Ο λόγος που αρχίζω να λατρεύω το linux - ubuntu

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Ο λόγος που αρχίζω να λατρεύω το linux - ubuntu

Δημοσίευσηαπό Vamire » 07 Μαρ 2011, 18:54

Πάνε λίγες βδομαδούλες που έχω να μπω σε windows και ομόλογο δεν μου εχει λείψει ακόμα κάτι.
Οι προσπάθειες άρχισαν πριν 3 χρόνια το πολύ που έβαλα για 1η φορά linux στο pc μου και νομίζω ηταν ubuntu τυχαίο;
Με το που είδα οτι πρέπει να μπλέξω με terminals κλπ το έσβησα που όρεξη τοτε φρέσκο pc τούμπανο ηταν καιρός για να καώ στα bech τις ati με crisis κλπ.
Πέρασε σχεδόν ενας χρόνος για να τα ξανά βάλω για δοκιμή ο λόγος ενα τότε netbookακι που ειχα αγοράσει.
Πραγματικά τα κράτησα όσο μπορούσα (μου εχει κολλήσει το τα i know ) 2 βδομάδες νομίζω.
Είχα ρίξει τοτε το πρώτο μου κάψιμο διαβάζοντας για terminal κλπ ελα ομως που τοτε δεν μπορούσα να κάνω βίντεο κλήση με ενα φιλαράκι μου μια τον έβλεπα εγω μια αυτός :sick:
Τα ξανά έβγαλα οσο και αν μου άρεσε ως gui.
Μέχρι πριν ενα μηνά λοιπόν δοκίμαζα διάφορες διανομές του linux προτελευταία ηταν το opensuse το οποιο κράτησα αρκετές μέρες ως dual boot και ηταν ο λόγος που με έκανε να ξανά σκεφτώ να βάλω ubuntu στο pc μου.
Αφου λοιπόν απο το 2007 μεχρι τώρα αλλάξανε οι ανάγκες μου λογο ηλικίας αν θέλετε κ ολας 25 πλέον (φτου γέρασα :thumbdown: ) τα είδα με άλλο μάτι.
Πριν ενα χρόνο μάλιστα μια προσπάθεια παρόμοια που ειχα για να αντικαταστήσω οποιοδήποτε αλλο λειτουργικό με την διανομή ubuntu στάθηκε ατυχής.
Λογο support διάφορων προγραμμάτων.
Πριν ενα χρόνο (ίσως και παραπάνω) δεν υπήρχαν (υπήρχαν για κάποιους δηλαδή καταλαβαίνατε πολλά bugs κλπ.) εφαρμογές για video edit πχ υπήρχε το avidemux το μόνο σταθερό τότε.
Τωρα τα πράγματα εχουν αλλάξει πάρα πολύ.
Και αφού αλλάξανε άλλαξα και εγώ.
Έσβησα για πάντα τα windows ξανά θυμήθηκα οτι εχω διαβάσει για linux και εντολές και πραγματικά πλεον το νιώθω οσο πότε άλλοτε το λειτουργικό.
Η προτίμηση μου δεν ειναι μόνο απο τα windows τα οποια δεν τα μισώ αντιθέτως μου πρόσφεραν ωραίες στιγμές και γιαυτό τα σέβομαι(σε ενα σημείο μπορώ να πω οτι μου άρεσε το εβδομαδιαίο φορματ :D :D εντάξει οταν πήρα το πρώτο pc πριν 15 χρόνια σχεδόν δεν ήξερα καν τα mac.) αλλά και απο τα apple pc.
Ο λόγος λοιπόν είναι η ελευθεριά της βούλησης.
Με την δικιά μου κρίση καθημερινή "φτιάχνω" το λογισμικό μου έτσι ώστε να το φέρνω στα μέτρα μου, το support ειναι καλύτερο απο ποτέ και απο software αλλά και απο hw και πραγματικά ειναι σαν μια δυναμική ιστοσελίδα για μένα πλέον.
Εχω ξεχάσει τι πάει να πει format δεν το σκέφτομαι πλέον όπως έχω ξεχάσει τα dual - trible boots.
Ο λόγος λοιπόν ειναι η ελευθεριά που μου εχει χαρίσει και η γνώση η οποία ισως αργήσει να έρθει όπως και σε μένα αλλά οταν έρθει θα ειναι πραγματικά μια αξέχαστη καθημερινή εμπειρία ζωής.
Όσα είχα διαβάσει λοιπόν ακόμα και πριν 3 χρόνια τα θυμάμαι ολα (σχεδόν εντάξει δεν ειμαι και ελέφαντας) και πλέον το λειτουργικό για μένα πάντα το "παίζω στα δάχτυλα" μου σιγά σιγά..Οι ποιο παλιοί και προχωρημένοι χρήστες ξέρουν τι εννοώ.
Όλα είναι θέμα αντιλήψεις και τρόπου σκέψεις αν μπεις στο τρόπο σκέψεις του open source τότε ολα τα άλλα είναι εύκολα.

