Windows ή linux ??

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Windows ή linux ??

Δημοσίευσηαπό eliasps » 21 Δεκ 2011, 20:56

tolis_01 έγραψε:Ενας χαμός από software και ένας απλός installer, εναντίον ενός συμμαζεμένου και αυτοματοποιημένου software center, σε τομέα ευκολίας το linux παίζει χωρίς αντίπαλο πλέον.

Ναι το software center δεν συγκρίνεται με τίποτα. Αλλά σίγουρα, δεν μπορείς να τα βρεις όλα εκεί! Φυσικά και είμαι υπέρ του ελεύθερου λογισμικού αλλά υπάρχουν και πολλά λογισμικά που δεν κυκλοφορούν ελεύθερα. Πιστεύω ότι το κλείδι της υπόθεσης είναι αυτό που είπε ο dim459:
dim459 έγραψε:Αυτός που έχει ήδη συνηθίσει τα windows έχει να αντιμετωπίσει τη δύναμη της συνήθειας και να μάθει μια νέα λογική.

Καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι ξεκινήσαμε με Windows στους υπολογιστές μας, ένα λειτουργικό που όλα γίνονται στο γραφικό και η χρήση του τερματικού είναι μηδενική, σε αντίθεση με το linux που είναι απαραίτητη.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Δεκ 2011, 21:18

Και όμως, υπάρχουν πράγματα που στο Linux είναι 100 φορές απλούστερα.
Ένα παράδειγμα:
Τα windows με τις ενημερώσεις αναβαθμίζουν τα αρχεία και εργαλεία των windows και μόνο.
Για να γίνει η ενημέρωση των εφαρμογών, θα πρέπει είτε να έχουν μία παράμετρο όπου θα ψάχνουν για ενημερώσεις κατά τη εκκίνηση (κάνοντας το λειτουργικό τελικά βαρίδι), είτε να τις ανοίγει μία-μία χειροκίνητα ο χρήστης και να ψάχνει αν υπάρχουν ενημερώσεις. Αυτό είναι εντελώς παράλογο και σαφώς πιο δύσκολο.
Το ότι το έχουν συνηθίσει πολλοί, δεν το κάνει σωστό. Και το κάπνισμα το έχουν συνηθίσει πολλοί.
Αντίθετα στο Linux, οι ενημερώσεις ασφαλείας περιλαμβάνουν όλες τις εγκαταστημένες εφαρμογές και ενίοτε δεν περιορίζονται στις ενημερώσεις ασφαλείας, αλλά αναβαθμίζουν και την έκδοση της εφαρμογής, ειδικά μετά την προσθήκη κάποιου έξτρα αποθετήριου.

Υπάρχουν δε ρυθμίσεις που είναι πολύ δύσκολες στα windows, ενώ απλούστατες στο Linux. Ας προσπαθήσει κάποιος στα windows να κάνει το πληκτρολόγιο να εναλλάσσεται με Ctrl-r +Ctrl-l ή με Shift+Shift αντί του γνωστού Alt+shift και μετά βλέπουμε.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS) ◉ Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό toumbo » 21 Δεκ 2011, 21:31

fkol k4 έγραψε:Και όμως, υπάρχουν πράγματα που στο Linux είναι 100 φορές απλούστερα.
Ένα παράδειγμα:
Τα windows με τις ενημερώσεις αναβαθμίζουν τα αρχεία και εργαλεία των windows και μόνο.
Για να γίνει η ενημέρωση των εφαρμογών, θα πρέπει είτε να έχουν μία παράμετρο όπου θα ψάχνουν για ενημερώσεις κατά τη εκκίνηση (κάνοντας το λειτουργικό τελικά βαρίδι), είτε να τις ανοίγει μία-μία χειροκίνητα ο χρήστης και να ψάχνει αν υπάρχουν ενημερώσεις. Αυτό είναι εντελώς παράλογο και σαφώς πιο δύσκολο.
Το ότι το έχουν συνηθίσει πολλοί, δεν το κάνει σωστό. Και το κάπνισμα το έχουν συνηθίσει πολλοί.
Αντίθετα στο Linux, οι ενημερώσεις ασφαλείας περιλαμβάνουν όλες τις εγκαταστημένες εφαρμογές και ενίοτε δεν περιορίζονται στις ενημερώσεις ασφαλείας, αλλά αναβαθμίζουν και την έκδοση της εφαρμογής, ειδικά μετά την προσθήκη κάποιου έξτρα αποθετήριου.

Υπάρχουν δε ρυθμίσεις που είναι πολύ δύσκολες στα windows, ενώ απλούστατες στο Linux. Ας προσπαθήσει κάποιος στα windows να κάνει το πληκτρολόγιο να εναλλάσσεται με Ctrl-r +Ctrl-l ή με Shift+Shift αντί του γνωστού Alt+shift και μετά βλέπουμε.

Off topic:
Εγω οταν ειμαι στα win τρεχω αυτο το αρχειο και αναβαθμιζω τα προγραμματα μου.
1 Intel Core2 CPU 6300 1.86GHz ‖ RAM 1930 MiB ‖ ASUS INC. P5B-VM
2 nVidia G73 [GeForce 7300 GT] [10de:0393] {nouveau}
3 wlx14cc2016487d: 0bda:8178 Realtek RTL8192CU 802.11n WLAN Adapter ⋮ enp2s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 01)
toumbo
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 21 Δεκ 2011, 21:48

toumbo έγραψε:Off topic:
Εγω οταν ειμαι στα win τρεχω αυτο το αρχειο και αναβαθμιζω τα προγραμματα μου.

Ναι , αλλά αυτό είναι μία extra εφαρμογή, όπως είναι και οι driver updaters. Το ίδιο το λειτουργικό δεν σου δίνει αυτή τη δυνατότητα.
Επίσης, δεν σου παρέχει τα εργαλεία που είναι απαραίτητα για τη συντήρησή του (και χρειάζεται αρκετή) όπως πχ τα διάφορα registry cleaners, τα defragmentation tools (αυτό το έχει, αλλά δεν κάνει και καμμια δουλειά της προκοπής) κτλ.

Για το πληκτρολόγιο έχεις βρει καμμιά λύση; Εγώ όταν τα χρησιμοποιούσα είχα βρει μια μέθοδο για εναλλαγή με το Caps Lock, αλλά δεν θέλω το Caps Lock, θέλω να διαλέγω εγώ διάφορα και να τα τεστάρω στην πράξη (φιλολογικά ρωτάω, έτσι κι αλλιώς δεν τα χρησιμοποιώ πλέον παρά σε κάποιες ειδικές περιπτώσεις).
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS) ◉ Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 21 Δεκ 2011, 23:17

Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 22 Δεκ 2011, 08:59

fkol k4 έγραψε:Το ότι το έχουν συνηθίσει πολλοί, δεν το κάνει σωστό. Και το κάπνισμα το έχουν συνηθίσει πολλοί.

Κανείς δεν είπε ότι είναι σωστό! Είναι γεγονός ότι έχεις να αντιμετωπίσεις την δύναμη της συνήθειας και μία μετάβαση από το ένα λειτουργικό στο άλλο.
fkol k4 έγραψε:Και όμως, υπάρχουν πράγματα που στο Linux είναι 100 φορές απλούστερα.

Υπάρχουν και άλλα που είναι 100 φορές πιο περίπλοκα.

Εγώ προσωπικά, είμαι χρήστης linux κοντά 5 χρόνια, τα λατρεύω όσο δεν πάει, δεν θεωρώ τον εαυτό μου προχωρημένο και κακώς το έχω βάλει στην υπογραφή. Ξεκίνησα στο linux κατ' ανάγκη και όχι από ελεύθερη επιλογή και πιό συγκεκριμένα το πρώτο ubuntu που έβαλα στον υπολογιστή μου ήταν το 7.04, στις αρχές ένιωθα σαν νεάτερνταλ γιατί δεν έβγαζα άκρη . Σιγά σιγά άρχισε να με κερδίζει το σύστημα.. Μέσα στα 5 χρόνια έχω δουλέψει σε προγραμματισμό, ανάπτυξη λογισμικού, σε συστήματα χωρίς γραφικό περιβάλλον και έχω εγκαταστήσει διάφορα δίκτυα. Τα ανέφερα όλα αυτά για να καταλήξω στο ότι (πείτε με περίεργο) ακόμα θεωρώ τα Windows πιό φιλικά προς τον χρήστη.
Ίσως να μην υπάρχει αντικειμενική απάντηση στην ερώτηση: Windows ή Linux. Ο καθένας μας έχει διαφορετικά κριτήρια σχετικά με την ευκολία του κάθε λειτουργικού και απαντάει με βάση αυτά. Ο καταλληλότερος να απαντήσει είναι αυτός που περιέγραψε ο dim459:
dim459 έγραψε:Θεωρώ πως η συγκεκριμένη στάθμιση πρέπει να γίνει με βάση κάποιον που δεν έχει ιδέα από υπολογιστές και του δίνουμε για πρώτη φορά στη ζωή του έναν με linux και ένα με windows.

