Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) Alpha, Beta:Νέα-κλπ

Εκδόσεις Ubuntu υπό ανάπτυξη (alpha, beta κλπ), δοκιμές (testing) και σφάλματα (bugs).
Eδώ συζητάμε για την εκάστοτε δοκιμαστική έκδοση του Ubuntu.

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή συζητάμε θέματα και προβλήματα που αφορούν μόνο τις εκάστοτε υπό ανάπτυξη/δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu και των παραγώγων του.
Οι εκδόσεις υπό ανάπτυξη είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις, αναφορές bugs κτλ. Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή σε δοκιμές (testing) των υπό ανάπτυξη εκδόσεων του Ubuntu, δείτε πληροφορίες εδώ: https://wiki.ubuntu.com/GreekTeam/QA.

Re: Ubuntu 12.10 (Quantal Quetzal) Alpha, Beta:Νέα-κλπ

Δημοσίευσηαπό simosx » 24 Σεπ 2012, 00:23

mangelasakis έγραψε:γελάτε όσο θέλετε. Με αυτές τις επιλογές το ubuntu χάνει ολοένα και περισσότερους χρήστες. Στο τέλος θα μείνετε μόνοι σας να το υποστηρίζετε. Και εγώ μόλις γίνει stable το debian wheezy έχω φύγει από το ubuntu.

Για χρήση ως εξυπηρετητή που είναι προσβάσιμοι από το διαδίκτυο (οπότε μπορούν να μετρηθούν), το Debian με το Ubuntu κάνουν εξαιρετική δουλειά, και μαζί είναι στον πρώτη θέση, με πάνω από 52%.
http://w3techs.com/technologies/details ... ux/all/all

Είναι γενικά εύκολο να στοχεύσεις σε μια διανομή για χρήση σε server, διότι η απαίτηση να είναι φιλικό στον κάθε χρήστη είναι μικρή.

Αντίθετα, για μια διανομή που στοχεύει στον τελικό χρήστη θέλει πολύ δουλειά για να είναι φιλικό και χρηστικό, να δουλεύει η κάθε webcam, κάρτα ήχου, κάρτα γραφικών ή ότι άλλη συσκευή φανταστείς. Είναι δύσκολο και θέλει πολύ κόπο να φτιάξεις διανομή που να τη χρησιμοποιούν εκατομμύρια κόσμος. Και έχει κόστος η όλη διαδικασία.
Όπως το Mozilla Foundation έχει ως βασικό επιχειρηματικό σχέδιο να λαμβάνει χρήματα από τη Google ώστε να είναι το Google προεπιλογή ως μηχανή αναζήτησης, έτσι και η Canonical πρέπει να βρει έσοδα. Και με τη συμφωνία με την Amazon βλέπεις υλικό που προέρχεται από την Canonical (οπότε δε γνωρίζει κάτι παραπάνω η Amazon από σένα μέχρι να κάνεις click), και είναι το ίδιο με τις διαφημίσεις του Google όπου αν δεν πατήσεις σε κάποια από αυτές τότε ο διαφημιζόμενος δεν μαθαίνει κάτι για σένα.

Το Mozilla Foundation εξαρτάται από τα χρήματα που δίνει η Google, και δίχως αυτά δε θα μπορούσε να κάνει έργα όπως αυτό με τα κινητά τηλέφωνα που τρέχουν Firefox. Μιλάμε για περίπου $300.000.000 για 3 χρόνια. Το Mozilla Foundation κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μεγαλώσει τα έσοδα από δωρεές των χρηστών.
Προσωπικά χρησιμοποιώ το AdBlock και δεν έχω δει διαφήμιση εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που ενδεχομένως ζημιώνει το Mozilla Foundation.

Για όσους δε θέλουν την υποστήριξη για Amazon, ιδίως όπου στην Ελλάδα/Κύπρο που δεν είναι διαδεδομένο οπότε δε θα αφορά τους περισσότερους, τότε θα μπορούν να αφαιρέσουν το σχετικό πακέτο.

Από πλευράς υποστήριξης Debian σε Ελλάδα ή Κύπρο, θα έλεγα ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιλογές.

mangelasakis έγραψε:Στο τέλος θα μείνετε μόνοι σας να το υποστηρίζετε.

Αυτή η έκφραση δείχνει αχαριστία για τη βοήθεια που λαμβάνεις από την κοινότητα.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 24 Σεπ 2012, 00:26

eliasps έγραψε:
Θυμάμαι πριν πολύ καιρό, με μία λειτουργία μπορούσα και έβλεπα ποιές εφαρμογές έχω στον υπολογιστή και σε ποιά κατηγορία θέλω να εμφανίζεται η κάθε μία. Προσπαθώ να θυμηθώ πως το έκανα και δεν θυμάμαι καθόλου! Nα αυτό: http://beginlinux.com/desktop_training/ ... u-804-menu.
Θα ορκιζόμουν ότι το είχα ανοίξει στην 11.10. Αν γνωρίζει κάποιος πως, παρακαλώ ας μου πει.

Τα σχετικά αρχεία βρίσκονται στο /usr/share/applications/
Για παράδειγμα, στο gedit.desktop

Κώδικας: Επιλογή όλων
Categories=GNOME;GTK;Utility;TextEditor;

Keywords=Plaintext;Write;

Υπήρχε πρόγραμμα για την επεξεργασία αυτών το .desktop;
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 24 Σεπ 2012, 00:29

Off topic:
eliasps έγραψε:Θυμάμαι πως άνοιγε στις παλιές εκδόσεις αλλά θα ορκιζόμουν ότι το είχα ανοίξει και στην 11.10. Αν γνωρίζει κάποιος πως, παρακαλώ ας μου πει.

alacarte από το τερματικό ή στο dash
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Σεπ 2012, 00:51

Off topic:
simosx έγραψε:Τα σχετικά αρχεία βρίσκονται στο /usr/share/applications/

Βρήκα το αρχείο, ήταν έτσι:
sudo gedit /usr/share/applications/session-properties.desktop

Μορφοποιημένος Κώδικας: Επιλογή όλων
[Desktop Entry]
Name=Startup Applications
Comment=Choose what applications to start when you log in
Exec=gnome-session-properties
Icon=session-properties
Terminal=false
Type=Application
StartupNotify=true
Categories=GTK;GNOME;Settings;X-GNOME-PersonalSettings;
OnlyShowIn=GNOME;Unity;
NoDisplay=true
X-GNOME-Bugzilla-Bugzilla=GNOME
X-GNOME-Bugzilla-Product=gnome-session
X-GNOME-Bugzilla-Component=gnome-session-properties
X-GNOME-Bugzilla-Version=3.4.2.1
X-Ubuntu-Gettext-Domain=gnome-session-3.0

Και άλλαξα τα:
Categories=GTK;GNOME;Settings;X-GNOME-PersonalSettings;
NoDisplay=true

σε:
Categories=GTK;GNOME;System;X-GNOME-PersonalSettings;
NoDisplay=false

Και τώρα εμφανίζεται κανονικά. Περίεργο...
Ευχαριστώ!

pros έγραψε:alacarte από το τερματικό ή στο dash

Σωστός! Και έσπαγα το κεφάλι μου.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: eliasps
IRC: eliasps
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 24 Σεπ 2012, 03:01

simosx έγραψε:Αυτή η έκφραση δείχνει αχαριστία για τη βοήθεια που λαμβάνεις από την κοινότητα.

Ποια αχαριστία κ.Σίμο? Οι περίπου 1000 δημοσιεύσεις που έχω κάνει είναι όλες για βοήθεια που έχω χρειαστεί? Τόσα χρόνια εγώ δεν βοηθάω? Δεν είμαι βέβαια κανένας guru αλλά ότι μπορώ κάνω...

Το παραπάνω ποστ μου δίχνει αγανάκτηση και απογοήτευση σε μία εταιρία (canonical) που ότι έχει καταφέρει το ωφείλει κυρίως στην κοινότητα της, την οποία πλέον αγνοεί παντελώς. Όλος ο κόσμος κατακρίνει την canonical για τις επιλογές της δεν είμαι μόνο εγώ. Δείτε λίγο τα σχόλια που κάνουν οι χρήστες. Δείτε την μετακίνηση των χρηστών από το ubuntu προς άλλες διανομές. Είναι λάθος αυτές οι επιλογές και αυτό το αποδεικνύουν τα γεγονότα όχι εγώ. Και αυτό θα κάνει ζημιά όχι μόνο στο ubuntu αλλά και στην ίδια την canonical. Ήδη έχει αρχίσει και κάνει ζημιά.

Τέλος πάντων δεν θέλω να γίνομαι ο κακός της παρέας... Απλά βλέπω (κάτι που εσείς μάλλον δεν το έχετε παρατηρήσει) να εξελίσεται το ubuntu σε μία εμπορική διανομή και αυτό με ενοχλεί. Αντί να βοηθήσει να γίνει το linux καλύτερο όπως έκανε παλιότερα και μάζεψε τόσο κόσμο, πλέον έχει προσανατολισμό κυρίως το κέρδος και αυτό είναι που κατακρίνω. Και προσπαθώ με την κραυγή μου να αποτρέψω τα χειρότερα και ο λόγος που τσατίζομαι μαζί σας είναι ότι η ελληνική κοινότητα του ubuntu παρόλο που είναι από τις μεγαλύτερες δεν κάνει τίποτα για αυτό. Και με χλευάζετε και από πάνω... :wave:
Spoiler: show
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 24 Σεπ 2012, 10:33

mangelasakis έγραψε:Ναι αλλά είναι ακόμα ένας λόγος που βάζει σε παραπάνω κόπο τους χρήστες ώστε να το απεγκαθιστούν... Προφανώς με αυτή την κίνηση η canonical θέλει να ανοίξει άλλη μία συνεργασία με μία μεγάλη εταιρία από την οποία ίσως υπάρχει κάποιο ώφελος για το linux αλλά και να επιφέρει οικονομικά ωφέλη στην ίδια. Αυτά τα κακά συμβαίνουν όταν πίσω από μία διανομή βρίσκεται μία εταιρία.

Aς το δούμε αντικειμενικά το θέμα.
Εγώ μόλις εγκαταστήσω την 12.10, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να απεγκαταστήσω αυτή τη λειτουργία με το Amazon.
Aλλά ένα λειτουργικό σύστημα δεν σχεδιάζεται για εμένα, ούτε έχω την απαίτηση να γίνει κάτι τέτοιο.
Επίσης, ένα λειτουργικό σύστημα δεν σχεδιάζεται για μία συγκεκριμένη κατηγορία χρηστών, ιδιαίτερα αν αυτή η κατηγορία είναι η χώρα καταγωγής του χρήστη.

Το Ubuntu στοχεύει σε όλες τις κατηγορίες χρηστών παγκοσμίως και αν για τον Έλληνα χρήστη αυτή η λειτουργία φαίνεται περιττή και δεν του προσφέρει κάτι, μιας και λίγοι Έλληνες κάνουν αγορές από την Amazon, για τον Αμερικάνο χρήστη αυτή η λειτουργία μπορεί να είναι ουρανοκατέβατη.
Υπάρχουν εκατομμύρια χρήστες του Ubuntu στις Η.Π.Α. και στον Καναδά, που η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Internet κάνει αγορές από την Amazon. Για αυτούς, αυτή η νέα προσθήκη ίσως είναι τέλεια.
Και όπως εσύ θεωρείς κόπο να απεγκαταστήσεις την λειτουργία, ίσως να θεωρούν κόπο και εκείνοι να την εγκαταστήσουν, ενώ πιστεύουν ότι το καλύτερο θα ήταν να γίνεται shipped με το λειτουργικό απευθείας. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι κόπος ούτε η εγκατάσταση, ούτε η απεγκατάσταση.
Δεν υπάρχει μόνο μία οπτική γωνία για να δεις μία κατάσταση.

Και το Gnome-Shell χρησιμοποιεί απευθείας αναζήτηση στη Google και στην Wikipedia, αλλά δεν το κατηγορεί κανείς. Θα μου πεις ότι άλλη είναι η φύση αυτών των ιστοσελίδων και άλλη αυτή της Amazon. Σωστό αλλά σχετικά άστοχο.

Και εγώ έχω εκφράσει την δυσαρέσκειά μου για μερικά χαρακτηριστικά του Unity, κυρίως για θέματα ταχύτητας συγκριτικά με τις παλαιότερες εκδόσεις, αλλά αυτό που παρατηρώ τώρα, είναι πως οτιδήποτε νέο υπάρχει στο Unity, πλέον κρίνεται αρνητικά μόνο και μόνο επειδή είναι στο Unity και το έχεις πάρει με κακό μάτι (όχι εσύ, γενικά μιλάω), χωρίς να κρίνεις την αντικειμενική λειτουργικότητα που ίσως προσφέρει.

mangelasakis έγραψε:Αντί να βοηθήσει να γίνει το linux καλύτερο όπως έκανε παλιότερα και μάζεψε τόσο κόσμο, πλέον έχει προσανατολισμό κυρίως το κέρδος και αυτό είναι που κατακρίνω.

