ο πατερας μου ειναι 70 χρονων, βγηκε στη συνταξη και οπως πολλοι ομοιοι του επεσε σε καταθλιψη.
η κατασταση του με προβληματιζε για χρονια μεχρι που προσφατα μου ειπε οτι θα ηθελε να παρει εναν υπολογιστη για να δει πως ειναι αυτο το internet (ο τονος στο -net) , να βλεπει κανα βιντεακι της παναθας και της πετρουλας
Ενθουσιαστηκα σιγουρος οτι θα του ανοιγοταν ενας τεραστιος νεος κοσμος μπροστα του που θα τον οδηγουσε απο την καταθλιψη στην ΠΟΡΩΣΗ !
μαλιστα ψαχνω για καναν υπολογιστη-χρεπι της ταξης των 150-200 ευρω σε αγγελιες (αν καποιος εχει κατι για πεταμα-σκοτωμα ας ποσταρει παρακαλω) για να του τον κανω δωρο
Και τοτε σκεφτηκα το λειτουργικο...
το θεμα μας ΔΕΝ ειναι πιο λειτουργικο ειναι καλυτερο (ολοι ξερουμε) αλλα πιο λειτουργικο πιστευετε οτι μπορει να μαθει και να χρησιμοποιησει ευκολοτερα ενας 70χρονος ,παντελως ασχετος με υπολογιστες :το δικο μας, η το αλλο; (σημειωση δεν ξερει γρι αγγλικα)
απο τη μια με τα παραθυρα θα του εμφανιζονται συνεχεια ακατανοητα μηνυματα του στυλ "ο υπολογιστης σας ισως βρισκεται σε κινδυνο" που θα τον τρομαζουν η θα τον μπλεκουν , αυτοματες ενημερωσεις ,μπλε οθονες κρασαρισματα ,μηνυματα απο firewall , antivirus , απο το θεο τον ιδιο... Και φυσικα θα πρεπει να αγοραζει (μαλλον να αγοραζω) αυθεντικα προγραμματα διπλασιαζοντας το κοστος του υπολογιστη. (εκτος αν γινει τετοιο γατονι που μαθει να κατεβαζει το crack.exe να κανει copy paste κλπ. (σε αυτη την περιπτωση τον στελνω για σπουδες πληροφορικης και μετα παει για developer
Απο την αλλη το ubuntu εχουν αλλα... repositories (αποθετηρια) codecs και το χειροτερο : ΚΟΝΣΟΛΑ !!! για εναν σαν τον πατερα μου το να μπει στο ubuntu gr να ποσταρει το προβλημα του και μετα να ανοιξει κονσολα και να το φτιαξει μονος του ειναι απλα αδυνατο
και επειδη δεν θελω να περασω το υπολοιπο της ζωης μου (η μαλλον της ζωης του) με ενα τηλεφωνο στο αυτι εξηγωντας του πως κανει κλικ στο play του totem (η του win media player) μεταφραζω την ερωτηση μου ως εξης:
με ποιο λειτουργικο απο τα δυο πιστευετε οτι θα αφιερωνω λιγοτερο χρονο στο τηλεφωνο εξηγωντας του πως και τι (εννοειται οτι θα του κανω και σεμιναρια ετσι; δε θα εγκαταστησω το ubuntu στον υπολογιστη του και μετα να του πω "οκ δουλευει, καλη τυχη τωρα και ο,τι θες παρε τηλεφωνο)
εχει καποιος προσπαθησει κατι αναλογο;
παρακαλω μην αφησετε την αγαπη σας για το λινουξ να επηρρεασει την απαντηση σας. αν ειναι για κατι γνωστα τα παραθυρα ειναι για το οτι ειναι το "λειτουργικο των νοικοκυρων"