Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Για ποιούς λόγους περάσατε στο Linux?

Δημοσίευσηαπό radd » 30 Μάιος 2010, 12:13

Πήρα το laptop στα τέλη του 2008 και ήταν (και είναι) ο πρώτος μου υπολογιστής. Ημουν συνηθισμένος στη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών αλλά άσχετος από υπολογιστές και είχα σαλτάρει με το γεγονός ότι σε αντίθεση με τα άλλα μηχανήματα δεν υπήρχε η σχέση "πατάω αυτό γιά να γίνει αυτό" αλλά έκανε σχεδόν ότι γούσταρε στο χρόνο που γούσταρε.
Την ίδια εποχή ένας φίλος με laptop και win svista κόλλησε ιό και πλήρωσε έναν απίθανο "τεχνικό" 80 ευρώ γιά να του ...καθαρίσει το pc! :crazy: ενώ κάτι άλλα παιδιά με xp και 2000 ζούσαν με μόνιμο άγχος, δεν κατέβαζαν ποτέ τίποτα και γενικά αντιμετώπιζαν τον υπολογιστή σαν ατομική μπόμπα που θα σκάσει και θα μολύνει με ραδιενέργεια το χώρο :shock: .Μετά έπεσα σε μιά ιστοσελίδα που είχε μιά σειρά λόγους γιά να "εγκαταστήσεις gnu/linux" και ψάχνωντας τι διάολο είναι αυτό αφού οι λόγοι που προέτρεπαν για χρήση του ήταν πρόκληση, συνειδητοποίησα ότι με έβαλαν και πλήρωσα με το ζόρι λειτουργικό (ήθελαν μάλιστα να πάρω και microsoft office :!: ) και μάλιστα κατώτερο και φτιαγμένο από μιά γ@μη πολυεθνική σε αντίθεση με το ελεύθερο που είναι φτιαγμένο από χομπίστες (των οποίων τη δουλειά εκτιμώ πολύ περισσότερο σε όλους τους τομείς από αυτή των εταιριών) που το προσφέρουν γιά χρήση σε όποιον θέλει...
Αγκαζέ το laptop λοιπόν, και επίσκεψη σε καφενείο όπου κάτι φρικολινουξάδες :) μου εγκατέστησαν (dual boot) το 8.10, αγορά του τεύχους-αφιέρωμα στο ubuntu του linux format και τέλος, αφού έκρινα το νέο λειτουργικό ως πιό "επικοινωνιακό" και ποιοτικό, αφαίρεση των win svista :wave: και ποτέ πιά χρήμα σε πολυεθνική για λογισμικό...
γνώσεις linux: μέτρια
προδιαγραφές: HP dv9850ev /core2duo Τ8100 / nvidia 8400m gs / 4gb ddr2
λειτουργικό: mint 12-64 / kubuntu 11.10-64
αγγλικά: καλoύτσικα
προγραμματισμός: όχι
radd
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 30 Μάιος 2010, 16:41

@radd
Μ' αρέσεις :thumbup:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 31 Μάιος 2010, 20:20

@ radd :bow: :thumbup: :clap:
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stroum » 13 Ιουν 2010, 19:28

Χμμ, πως μου ξέφυγε αυτο το νήμα. λοιπόν, ο κύριος λόγος που πέρασα στο linux είναι πως κάποια στιγμή διαπίστωσα πως περνούσα απαράδεκτα πολύ χρόνο "φροντίζοντας" τα ίδια τα windows παρά κάνοντας τη δουλειά μου. Έβαλε/έβγαλες κάποιο πρόγραμμα; Ψάξε να βρείς τι εγκατέστησε που, τι hooks πρόσθεσε στον explorer χωρίς καν να σε ρωτήσει με αποτέλεσμα να βαρύνει και να ανοίγει τους φακέλους μετά απο μισή ώρα ή να κρασάρει. Αντε τρέχα το πρόγραμμα που ελέγχει τα hooks στον explorer και βγάλτα. Τρέξε το πρόγραμμα που καθαρίζει τη registry απο απομεινάρια της απεγκατάστασης, ψάξε για λάθη που φυτρώνουν σε αυτή με απλή καθημερινή χρήση, έλεγξε το μεγεθος της και σβήσε τα άχρηστα για να μην κάνει σαραντα χρόνια να φορτώσει. Στην ανάγκη, τρέξε και το regedit για όσα απέτυχαν όλα τα άλλα προγράμματα να διορθώσουν. Έλεγξε τo δίσκο για υπερβολικο fragmentation, πρόσεξε μήπως δεν είναι ενημερωμένο το antiviruς και ψάξε να βρείς ποιο από αυτά είναι αποτελεσματικότερο τη συγκεκριμένη περίοδο. (Υπάρχει και η γνωστή νοοτροπία του παναθηναικολυμπιακοαεκπαοκτση που αντιμετωπίζει ακόμα και το antivirus του όπως την ομάδα του και δεν το αλλάζει ποτέ) Ψάξε και για κανένα καλό συμπληρωματικό εργαλεό για προστασία απο malware γιατί ένα antivirus μόνο δε σε καλύπτει ικανοποιητικά.

Και όλα αυτά απλά για να λειτουργούν κανονικά, χωρίς να κάνουν μια αιωνιότητα να φορτώσουν ή να ανοίξουν ένα φάκελο ή να κρασάρουν χωρίς προφανή λόγο. Βέβαια , υπάρχουν και πολλοί που δεν τα κάνουν αυτά. Απλά κλαιγονται γιατι αργούν φορτώσουν ή κάνουν κλικ και ο υπολογιστής αποκρίνεται μεθαύριο. Ε,βαρέθηκα.

Ύστερα έχω δωρεάν όλα τα προγράμμα που χρειάζομαι, πλην ενος παιχνιδιου που δεν τρέχει με ικανοποιητικά με wine λόγω μη πλήρους υποστήριξης της κάρτας ΑΤΙ που έχω και του TrackIR, οπότε αναγκαστικά έχω dual boot. Ούτε αναγκάζομαι να αγοράζω προγράμματα απλά και μόνο για να φροντίζουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος ( TuneUp utilities κλπ) Τα windows είναι σα τις γυναίκες που θέλουν χάδια, στοργή , φροντίδα και προδερμ πριν και κουβεντούλα, κατανόηση και αγκαλίτσα μετά. Στο Linux κάνεις τη δουλειά σου χωρίς πολλά-πολλά και μετα πας βόλτα με τους φίλους σου.. ουτε γκρίνια ούτε τίποτα
Spoiler: show
1 Γνώσεις Linux: Kαλό ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Kubuntu 17.04 Zesty 4.10.0-19-generic 64bit
3 AMD FX-8350 Eight-Core Processor ‖ RAM 16012.2 MB ‖ Gigabyte 970A-UD3P
4 AMD Ellesmere Radeon RX 480 8 GB
5 Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller driver: r8169
6 Ralink RT3072 Wireless Adapter driver: rt2800usb
Άβαταρ μέλους
stroum
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fotis23 » 13 Ιουν 2010, 19:47

έγραψε:(Υπάρχει και η γνωστή νοοτροπία του παναθηναικολυμπιακοαεκπαοκτση που αντιμετωπίζει ακόμα και το antivirus του όπως την ομάδα του και δεν το αλλάζει ποτέ)

Πολύ σωστή παρατήρηση. :clap:

το linux ειναι ελευθερια!Μπορεις να επιλεξεις οπια διανομη θες(μπορεις να τις δοκιμασεις ολες :clap: ).Δεν εχεις περιορισμους!!!ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ :D
Λειτουργικό: Ubuntu 11.04
Επίπεδο Γνώσεων: Linux:Kανονικό Προγραμματισμός: Μέτριος Αγγλικά: Καλά
Desktop:CPU:Core 2 Duo 2.00 M/B:Asus P5B Memory:3 GB DDR2 Γραφικά:ATI Radeon HD 5450 Series

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
fotis23
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό georginiogr » 14 Ιουν 2010, 01:45

Γειά σας και απο μένα. Απο το 2003 (την χρονιά που αγόρασα το πρώτο μου desktop) είχα παντζούρια χρ. Μέχρι να μάθω τί εστί pc, κόλλησα ιούς, έβγαλα μπλέ οθόνες και ένα σωρό άλλα καλούδια των παντζουριών. Η συμβίωσή μου με τα παντζούρια χρ μπορώ να πώ οτι ήταν καλή. Φυσικά κάθε χρόνο περίπου αναγκαζόμουν να κάνω φορμάτ επειδή ο υπολογιστής γινόταν αργός. Αργότερα αγόρασα ένα λαπ-τοπ (αυτό που γράφω στην υπογραφή μου) με παντζούρια σβήστα. Εκεί λοιπόν κατάλαβα τι θα πεί ανεξήγητα κολλήματα, χιλιάδες ρεσταρτ, σπαστικές καθυστερήσεις, και αδικαιολόγητα κρασαρίσματα. Κάθε 3 μήνες ο υπολογιστής ήθελε οπωσδήποτε φορμάτ για να ανασάνει. Είχα ακούσει απο έναν φίλο παλαιότερα για το λίνουξ, αλλά ο τρόπος που μου το περιέγραψε με έκανε να καταλάβω οτι εγώ ο απλός και σχετικά άπειρος χρήστης δεν θα βγάλω άκρη με κώδικες,εντολές κλπ. Στο χώρο εργασίας μου είχα έναν συνέδελφο που είχε ακριβώς το ίδιο λαπ-τοπ με το δικό μου, με τη διαφορά οτι είχε ubuntu 8.10. Έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν είδα την ταχύτητα απόκρισης, τη χρήση cpu και ram, και τις θεμοκρασίες που δούλευε το λαπ-τοπ του σε σχέση με το δικό μου.. Ξεκίνησα λοιπόν να του κάνω ερωτήσεις σχετικά με τις δυνατότητες του λειτουργικού,τα προγράμματα,την ασφάλεια τους οδηγούς υλικού και τη σταθερότητα. Μου έδωσε μια πλήρη εικόνα και φυσικά με έκανε να το δοκιμάσω γιατί αποφάσισα να ξεχάσω τις λέξεις,αντιβαιρους, ιός,σπαιγουερ,ανταγουερ,ροτκιτ,ρεσταρτ ,ανασυγκρότηση δίσκων,μπλέ οθόνες και κυρίως ρετζιστρι και φορματ. Στην αρχή αντιμετώπισα πρόβλημα με την κάρτα ασύρματης δικτύωσης. Ευτυχώς που έγινα μέλος αυτής της κοινότητας και έλυσα το πρόβλημά μου. Στην πορεία προέκυψαν και κάποια άλλα μικροπροβλήματα και απορίες τα οποία και βρήκαν τη λύση τους χάρην της ανιδιοτέλειας και της βοήθειας των μελών αυτής της κοινότητας. Μέχρι πρίν μερικές ημέρες είχα σε ένα μικρό παρτίσιον του υπολογιστή τα παντζούρια χρ, αλλά πλέον τα έχω ξεφορτωθεί και δουλεύω μόνο ubuntu. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος με την ασφάλεια,τη σταθερότητα την απόκριση και την υποστήριξη του συγκεκριμμένου λειτουργικού. Μέρα με τη μέρα εξοικειώνομαι όλο και περισσότερο και ανακαλύπτω όλο και περισσότερες δυνατότητες του νέου λειτουργικού μου. Φυσικά αισθάνομαι και πολύ καλύτερα που δεν μπαίνω πια στον πειρασμό να γίνομαι πειρατής, μιας και όλα στο κόσμο του λινουξ είναι δωρεάν. Είμαι παρέα με τον πιγκουίνο εδώ και 4-5 μήνες περίπου και δεν μετανοιώνω για την επιλογή που έκανα. Επιπλέον προτρέπω και πολλούς φίλους μου να απαλλαχθούν απο τα παντζούρια και να γνωρίσουν τα οφέλη του λίνουξ που για μένα όπως ήδη έχω αναφέρει είναι κυριώς ΑΣΦΑΛΕΙΑ,ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ,ΑΠΟΚΡΙΣΗ,ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΞΟΔΕΨΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ Η ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΠΕΙΡΑΤΗΣ. :thumbup:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο⇛ Linux Mint 16 (64Bit) σε Toshiba Satellite L50-A-19N
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i7-4700MQ ┃  RAM 8GB DDR3L (1,600 MHz) ┃Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GT 740M 2048 MB┃Σκληρός δίσκος 750 GB  5,400 rpm ┃ Network adapter - Atheros 802.11b/g/n, Gigabit Ethernet LAN  ┃ 15.6" TFT HD ┃
Άβαταρ μέλους
georginiogr
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό zippo » 15 Ιουν 2010, 20:49

Καλησπέρα,
εγώ θα πω ότι τα συνάντησα από τύχη, μιας και περίεργος να μάθω αν υπάρχει κάτι πέρα από την microsoft – mac, και όμως υπήρχαν ακόμα και ένα σαν win να πω, και αρκετά άλλα linux. Από περιέργεια και μόνο είδα ότι μπορώ να το βάλω σε usb flash και το έκανα, είμαι χρήστης τα τελευταία 2 χρόνια στο σπίτι και αν θέλω να παίξω και κανένα παιχνίδι πάω vista, στην δουλεία όμως δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά μόνο win για προφανείς λόγους. Και αυτό είναι το περίεργο έχω πληρώσει 1 win2000 server 11 άδειες xp 11 αντιβαιρους 2 office και τα άλλα 9 με open φυσικά, αυτό όπως καταλαβαίνεται δεν με χαροποιεί ιδιαιτέρα αν σκεφτείς ότι θα μπορούσε να ήταν όλα ubuntu.
Καλή η προσπάθεια αλλά χρειάζεται και άλλο.
Και για να μην παρεξηγηθώ θα τονίσω ότι έχω εγκαταστήσει σε 6 φύλου το ubuntu που είναι και αυτοί ικανοποιημένοι!!
zippo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Mitsakos » 15 Ιουν 2010, 22:27

@georginiogr
Ωραίος! Να ξέρεις ότι κάτι βασικό είναι η δυνατότητες που σου προσφέρει το ελεύθερο λογισμικό που σίγουρα θα τις βιώνεις περισσότερο μέρα με τη μέρα, πέρα από το μηδενικό του κόστος! :thumbup:

@zippo
Το ίδιο ακριβώς συνάντησα και εγώ στη δουλειά μου... δυστυχώς λόγω ενός προγράμματος το οποίο είναι custom στις απαιτήσεις της εταιρείας δεν μπορώ να βάλω ubuntu σε όλους τους υπολογιστές :evil:
Μόνο ο δικός μου έχει που μπορώ και δουλεύω μέσω Virtual Machine αυτή την εφαρμογή..
Δεν πειράζει όμως... στο μέλλον βλέπουμε.. δεν το βάζω κάτω.. :thumbup: :)
Γνώσεις ⇛ Linux: Not bad ┃ Προγραμματισμός: Λίγο┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ 18.04 LTS x64
Προδιαγραφές ⇛ SONY VAIO VGN-NW21EF & DELL Inspiron 15 Series
>>Οδηγοί-How To-Tutorials<< && >>Οδηγίες προς νεοεισερχόμενους<<
Άβαταρ μέλους
Mitsakos
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 17 Ιουν 2010, 03:31

zippo έγραψε:Καλησπέρα,
εγώ θα πω ότι τα συνάντησα από τύχη, μιας και περίεργος να μάθω αν υπάρχει κάτι πέρα από την microsoft – mac, και όμως υπήρχαν ακόμα και ένα σαν win να πω, και αρκετά άλλα linux. Από περιέργεια και μόνο είδα ότι μπορώ να το βάλω σε usb flash και το έκανα, είμαι χρήστης τα τελευταία 2 χρόνια στο σπίτι και αν θέλω να παίξω και κανένα παιχνίδι πάω vista, στην δουλεία όμως δεν μπορώ να κάνω διαφορετικά μόνο win για προφανείς λόγους. Και αυτό είναι το περίεργο έχω πληρώσει 1 win2000 server 11 άδειες xp 11 αντιβαιρους 2 office και τα άλλα 9 με open φυσικά, αυτό όπως καταλαβαίνεται δεν με χαροποιεί ιδιαιτέρα αν σκεφτείς ότι θα μπορούσε να ήταν όλα ubuntu.
Καλή η προσπάθεια αλλά χρειάζεται και άλλο.
Και για να μην παρεξηγηθώ θα τονίσω ότι έχω εγκαταστήσει σε 6 φύλου το ubuntu που είναι και αυτοί ικανοποιημένοι!!

Off topic:
Μήπως θα μπορούσαμε να δώσουμε καμία λύση αν αυτό είναι εφικτό ?
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό alexpennos » 17 Ιουν 2010, 12:43

Ενας βασικοτατος και κυριος λογος....ΣΙΧΑΘΗΚΑ τα windows....Τα σιχαθηκα πραγματικα...Ειναι ακριβως αυτο που λεμε αποτυχημενο ονομα:"λειτουργικο".
Εκτος του οτι ολα τα ατομα στο εργασηριο μου χρησιμοποιουν MacOS, βαζοντας ubuntu, ειδα οτι δεν εχω να ζηλεψω τιποτα απολυτως!
Εδω και εναν χρονο ειμαι σε ubuntu, καθε μερα τα "γουσταρω" και πιο πολυ! εκτος του οτι υπαρχουν ολες οι ευρυτερα χρησιμοποιουμενες εφαρμογες (vlc, mozilla, skype κλπ) υπαρχουν και πιο εξειδικευμενες (Matlab κλπ) αλλα υπαρχουν και open εφαρμογες, (qti plot, open office κ.α.) που κανουν την δουλεια πολυ καλυτερα και απλουστερα απο τις αντιστοιχες κλειστες!
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.04 σε Philips Freevents 12"
Προδιαγραφές ⇛ Intel Centrino 1.73ghz │ Μνήμη 1.5GB│ Intel GMA 950 128MB shared
Ubuntu 10.10 σε Dell 1557
Προδιαγραφές ⇛ Intel core i7 -720QM 1.6GHz | Μνημη 4GB| ATI Mobility Radeon HD 4570 512MB
Ubuntu 10.10 σε Asus eeepc 900
Προδιαγραφές ⇛ intel celeron 900| Μνημη 1gb|....αυτα
Άβαταρ μέλους
alexpennos
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