Ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

Δημοσίευσηαπό bullgr » 02 Σεπ 2008, 09:53

Με αφορμή την τροπή που πήρε το threat που είχα κάνει (viewtopic.php?f=33&t=103&p=8599#p8599) μου ήρθε η ιδέα να ανοίξω ένα νέο με θέμα ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής.

Πείτε ποιος ήταν, εάν θέλετε και με φωτό, τεχνικά χαρακτηριστικά, χρονολογία, εμπειρίες κλπ.

Υπόψην για τους πάρα πολύ νέους χρήστες: Μην κάνετε post για τις νοσταλγικές στιγμές σας με τον Pentium :lol:

Ο πρώτος μου υπολογιστής ήταν ο Commodore II 64 ή CBM 64 ή C64 που αγόρασα το 1989 με τεχνικά χαρακτηριστικά:
MEMORY: 64K RAM
ROM: 20K ROM Standard (includes operating system and BASIC interpreter)
MICROPROCESSOR: 6510A Microprocessor - 1.02 MHz clock Compatible with the 6502
DISPLAY: 40 Columns X 25 lines of text
COLORS: 16 Background, border and character colors
RESOLUTION: 320 X 200 Pixels
SOUND: 6581 Sound Interface Device includes 3 independent tone generators - each with 9 octaves
KEYBOARD: Full size typewriter style design
KEYS: 66 Keys total
Serial port
ROM cartridge port
2 Joystick/paddle ports
Video port
C1530 Cassette drive interface port
FEATURES: Built-in BASIC 2.0 - over 70 commands, statements and functions
Full screen editor
PERIPHERALS: C1541 Disk drive, C1530 Datasette, MPS 801 Dot matrix printer, MPS 802 Dot matrix printer, MPS 803 Dot matrix printer, DPS 1101 Daisey wheel printer, C1520 Plotter/Printer, C1702 Color monitor, CM141 Color monitor

Οι εμπειρίες μου στην αρχή ήταν δυσάρεστες γιατί όντας κάτοικος επαρχίας δεν μπορούσα να βρω τεχνική υποστήριξη, internet δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρηθώ πάρα πολύ μέχρι να καταφέρω μόνος μου να ρυθμίσω το αζιμούθιο του κασετόφωνου. Έπρεπε να περιμένω κανένα 5λεπτο μπας και φορτώσει ένα παιχνίδι και μόλις κολλούσε να γυρίσω απειροελάχιστα τη βίδα του αζιμούθιου, reset και ξανά αναμονή στο φόρτωμα. Έτσι έφαγα ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο μέχρι να βρω το "hotspot" του αζιμούθιου!!!

Έπειτα αγόρασα το C1541 Disk drive σε τιμή εξωφρενική -κόστιζε σχεδόν στην ίδια τιμή με το C64: 65.000 δρχ. το C64, 60.000 δρχ. το C1541 Disk drive- αλλά γλύτωσα από το κασετόφωνο και τους απατεώνες πειρατές. Οι πειρατές της τότε εποχής (ούτε συζήτηση να βρεις original παιχνίδια στην επαρχία) όταν ζητούσες ένα παιχνίδι σε κασετόφωνο, σου έγραφαν την πρώτη πίστα (κάθε πίστα φόρτωνε ξεχωριστά στο κασετόφωνο) χρεώνοντάς σου κανονικά το παιχνίδι (200-250 δρχ το παιχνίδι). Όταν ζητούσες όμως παιχνίδι σε δισκέτα, αναγκαστικά σου το έγραφαν όλο το παιχνίδι!!!

Το C64 ήταν φανταστικό μηχανάκι αλλά το μοναδικό μου παράπονο ήταν πάντα πως δεν είχα τη δυνατότητα να το αξιοποιήσω εκτός από παιχνιδομηχανή και διαφορετικά. Λόγω επαρχίας δεν είχα πρόσβαση σε τίποτα... Ούτε σε βιβλία (που υπήρχαν αρκετά στην αγγλική γλώσσα και στην γερμανική) ούτε σε πληροφορίες (αδυναμία επικοινωνίας με ομοϊδεάτες) ούτε σε προγράμματα. Το μόνο που κατάφερνα να έχω ήταν τα περιοδικά της εποχής (Pixel, User) διαβάζοντάς τα και ελπίζοντας να είχαν κανένα ωραίο listing για να παίξω με την basic του C64.

Εικόνα
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Ποιος ήταν ο πρώτος σας υπολογιστής;

Δημοσίευσηαπό headless » 02 Σεπ 2008, 10:29

Ωραιο topic bullgr!
Για να εξηγήσουμε όμως μερικά πράγματα,που ενδεχομένως οι νεώτεροι δεν τα έχουν προλάβει:
Π.χ. τί είναι τα listings,που ανέφερες.
Τα περιοδικά της εποχής λοιπόν δεν έδιναν για δώρο dvd ή cd,ούτε καν δισκέτες μέχρι λίγο αργότερα.
Είχαν όμως τυπωμένα προγράμματα σε basic,τα οποια φυσικά για να τα τρέξεις στον υπολογιστή σου έπρεπε να αντιγράψεις τον κώδικα γραμμή γραμμή
(οκ βέβαια συνήθως δεν ήταν πολύ μεγάλα)
Το καλό ήταν οτι μ'αυτό τον τρόπο μάθαινες κιόλας,κι έτσι είχες την ελπίδα να δείς μια μέρα και κάποιο δικό σου πρόγραμμα δημοσιευμένο.

Στο θέμα τώρα:
H πρώτη μου επαφή ήταν μ'έναν Spectrum ενός συμμαθητή μου.
Λαστιχένια πλήκτρα,ενσωματωμένο κασετόφωνο,όλα αυτά τα ωραία.(αχ,αυτό το αζιμούθιο)

Ο πρώτος δικός μου υπολογιστής ήταν ένας Amstrad CPC 6128,state of the art για την εποχή του,1984-1985 περίπου.

Εικόνα

128Κb Ram
Zilog Z80 processor @ 4 MHz (ναι,σωστα διαβάσατε,4 ΜΗz)
27 color palette - εγώ όμως είχα το πράσινο monitor,ήταν αρκετά φτηνότερο
3 sound channels
3'' disc drive

Να και μια δισκέτα του,που είχε την αστρονομική χωρητικότητα των 178 Kb - σε κάθε πλευρά παρακαλώ.

Εικόνα
Τελευταία επεξεργασία από headless και 02 Σεπ 2008, 10:33, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 02 Σεπ 2008, 10:32

Φοβερό θέμα!

Λοιπόν το πρώτο μου PC (είμαι σχετικά καινούριος - περίπου το 1993):

Επεξεργαστής Intel 80486 DX @ 100 MHz (μιλάμε για ταχύτητες, όχι αστεία...)
Μνήμη 16MB RAM
Σκληρός δίσκος : Seagate 640 MB (παραδόξως ποτέ δεν είχα πρόβλημα χώρου σε αντίθεση με σήμερα που έχω 1+ TB...)
Floppy 1.44"
Hitachi ATAPI CD-Rom
Monitor 15" με ανάλυση 640χ480 (πολύ αργότερα ανακάλυψα οτι πάει μέχρι 1024x768)
VGA Card (επιταχυντές γραφικών κτλ δεν υπήρχαν τότε)
Κάρτα ήχου της APTi με SoundBlaster 16

και λειτουργικό σύστημα DOS και WFWG 3.11

Αργότερα έγινε αναβάθμιση όπου άλλαξα τη motherboard, επεξεργαστή, μνήμη, σκληρό δίσκο (ήθελα να βάλω Win98):
Επεξεργαστής Intel Pentium II @ 450 MHz (Ξέρω είναι pentium, αλλά ξεκίνησε ως 486)
Μνήμη 64MB RAM
Σκληρός δίσκος : Seagate 6 GB

Ακόμη πιο μετά άλλαξα κάρτα γραφικών και κάρτα ήχου:
Κάρτα γραφικών nVidia Riva TNT2 M64
Κάρτα ήχου Creative SoundBlaster 32 bit

Αυτό το PC υπάρχει ακόμα (πριν από ~ 6 μήνες του έβαλα και μία κάρτα Ethernet) και τρέχει Elive Gem!

Το συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν και θα είναι πάντα η μεγάλη μου αγάπη γιατί πάνω σε αυτό έμαθα σχεδόν όλα όσα ξέρω για τους υπολογιστές. Ακόμα θυμάμαι τις ατελείωτες ώρες στο Lotus II. Επίσης, είναι οτι ανθεκτικότερο έχω δει μέχρι σήμερα (ποτέ δεν συνάντησα αστοχία υλικού -π.χ. προβληματικές μνήμηες- όπως σχεδόν με όλα τα μετέπειτα συστήματα που είχα). Ένα αρνητικό σημείο είναι οτι έχει συνολικά 6 ανεμιστήρες (οι 4 ΤΕΡΑΣΤΙΟΙ) που κάνουν απίστευτο θόρυβο και είναι και ένας από τους λόγους που πλέον το ανοίγω σπάνια...
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sudobash » 02 Σεπ 2008, 12:05

Ο δικός μου πρώτος υπολογιστής ήταν ένας ZX Spectrum+... :) Δεν είχε ούτε drive ούτε οθόνη (στα πλαίσια του concept να είναι φτηνός δεν είχε "περιττά" περιφερειακά) και απλά τον συνέδεες στην τηλεόραση σου και με ένα κασετόφωνο φόρτωνες τα προγράμματα από κασέτες (έπαιρνε κανά 5λεπτο για το καθένα!!). Όπως είπε κι ο bullgr, αναγνώστης κι εγώ του περιοδικού pixel...

Ο ZX Spectrum+ βγήκε το 1984 από την Sinclair Research και ειχε τα εξής χαρακτηριστικά:

CPU: Zilog Z80A
Frequency: 3,5 MHz
ROM: 16 KB
RAM: 48 KB
Text mode: 32 x 24
Graphic mode: 256x192
Colours: 8
Sound: speaker, 1 channel, 5 octaves
I/O: tv, cassette, extension port

Εικόνα

High quality image
Ubuntu 9.10 32bit | 2 x Intel Core 2 Duo T5500 @ 1.66GHz | 2GB DDR2 RAM | Intel 950 Graphics
Richard Stallman wrote the compiler God used. The Big Bang was the Universe's first segfault.
Άβαταρ μέλους
sudobash
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 02 Σεπ 2008, 12:33

:o ooooooooooooooooo
Μένω έκπληκτος!!! Εγώ δε θα μιλήσω για τον πρώτο μου υπολογιστή μιας και ήταν ένας pentium :oops: τον οποίο φυσικά και έκαψα. Έβγαζε καπνούς!!! Σε έναν μεταγενέστερο υπολογιστή είχα κάνει κάτι σαν
Κώδικας: Επιλογή όλων
cp -r / ~

σε dos βέβαια. (Ακολούθησε κανείς τα how to μου και συνεχίζει να λειτουργεί ο υπολογιστής του; )

Αλλά παρόλ'αυτά είχα δει στο σπίτι να κυκλοφορεί ένας Amstrad του πατέρα μου. Ποτέ δεν κατάφερα να μάθω πως λειτουργούσε.
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dpol » 02 Σεπ 2008, 12:52

Commodore C64 και από μένα.
Με το κασετόφωνο του και το πλέον απαραίτητο εξάρτημα, το Joystick... :D

Μεγάλη πίκρα οι κασέττες της εποχής, φόρτωνε, φόρτωνε και τελειωμό δεν είχε.
Είχα λιώσει με το Infiltrator (συνδυασμός flight simulator+rpg της εποχής) για να ανακαλύψω στο τέλος ότι δεν είχαν γράψει όλο το παιχνίδι στην κασέτα... :evil:

Κλασσικά Pixel και ότι άλλο έπεφτε στα χέρια μου τότε.
Επίσης κλασσικά χτύπαγα 8ωρο στις εκθέσεις που γίνονταν στο Ειρήνης και Φιλίας.

Δυστυχώς δεν μπορώ να πώ ότι έμαθα πολλά πράματα πάνω σε αυτό το μηχάνημα, εκτός από τα πρώτα βήματα που έκανα στην Basic με ένα βιβλίο που είχα αγοράσει.
Το έχω ακόμα σε μια βιτρίνα και πρέπει να λειτουργεί κανονικότατα.
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Χαμηλoμεσαίο / Προγραμματισμός: Ναι / Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό (σε αναζήτηση/δοκιμές)
Abit IP35Pro-C2D-4Gb ram-Nvidia 8800GT-250Gb hdd
dpol
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vista killer » 02 Σεπ 2008, 14:18

O πρώτος υπολογιστής μου ήταν zx-spectrum 48k με τα κουμπιά γομολάστιχα

Εικόνα

Φυσικά στην ηλικία που είμουνα τον χρησιμοποιούσα κατα 99% για παιχνίδια. Τότε στην Στουρνάρη υπήρχε ένα πλήθος από μαγαζία που πουλάγανε όλοι πειρατικά game ακόμα και με πανέρια στον δρόμο με τις κασέτες χύμα μέσα. Οτι πάρεις 100 δλδ :P Φοβερή εποχή κανείς δεν παραπονιόταν ότι κάνει κάτι παράνομο :D. Διάβαζα και εγώ pixel και έγραφα τα προγράμματα που υπήρχαν εκεί στην basic. Ποιός μπορεί να ξεχάσει την εμπειρία να γράφεις άπειρες γραμμές data και όταν πήγαινες να τρέξεις το game να σου πέταγε error και αντε μετά να το ξανακοιτάξεις ένα ένα για που έκανες λάθος :P
Άβαταρ μέλους
vista killer
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό andreas » 02 Σεπ 2008, 16:10

Να κι ο δικός μου πρώτος, ένας spectrum +2, για παιχνίδια και basic, παλιές καλές εποχές... saboteur, pacman, bomb jack κτλ
Εικόνα
andreas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jarlaxl » 08 Σεπ 2008, 06:38

commodore vic-20 καπου το 1983-4 αν θυμαμαι καλα. δεν ειχε οθονη συνδεοταν στη τηλεοραση και πληκτρολογιο και κουτι ηταν ενα.ενας θειος μου απο τη σουηδια μας εστειλε ενα εξτερναλ ντραηβ που σου επετρεπε να αποθηκευεις πραγματα σε κασσετες (επαναλαμβανω: κασσετες ραδιοφωνου) και ηταν πολυ πιο βολικο απο τις κασσετες(cartridge) της εταιρειας (δειτε λινκ).
για εικονες κ σπεκς εδω:
http://en.wikipedia.org/wiki/Commodore_VIC-20
Άβαταρ μέλους
jarlaxl
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 21 Σεπ 2008, 23:05

Schneider ΑΤ 201

Toν είχα πάρει κάπου στα 1989, λίγο μετά το πανεπιστήμιο. Είχε επεξεργαστή 286 στα 10MHz (θυμάμαι...) RAM 512, οθόνη hercules 720 πορτοκαλί και δισκέτα 720. Απουσίαζε ο σκληρός δίσκος... Αργότερα του αναβάθμισα τη ram σε 1 ΜΒ στο ramshop στα Εξάρχεια. Πολύ γρήγορο μηχάνημα εκείνη την εποχή, όταν ακόμα κυκλοφορούσαν κυρίως οι 8088. Μαζί είχα πάρει και έναν εκτυπωτή NEC 24 ακίδων, στον οποίο είχα γράψει... δικές μου γραμματοσειρές. Θυμάμαι τον τρομακτικό θόρυβο όταν τύπωνε + ότι συχνά (προς απόλυτο εκνευρισμό μου) μάσαγε τις σελίδες.

Σε 2 το πολύ χρόνια τον είχα πουλήσει και είχα πάει σε 386 SX ή 386 σκέτο, δεν θυμάμαι τώρα...

Επίσης γύρω στο 1991 είχα το πρώτο μου μόντεμ, ένα χιουντάι 300 bps, εσωτερικό (κάρτα) με το οποίο επικοινωνούσα με ένα φίλο που έμενε 300 μέτρα πιο πέρα. Τηλεφωνική κλήση, σύνδεση του ενός υπολογιστή στον άλλο (είχε ίδιο μόντεμ) και έβλεπα ό,τι δακτυλογραφούσε και αντιστρόφως.

Αυτά για τον πρώτο δικό μου υπολογιστή.

Ο πρώτος όμως υπολογιστής με τον οποίο είχα έρθει σε επαφή, ήταν του πανεπιστημίου Ιωαννίνων το 1983. Όποιος ξέρει το πανεπιστήμιο, αρκεί να του πω ότι στεγαζόταν στο πρώτο (και μοναδικό τότε) μεταβατικό κτίριο στη Δουρούτη (σήμερα ίσως είναι ακόμα εκεί κάποιες γραμματείες). Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν 10-15 τερματικά και αν ήθελες να δουλέψεις χωρίς να είναι κάποιος πάνω από το κεφάλι σου, περιμένοντας τη σειρά του, έπρεπε να πας βράδυ και να μείνεις μέχρι το πρωί που ξεκινούσε ξανά η συγκοινωνία... Την πρώτη φορά που αποφάσισα να το κάνω είχε ευτυχώς εμφανιστεί κατά τις 4 κάποιος και με γύρισε σπίτι!
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