simosx έγραψε:Όπως το Mozilla Foundation έχει ως βασικό επιχειρηματικό σχέδιο να λαμβάνει χρήματα από τη Google ώστε να είναι το Google προεπιλογή ως μηχανή αναζήτησης, έτσι και η Canonical πρέπει να βρει έσοδα. Και με τη συμφωνία με την Amazon βλέπεις υλικό που προέρχεται από την Canonical (οπότε δε γνωρίζει κάτι παραπάνω η Amazon από σένα μέχρι να κάνεις click), και είναι το ίδιο με τις διαφημίσεις του Google όπου αν δεν πατήσεις σε κάποια από αυτές τότε ο διαφημιζόμενος δεν μαθαίνει κάτι για σένα.
Το Mozilla Foundation εξαρτάται από τα χρήματα που δίνει η Google, και δίχως αυτά δε θα μπορούσε να κάνει έργα όπως αυτό με τα κινητά τηλέφωνα που τρέχουν Firefox. Μιλάμε για περίπου $300.000.000 για 3 χρόνια. Το Mozilla Foundation κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μεγαλώσει τα έσοδα από δωρεές των χρηστών.
Προσωπικά χρησιμοποιώ το AdBlock και δεν έχω δει διαφήμιση εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που ενδεχομένως ζημιώνει το Mozilla Foundation.
Μάλλον ατυχής η διατύπωση.
Το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο του ιδρύματος Mozilla είναι να διαθέτει τα προϊόντα του δωρεάν και να σέβεται τους χρήστες τους.
Η συμφωνία με την google και την κάθε άλλη εταιρεία που μπορεί να πάρει τη θέση της στο μέλλον είναι μέσα στα πλαίσια αυτά.
Συγκεκριμένα, η Google πληρώνει για να έχει ο Firefox (και κατά συνέπεια οι χρήστες του που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς) σαν βασική μηχανή αναζήτησης τη δική της και προσφέρει ένα ποσό για τις αναζητήσεις που γίνονται από την αρχική σελίδα του Firefox και το πλαίσιο αναζήτησης.
Αυτό το τελευταίο δεν έχει καμία σχέση με το adsence αφού δεν παίρνει κανένα ποσοστό το ίδρυμα Mozilla για τις διαφημίσεις που μπορεί να προβληθούν ανάμεσα στα αποτελέσματα και ισχύει για τις επίσημες εκδόσεις (η έκδοση του Firefox για το Ubuntu αν θυμάστε παλιότερα είχε βάλει τη yahoo στα πλαίσια μιας διαφορετικής εμπορικής συμφωνίας). Είναι μια επικερδέστατη εμπορική συμφωνία και για τις δύο πλευρές και δεν νομίζω πως την κατακρίνει κανείς. Το ίδρυμα Mozilla παίρνει λεφτά για να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους και τις αρχές του, η Google παίρνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς και οι χρήστες απολαμβάνουν μια πολύ καλή υπηρεσία χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τίποτα.
Επίσης, το νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά ονομάζεται Firefox OS, δεν τρέχει απλά Firefox, είναι κάτι πολύ περισσότερο, αποφασίστηκε για εμπορικούς λόγους να ονομαστεί Firefox OS ώστε να κερδίσει έτσι σε αναγνωρισιμότητα.
mangelasakis έγραψε:Απλά βλέπω (κάτι που εσείς μάλλον δεν το έχετε παρατηρήσει) να εξελίσεται το ubuntu σε μία εμπορική διανομή και αυτό με ενοχλεί. Αντί να βοηθήσει να γίνει το linux καλύτερο όπως έκανε παλιότερα και μάζεψε τόσο κόσμο, πλέον έχει προσανατολισμό κυρίως το κέρδος και αυτό είναι που κατακρίνω. Και προσπαθώ με την κραυγή μου να αποτρέψω τα χειρότερα και ο λόγος που τσατίζομαι μαζί σας είναι ότι η ελληνική κοινότητα του ubuntu παρόλο που είναι από τις μεγαλύτερες δεν κάνει τίποτα για αυτό. Και με χλευάζετε και από πάνω...

Πριν απαντήσω στο παραπάνω, να δηλώσω ευθύς εξαρχής ότι το Ubuntu δεν είναι καν η βασική μου διανομή (για τυχαίους και μόνο λόγους).
Το μόνο πρόβλημα που βλέπω εγώ (σαν ανεξάρτητος παρατηρητής αν θέλετε) στο Ubuntu είναι οι χρήστες του!
Έχω ακούσει ανθρώπους να το κατηγορούν γιατί δεν καταφεύγει με το παραμικρό στο τερματικό και την «απεριόριστη δύναμη» του, έχω ακούσει να το κατηγορούν γιατί έκανε fork το debian και διέσπασε την κοινότητα, έχω ακούσει να το κατηγορούν για τα μύρια όσα... Δεν με εκπλήσσει καθόλου το ότι τώρα το κατηγορούν για το unity, ούτε (πολύ περισσότερο) ότι το κατηγορούν για την απόφαση να συνεργαστεί εμπορικά με την Amazon.
Το μόνο που με εκπλήσσει και που πάντα θα με εκπλήσσει είναι η απερισκεψία και η ευκολία που βουτάει ο καθένας ένα πληκτρολόγιο και εξαπολύει μύδρους...
Από που κι ως που είναι κακό το να είναι κάτι εμπορικό; Έχει κάνει κανείς από όσους τα λένε αυτά ποτέ τον κόπο να διαβάσει τη
GPL; 'Η μήπως θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν απευθείας για την ανάπτυξη του (αν θέλουμε ανάπτυξη, είτε προσφέρουμε εθελοντικά, είτε συνεισφέρουμε οικονομικά ώστε να προσφέρουν κάποιοι άλλοι που μπορούν);
Με το σκεπτικό αυτό η RedHat θα έπρεπε να είχε πέσει στην πυρά εδώ και χρόνια και οι υπεύθυνοι του debian που δέχονται χορηγίες και κώδικα από εταιρίες να καρατομηθούν για παραδειγματισμό...
Δεν σας αρέσει το οικονομικό μοντέλο που αποφάσισε να επιλέξει η Canonical; Είστε ελεύθεροι να μην το χρησιμοποιήσετε και να προτείνετε κάτι άλλο που να προσφέρει τα ίδια ή και μεγαλύτερα ποσά για να παραμείνει η εταιρεία ενεργή. Να είστε σίγουροι ότι μια τέτοια πρόταση θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό και ο ίδιος ο Mark θα αποκηρύξει δημόσια και θα απολογηθεί άμεσα για τη συμφωνία με την Amazon και τη βλακεία του να μην σκεφτεί αυτός την ιδέα σας.
Τι ακριβώς είναι αυτό που αλλάζει στο Ubuntu το νέο αυτό χαρακτηριστικό; Μειώνει τη λειτουργικότητα του; Μήπως περιορίζει την ελευθερία του χρήστη;
Ή μήπως ξαφνικά ανησυχούν όλοι για τα προσωπικά τους δεδομένα και δεν θέλουν να καταγράφεται η συμπεριφορά τους;
Ε, ας χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό τους στο Gmail για να συνδεθούν στο λογαριασμό τους στο facebook και να φτιάξουν μια ομάδα εναντίον της ανίερης σύμπραξης που υπονομεύει την ελευθερία τους ώστε να ξεσπάσουν και να νιώσουν όμορφα για τον εαυτό τους που «ξέρει και βλέπει μακρυά»! Να μάθουν αυτοί! Και μετά ας παίξουν και κανένα παιχνιδάκι σε adobe flash για να ξεσκάσουν από την πολύ επανάσταση βρε αδερφέ... Ή μάλλον όχι, γιατί το Linux δεν υποστηρίζει σωστά το flash, ας τρέξουν ένα καλό παιχνίδι από windows - μέσω
wine όμως για να μην ξεχνάμε και την ιδεολογία...
Τι έκανε το Ubuntu για να γίνει το GNU/Linux καλύτερο; Μήπως έγραψε τα εκατομμύρια γραμμών κώδικα και τα έδωσε παραέξω; Ακόμα και το Launchpad πέρασαν κι εγώ δεν θυμάμαι πόσα χρόνια για να ανοίξει ο κώδικας του. Όχι,έβαλε τα γραφικά στο προσκήνιο και το έκανε προσιτό σε μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που δεν ήξερε ή δεν ήθελε να κάνει τα πάντα μέσω τερματικού, απλουστεύοντας, ακόμα και κρύβοντας, ρυθμίσεις και διαδικασίες που θα τρόμαζαν ένα νέο χρήστη που ερχόταν από το περιβάλλον των Windows δίνοντας πραγματικά για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να μπουν σε τεχνικές λεπτομέρειες, να χρησιμοποιήσουν ένα ελεύθερο σύστημα που να έχει τον χρήστη στο επίκεντρο του και να τον αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο.
Και τότε τις ίδιες ακριβώς αντιδράσεις είχε συναντήσει, πάντα υπάρχουν αυτοί που αντιδρούν στην αλλαγή και την ανανέωση.
Πως είναι δυνατό το ίδιο πράγμα που έκανε τόσο κάλο το Ubuntu τότε, να είναι η νέμεσις του σήμερα;
Δεν χρησιμοποιώ το unity και μου είναι αδιάφορο αν πετύχει ή όχι, δεν θα είναι άλλωστε ούτε η πρώτη υλοποίηση που πήγε στραβά αν δεν τα καταφέρει, ούτε η τελευταία.
Σαν φιλοσοφία όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που χρόνια τώρα κάνει η canonical με επιτυχία.
Προσελκύει νέους χρήστες που δεν έχουν γνώσεις και τους ενδιαφέρει μόνο η επιφάνεια; Αν ναι, τότε μια χαρά κάνει τη δουλειά του! Σάμπως οι παλιότεροι προχώρησαν παραπέρα από την επιφάνεια; Σύμφωνα με την παραπάνω δημοσίευση όχι, οπότε πάμε παρακάτω...
Συγχωρέστε το μακροσκελέστατο κείμενο αλλά έχω βαρεθεί να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια, ξανά και ξανά...