Πείτε ποιος ήταν, εάν θέλετε και με φωτό, τεχνικά χαρακτηριστικά, χρονολογία, εμπειρίες κλπ.
Υπόψην για τους πάρα πολύ νέους χρήστες: Μην κάνετε post για τις νοσταλγικές στιγμές σας με τον Pentium
Ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ο Commodore II 64 ή CBM 64 ή C64 που αγόρασα το 1989 με τεχνικά χαρακτηριστικά:
MEMORY: 64K RAM
ROM: 20K ROM Standard (includes operating system and BASIC interpreter)
MICROPROCESSOR: 6510A Microprocessor - 1.02 MHz clock Compatible with the 6502
DISPLAY: 40 Columns X 25 lines of text
COLORS: 16 Background, border and character colors
RESOLUTION: 320 X 200 Pixels
SOUND: 6581 Sound Interface Device includes 3 independent tone generators - each with 9 octaves
KEYBOARD: Full size typewriter style design
KEYS: 66 Keys total
Serial port
ROM cartridge port
2 Joystick/paddle ports
Video port
C1530 Cassette drive interface port
FEATURES: Built-in BASIC 2.0 - over 70 commands, statements and functions
Full screen editor
PERIPHERALS: C1541 Disk drive, C1530 Datasette, MPS 801 Dot matrix printer, MPS 802 Dot matrix printer, MPS 803 Dot matrix printer, DPS 1101 Daisey wheel printer, C1520 Plotter/Printer, C1702 Color monitor, CM141 Color monitor
Οι εμπειρίες μου στην αρχή ήταν δυσάρεστες γιατί όντας κάτοικος επαρχίας δεν μπορούσα να βρω τεχνική υποστήριξη, internet δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθώ πάρα πολύ μέχρι να καταφέρω μόνος μου να ρυθμίσω το αζιμούθιο του κασετόφωνου. Έπρεπε να περιμένω κανένα 5λεπτο μπας και φορτώσει ένα παιχνίδι και μόλις κολλούσε να γυρίσω απειροελάχιστα τη βίδα του αζιμούθιου, reset και ξανά αναμονή στο φόρτωμα. Έτσι έφαγα ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μέχρι να βρω το "hotspot" του αζιμούθιου!!!
Έπειτα αγόρασα το C1541 Disk drive σε τιμή εξωφρενική -κόστιζε σχεδόν στην ίδια τιμή με το C64: 65.000 δρχ. το C64, 60.000 δρχ. το C1541 Disk drive- αλλά γλύτωσα από το κασετόφωνο και τους απατεώνες πειρατές. Οι πειρατές της τότε εποχής (ούτε συζήτηση να βρεις original παιχνίδια στην επαρχία) όταν ζητούσες ένα παιχνίδι σε κασετόφωνο, σου έγραφαν την πρώτη πίστα (κάθε πίστα φόρτωνε ξεχωριστά στο κασετόφωνο) χρεώνοντάς σου κανονικά το παιχνίδι (200-250 δρχ το παιχνίδι). Όταν ζητούσες όμως παιχνίδι σε δισκέτα, αναγκαστικά σου το έγραφαν όλο το παιχνίδι!!!
Το C64 ήταν φανταστικό μηχανάκι αλλά το μοναδικό μου παράπονο ήταν πάντα πως δεν είχα τη δυνατότητα να το αξιοποιήσω εκτός από παιχνιδομηχανή και διαφορετικά. Λόγω επαρχίας δεν είχα πρόσβαση σε τίποτα... Ούτε σε βιβλία (που υπήρχαν αρκετά στην αγγλική γλώσσα και στην γερμανική) ούτε σε πληροφορίες (αδυναμία επικοινωνίας με ομοϊδεάτες) ούτε σε προγράμματα. Το μόνο που κατάφερνα να έχω ήταν τα περιοδικά της εποχής (Pixel, User) διαβάζοντάς τα και ελπίζοντας να είχαν κανένα ωραίο listing για να παίξω με την basic του C64.