Καλή μας τύχη να τον βρούμε!
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 22 Δεκ 2011, 14:16

eliasps έγραψε:Καλή μας τύχη να τον βρούμε!

Σου έχω δύο στα άκρα της ηλικιακής γκάμας.
Η μικρή μου κόρη που τρέχει linux εδώ και 5 χρόνια από 5-6 χρονών και η θεία της γυναίκας μου που για πρώτη φορά έπιασε υπολογιστή γύρω στα 65 με ubuntu.
H μικρή παρότι έχει ένα partition με windows για παιχνίδια ποτέ δε συμπάθησε τη λογική τους και τα αντιμετωπίζει αποκλειστικά ως παιχνιδομηχανή.
Η θεία στο dualboot laptop που αγόρασε (δεν ήταν, εγώ της το έφτιαξα απευθείας μετά την αγορά), όταν από περιέργεια άνοιξε για πρώτη φορά τα windows για να δει τι είναι αυτό το <<άλλο πράγμα>> που είχε πάνω, τα έκλεισε πανικόβλητη όταν άρχισαν να εκτοξεύονται διάφορα παράθυρα με μηνύματα.

Όσον αφορά στο τερματικό που ανέφερες παραπάνω είναι μάλλον παρεξηγημένο.
Πρώτον σπανίως είναι πλέον ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να το χρησιμοποιήσεις μιας και τα περισσότερα πράγματα γίνονται από gui.
Δεύτερον αυτά που προϋποθέτουν αναγκαστικά χρήση τερματικού μάλλον καλώς παραμένουν έτσι, διότι αποτρέπουν σοβαρές ζημιές στο σύστημα από άγνοια και δε νομίζω ότι αφορούν το <<μη ανήσυχο>> χρήστη.
Τρίτον ακόμα και αν παραστεί ανάγκη, οι περισσότερες εντολές βρίσκονται στα σχετικά fora έτοιμες και αρκεί ένα απλό copy-paste.
Tέταρτον προτιμώ να ανοίγω ένα τερματικό και να τροποποιώ αρχεία με το χέρι, διότι έτσι εγώ ή κάποιος άλλος πιο σχετικός μπορεί να ελέγξει τι είναι αυτό που δημοσιεύτηκε στο net και να υπάρχει άμεση αντίληψη του τι τροποποιώ. Με τρομάζει αφόρητα η λογική των windows να τρέχω ένα απροσδιόριστο patch.exe το οποίο δεν έχω την παραμικρή ιδέα τι αρχεία πειράζει.
Πολύ παλιότερα κάπου το έχω ξαναγράψει, ως ακραίο έστω παράδειγμα, αλλά θα το ξαναπώ : Μπορείς να είσαι βέβαιος ότι το συγκεκριμένο patch εκτός από αυτό θες να κάνεις δε θα σου προσθέσει και σαν επικεφαλίδα σε όλα τα προς αποστολή mail σου κάτι σαν το <<είμαι μια γλυκιά αδελφούλα και το βράδυ τα κάνω όλα>> ;
Το παραπάνω μου φαίνεται κάπως προβληματικό, εκτός και αν είμαι μια γλυκιά αδελφούλα που το βράδυ τα κάνει όλα και επιπλέον θέλω να το μάθουν όλοι.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό g.b » 22 Δεκ 2011, 15:27

όσο έχω ακόμα τα windows στο μηχανημά μου (για τον οποιοδήποτε λόγο) δεν μπορώ να πω ότι το λινουξ είναι καλύτερο.
για να έιναι ακόμα εκεί τα windows πάει να πει κάτι χρειάζονται.
όλα τα άλλα μπατανόβουρτσες για εμένα και αποκλειστικά για εμένα.
Γνώσεις ⇛ Linux : Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: ubuntu 11.04 σε HP Pavillion dv9500
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : 2xIntel Pentium Dual CPU T2330 @1.60 Ghz │ Μνήμη 2Gb │ Κάρτα Γραφικών : GeForce 8400 GS │ Κάρτα Ασύρματη : Intel CorporationPro/Wireless3945ABG│ Κάρτα Buetooth │ Κάρτα Ήχου : HDA-Intel │ Οθόνη & Ανάλυση : 1440x900
Άβαταρ μέλους
g.b
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό evolgen » 22 Δεκ 2011, 17:04

Έχω σβήσει τελείως το partition των Windoze στο σταθερό και έχω αφήσει ένα μικρό partition στο laptop. Ο λόγος; Μπορεί στο κοντινό ή μακρινό μέλλον να βρεθεί ένα πρόγραμμα το οποίο δεν λειτουργεί επαρκώς με wine στο Linux, οπότε αφήνω μια εναλλακτική.

Το ίδιο πρότεινα σε κάποιον φίλο μου που με ρωτούσε αν αξίζει να πάρει Mac για το λειτουργικό. Του είπα ότι αν είχα τα χρήματα, θα αγόραζα Mac και θα έβαζα επιπλέον Windoze και Ubuntu, με προοπτική να χρησιμοποιώ κυρίως το Ubuntu, αλλά να είχα και τα 3 OS. Για την ακραία περίπτωση που θα έβγαινε ένα πρόγραμμα που χρειαζόμουν και θα δούλευε μόνο σε OSX. Και συμφώνησε, γιατί έχει κατενθουσιαστεί με το Ubuntu.

Αν έβγαιναν προγράμματα που χρειαζόμουν και λειτουργούσαν μόνο σε *BSD, θα έβαζα και *BSD. Και ούτω καθεξής. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δε χρησιμοποιώ το Ubuntu για κύριο λειτουργικό. Τη βασική δουλειά μου την κάνω στο Ubuntu, άσχετα αν λόγω ανάγκης καταλήξω να μπω και μια φορά στα Windoze.

Από την άλλη, πολλά από τα προγράμματα που χρησιμοποιώ λειτουργούν μόνο σε Linux και δεν υπάρχει αντίστοιχο για Windoze. Ή τουλάχιστον αντίστοιχο ανάλογης αποτελεσματικότητας. ;)

EDIT: Κι αν δεν έγινε κατανοητό, φυσικά πιστεύω ότι το Linux είναι καλύτερο και από τα Windoze και από το OSX.
Το να μειώνεις ένα έργο ελεύθερου λογισμικού, επειδή θεωρείς το δικό σου καλύτερο,
είναι απαράδεκτη συμπεριφορά και δε συμβαδίζει με τις αρχές του ελεύθερου λογισμικού.

Γνώσεις Linux: Μέτριο++ ┃ Προγραμματισμός: Perl, R, Python, SQL, C, Common Lisp, Bash ┃ Αγγλικά: Άριστα

1. Ubuntu 14.04 trusty
2. Intel Core i7-3520M CPU @ 2.90GHz ‖ RAM 7892 MiB
3. Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
4. eth0: Broadcom NetXtreme BCM57765 Gigabit Ethernet PCIe [14e4:16b4] (rev 10) ⋮ eth1: Broadcom BCM4331 802.11a/b/g/n [14e4:4331] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
evolgen
daemonTUX
daemonTUX

IRC: bioevolgenec
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό clepto » 22 Δεκ 2011, 17:21

Off topic:
να κάνω μια παρένθεση στο θέμα

eliasps έγραψε:
Καλώς ή κακώς, οι περισσότεροι ξεκινήσαμε με Windows στους υπολογιστές μας, ένα λειτουργικό που όλα γίνονται στο γραφικό και η χρήση του τερματικού είναι μηδενική, σε αντίθεση με το linux που είναι απαραίτητη.

εγώ θα σταθώ εδώ, γιατί το ακούω από πολλούς...
πιστεύω δε είναι έτσι... ότι μπορείς να κάνεις από τερματικό κατά 95% μπορείς και με γραφικό περιβάλλον απλά με το τερματικό είναι πιο γρήγορα, πιο εύκολα, και αν αντιμετώπιζεις ένα πρόβλημα θα πάρεις και περισσότερες πληροφορίες...
1 Γνώσεις Linux: Ικανοποιητικό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 13.04 raring 3.8.0-30-generic 64bit (en_US.UTF-8, Unity ubuntu), Ubuntu 3.8.0-19-generic, Windows 7
3 Intel Core i7-3537U CPU @ 2.00GHz ‖ RAM 3840 MiB ‖ ASUS K56CB
4 Intel 3rd Gen Core processor Graphics Controller [8086:0166] {i915}
5 wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168 PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 0a)
clepto
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: christriant
IRC: Clepto
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων