ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ 70ΧΡΟΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ UBUNTU H ΤΟ ΑΛΛΟ?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ 70ΧΡΟΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ UBUNTU H ΤΟ ΑΛΛΟ?

Δημοσίευσηαπό 2genes » 22 Απρ 2009, 03:33

γεια χαρα σε ολους
ο πατερας μου ειναι 70 χρονων, βγηκε στη συνταξη και οπως πολλοι ομοιοι του επεσε σε καταθλιψη.
η κατασταση του με προβληματιζε για χρονια μεχρι που προσφατα μου ειπε οτι θα ηθελε να παρει εναν υπολογιστη για να δει πως ειναι αυτο το internet (ο τονος στο -net) , να βλεπει κανα βιντεακι της παναθας και της πετρουλας :lol: και γενικα να σερφαρει διβαζοντας κλπ
Ενθουσιαστηκα σιγουρος οτι θα του ανοιγοταν ενας τεραστιος νεος κοσμος μπροστα του που θα τον οδηγουσε απο την καταθλιψη στην ΠΟΡΩΣΗ !
μαλιστα ψαχνω για καναν υπολογιστη-χρεπι της ταξης των 150-200 ευρω σε αγγελιες (αν καποιος εχει κατι για πεταμα-σκοτωμα ας ποσταρει παρακαλω) για να του τον κανω δωρο
Και τοτε σκεφτηκα το λειτουργικο...
το θεμα μας ΔΕΝ ειναι πιο λειτουργικο ειναι καλυτερο (ολοι ξερουμε) αλλα πιο λειτουργικο πιστευετε οτι μπορει να μαθει και να χρησιμοποιησει ευκολοτερα ενας 70χρονος ,παντελως ασχετος με υπολογιστες :το δικο μας, η το αλλο; (σημειωση δεν ξερει γρι αγγλικα)
απο τη μια με τα παραθυρα θα του εμφανιζονται συνεχεια ακατανοητα μηνυματα του στυλ "ο υπολογιστης σας ισως βρισκεται σε κινδυνο" που θα τον τρομαζουν η θα τον μπλεκουν , αυτοματες ενημερωσεις ,μπλε οθονες κρασαρισματα ,μηνυματα απο firewall , antivirus , απο το θεο τον ιδιο... Και φυσικα θα πρεπει να αγοραζει (μαλλον να αγοραζω) αυθεντικα προγραμματα διπλασιαζοντας το κοστος του υπολογιστη. (εκτος αν γινει τετοιο γατονι που μαθει να κατεβαζει το crack.exe να κανει copy paste κλπ. (σε αυτη την περιπτωση τον στελνω για σπουδες πληροφορικης και μετα παει για developer :D )
Απο την αλλη το ubuntu εχουν αλλα... repositories (αποθετηρια) codecs και το χειροτερο : ΚΟΝΣΟΛΑ !!! για εναν σαν τον πατερα μου το να μπει στο ubuntu gr να ποσταρει το προβλημα του και μετα να ανοιξει κονσολα και να το φτιαξει μονος του ειναι απλα αδυνατο
και επειδη δεν θελω να περασω το υπολοιπο της ζωης μου (η μαλλον της ζωης του) με ενα τηλεφωνο στο αυτι εξηγωντας του πως κανει κλικ στο play του totem (η του win media player) μεταφραζω την ερωτηση μου ως εξης:
με ποιο λειτουργικο απο τα δυο πιστευετε οτι θα αφιερωνω λιγοτερο χρονο στο τηλεφωνο εξηγωντας του πως και τι (εννοειται οτι θα του κανω και σεμιναρια ετσι; δε θα εγκαταστησω το ubuntu στον υπολογιστη του και μετα να του πω "οκ δουλευει, καλη τυχη τωρα και ο,τι θες παρε τηλεφωνο)
εχει καποιος προσπαθησει κατι αναλογο;
παρακαλω μην αφησετε την αγαπη σας για το λινουξ να επηρρεασει την απαντηση σας. αν ειναι για κατι γνωστα τα παραθυρα ειναι για το οτι ειναι το "λειτουργικο των νοικοκυρων"
compaq pressario 2500 intel celeron 2.6GHz,770ram ATI RADEON IGP 330M/340M/350M Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 02)[1002:4337]ubuntu 9.04
Άβαταρ μέλους
2genes
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: ΝΑ ΒΑΛΩ ΣΤΟΝ ΑΣΧΕΤΟ 70ΧΡΟΝΟ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ UBUNTU H ΤΟ ΑΛΛΟ?

Δημοσίευσηαπό headless » 22 Απρ 2009, 07:53

Για κάποιον εντελώς αρχάριο δεν νομίζω οτι είναι πιο δύσκολο να μάθει το ubuntu απ'ότι τα Windows.
ΑΛΛΑ... θα πρέπει εσύ να του το σετάρεις και να του δείξεις πώς να χρησιμοποιήσει τον firefox (αν κατάλαβα καλά είναι σχεδόν το μόνο πρόγραμμα που θα χρησιμοποιεί)
Αν το μόνο που κάνει κάποιος είναι να σερφάρει και να ακούει κανένα τραγουδάκι,δε νομίζω οτι θα χρειαστεί ποτέ την κονσόλα,εφόσον δεν πρόκειται ποτέ να αρχίσει να σκαλίζει απο δώ κι από κεί.
Βάλτο να κάνει αυτόματα login και επέλεξε έναν εύκολο κωδικό,και δείξτου πώς λειτουργεί το Add-remove programms.

Τέλος ακόμα και με το μικρό budget που διαθέτεις,είναι προτιμότερο να πάρεις κάτι καινούριο,παρά να μπλέξεις με μεταχειρισμένα.
Κάτι τέτοιο π.χ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 22 Απρ 2009, 07:58

αν καποιος ξεκιναει να μαθαινει και τα δυο λογικα εχουν τον ιδιο βαθμο ευκολιας η μεταβαση απο το ενα στο αλλο ειναι πιο δυσκολη λογο διαφορετικης φιλοσοφιας .
ubuntu βαλε να μην ψαχνεστε για αντιβιοσεις κτλπ
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό matador » 22 Απρ 2009, 08:52

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετόπισα και εγώ με τον πατέρα μου!Τον άφησα να διαλέξει εκείνος στην αρχή του έβαλα παραθυράκια και όπως είπε και ο 2genes το τηλέφωνο πήρε φωτία μπλε οθόνες και ιοί. Μετά του έβαλα Ubuntu και τα τηλέφωνα έπεσαν κατα το ήμιση με έπαιρνε μόνο για να του πώ τον κωδικό για να κάνει τα update και τίποτα άλλο. Μετά το βαρέθηκε και αυτό και κατέληξε με το gameboy μου color παρακαλώ να παίζει mario και tetris. Απλά μου έδωσε να καταλάβω ότι απλά θέλουν να περνάνε την ώρα τους και όσο για internet δεν τους νοιάζει και τόσο απλά θέλουν να σκοτώνουν την ώρα τους.
Ρώτα τον αν θα ήθελε και καμιά παιχνιδομηχανή βάλτουν και το PES με τον βάζελο και άστον να παίρνει πρωταθλήματα και Champion League.
Εγώ έτσι κάλμαρα τον πατέρα μου και είναι ευτυχισμένος.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux:Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Dell Studio 1558/CPU:Intel i7 720QM/GPU:ATI Radeon 5470 1GB/RAM:4GB

The truth is inside us!!!
Άβαταρ μέλους
matador
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sparus » 22 Απρ 2009, 11:47

Αν του βάλεις Linux τελικά καλύτερα να κλείσεις και τις αναβαθμίσεις για να μην μπαίνει στον κόπο να βάζει κωδικούς και τέτοια και να μειώσεις τις πιθανότητες να "σπάσει" κάτι και να τρέχεις μετά. Άμα περάσει κανα 6μηνο και συνηθίσει βλέπεις..
Διαφορετικά θα σου πρότεινα ένα debian stable που δεν πρόκειται να αλλάξει για κανα 2χρονο και είναι και βράχος.
Ένα καλά σεταρισμένο σύστημα με κλειστές αναβαθμίσεις δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω. Μόνο άνοιξε κλείσε.
Τα windows θα έχουν τη βαβούρα των αντιικών και των ιών. Και τώρα που δε γνωρίζει γρι για υπολογιστές θα τους τραβάει σα μαγνήτης! Και άντε εσύ μετά για φορματ στο 3μηνο! :lol:
Debian Squeeze (64bit)/ Ubuntu 10.10 (32bit)
AMD Athlon 64 (3200+) / Asus A8N5X / Gainward GeForce 6500 / 2GB DDR
Άβαταρ μέλους
sparus
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kaingeo » 22 Απρ 2009, 13:02

Εμένα η μάνα μου είναι καμιά εξηνταριά και ο πατέρας μου τα ίδια. Τους έχω βάλει Ubuntu και τους έχω βάλει στο firefox ορισμένους σελιδοδείκτες που γουστάρουν πχ wikipedia, in.gr, e-radio.gr κτλ. Η μάνα μου έχει κάνει το λαπτοπ ράδιο ακούει και μουσική όμως και από τον Totem και ο πατέρας μου τρελάθηκε με την wikipedia και τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και διαβάζει με μανία. Τους έχω ενεργοποιήσει τον τα εφέ και τους έχω μάθει να λειτουργούν τον κύβο για να πουλάνε μούρη σε γείτονες και γνωστούς.

Μετά που θα τα κάνεις όλα αυτά γράψου και στην ομάδα :) https://launchpad.net/~my-mom-runs-ubuntu
Ετσι να γίνουμε πολλοί !!! τα windows ξέχασε τα δεν έχεις καμία ελπίδα θα σε πρήξει
kaingeo
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 22 Απρ 2009, 13:20

Με ένα παλιό κουτή , μικρό τροφοδοτικό , μία μνήμη το 10-15 € και αυτή εδώ μητρική http://www.zero1.gr/product_info.php?cP ... s_id=75083 δεν θα βγεις πάνω από 150-200 € οπότε πάρε , βάλε Ubuntu κάνε σωστές ρυθμίσεις , τύπωσε τα 3 τεύχη του περιοδικού να διαβάζει και μετά θα είναι οκ και αυτός και εσύ .
Την μητρική την δοκίμασα προσωπικά είναι άψογη τα έχει όλα πάνω και δεν θέλει και πολύ ρεύμα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό 2genes » 22 Απρ 2009, 20:31

kaingeo έγραψε:Εμένα η μάνα μου είναι καμιά εξηνταριά και ο πατέρας μου τα ίδια. Τους έχω βάλει Ubuntu και τους έχω βάλει στο firefox ορισμένους σελιδοδείκτες που γουστάρουν πχ wikipedia, in.gr, e-radio.gr κτλ. Η μάνα μου έχει κάνει το λαπτοπ ράδιο ακούει και μουσική όμως και από τον Totem και ο πατέρας μου τρελάθηκε με την wikipedia και τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και διαβάζει με μανία. Τους έχω ενεργοποιήσει τον τα εφέ και τους έχω μάθει να λειτουργούν τον κύβο για να πουλάνε μούρη σε γείτονες και γνωστούς.

Μετά που θα τα κάνεις όλα αυτά γράψου και στην ομάδα :) https://launchpad.net/~my-mom-runs-ubuntu
Ετσι να γίνουμε πολλοί !!! τα windows ξέχασε τα δεν έχεις καμία ελπίδα θα σε πρήξει

αυτο ειναι ενα εξτρα υπερ των ubuntu :
ΠΡΟΤΑΣΗ:
συσταση του ελληνικου συλογου συνταξιουχων φιλων του ubuntu!!!!
:D
compaq pressario 2500 intel celeron 2.6GHz,770ram ATI RADEON IGP 330M/340M/350M Multimedia audio controller: ALi Corporation M5451 PCI AC-Link Controller Audio Device (rev 02)[1002:4337]ubuntu 9.04
Άβαταρ μέλους
2genes
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 23 Απρ 2009, 02:03

2genes έγραψε:
kaingeo έγραψε:Εμένα η μάνα μου είναι καμιά εξηνταριά και ο πατέρας μου τα ίδια. Τους έχω βάλει Ubuntu και τους έχω βάλει στο firefox ορισμένους σελιδοδείκτες που γουστάρουν πχ wikipedia, in.gr, e-radio.gr κτλ. Η μάνα μου έχει κάνει το λαπτοπ ράδιο ακούει και μουσική όμως και από τον Totem και ο πατέρας μου τρελάθηκε με την wikipedia και τις ηλεκτρονικές εφημερίδες και διαβάζει με μανία. Τους έχω ενεργοποιήσει τον τα εφέ και τους έχω μάθει να λειτουργούν τον κύβο για να πουλάνε μούρη σε γείτονες και γνωστούς.

αυτο ειναι ενα εξτρα υπερ των ubuntu :
ΠΡΟΤΑΣΗ:
συσταση του ελληνικου συλογου συνταξιουχων φιλων του ubuntu!!!!
:D

:D Ναι μόλις θα βγούμε και εμείς στην σύνταξη τότε θα το κάνουμε .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Μάριος Ζηντίλης » 23 Απρ 2009, 10:43

Ουμπούντου ασυζητητί. Φερ' το χαλαρά, μην κυρήσσεις ανωτερότητα έναντι άλλου λειτουργικού, απλά δείξε του 5 πράγματα που πιστεύεις θα τον ενδιαφέρουν. Πάνω στη συζήτηση μπορείς να κάνεις και κάποια νύξη για τη φιλοσοφία του ελεύθερου λογισμικού, αλλά εντελώς ξώφαλτσα, μην τον πρήξεις. Ένα καλά ρυθμισμένο GNOME είναι πολύ λειτουργικό, πολύ απλό στη χρήση και την κατανόηση από το χρήστη, και το σημαντικότερο, δε σπάει εύκολα. Ένας 70χρονος αρχάριος είναι ο τέλειος χρήστης!
Άβαταρ μέλους
Μάριος Ζηντίλης
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Περί ανέμων