πουλιεται το ελευθερο λογισμικο?

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

πουλιεται το ελευθερο λογισμικο?

Δημοσίευσηαπό sean » 31 Δεκ 2009, 21:27

http://www.public.gr/products/computer/ ... st_12.html
πριν μερικες μερες περασα απο το public στον πειραια οπου ειδα να πουλανε το open suse η απαντηση του υπαλληλου που δουλευε οταν τον ρωτησα ηταν η εξης:το συγκεκριμενο προιον εχει και καποια προγραμματα που εγω δεν γνωριζω γιαυτο και πουλιεται...
φοβερη δεν μπορω να πω...τα προγραμματα αυτα παντως ηταν και αυτα ανοικτου κωδικα...στο λινκ απο πανω φαινεται και αλλο ελευθερο λογισμικο που πουλανε...η ερωτηση μου λοιπον ειναι:πως πουλανε κατι το οποιο ειναι δωρεαν...
piragelos.deviantart.com
* life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away

Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο | Προγραμματισμός: Ναι | Αγγλικά: Τέλεια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 (32bit) ΕΛ
Άβαταρ μέλους
sean
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: πουλιεται το ελευθερο λογισμικο?

Δημοσίευσηαπό panligo » 31 Δεκ 2009, 21:45

sean έγραψε:http://www.public.gr/products/computer/productList_12.html
πριν μερικες μερες περασα απο το public στον πειραια οπου ειδα να πουλανε το open suse η απαντηση του υπαλληλου που δουλευε οταν τον ρωτησα ηταν η εξης:το συγκεκριμενο προιον εχει και καποια προγραμματα που εγω δεν γνωριζω γιαυτο και πουλιεται...
φοβερη δεν μπορω να πω...τα προγραμματα αυτα παντως ηταν και αυτα ανοικτου κωδικα...στο λινκ απο πανω φαινεται και αλλο ελευθερο λογισμικο που πουλανε...η ερωτηση μου λοιπον ειναι:πως πουλανε κατι το οποιο ειναι δωρεαν...

Φυσικά και μπορεί να πουληθεί το ελεύθερο λογισμικό με την προϋπόθεση ότι θα διαθέσεις δωρεάν και ελεύθερα τον πυρήνα του προϊόντος. Στην πραγματικότητα αυτό που μπορείς να πουλήσεις από το ελεύθερο λογισμικό είναι η υποστήριξη που παρέχεις για αυτό καθώς και κάποια πιθανά προγράμματα μη ελεύθερα-κλειστά τα οποία έχεις ενσωματώσει σε αυτό πχ να βάλεις το mathcad, nero κτλ. τα οποία χρειάζονται κάποια άδεια χρήσης. Έτσι δημιουργείς μία σουίτα του λειτουργικού που δεν αποτελείται αποκλειστικά από ΕΛΛΑΚ.
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 31 Δεκ 2009, 22:05

Εγώ έχω αγοράσει στο μακρινό παρελθόν
α) το οο, νομίζω όταν ήταν ακόμα στο 1.1 ή κάπου εκεί. Πουλιόταν φθηνά, σε ένα cd, με δικτυακή εγκατάσταση και γραμματοσειρές της Magenta, η οποία μάλλον ήταν που το διέθετε κιόλας (αν και δεν είμαι σίγουρος, δεν θυμάμαι καλά). Το αγόρασα για λογαριασμό επαρχιακής εφημερίδας που με αυτό τον τρόπο είχε καλύψει 3-4 θέσεις εργασίας που πριν είχε το πανάκριβο microsoft office
β) το mandrake αρκετά παλιά, σε κουτί που ενσωμάτωνε και αρκετά άλλα προγράμματα
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 02 Ιαν 2010, 02:37

Όπως σου είπαν και τα παιδιά, νε την άδεια GPL είσα υποχρεωμένος να δώσεις τον κώδικα των προγραμμάτων ώστε να επωφεληθούν και οι υπόλοιποι όπως κι εσύ, αλλά δεν σε περιορίζει στο να τα πουλήσεις. Αν σε περιόριζε για τί σόι ελευθερία θα μιλούσαμε; Θα μου πεις γιατί να αγοράσω κάτι που υπάρχει δωρεάν και νόμιμα.
Κοίτα να δεις, παλιότερα αν αγόραζες το SuSE, μέσα στο κουτί έβρισκες 7 CD, 1 DVD, 3 βιβλία και τρεις μήνες υποστήριξη από την εταιρεία. Και όταν λέω για υποστήρικξη το εννοώ, όχι κοροϊδία. Σε στυλ να σου λέει ο τεχνικός να του στείλεις το τάδε αρχείο, να σου κάνει εκείνος τις αλλαγές και να στο στείλει πίσω. Οπότε ήταν ένα καλό δέλεαρ, ειδικά αν έκανες τα πρώτα σου βήματα στο Linux και χρειαζόσουν βοήθεια. Επίσης, αν χρησιμοποιείς Linux σε μια μεγάλη εταιρεία με κάμποσους υπολογιστές, τότε όσο γνώστης και να είσαι, δεν θα κάτσεις να κάνεις όλες τις εγκαταστάσεις και τις ρυθμίσεις και γενικά την τεχνική υποστήριξη (όχι πως απαγορεύεται φυσικά, απλά δεν είναι πρακτικό). Οπότε, πληρώνεις τη RedHat και την κάθε RedHat η οποία σου στέλνει και τεχνικούς για τα παραπάνω θέματα.
Με λίγα λόγια, δεν πληρώνεις το software, αλλά την τεχνική υποστήριξη και φυσικά, αν και μόνο αν θες ;)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Teddy » 02 Ιαν 2010, 03:21

Στο openSuSE πληρώνεις τα βιβλιαράκια και την υποστήριξη. Δεν έχει καμία απολύτως διαφορά με τα CD/DVD που μπορείς να κατεβάσεις. Υπάρχει μια περίπτωση να έχει προεγκατεστημένους codecs, δεν το γνωρίζω.
Στο Mandriva που έχει στο link σου δεν ξέρω, έχω την εντύπωση οτι έχει επιπλέον software.
Γνώσεις ⇛ Linux: Οι φίλοι μου λένε οτι ξέρω ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Μονομαχος Lite
Προδιαγραφές ⇛ AMD Athlon Dual Core Processor 4850e (στα 2,5Ghz) │ RAM 4GB │ ΑΤΙ HD3650 │ M-Audio Audiophile 2496 │ TFT 22" 1680x1050 │
Teddy
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 02 Ιαν 2010, 03:27

Το mandriva έρχεται με τον Fluendo που είναι εμπορικός DVD player καθιστώντας, έτσι, δυνατή την αναπαραγωγή DVD παντού, καθώς σε πολλές χώρες του κόσμου, το libdvdcss που χρησιμοποιείται στο Linux είναι παράνομο.
Τελευταία επεξεργασία από Apopas και 02 Ιαν 2010, 16:15, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sean » 02 Ιαν 2010, 15:53

αρα ειναι τα προγραμματα και κυριως η τεχνικη υποστηριξη... ;)
ευχαριστω για τις απαντησεις σας παιδια
piragelos.deviantart.com
* life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away

Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο | Προγραμματισμός: Ναι | Αγγλικά: Τέλεια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 (32bit) ΕΛ
Άβαταρ μέλους
sean
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 02 Ιαν 2010, 16:25

Το πιο τρανό παράδειγμα στο χώρο του ελεύθερου λογισμικού είναι η RedHat η οποία βασίζεται, χρησιμοποιεί και προωθεί μόνο ελεύθερο λογισμικό. Έχει φθάσει σήμερα να απασχολεί περίπου 3000 υπαλλήλους, αποκεικνύοντας έτσι, το πόσο προσοδοφόρο μπορεί να είναι κάτι κάτι που δίνεται δωρεάν και κατά πόσο είναι δυνατή η ύπαρξη εταιρειών που δεν δρουν εναντίων των χρηστών επειδή ακριβώς, η GPL άδεια χρήσης του Linux μας προστατεύει.
Εκτός των άλλων, η RedHat επιχορηγεί και προσλαμβάνει προγραμματιστές ακόμα και για την ανάπτυξη των ελεύθερων οδηγών της Intel, Nvidia και ATI. Με άλλα λόγια σου λέει πάρε λεφτά για να μου φτιάξεις αυτό επειδή το θέλουν οι πελάτες μου και φυσικά κάν'το κι εσύ ό,τι θες. Τί πιο θεμιτό για την εξέλιξη της τεχνολογίας του software καθώς και για τη διαύγεια και υπεράσπιση των χρηστών!
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jemadux » 02 Ιαν 2010, 19:49

viewtopic.php?f=44&t=7870&start=10
bullgr έγραψε:Το Linux και το λογισμικό του διατίθεται δωρεάν... Αυτό που πληρώνει ο καταναλωτής και απ' το οποίο βγάζουν κέρδος οι εταιρίες είναι η τεχνική υποστήριξη και οι αναβαθμίσεις ασφαλείας.

Συγκεκριμένα το redhat χρησιμοποιεί -και είναι- δωρεάν λογισμικό αλλά συνοδεύεται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ με ετήσια (το ελάχιστο) τεχνική υποστήριξη και αναβαθμίσεις ασφαλείας και πληρώνεις περίπου 350 ευρώ...

Τα 350 ευρώ είναι για την υποστήριξη και όχι για την ίδια την διανομή. Απλώς η διαφορά είναι πως δεν σου δίνουν την πλήρη διανομή χωρίς την ετήσια συνδρομή... Διαθέτει το λογισμικό που αναπτύσσει στη μορφή του ΕΛΛΑΚ αλλά ως πηγαία αρχεία, δηλαδή χωρίς να είναι πακέτα rpm... Εάν θέλεις σου λέει το λογισμικό έτοιμο σε πακέτα και εγκατεστημένο, τότε πλήρωσε μαζί και την ετήσια συνδρομή.

Άρα το redhat το πληρώνεις για:
-Δημιουργία πακέτων rpm από τα πηγαία αρχεία
-Τεχνική υποστήριξη
-Αναβαθμίσεις ασφαλείας

Τα παραπάνω παρερμηνεύονται πολλές φορές, με αποτέλεσμα να νομίζουν πολλοί χρήστες ότι στην ουσία πληρώνεις για το ίδιο το λειτουργικό...
1 Γνώσεις Linux: ✅✅✅✔️✔️ ┃ Προγραμματισμού: ✔️✔️✔️✔️✔️ ┃ Αγγλικών: ✅✅✅✔️✔️
2 Debian Stable (en_US.UTF-8)
3 AMD Ryzen 5 2500U Radeon Vega Mobile Gfx ‖ RAM 16MiB ‖ Dell Inspiron 3585
4 Radeon Vega Mobile Gfx
5 Qualcomm Atheros QCA9377 802.11ac Wireless Network Adapter
Άβαταρ μέλους
jemadux
daemonTUX
daemonTUX

IRC: jemadux
Εκτύπωση

Επιστροφή στο Περί ανέμων