Ο δικός σας λόγος;
Γνώσεις ⇛ Linux: μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια - καλά
Λειτουργικό : ubuntu 12.04 64bit
Προδιαγραφές ⇛ │ Laptop: Acer v3 571G │CPU: 5-2450M │RAM: 4GB DDR3 1333mhz │GPU Intel HD 3000 onboard & geforce GT630m │
Άβαταρ μέλους
Vamire
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ο λόγος που αρχίζω να λατρεύω το linux - ubuntu

Δημοσίευσηαπό konnn » 07 Μαρ 2011, 20:13

Ελευθερία , δημιουργικότητα, ασφάλεια , ελαφρότητα .
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: konnn
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Qdata » 07 Μαρ 2011, 20:32

konnn έγραψε:Ελευθερία , δημιουργικότητα, ασφάλεια , ελαφρότητα .

Off topic:
Why Linux Is Better
Linux User: #530165
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 11.04 32bit σε Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz
(Notebook) Προδιαγραφές ⇛ 2x Intel(R) Atom(TM) CPU N270 @ 1.60GHz │ 1016MB │ HDA-Intel - HDA Intel -- USB-Audio - USB AUDIO│ 1024x600 pixels
Νέος στο Linux?Οδηγοί - How to - Tutorials
Qdata
powerTUX
powerTUX

IRC: dimos
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Th P » 07 Μαρ 2011, 21:12

Qdata έγραψε:Off topic:
Why Linux Is Better

@Qdata
πολύ καλό το site!
το καταχώρησα ήδη για προώθηση σε φίλους καί γνωστους
το μόνο που θα πρόσθετα θά ήταν "πλουραλισμός καί δυνατότητες επιλογής"

Φιλικά
Θανάσης Π.
Σταθερή είναι η διανομή που προσπαθείς ανεπιτυχώς να κρασσάρεις
Linux: Low┃Προγραμματισμός: No┃Αγγλικά: Good
Είμαι αναλφάβητος, ανιστόρητος και άξιος της μοίρας μου
Άβαταρ μέλους
Th P
powerTUX
powerTUX

IRC: ThP1
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 08 Μαρ 2011, 00:27

Vamire έγραψε:
... λογο ηλικίας αν θέλετε κ ολας 25 πλέον (φτου γέρασα :thumbdown: ) ...

Off topic:
πως είπατε ;! Αμάν, τα χάπια μου.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 08 Μαρ 2011, 01:11

Off topic:
Τι να πω κι εγώ που όντως γέρασα και μυαλό δεν έβαλα (είμαι 50 τώρα). :lol: Επί του θέματος, εγώ είχα γράψει κάποτε όταν ήμουν ακόμα αρκετά αρχάριος στο ubuntu τον εξής οκτάλογο σ' ένα Αγγλικό φόρουμ παιχνιδιών και τον μετέφρασα αργότερα κι εδώ: viewtopic.php?f=7&t=4034 στην πρώτη σελίδα τρίτη κατά σειρά δημοσίευση! Παρεμπιπτόντως, όπως έχω ξαναπεί σε άλλο νήμα, ένας φίλος με έπεισε να δοκιμάσω το ubuntu, κι αυτό πρώτα τσακωνόμασταν πάνω από μήνα, γιατί εγώ είχα μουλαρώσει ότι μια χαρά είναι τα ΧΡ και μια χαρά ευχαριστημένος πελάτης του Μπιλάκου είμαι. Περιττό να σας πω πόσο λάθος ήμουν και πόσο χαίρομαι και τελικά ενέδωσα. ;)
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 09 Μαρ 2011, 00:48

Ωραία είναι τα θέματα στο τι μας αρέσει στο linux, συμφωνούμε κιόλας, λογικό είναι, εάν δεν μας άρεσε, δεν θα το χρησιμοποιούσαμε, δεν θα ήμασταν και σε αυτό το φόρουμ, αλλά είναι μερικές φορές που θα ήθελα να γράψω τι δεν μου αρέσει στο linux.
Off topic:
Αυτόν τον καιρό παλεύω: 1. να συνδέσω το openoffice με το bibus, 2. να βρω το λατεκ γιατί το εγκατέστησα αλλά δεν μπορώ να το βρω στις εφαρμογές μου (πού είναι είναι, οεο? :wtf: ) και 3. να εγκαταστήσω δύο προγράμματα χωρίς επιτυχία (weftQDA, Tams), δεν είναι στο synaptic, οι οδηγίες που υπάρχουν στο διαδίκτυο δεν βοηθούν, κάποιες γιατί είναι πολύ παλιές, κάποιες είναι σε γλώσσα που δεν γνωρίζω (π.χ. ισπανικά), κάποιες γιατί εάν τις ακολουθήσω εμφανίζει error, λες και χρησιμοποιώ άλλο λογισμικό, κάποιες απλά δεν υπάρχουν.
Προγραμματισμό δεν έχω τον χρόνο να μάθω για να λύσω τα προβλήματα μου και δεν είναι προτεραιότητα μου αυτή τη χρονική στιγμή. Ξοδεύω πολύ χρόνο στο να ψάχνω γιατροσόφια στο διαδίκτυο και να αναρωτιέμαι τι συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω ή που αλλού να ψάξω. Θα καταλήξω στο τέλος της εβδομάδας να ζητήσω από το πανεπιστήμιο το windows-alternative, το Nvivo, για να το εγκαταστήσω στα windows7 και να πάψω να χάνω πολύτιμο χρόνο. Σταδιακά θα περνώ όλο και περισσότερο χρόνο στα windows, όχι γιατί το θέλω αλλά γιατί δεν έχω άλλη επιλογή για να κάνω τη δουλειά μου.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 09 Μαρ 2011, 01:06

1. To bibus το έμαθα πριν λίγες μέρες από ερώτηση εδώ στο φόρουμ. Γενικά υπάρχουν πακέτα για βιβλιογραφία, κατά το http://help.libreoffice.org/Writer/Crea ... bliography Δες και πως μπορείς να εγκαταστήσεις το LibreOffice στο Ubuntu.
2. Το texlive είναι το πακέτο που εγκαθιστά το LaTeX, και είναι προγράμματα που τρέχουν από τη γραμμή εντολής. Με το texlive δεν εγκαθιστάς κάποιο επεξεργαστή κειμένου για τη χρήση του LaTeX. Πρέπει να μπει κάτι άλλο. Με αναζήτηση στο Google για π.χ. «ubuntu latex editor» μπορείς να βρεις τα δημοφιλή εργαλεία. Ένα από αυτά είναι το TeXWorks.
3. Τα προγράμματα αυτά δεν τα ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι δε χρειάζεται να ξέρεις προγραμματισμό για να τα εγκαταστήσεις. Πραγματικά, δε χρειάζεται να ξέρεις προγραμματισμό, αλλά μικρή εμπειρία ώστε όταν εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος κατά την εγκατάσταση, να είσαι σε θέση να δοκιμάζεις κάτι, ή να ψάχνεις στο διαδίκτυο. Αν είναι κάτι που δε μπορείς να βρεις στο φόρουμ εδώ, μπορείς να δοκιμάσεις και στο ubuntuforums.org.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό floral » 09 Μαρ 2011, 03:11

simosx έγραψε:1. To bibus το έμαθα πριν λίγες μέρες από ερώτηση εδώ στο φόρουμ. Γενικά υπάρχουν πακέτα για βιβλιογραφία, κατά το http://help.libreoffice.org/Writer/Crea ... bliography Δες και πως μπορείς να εγκαταστήσεις το LibreOffice στο Ubuntu.
2. Το texlive είναι το πακέτο που εγκαθιστά το LaTeX, και είναι προγράμματα που τρέχουν από τη γραμμή εντολής. Με το texlive δεν εγκαθιστάς κάποιο επεξεργαστή κειμένου για τη χρήση του LaTeX. Πρέπει να μπει κάτι άλλο. Με αναζήτηση στο Google για π.χ. «ubuntu latex editor» μπορείς να βρεις τα δημοφιλή εργαλεία. Ένα από αυτά είναι το TeXWorks.
3. Τα προγράμματα αυτά δεν τα ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι δε χρειάζεται να ξέρεις προγραμματισμό για να τα εγκαταστήσεις. Πραγματικά, δε χρειάζεται να ξέρεις προγραμματισμό, αλλά μικρή εμπειρία ώστε όταν εμφανίζεται ένα μήνυμα σφάλματος κατά την εγκατάσταση, να είσαι σε θέση να δοκιμάζεις κάτι, ή να ψάχνεις στο διαδίκτυο. Αν είναι κάτι που δε μπορείς να βρεις στο φόρουμ εδώ, μπορείς να δοκιμάσεις και στο ubuntuforums.org.

Σε ευχαριστώ για το latex, να σταματήσω να το ψάχνω :D . Το Libreoffice μου βγάζει σφάλμα κατά την εγκατάσταση και για το Tams έχω κάνει ερώτηση στα ubuntuforums.org αλλά δεν έχω λάβει απάντηση, όπως και κάποιος ο οποίος είχε ρωτήσει κάτι παρόμοιο πριν 2 χρόνια.
Yπάρχει η πιθανότητα να κάνεις αναζήτηση το σφάλμα και μην το βρίσκεις πουθενά ή να ρωτήσεις το ubuntuforums.org και να μην απαντήσει κανείς. Στην πρώτη περίπτωση κάνεις αναφορά, στην δεύτερη ;
Τα vista δεν με κάλυπταν πριν από 1μιση χρόνο και αποφάσισα να δοκιμάσω το open source. Όμως τους τελευταίους μήνες λόγω δουλειάς έχω ανάγκη προγράμματα σαν το Tams ή το weftQDA ή το Nvivo, και εάν τα δύο πρώτα δυσκολεύομαι να τα εγκαταστήσω αναγκαστικά θα πάω σε Nvivo και windows.
(Εύχομαι να τα καταφέρω με το libreoffice και να μην χρειαστώ word και endnote :sick: )
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: κάτι λίγα ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ
1. (βασικός υπολογιστής) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Trusty Tahr 14.04 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium CPU B950 @ 2.10 GHz x 2 │ 15''
2. (παλιός που δεν προλαβαίνω να συγυρίσω) ⇛ dual boot Windows 7 + Ubuntu Lucid Lynx 10.04.1 - 64bit σε Toshiba laptop | Προδιαγραφές ⇛ Intel Pentium Dual-Core T4200│ Intel GMA 4500M │ 17'' 1440x900
Άβαταρ μέλους
floral
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sparus » 09 Μαρ 2011, 03:49

Off topic:
Το endnote μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σε linux με Bibtex. Δεν είμαι ειδικός αλλά αν κάνεις ένα search κάτι θα βρεις.
Επίσης για editor αν είσαι τελείως αρχάρια θα σου πρότεινα lyx.
Debian Squeeze (64bit)/ Ubuntu 10.10 (32bit)
AMD Athlon 64 (3200+) / Asus A8N5X / Gainward GeForce 6500 / 2GB DDR
Άβαταρ μέλους
sparus
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων