Ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

Δημοσίευσηαπό bullgr » 01 Απρ 2009, 12:32

monkgr έγραψε:Αυγουστίνος Τσιριμώκος, κατασυγκινημένος από τις μνήμες που μου ξυπνήσατε!

Όντως κάτι μου θυμίζει το επίθετο... Και δεν το λέω έτσι για να έχουμε να λέμε, όντως κάτι μου θυμίζει!!!

Καλά το Pixel θα το έχω πάντα στην καρδιά μου... Εγώ προσωπικά ως κάτοικος χωριού (!!!) κατά τα εφηβικά μου χρόνια, το Pixel ήταν το μοναδικό παράθυρο προς τον κόσμο των υπολογιστών. Φανταστείτε μια εποχή χωρίς internet, με ένα πρακτορείο εφημερίδων-περιοδικών 30 χλμ. μακριά από τον τόπο κατοικίας μου με το οποίο επικοινωνούσα μέσω τηλεφώνου (κυρά Ευρυδίκη, το Pixel ήρθε;) για να μου το στείλουν με το μοναδικό λεωφορείο ΚΤΕΛ της ημέρας, καταλαβαίνετε ότι το Pixel για μένα δεν ήταν μόνο ένα περιοδικό αλλά το μοναδικό μέσο πληροφόρησης στον κόσμο των υπολογιστών. Ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου...

Πάντα διάβαζα πρώτα τη στήλη "Εδώ Λονδίνο"... Μια στήλη που σε ενημέρωνε για τα τεκταινόμενα των Home Computers από πρώτο χέρι, από την "μητρόπολη" των Home Computers... Πάντα τον ζήλευα τον τύπο αυτόν (κάτοικος χωριού βλέπετε) που ήταν μέσα στον πολιτισμό, μέσα στην τεχνολογία... Θα ήθελα να τον γνώριζα αυτόν τον τύπο από κοντά!!! Αλλά μετά από τόσα χρόνια, ούτε το όνομά του δεν θυμάμαι... :oops:
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό greatst » 01 Απρ 2009, 15:23

monkgr έγραψε:Πολλούς παλιούς πιξελάδες (αναγνώστες, εννοώ - δεν ξέρω αν υπάρχει και κανένας άλλος από τους τότε συντάκτες) βλέπω εδώ μέσα. Λοιπόοοον: ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ένας 48άρης Spectrum πρώτης γενεάς, αγορασμένος για να φτιάξω κάποιο πρόγραμμα ΠΡΟ-ΠΟ (τότε δεν υπήρχαν ακόμα έτοιμα προγράμματα του είδους), το οποίο δεν γράφτηκε ποτέ! Αλλά η εμπειρία μου με το μηχανάκι αυτό με οδήγησε να αρχίσω να διαβάζω το Computer Για Όλους και κάποια στιγμή να ανταποκριθώ στην αγγελία του που έγραφε ΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ. Αποτέλεσμα - για χρόνια στο Πίξελ να κρατάω την αλληλογραφία, τη στήλη «Και τώρα... μπλέξαμε», τη στήλη με το διήγημα Ε.Φ. και ό,τι άλλο προέκυπτε (τεστ μηχανημάτων και προγραμμάτων, συνεντεύξεις κ.λπ.). Στο «εργαστήρι» του περιοδικού (τα γραφεία σύνταξης δλδ) είχα την ευκαιρία να γνωρίσω και όλους τους υπόλοιπους «οικιακούς υπολογιστές» της εποχής - ζήλευα τους τυχερούς κατόχους των Ατάρι και της Αμίγκα! Το 1989 κατέβηκα στη Ρόδο μόνιμα και έκτοτε μου έλειψε η ατμόσφαιρα των ενδόξων ημερών.

Αυγουστίνος Τσιριμώκος, κατασυγκινημένος από τις μνήμες που μου ξυπνήσατε!

Pixel!!! Τα respect μου!!! Το περιοδικό που με έκανε να "ερωτευτώ" τους υπολογιστές!!! :D
προσωπική ιστοσελίδαgreatst in Launchpad

Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Μια χαρά ┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά

Mac mini (late 2009) (8GB RAM) με OS X 10.11.6 [και Ubuntu 16.04 Server amd64 και άλλες GNU/Linux εικονικές μηχανές με 2GB RAM, 128MB VRAM+3D_acceleration η κάθε μία].
Άβαταρ μέλους
greatst
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: greatst
IRC: greatst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό greatst » 01 Απρ 2009, 15:25

g00fy έγραψε:...
...αναγγελία για τον θάνατο της Commodore :cry: :cry: :cry:
...

τι πληγές ξύνεις τώρα... :( :( :(
προσωπική ιστοσελίδαgreatst in Launchpad

Γνώσεις ⇛ Linux: Όσο ζω μαθαίνω ┃ Προγραμματισμός: Μια χαρά ┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά

Mac mini (late 2009) (8GB RAM) με OS X 10.11.6 [και Ubuntu 16.04 Server amd64 και άλλες GNU/Linux εικονικές μηχανές με 2GB RAM, 128MB VRAM+3D_acceleration η κάθε μία].
Άβαταρ μέλους
greatst
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: greatst
IRC: greatst
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό michael_k » 04 Απρ 2009, 12:25

Πω πω! Ρε παιδιά τώρα συγκινήθηκα! Pixel! Θυμάμαι το πρώτο τεύχος με τα προγράμματα και τις ατελείωτες ώρες πληκτρολόγησης (ναι ρε στις γομολάστιχες γιατί έτσι μας άρεσε!). Τις να πρωτοπούμε τώρα; Τις εποχές που οι συνδρομητές το παίρναμε (αθάνατα ΕΛΤΑ) μια και δύο εβδομάδες αφού είχε βγει στα περίπτερα; Το κάθε νεο τεύχος που το κάναμε φύλλο και φτερό στα γυμνασιακάδιαλείμματα; Δεν ξέρω αν υπάρχει και άλλος συντάκτης εδώ αλλά ένα ευχαριστώ σε όλη την ομάδα του περιοδικού για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισε πρέπει να το πω.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλό / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό Ubuntu 10.10 (32bit)
Η/Υ&Μοντέλο: Intel Core2 Duo 6400 @ 2.13GHz / 2GB / NVidia GF 7300 LE / Intel HDA VIA VT82xx / 23" LΕD, 1920x1080
Εκτυπωτής Canon Pixma MP510, Webcam Trust WB6250X
michael_k
punkTUX
punkTUX

IRC: michael_k
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 04 Απρ 2009, 14:23

Και εγώ φανατικός pixelas και είναι φοβερό που έχουμε σαν μέλος της κοινότητας έναν συντάκτη του περιοδικού. Το περίμενα πως και πως να κυκλοφορήσει και να διαβάσω τα φοβερά του θέματα αλλά και για να γράψω τα προγράμματα με τα άπειρα data που είχε :P
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Miranda » 19 Απρ 2009, 13:50

Εναν 386, που ετρεχε σε dos k με δισκετα συναρμολογημενο απο μενα, κ μετα αναβαθμιστηκα κ πηρα 486 κ του βαλα κ 5,25 driver κ επαιζα Λαρυ :D :D
Καψιμο :D Αλλα δεν εχω φωτο :(
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Kubuntu 9.10 32bit σε Aspire5610z
Προδιαγραφές ⇛ T2060 │ 1GB │ Intel Graphics │ 802.11b/g │ Realtek HD Audio │ TFT 15.4"
Άβαταρ μέλους
Miranda
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 19 Απρ 2009, 18:36

Ένας pentium 4 ( αν και δεν θυμάμαι διότι είχα βγάλει τα αυτοκόλλητα μπορεί να ηταν και pentium 3).
Οθόνη crt cd drive ,floppy drive . usb 1.1 , δεν θυμάμαι τίποτα άλλο...
Αλλάξαμε motherboard και cpu πριν μερικά χρόνια...
Την οθόνη την έχουμε χρόνια τώρα και είναι μια χαρά...
απλά μετά απο κανα 30ωρο ...πρέπει να βάλεις γυαλιά... :lol:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 19 Απρ 2009, 20:32

Ένας Pentium 3, 133MHz, με 16MB RAM!!
Για μήνες μάζευα λεφτά για να πάρω άλλα 16MB αλλά δεν τα κατάφερνα...
Τα προγράμματα που γράφω τρώνε περισσότερη RAM!!
Μετά από 3 χρόνια όταν πέρασα στο λύκειο το έκανα overclocking και το έκαψα....

Το πρώτο παιχνίδι που έπαιξα σε αυτό το PC ήταν το Constructor. Τρελό γέλιο!!!!!!!
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό wlan » 21 Απρ 2009, 03:16

Ο πρωτος μου υπολογιστης ηταν ενας ΖΧ81 της Sinclair.
Ετος κατασκευης 1981.

http://www.silogomania.com/forum-f95/topic-t6.htm

Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Έτος κατασκευής: Μάρτιος 1981
Εταιρία: Sinclair
Χώρα: Αγγλία
Basic: Sinclair Basic
Cpu: Zilog Z80A
Speed: 3.5 MHz
Ram: 1 KB, 901 bytes available (upgradable to 64 KB)
Rom: 8 KB
Text Modes: 32 chars. x 24 lines
Graphic Modes: 64 x 44 dots
Colors: Monochrome
Sound: None
Ports: Z80 Bus, tape, video
Τιμή: Το 1981 κόστιζε 50 Λίρες Αγγλίας

Ο αμεσως επομενος και αγαπημενος ZX Spectum.
Πραγματικα αξεχαστα παιδικα χρονια με ZX Spectrum και ατελειωτες ωρες αντιγραφοντας παιχνιδια απο ... τα περιοδικα.
Ναι, τοτε αντιγραφαμε παιχνιδια σε επιπεδο κωδικα σε BASIC μαζι με Assembly.
Σελιδες ολοκληρες με assembly στο δεκαεξαδικο του στυλ "BCAH36F439C9" οι οποιες συνηθως οδηγουσαν σε τραγωδια-crash λογω του οτι ενα και μονο λαθος εφερνε την καταστροφη.
Το μονο που θυμαμαι ηταν το πολυποθητο "C9" στο τελλος του κωδικα που αντιστοιχουσε στο "Return from subroutine" και σημαινε το τελος της βαρετης πληκτρολογησης.
Ubuntu 10.04, 64 Bit,
INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.40 GHZ, Gigabyte GA-P35-DQ6,
RAM:4GB, nVidia 8600-512GB, Intel 80GB SSD
Οι καλυτερες εφαρμογες για Ubuntu βρισκονται στο http://www.getdeb.net/
wlan
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό n2j3 » 14 Μάιος 2009, 11:06

1987 αν θυμάμαι καλά, 8088 στα 4.77 Mhz, 5μισάρα δισκέτα, πράσινη / πορτοκαλί και μαυρόασπρη οθόνη (τις πέρασα όλες, η πορτοκαλί με διαφορά η πιο ξεκούραστη), 640kb RAM , μπορεί και 512. Θυμάμαι ακόμα πόσο χάρηκα όταν αγόρασα τον πρώτο σκληρό δίσκο στα 21MB (!) για τον 80386DX που πήρα μερικά χρόνια αργότερα :D Παιχνίδια, listings απο το Pixel (όσα δούλευαν σε gwbasic, τα περισσότερα ήταν για c64/spectrum), και ένα υποτυπώδες GUI ονόματι GEM ..
n2j3
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων