"Ξεκούραστη" γραμματοσειρά

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

"Ξεκούραστη" γραμματοσειρά

Δημοσίευσηαπό Fedil » 06 Φεβ 2013, 06:36

Καλημέρα σας. Σήμερα έπρεπε να γράψω κάτι με το libre office writter στα ελληνικά.
Η ερώτηση που σας κάνω ειναι η εξής.
Ποια θεωρείται οτι είναι η πιο ευανάγνωστη ελληνική γραμματοσειρά (ανοιχτή/κλειστή)
για αυτους τους κειμενογράφους;

(δεν εννοώ σε latex, εκεί ειναι αλλη ιστορία)

Υπάρχουν πολύ περισσότερες γραμματοσειρές για αγγλικά που υπάρχουν περιπτώσεις
που λέω, "αυτη η γραμματοσειρά ειναι και ευαναγνωστη, και όμορφη και ξεκούραστη για το μάτι".
Εχω ενα θεματάκι με τις ελληνικές γραμματοσειρές λόγω οτι πάντα τα βιβλία στο σχολείο μάς
έχουν (απο οτι θυμαμαι κιολας) μια γραμματοσειρά και έχω συχαθεί πολλά πράγματα
απο τα σχολικά βιβλία...
Τελευταία επεξεργασία από Fedil και 06 Φεβ 2013, 15:36, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Debian 10 Buster 64bit
Intel Core i5 CPU M 430 2.27GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Dell Inc. 0JY92C - Dell Inc. Inspiron 1564
ATI Manhattan [Mobility Radeon HD 5400 Series] [1002:68e0]
eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 02) ⋮ eth2: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY [14e4:4315] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Fedil
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Re: "Ξεκούραστη" γραμματοσειρά

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 06 Φεβ 2013, 11:30

Υπάρχουν δύο ειδών γούστα όσον αφορά τις γραμματοσειρές. Μπορεί κάποιος να προτιμά τις sans serif γραμματοσειρές, ενώ κάποιος άλλος τις serif.

Οι serif μοιάζουν λιγάκι πιο επίσημες, θεωρώ πως οι sans serif όμως είναι πιο ξεκούραστες για τα μάτια και τις προτιμώ πάντα.

Από αυτές λοιπόν, θεωρώ πιο καλοσχεδιασμένη και ξεκούραστη την αυθεντική Helvetica, η οποία αποτελεί και έμπνευση για πολλές ακόμη γραμματοσειρές οι οποίες τείνουν να την προσεγγίσουν.
Είναι εμπορική γραμματοσειρά.
Από τις υπόλοιπες sans serif, θεωρώ πως οι πιο καλοσχεδιασμένες είναι (με σειρά προτίμησης):
  1. Trebuchet MS (http://en.wikipedia.org/wiki/Trebuchet_MS)
  2. Deja Vu Sans serif (http://en.wikipedia.org/wiki/DejaVu_fonts)
  3. Ubuntu fonts (http://en.wikipedia.org/wiki/Ubuntu_%28typeface%29)
  4. Liberation Sans serif (http://en.wikipedia.org/wiki/Liberation_fonts)

Όσον αφορά τις serif γραμματοσειρές δεν έχω ιδιαίτερη προτίμηση, βρίσκω ικανοποιητικά καλές τις Liberation και Deja Vu serif.

Οι παραπάνω γραμματοσειρές είναι UTF-8, υποστηρίζουν ελληνικούς χαρακτήρες και μάλιστα έχουν φροντίσει να τους ενσωματώσουν καλά ώστε να μην ξεχωρίζει η σχεδίασή τους από τους λατινικούς.
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 06 Φεβ 2013, 13:32

Γράψε το κείμενο με σωστή χρήση των προτύπων/στυλ.
Έτσι, θα μπορείς εύκολα να αλλάξεις γραμματοσειρά και μετά, με λίγα κλικ. Μιλάμε για αλλαγή σε όλο το κείμενο.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lucinos » 06 Φεβ 2013, 16:09

ενδιαφέρουσα σελίδα: http://www.greekfontsociety.gr/index.html
Spoiler: show
Γνώσεις → Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Μέτριος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (el_GR.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 4x Intel Core i5 CPU 750 2.67GHz ‖ RAM 3953 MiB ‖ ASRock P55DE3
Κάρτες γραφικών: nVidia G92 [GeForce GTS 250] ⎨10de:0615⎬ (rev a2)
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller ⎨10ec:8168⎬ (rev 03)
Άβαταρ μέλους
lucinos
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 06 Φεβ 2013, 17:24

lucinos έγραψε:ενδιαφέρουσα σελίδα: http://www.greekfontsociety.gr/index.html

Πράγματι ενδιαφέρουσα. Όλες οι γραμματοσειρές της εταιρείας ελληνικών τυπογραφικών στοιχείων υποστηρίζουν πολυτονική γραφή (για όσους τη χρησιμοποιούν).

Η πλειοψηφία των γραμματοσειρών που διαθέτει, είναι πακεταρισμένη στο Ubuntu.
Είναι τα πακέτα γραμματοσειρών ttf-gfs-artemisia, ttf-gfs-complutum, ttf-gfs-gazis, ttf-gfs-porson, ttf-gfs-baskerville, ttf-gfs-didot, ttf-gfs-neohellenic, ttf-gfs-solomos, ttf-gfs-bodoni-classic, ttf-gfs-didot-classic, ttf-gfs-olga και ttf-gfs-theokritos, όπου gfs=greekfontsociety.

Βέβαια δεν είναι γραμματοσειρές για καθημερινή χρήση, αλλά περισσότερο για χρήση σε έγγραφα που θέλουμε να δώσουμε κάποιον ιδιαίτερο «χαρακτήρα», μιας και είναι κυρίως παραδοσιακές-καλλιγραφικές ή τύπου "typewriter" γραμματοσειρές (γραφομηχανής).

Αρκετές καλοσχεδιασμένες γραμματοσειρές μπορούμε να βρούμε επίσης και στη σελίδα http://www.dafont.com (δείτε την καλλιγραφική miama με ελληνική υποστήριξη).
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 10 Φεβ 2013, 13:05

Αν οι γραμματοσειρές μας προορίζονται για κείμενο που θα εκτυπωθεί ή εν πάσει περιπτώσει κείμενο που θα προβάλλεται στον υπολογιστή μας δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
Το πρόβλημα υφίσταται όταν σκοπεύουμε να αποστείλουμε το αρχείο κειμένου σε κάποιον άλλον υπολογιστή που δε διαθέτει τη γραμματοσειρά την οποία χρησιμοποιήσαμε.
Πχ όλοι οι συνεργάτες μου, αλλά και όλοι οι δικηγόροι που έχω γνωρίσει, για κάποιον ακατανόητο λόγο γράφουν σε Times New Roman (ή μήπως όχι ακατανόητο, πρέπει να είναι κουσούρι από την εποχή των windows 95, αν θυμάμαι καλά το word άνοιγε το νέο κείμενο με προεπιλογή την εν λόγω γραμματοσειρά και κανείς δεν έμπαινε στον κόπο να την αλλάξει).
Έτσι θέλοντας και μη αναγκαστικά γράφω σε αυτήν την γραμματοσειρά, την οποία ναι μεν θεωρώ όμορφη, αλλά μετά από τόσα χρόνια την έχω πια βαρεθεί.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 10 Φεβ 2013, 23:36

Για ανεπίσημα έγγραφα ακόμα και για χρήση στο desktop πρσωπικά μου αρέσουν και οι γραμματοσειρές του Android, Droid Sans και Roboto.
Είναι από τις λίγες που δείχνουν καλά ακόμα και σε μικρά μεγέθη.
Δύο άλλα font families που βρίσκω πολύ προσεγμένα και κατάλληλα για γενική χρήση είναι η Caslon pro και η Myriad pro της Adobe.
Γενικά η Adobe έχει πολύ καλές γραμματοσειρές (όπως και η microsoft - το σωστό να λέγεται)

Για επίσημα τυπωμένα έγγραφα σταθερές αξίες είναι η gfs-didot και η Κερκίς.

Ωστόσο μια που ο OP αναφέρθηκε σε WYSIWYG κειμενογράφους, δεον είναι νομίζω να αναφέρουμε οτι για να είναι ένα κείμενο 100% άψογο ακόμα και στα μάτια του πιό μεγάλου «ψείρα» δεν αρκεί ένα καλό font.
Για να καταφέρει κανείς το κείμενό του να μην έχει rivers και να μην υποφέρει από άσχημο kerning πρέπει να χρησιμοποιήσει LaTex ή κάποια άλλη typesetting/desktop publishing πλατφόρμα.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων