Με λένε Νίκο, είμαι 27 ετών και έχω σπουδάσει οικονομικά. Δε θεωρώ τον εαυτό μου οικονομολόγο, αναλυτή αγορών, λογιστή, και λοιπές τέτοιες μπούρδες.
Δεν έχω σκοπό να επηρεάσω-θετικά ή αρνητικά- κανέναν.
Οι παρακάτω αναλύσεις είναι καθαρά μνημονικές( παρακαλώ αν έχετε παρατηρήσεις να τις παραθέσετε-ουδείς άσφαλτος
Πως προκύπτει το έλλειμμα?(το χρηματικό και όχι του ήθους, της ανθρωπιάς κ.τ.λ-αν και τα τελευταία συμβάλλουν στο πρώτο)
Έλλειμμα προκύπτει όταν οι κρατικές επενδύσεις και τα λοιπά κρατικά έξοδα(μισθοί, συντάξεις), υπερβαίνουν τους εισπραχθέντες φόρους και τα κέρδη των κρατικών επενδύσεων.
Το έλλειμμα στο τέλος κάθε χρόνου υπολογίζεται ώς επι τοις % του Α.Ε.Π. και προστίθεται στο συνολικό χρέος.
Πως προκύπτει το χρέος?(το χρηματικό και όχι της τιμής)
Το χρέος προκύπτει από τα κρατικά ομόλογα, δάνεια και από την πρόσθεση του ελλείμματος.
Στην Ελλάδα το 70% περίπου του χρέους είναι απο κρατικά ομόλογα.
Τι είναι το ομόλογο?
Το ομόλογο είναι στην ουσία δάνειο.
Ένα άτομο, ένας οργανισμός, και/ή ένα άλλο κράτος “επενδύουν” σε ομόλογα για μία κάποια διάρκεια.
Με το πέρας των προσυμφωνηθέντων ετών ο επενδυτής εισπράττει το αρχικό του κεφάλαιο συν τον τόκο. Άρα η έμμεση δανειοδότηση του κράτους λαμβάνει βίαια τέλος και πρέπει να πληρώσει άμεσα τον επενδυτή.
Τι είναι το Α.Ε.Π.?
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι το σύνολο όλων των προϊόντων/αγαθών και υπηρεσιών που παράγει ένα κράτος.
Το Α.Ε.Π. προκύπτει ακολούθως:
Α.Ε.Π.= κατανάλωση+επένδυση+δημόσιες δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών + καθαρές εξαγωγές
Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ
Τα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στοιχηματίζουν, για οτιδήποτε. Δείτε πως προέκυψε η παγκόσμια οικονομική κρίση πριν 3 χρόνια. Οι Αμερικανικές τράπεζες έδιναν αφειδώς στεγαστικά δάνεια με πολύ χαμηλό επιτόκιο στον οποιοδήποτε, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι των χαμηλόμισθων να μη μπορούν να ανταποκριθούν στις πληρωμές τους. Λόγω μεγάλης προσφοράς κατοικιών, ο κατασκευαστικός τομέας βρισκόταν σε άνθιση, οι τιμές των νεόδμητων είχαν πάρει την κατιούσα άρα και τα second used σπίτια δεν είχαν την “αναμενόμενη” αξία. Γιατί αναμενόμενη? Διότι οι τράπεζες δε είχαν τα αναμενόμενα κεφάλαια από την πώληση των κατασχεθέντων κατοικιών. Σκέφτηκαν τότε να δείξουν το φιλανθρωπικό τους πρόσωπο, και να δώσουν περίοδο χάριτος στους μεροκαματιάρηδες αμερικανούς να μη χάσουν την περιουσία τους. Όμως οι κακόμοιροι χαμηλόμισθοι που είχαν κάνει το όνειρο τους πραγματικότητα με ένα σπίτι δε γνώριζαν τι παιχνίδι θα στηθεί στη πλάτη τους. Ποιό? Αυτά τα μεγάλα φιλανθρωπικά ιδρύματα εξέδωσαν risky ομόλογα με θέμα την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων. Ο επενδυτής θα έβγαζε άμεσα τεράστια κέρδη αν ο κακομοίρης αποπλήρωνε το δάνειο του. Ιδιώτες, κράτη και οργανισμοί έσπευσαν αμέσως να παίξουν. Τώρα οι τράπεζες έβγαζαν λεφτά από παντού, και από τις πωλήσεις των κατασχεθέντων και από την αποπληρωμή των δανείων και από τα ομόλογα. Απίστευτοι τύποι ε?Ήρθε όμως η στιγμή να καταρρεύσει ο χαμηλόμισθος φίλος μας και τα ιδρύματα πού είχαν εκδώσει σχεδόν όλα τα ομόλογα τους σε αυτόν τον ανθρωπάκο κατερρευσαν και αυτά παρασέρνοντας όλους τους επενδυτές.
Ένας πολύ καλός μου φίλος, που πέθανε από λευχαιμία, μου είχε πεί κάποτε πως να κλείσω μία εργασία μου με θέμα τον καπιταλισμό: Αν ο εργάτης είναι το τραπουλόχαρτο, τότε ο καπιταλισμός είναι ένας πύργος από τραπουλόχαρτα. Είχε δίκιο, αλλά ούτε αυτός μπορούσε να φανταστεί πως ο μεγάλος παίκτης(μη κουβάς, δηλαδή) σχεδόν πάντα σκέφτεται τον επόμενο γύρο.
Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο σημερινό παιχνίδι. GREECE.
Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα κράτη(Ε.Ε και Η.Π.Α) θεωρούν τα μεγάλα αυτά ιδρύματα κερδοσκόπους? Αναρωτηθήκατε αν είναι τα ίδια αυτά κράτη κερδοσκόποι?
Με απλά λόγια
Ε.Ε και Η.Π.Α- θα χάσουν λεφτά με την χρεοκωπία μας( τα ομόλογα που λέγαμε πιο πάνω)
Τα ιδρύματα- θα βγάλουν λεφτά με την χρεοκωπία μας(τα στοιχήματα που λέγαμε παραπάνω)
GREECE- χαμένη από παντού.
Ποιός νίκησε σε αυτή τη μάχη? Μα φυσικά οι Ε.Ε. και Η.Π.Α
Τι κατάφεραν?
Κατάφεραν να μη χάσουν τα λεφτά των επενδύσεων(ομόλογα και προηγούμενα δάνεια) τους.
Πως?
Με νέα δανειοδότηση, ίση με το μισό μας χρέος. Άρα θα βγάλουν και αυτοί λεφτά από παντού. Μας δανειοδοτούν για να τους ξεπληρώσουμε παλαιά δάνεια. Επίσης μας “συμβουλεύουν” στο πως θα γίνουμε καλοπληρωτές, ώστε να συνεχίσουμε να αγοράζουμε τα προιόντα τους.
ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΝΑ
κλείνω για την ώρα γιατί φωνάζει και το μωρό.
Ευχαριστώ για το χρόνο σας.