ;)

Παντως σε βλεπω εισαι γνωστης της Φυσικης. Πως και προλαβαινεις να ασχολεισαι και με τη C?
Καλα ξηγιεσαι.
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Μαρ 2012, 05:43

Off topic:
Star_Light έγραψε:Παντως σε βλεπω εισαι γνωστης της Φυσικης. Πως και προλαβαινεις να ασχολεισαι και με τη C?
Καλα ξηγιεσαι.

Από φυσική ξέρω: κλασική μηχανική, ηλεκτρομαγνητισμό, αστροφυσική, κβαντομηχανική, ηλεκτρολογία, μηχανολογία, σχετικότητα, δυναμική ρευστών, αεροδυναμική, θεωρία υλικών και 2-3 άλλες κατηγορίες. Όλα τα έμαθα για τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της σχολής και της κατεύθυνσής μου. Για την δημιουργία μοντέλων και προσομοιώσεων φαινομένων δεν αρκούν μόνο γνώσεις μαθηματικών, εκεί μπαίνει η φυσική.
Εννοείται ότι ένας που σπουδάζει σε τμήμα φυσικής γνωρίζει καλύτερα τα πράγματα. Είχα παρακολουθήσει πέρσυ 2 σεμινάρια με ίδιο θέμα: Μαθηματική Φυσική. Αλλά το ένα στόχευε σε κοινό μαθηματικών και το άλλο σε φυσικών. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο διαφορετικά εξελήχθηκαν τα πράγματα παρόλο που τα σεμινάρια είχαν το ίδιο θέμα!

Για την C ισχύει το ίδιο. Δεν είχα κανένα ενδιαφέρον στον προγραμματισμό και γενικά 0 γνώσεις, 2 μαθήματα που είχα στο πρώτο έτος: Εισαγωγή στους Η/Υ (UNIX, C), Γλώσσα Προγραμματισμού (C), ήταν υποχρεωτικά και έτσι αναγκαστηκά έπρεπε να τα μάθω. Απλά όσο πέρναγαν τα μαθήματα άρχισε να μου αρέσει πολύ η C και αφού πέρασα τα 2 αυτά μαθήματα είπα να μην την αφήσω. Και συνέχισα να ασχολούμαι με αυτήν. Κρίμα πάντως που δεν υπήρχε το φόρουμ όταν μπήκα στη σχολή γιατί από ότι βλέπω σχετικά με το επίπεδο στο νήμα "Tα πάντα για την C", θα με βοηθούσε πάρα πολύ η κοινότητα και θα πέρναγα τα μαθήματα με ευκολία!
Μάλιστα το μάθημα "Εισαγωγή στους Η/Υ" είναι ο λόγος που έβαλα linux.

Είχα κλήση στις φυσικές επιστήμες όταν ήμουν μικρότερος αλλά κανένα ενδιαφέρον γενικά. Στην δευτέρα λυκείου όμως έπεσα σε έναν καθηγητή ο οποίος με έκανε να τις δω σαν επιστήμες, γρίφους και να ξεφύγω από την αντιμετώπιση που είχα ως τότε, που τα έβλεπα ως ακόμα ένα μάθημα και αγγαρία. Τότε αγάπησα τα μαθηματικά και δεν μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου αργότερα χωρίς να ξέρω ή να ασχολούμαι με μαθηματικά! Όλα τα χρωστάω σε αυτόν τον καθηγητή.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Star_Light » 24 Μαρ 2012, 15:08

Συμφωνω οι καθηγητες ειναι το παν!!!! Αλλα εχει να κανει και με εμας φυσικα.
ΑΝ εχεις κληση ή ορεξη πχ κτλπ ;)
Star_Light
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ΓιάννηςΤ » 25 Μαρ 2012, 13:17

eliasps έγραψε:
ΓιάννηςΤ έγραψε:Στη θεωρία της σχετικότητας. Ότι για τον αστροναύτη ήταν ένας χρόνος. Αλλά για τους υπόλοιπους που είχαν μικρότερη ταχύτητα ήταν διαφορετικά.

Επειδή δεν κατάλαβα πολύ καλά, μάλλον αναφέρεσαι στην ειδική θεωρία της σχετικότητας στα θέματα της συστολής του χρόνου και της σχετικότητας του ταυτόχρονου. Αλλά και πάλι δεν στηρίζεται πουθενά αυτό το "γεγονός" με τον αστροναύτη. Παίζουν μεν ρόλο συστήματα αναφοράς (αδρανειακά ή μη) και η κίνησή τους, αλλά ο χρόνος ακόμα και σε μεγάλες ταχύτητες δεν καμπυλώνεται ή συστέλεται με τέτοιο τρόπο.

Αν δηλαδή αντι για τον αστρονάυτη, εκτοξευόταν κάποιο σωματίδιο, ας υποθέσουμε ένα φωτόνιο, το οποίο ταξίδευε ως ένα σημείο απόστασης μισού έτους φωτός από τη Γη και γυρνούσε πίσω (δηλαδή θα είχε περάσει ένας χρόνος από την εκτόξευση, στην επιστροφή), τότε πόσος χρόνος θα είχε περάσει για τη Γη;

Δεν λέω πως κάνεις λάθος, αλλά η ειδική θεωρία της σχετικότητας και τα μαθηματικά που ξέρω, δεν καταλήγουν σε τέτοιο αποτέλεσμα. Φυσικά μπορεί να κάνω λάθος. Φαντάζομαι θα προκύψει ένα καθαρό λήμμα για μένα, αν δω τις ΜΔΕ που περιγράφουν το φαινόμενο. Οπότε αν έχεις κάποιες μαθηματικές διαδικασίες πάνω σε αυτό, παρέθεσέ τες.

ΓιάννηςΤ έγραψε:Δεν κατάλαβα τι θες να πεις...

Και αυτό με το τρένο το έθεσα ως παράδειγμα... Το φως έχει πάντα την ίδια ταχύτητα ανεξάρτητα από το σώμα στο οποίο είναι και κινείται...

Δηλαδή το φως του τρένου θα είχε ταχύτητα c, όπως επίσης και το τρένο, αλλά παρόλα αυτά ο οδηγός θα έβλεπε στο σκοτάδι.
Ό,τι απάντησεις μπορείς να σκεφτείς στο θέμα είναι σωστές, αλλά έρχονται σε αντίθεση με αξιώματα και μεταξύ τους. Για αυτό είναι παράδοξο.

@matthew
Πολύ ωραίο video!

Το έχουνε δοκιμάσει με ημερόβια σώματα... Ένα σώμα που θα ζούσε για 5 λεπτά ας πούμε, αυξάνοντας την ταχύτητά του, δηλαδή το βάζουν από την ατμόσφαιρα να πέσει στη Γη, ζει παραπάνω...
“I don't care if you're black, white, straight, bisexual, gay, lesbian, short, tall, fat, skinny, rich or poor. If you're nice to me, I'll be nice to you. Simple as that.”

Άβαταρ μέλους
ΓιάννηςΤ
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων