Πρὸς ἀναζήτηση διανομῆς

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Πρὸς ἀναζήτηση διανομῆς

Δημοσίευσηαπό monkgr » 08 Σεπ 2010, 09:13

Μετὰ τὶς τελευταῖες ἐξαγγελίες τῆς Canonical (ἀφαίρεση τοῦ Synaptic ἀπὸ τὸ προεγκατεστημένο μενού, προσθήκη πακέτων λογισμικοῦ ἐπὶ πληρωμῇ στὸ Software Center κ.λπ., μὲ τὰ ὁποῖα διαφωνῶ), ξεκίνησα τὴν ἀναζήτηση ἄλλης διανομῆς, κατὰ προτίμησιν κυλιόμενης (rolling), ποὺ νὰ παραμένει πιὸ κοντὰ στὸ πνεῦμα τοῦ Debian καὶ τῶν πρώτων ἐκδόσεων τοῦ Ubuntu. Χωρὶς προκαταλήψεις, φυσικά, ὅσον ἀφορᾶ τὸ non-free λογισμικό.
Ἤδη αὐτὴ τὴ στιγμὴ κατεβάζω τὸ Mint Debian Edition, ποὺ λέει ὅτι βασίζεται στὸ Debian testing, ἀλλὰ μὲ ἀρκετὰ χαρακτηριστικά ἀπὸ τὸ unstable (μὲ βασικότερο τὸν κυλιόμενο χαρακτῆρα). Θέλοντας ἐπίσης νὰ μείνω σὲ περιβάλλον Gnome, ψάχνομαι καὶ κατὰ Arch μεριά. :?
Ἔχοντας ἤδη περάσει - στὸ παρελθὸν - μία φορὰ τὴ διαδικασία ἐγκατάστασης ἑνὸς Arch συστήματος, δὲν ξέρω τί θὰ μοῦ ἦταν πιὸ εὔκολο αὐτὴ τὴ στιγμή: Νὰ ξαναχτίσω μία ἐγκατάσταση Arch μὲ Gnome ἀπὸ τὴν ἀρχή (μὲ net install, ὄχι core) ἢ νὰ ἐγκαταστήσω τὸ ἕτοιμο Chakra (ποὺ ἔχει default περιβάλλον τὸ KDE) καὶ νὰ τοῦ φορέσω ἀπὸ πάνω Gnome; :?:
Τὸ ἔχει κάνει κανείς; Τί μοῦ προτείνετε; (Καὶ ὄχι, δὲν ἀποκήρυξα ἀκόμα τὸ Ubuntu - ἁπλῶς ψάχνομαι. Ὁπότε μὴν μπαίνετε στὸν κόπο νὰ μοῦ ἀπαντήσετε στὸ στὺλ «κράτα τὸ Ubuntu σου»: Θὰ τὸ κρατήσω!) ;)
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Re: Πρὸς ἀναζήτηση διανομῆς

Δημοσίευσηαπό ant_0611 » 08 Σεπ 2010, 09:45

Και εγώ στην ίδια σκέψη είμαι. Οι λόγοι που σκέφτομαι να παρατήσω το ubuntu ειναι οτι έχει παραγίνει βαρύ για τον υπολογιστή μου. Εχουν προστεθεί πολλά που δεν τα χρειάζομαι. Επιπλέον έχω βαρεθεί τα dist-upgrade κάθε εξάμηνο και μάλιστα αρκετα απο αυτά με προβλήματα.
Δοκίμασα το arch πριν 3 μήνες με net-install και που πέταγε kernel-panic. Δεν το έψαξα παραπέρα (λόγω εξεταστικής τότε), και πριν λίγες μέρες εγκατέστησα το sidux με xfce ( διοτι δεν με βολέυει το kde, όποτε πηγα σε κατι πιο gnome-ειδές). Γρήγορο και άδειο στην αρχή. Εχεις αρκετές δυσκολίες για το flash (64 bit) που ειναι ενα αναγκαιο κακο και γενικά δεν έχει και τα πιο πλούσια repositories ( το nspluginwrapper δεν υπάρχει). Ωραία η φιλοσοφία του πάντως και δεν είναι και δυσκολο να προσαρμοστεί κανεις απο το ubuntu. Τα δυσάρεστα βέβαια ,με την κοινότητα του sidux, ειναι οτι σταμάτησε προσωρινα η ανάπτυξη του μέχρι να βρεθεί άκρη στις αρχές του Οκτώβρη ,που έχουν συνάντηση. Είναι μετέωρα σχεδόν όλα, όνομα , συνέχιση ανάπτυξης σε fork κλπ, με επικρατέστερο σενάριο αυτο του fork με άλλο όνομα και λιγότερους developers (αρχικά). Η τελευταία μου σκέψη ειναι να δουλεύω σε Debian stable, και ας μην εχω το πιο ενημερωμένο σύστημα. Θα πρέπει όμως να το στείνω σχεδον απο την αρχή κάθε που βγαινει άλλη stable
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός:Ναι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Laptop:
Spoiler: show
Ubuntu 9.10 σε Fujitsu-Siemens A1667G2
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Turion 64 ML-37 │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : ATI X700 128MB │ Κάρτα Ασύρματη : Broadcom Corporation BCM4318 [AirForce One 54g] 802.11g (rev 02) │ Κάρτα Ήχου : VIA 8237 │ 15.4" Glossy 1280x800

Desktop:
Spoiler: show
Ubuntu 10.04
Προδιαγραφές ⇛ Επεξεργαστής : AMD Αthlon 1800+ │ Μνήμη : 1GB│ Κάρτα Γραφικών : Geforce 4 mx440 64MB │ 17" Glossy 1280x1024
Άβαταρ μέλους
ant_0611
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 08 Σεπ 2010, 10:59

monkgr έγραψε:Μετὰ τὶς τελευταῖες ἐξαγγελίες τῆς Canonical (ἀφαίρεση τοῦ Synaptic ἀπὸ τὸ προεγκατεστημένο μενού, προσθήκη πακέτων λογισμικοῦ ἐπὶ πληρωμῇ στὸ Software Center κ.λπ., μὲ τὰ ὁποῖα διαφωνῶ),

είναι υπόθεση 2 λεπτών να τα αφαιρέσεις και να προσθέσεις ότι θέλεις.

monkgr έγραψε:Ἤδη αὐτὴ τὴ στιγμὴ κατεβάζω τὸ Mint Debian Edition, ποὺ λέει ὅτι βασίζεται στὸ Debian testing, ἀλλὰ μὲ ἀρκετὰ χαρακτηριστικά ἀπὸ τὸ unstable (μὲ βασικότερο τὸν κυλιόμενο χαρακτῆρα).

Νομίζω πως θέλει λίγο καιρό να ψηθεί...

monkgr έγραψε:Θέλοντας ἐπίσης νὰ μείνω σὲ περιβάλλον Gnome,

κακώς γιατί θα μπορούσες να βάλεις kubuntu που δεν έχεις κανένα απο τα "καλούδια" του ubuntu :P

monkgr έγραψε:ποὺ νὰ παραμένει πιὸ κοντὰ στὸ πνεῦμα τοῦ Debian

Debian :)

monkgr έγραψε:ψάχνομαι καὶ κατὰ Arch μεριά. :?

πας χαλαρά να δεις κάτι νέο, λίγο δυσκολότερο να το στήσεις και να το φέρεις στα μέτρα σου αλλά με πολλές πιθανότητες να σε κερδίσει.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 08 Σεπ 2010, 11:11

monkgr έγραψε:) ἢ νὰ ἐγκαταστήσω τὸ ἕτοιμο Chakra (ποὺ ἔχει default περιβάλλον τὸ KDE) καὶ νὰ τοῦ φορέσω ἀπὸ πάνω Gnome; :?:
Τὸ ἔχει κάνει κανείς; Τί μοῦ προτείνετε;

Αυτό μην το κάνεις για κανένα λόγο,είναι κακή ιδέα.
Σου προτείνω Arch ή Debian testing.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 08 Σεπ 2010, 11:28

ftso έγραψε:είναι υπόθεση 2 λεπτών να τα αφαιρέσεις και να προσθέσεις ότι θέλεις
. Τούς λόγους τῆς διαφωνίας μου τοὺς παραθέτω ἀλλοῦ. Τὸ ὅτι θὰ ἔχω τὴν ἐπιλογὴ δὲν μοῦ λέει τίποτα.
ftso έγραψε:θα μπορούσες να βάλεις kubuntu που δεν έχεις κανένα απο τα "καλούδια" του ubuntu
. Ἂν ἀποφάσιζα νὰ περάσω σὲ KDE, σαφῶς θὰ προτιμοῦσα Sidux ἢ Chakra καὶ ὄχι τὸ (καθ` ὁμολογίαν τῶν KDE users) λιγότερο πετυχημένο Kubuntu. Ἀλλὰ δὲν μοῦ ἀρέσει τὸ KDE (ἢ δὲν μπορῶ νὰ τὸ συνηθίσω, πιθανόν :oops: ).
Παίζει καὶ τὸ Sabayon (?) - ἀλλὰ διστάζω νὰ πάω σὲ διανομὴ πού, τουλάχιστον σὲ Virtual Box, δὲν μοῦ ἔκατσε.
Πάντως συμφωνῶ ὅτι τὸ Chakra μὲ προσθήκη gnome ἦταν κακὴ ἰδέα. Θὰ δοκιμάσω τὸ LMDΕ στὸ σπίτι καὶ θὰ σᾶς πῶ τὶς ἐντυπώσεις μου...
8-)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 08 Σεπ 2010, 11:36

test για επιλογη διανομης
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 08 Σεπ 2010, 11:41

Εμενα μου ειπε να καθησω στ'αυγα μου!!!... :lol: :lol: :lol:
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό woof » 08 Σεπ 2010, 12:14

Off topic:
kriti πολύ καλό το τεστ!
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Βασικές αρχές μόνο ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 Lucid Lynx

Εικόνα
Άβαταρ μέλους
woof
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 08 Σεπ 2010, 12:19

Μμμ... Λοιποοοόν. Ἐμένα μοῦ ἔβγαλε μὲ 100% τὶς ἑξῆς διανομές: Fedora, OpenSuse, Debian, Ubuntu, Mint. Καί, παρὰ τὴ σαφή δήλωσή μου ὅτι θέλω περιβάλλον gnome, μοῦ πρότεινε μὲ 95% τὸ Kubuntu!!! (μπορῶ - λέει - νὰ τοῦ ἀλλάξω τὸ περιβάλλον ἐργασίας καὶ νὰ τὸ φέρω στὰ μέτρα μου!).
Ὡραῖο τέστ. Ἀλλὰ ὄχι τόσο χρήσιμο στὸ νὰ σὲ βοηθήσει νὰ ξεμπλέξεις ἀπὸ τὸ... πολύλημμα.

Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 08 Σεπ 2010, 12:35

Off topic:
μου έβγαλε 100% kubuntu και 100% debian! τυχαίο, δεν νομίζω :P

δες και αυτό:
http://polishlinux.org/choose/compariso ... stro2=Arch
Άβαταρ μέλους