Κατά τη γνώμη μου δεν είναι το γραφικό περιβάλλον ή η προσθήκη μίας αναζήτησης στην Amazon, οι κύριοι παράγοντες που θα βοηθήσουν το linux να αναπτυχθεί ή όχι.
Ούτε οι υπαρκτές ή ανύπαρκτες συμφωνίες της Canonical με σκοπό το κέρδος.
Αυτά είναι ασήμαντα σε σχέση με άλλα προβλήματα που υπάρχουν.
Φυσικά, αναφέρομαι στην υποστήριξη υλικού από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Άμα διορθωθούν αυτά, τότε είναι που θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη και πρόοδος στο Ubuntu και στις διανομές Linux γενικότερα.
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Γιώργος Φιωτάκης » 25 Σεπ 2012, 00:21

Off topic:
Η δημοσίευση μέσα στο spoiler είναι εντελώς offtopic, μακροσκελής και εξαιρετικά ειρωνική προς συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, όσοι ενδιαφέρεστε για τον τίτλο του θέματος απλά αγνοήστε την και προχωρήστε στην επόμενη δημοσίευση.
simosx έγραψε:Όπως το Mozilla Foundation έχει ως βασικό επιχειρηματικό σχέδιο να λαμβάνει χρήματα από τη Google ώστε να είναι το Google προεπιλογή ως μηχανή αναζήτησης, έτσι και η Canonical πρέπει να βρει έσοδα. Και με τη συμφωνία με την Amazon βλέπεις υλικό που προέρχεται από την Canonical (οπότε δε γνωρίζει κάτι παραπάνω η Amazon από σένα μέχρι να κάνεις click), και είναι το ίδιο με τις διαφημίσεις του Google όπου αν δεν πατήσεις σε κάποια από αυτές τότε ο διαφημιζόμενος δεν μαθαίνει κάτι για σένα.

Το Mozilla Foundation εξαρτάται από τα χρήματα που δίνει η Google, και δίχως αυτά δε θα μπορούσε να κάνει έργα όπως αυτό με τα κινητά τηλέφωνα που τρέχουν Firefox. Μιλάμε για περίπου $300.000.000 για 3 χρόνια. Το Mozilla Foundation κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μεγαλώσει τα έσοδα από δωρεές των χρηστών.
Προσωπικά χρησιμοποιώ το AdBlock και δεν έχω δει διαφήμιση εδώ και αρκετά χρόνια, κάτι που ενδεχομένως ζημιώνει το Mozilla Foundation.

Μάλλον ατυχής η διατύπωση.
Το βασικό επιχειρηματικό μοντέλο του ιδρύματος Mozilla είναι να διαθέτει τα προϊόντα του δωρεάν και να σέβεται τους χρήστες τους.
Η συμφωνία με την google και την κάθε άλλη εταιρεία που μπορεί να πάρει τη θέση της στο μέλλον είναι μέσα στα πλαίσια αυτά.
Συγκεκριμένα, η Google πληρώνει για να έχει ο Firefox (και κατά συνέπεια οι χρήστες του που αποτελούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς) σαν βασική μηχανή αναζήτησης τη δική της και προσφέρει ένα ποσό για τις αναζητήσεις που γίνονται από την αρχική σελίδα του Firefox και το πλαίσιο αναζήτησης.
Αυτό το τελευταίο δεν έχει καμία σχέση με το adsence αφού δεν παίρνει κανένα ποσοστό το ίδρυμα Mozilla για τις διαφημίσεις που μπορεί να προβληθούν ανάμεσα στα αποτελέσματα και ισχύει για τις επίσημες εκδόσεις (η έκδοση του Firefox για το Ubuntu αν θυμάστε παλιότερα είχε βάλει τη yahoo στα πλαίσια μιας διαφορετικής εμπορικής συμφωνίας). Είναι μια επικερδέστατη εμπορική συμφωνία και για τις δύο πλευρές και δεν νομίζω πως την κατακρίνει κανείς. Το ίδρυμα Mozilla παίρνει λεφτά για να μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους και τις αρχές του, η Google παίρνει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της αγοράς και οι χρήστες απολαμβάνουν μια πολύ καλή υπηρεσία χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν τίποτα.
Επίσης, το νέο λειτουργικό σύστημα για κινητά ονομάζεται Firefox OS, δεν τρέχει απλά Firefox, είναι κάτι πολύ περισσότερο, αποφασίστηκε για εμπορικούς λόγους να ονομαστεί Firefox OS ώστε να κερδίσει έτσι σε αναγνωρισιμότητα.

mangelasakis έγραψε:Απλά βλέπω (κάτι που εσείς μάλλον δεν το έχετε παρατηρήσει) να εξελίσεται το ubuntu σε μία εμπορική διανομή και αυτό με ενοχλεί. Αντί να βοηθήσει να γίνει το linux καλύτερο όπως έκανε παλιότερα και μάζεψε τόσο κόσμο, πλέον έχει προσανατολισμό κυρίως το κέρδος και αυτό είναι που κατακρίνω. Και προσπαθώ με την κραυγή μου να αποτρέψω τα χειρότερα και ο λόγος που τσατίζομαι μαζί σας είναι ότι η ελληνική κοινότητα του ubuntu παρόλο που είναι από τις μεγαλύτερες δεν κάνει τίποτα για αυτό. Και με χλευάζετε και από πάνω... :wave:

Πριν απαντήσω στο παραπάνω, να δηλώσω ευθύς εξαρχής ότι το Ubuntu δεν είναι καν η βασική μου διανομή (για τυχαίους και μόνο λόγους).
Το μόνο πρόβλημα που βλέπω εγώ (σαν ανεξάρτητος παρατηρητής αν θέλετε) στο Ubuntu είναι οι χρήστες του!
Έχω ακούσει ανθρώπους να το κατηγορούν γιατί δεν καταφεύγει με το παραμικρό στο τερματικό και την «απεριόριστη δύναμη» του, έχω ακούσει να το κατηγορούν γιατί έκανε fork το debian και διέσπασε την κοινότητα, έχω ακούσει να το κατηγορούν για τα μύρια όσα... Δεν με εκπλήσσει καθόλου το ότι τώρα το κατηγορούν για το unity, ούτε (πολύ περισσότερο) ότι το κατηγορούν για την απόφαση να συνεργαστεί εμπορικά με την Amazon.
Το μόνο που με εκπλήσσει και που πάντα θα με εκπλήσσει είναι η απερισκεψία και η ευκολία που βουτάει ο καθένας ένα πληκτρολόγιο και εξαπολύει μύδρους...

Από που κι ως που είναι κακό το να είναι κάτι εμπορικό; Έχει κάνει κανείς από όσους τα λένε αυτά ποτέ τον κόπο να διαβάσει τη GPL; 'Η μήπως θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν απευθείας για την ανάπτυξη του (αν θέλουμε ανάπτυξη, είτε προσφέρουμε εθελοντικά, είτε συνεισφέρουμε οικονομικά ώστε να προσφέρουν κάποιοι άλλοι που μπορούν);
Με το σκεπτικό αυτό η RedHat θα έπρεπε να είχε πέσει στην πυρά εδώ και χρόνια και οι υπεύθυνοι του debian που δέχονται χορηγίες και κώδικα από εταιρίες να καρατομηθούν για παραδειγματισμό...
Δεν σας αρέσει το οικονομικό μοντέλο που αποφάσισε να επιλέξει η Canonical; Είστε ελεύθεροι να μην το χρησιμοποιήσετε και να προτείνετε κάτι άλλο που να προσφέρει τα ίδια ή και μεγαλύτερα ποσά για να παραμείνει η εταιρεία ενεργή. Να είστε σίγουροι ότι μια τέτοια πρόταση θα γίνει δεκτή με ενθουσιασμό και ο ίδιος ο Mark θα αποκηρύξει δημόσια και θα απολογηθεί άμεσα για τη συμφωνία με την Amazon και τη βλακεία του να μην σκεφτεί αυτός την ιδέα σας.

Τι ακριβώς είναι αυτό που αλλάζει στο Ubuntu το νέο αυτό χαρακτηριστικό; Μειώνει τη λειτουργικότητα του; Μήπως περιορίζει την ελευθερία του χρήστη;
Ή μήπως ξαφνικά ανησυχούν όλοι για τα προσωπικά τους δεδομένα και δεν θέλουν να καταγράφεται η συμπεριφορά τους;
Ε, ας χρησιμοποιήσουν το λογαριασμό τους στο Gmail για να συνδεθούν στο λογαριασμό τους στο facebook και να φτιάξουν μια ομάδα εναντίον της ανίερης σύμπραξης που υπονομεύει την ελευθερία τους ώστε να ξεσπάσουν και να νιώσουν όμορφα για τον εαυτό τους που «ξέρει και βλέπει μακρυά»! Να μάθουν αυτοί! Και μετά ας παίξουν και κανένα παιχνιδάκι σε adobe flash για να ξεσκάσουν από την πολύ επανάσταση βρε αδερφέ... Ή μάλλον όχι, γιατί το Linux δεν υποστηρίζει σωστά το flash, ας τρέξουν ένα καλό παιχνίδι από windows - μέσω wine όμως για να μην ξεχνάμε και την ιδεολογία...

Τι έκανε το Ubuntu για να γίνει το GNU/Linux καλύτερο; Μήπως έγραψε τα εκατομμύρια γραμμών κώδικα και τα έδωσε παραέξω; Ακόμα και το Launchpad πέρασαν κι εγώ δεν θυμάμαι πόσα χρόνια για να ανοίξει ο κώδικας του. Όχι,έβαλε τα γραφικά στο προσκήνιο και το έκανε προσιτό σε μια μεγάλη μάζα ανθρώπων που δεν ήξερε ή δεν ήθελε να κάνει τα πάντα μέσω τερματικού, απλουστεύοντας, ακόμα και κρύβοντας, ρυθμίσεις και διαδικασίες που θα τρόμαζαν ένα νέο χρήστη που ερχόταν από το περιβάλλον των Windows δίνοντας πραγματικά για πρώτη φορά τη δυνατότητα σε ανθρώπους που δεν ήξεραν ή δεν ήθελαν να μπουν σε τεχνικές λεπτομέρειες, να χρησιμοποιήσουν ένα ελεύθερο σύστημα που να έχει τον χρήστη στο επίκεντρο του και να τον αντιμετωπίζει σαν άνθρωπο.

Και τότε τις ίδιες ακριβώς αντιδράσεις είχε συναντήσει, πάντα υπάρχουν αυτοί που αντιδρούν στην αλλαγή και την ανανέωση.
Πως είναι δυνατό το ίδιο πράγμα που έκανε τόσο κάλο το Ubuntu τότε, να είναι η νέμεσις του σήμερα;
Δεν χρησιμοποιώ το unity και μου είναι αδιάφορο αν πετύχει ή όχι, δεν θα είναι άλλωστε ούτε η πρώτη υλοποίηση που πήγε στραβά αν δεν τα καταφέρει, ούτε η τελευταία.

Σαν φιλοσοφία όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από αυτό που χρόνια τώρα κάνει η canonical με επιτυχία.
Προσελκύει νέους χρήστες που δεν έχουν γνώσεις και τους ενδιαφέρει μόνο η επιφάνεια; Αν ναι, τότε μια χαρά κάνει τη δουλειά του! Σάμπως οι παλιότεροι προχώρησαν παραπέρα από την επιφάνεια; Σύμφωνα με την παραπάνω δημοσίευση όχι, οπότε πάμε παρακάτω...

Συγχωρέστε το μακροσκελέστατο κείμενο αλλά έχω βαρεθεί να διαβάζω τα ίδια και τα ίδια, ξανά και ξανά...
Πρόβλημα με τον Mozilla Firefox; Μαζί με την αναφορά του προβλήματος, δημοσιεύστε και τις πληροφορίες του about:support και του about:plugins μέσα σε code tag!
Άβαταρ μέλους
Γιώργος Φιωτάκης
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eliasps » 26 Σεπ 2012, 00:43

Aυτό είναι πολύ καλή ιδέα, εάν συμπεριληφθεί στην διανομή: http://www.omgubuntu.co.uk/2012/09/is-an-off-switch-for-the-shopping-lens-in-the-works
Άβαταρ μέλους
eliasps
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 26 Σεπ 2012, 04:02

Off topic:
Απάντηση προς τον κ. Γιώργο Φιωτάκη την οποία αν και ήθελα να την στείλω πμ για να μην χαλάμε το θέμα την στέλνω εδώ για να μπορεί να την δει όποιος ενδιαφέρεται για την άποψη μου.

Off topic:
Κ.Γιώργο γενικά δεν διαφωνώ με τα παραπάνω αλλά κάνετε ένα λάθος. Δεν συμφωνώ ότι η canonical έκανε πάντα παρόμοιες κινήσεις όπως τώρα αυτή με το Amazon. Όπως λες και ο ίδιος αυτό που έκανε η canonical ήταν ανέκαθεν να προσπαθεί να δημιουργίσει μία διανομή όσο πιο απλή γίνεται με γραφικό περιβάλλον ώστε να είναι όσο πιο γίνεται φιλική για τον νέο άπειρο χρήστη. Τι σχέση έχει όμως το shop lens με την χρηστικότητα και την απλοποίηση του linux και πως μπορεί αυτό να προσεγγίσει κόσμο? Δεν έκραξα ποτέ για το adobe flash που είναι ιδιοταγή κλειστού κώδικα και παρόλο που θα προτειμούσα κάποιο αντίστοιχο open source αναγνωρίζω το γεγονός ότι το flash player είναι ένα feature το οποίο το χρησιμοποιούν όλοι οι χρήστες σχεδόν και θα ήταν χαζό να λείπει από το linux. Και ναι το flash player ας πούμε ήταν μία κίνηση για να εξυπηρετηθούν οι χρήστες του linux και να γίνει πιο απλό και πιο χρήσιμο το ubuntu. Το ίδιο θα συνέβαινε αν η canonical έκανε μία συμφωνία με την google ώστε να υποστηρίζονται στο ubuntu και οι εφαρμογές του google store καθώς και στο android να έχουμε εφαρμογές του ubuntu αφού αυτό θα αποσκοπούσε να βοηθήσει τους χρήστες. Το ίδιο θα συνέβαινε και για άλλες συμφωνίες με άλλες εταιρίες όπως με αυτήν του autocad , του ableton live κλπ κλπ ακόμη και αν υπήρχε κάποια συμφωνία με την microsoft και με την apple ώστε να βλέπαμε και ιδιοταγής εφαρμογές στο ubuntu προς εξυπηρέτηση πάντα των χρηστών του linux. Αυτό δεν το κατακρίνω και δεν είμαι κατά της εμπορευματοποίησης παρόλο που πιστεύω ότι αν συνέβαινε κάτι τετοιο σε μεγάλο βαθμό τότε θα υπήρχε κάποια απαξίωση των open source εφαρμογών.
Αλλά τι σχέση έχουν όλα αυτά με το Amazon? Πως μπορεί να εξυπηρετηθεί κάποιος χρήστης από το amazon? Στην ουσία είναι μία διαφήμιση του Amazon μέσω του ubuntu που εξαιτίας της ο απλός χρήστης που δεν ξέρει πως να το απενεργοποιήσει και άρα θα πρέπει να μπει σε επιπλέον κόπο να διαβάσει να ψάξει για να το καταφέρει θα αναγκαστεί να το ανέχεται και να το τρώει στην μάπα για αρκετό καιρό. Και κάποιος που δεν ξέρει ότι απενεργοποιήται ίσως να τον εκνευρίσει και να φύγει και από το ubuntu και από το linux γενικότερα.
Έχω ξαναπεί ότι εκτός από το συμφέρον που έχει το ubuntu από τους χρήστες καθώς και την ανάγκη για περισσότερους χρήστες, επειδή καλώς ή κακώς το ubuntu είναι συνήθως η πρώτη διανομή linux που δοκιμάζει κάποιος αρχάριος και οπότε οι πρώτες εντυπώσεις που παίρνει κάποιος για το linux είναι αυτές από το ubuntu , η canonical έχει ηθικά την υποχρέωση προς τις άλλες διανομές linux και γενικά για τον κόσμο του linux να αφήνει καλές εντυπώσεις στους νέους χρήστες. Και σε αυτό το θέμα θα έπρεπε να βοηθάει την canonical και ο υπόλοιπος κόσμος του linux γιατί κατά μεγάλο ποσοστό το ubuntu ευθύνεται για το αν παραμείνει ο νέος χρήστης στο linux ή όχι εξαιτίας των πρώτων εντυπώσεων που έχει ο νέος χρήστης από την πρώτη του διανομή linux που είναι συνήθως το ubuntu. Ξέρω ότι ακούγεται λίγο χαζό αλλά δυστυχώς έτσι είναι ειδικά σε κάποιες χώρες όπως εδώ στην Ελλάδα που οι περισσότεροι δεν ξέρουν άλλη διανομή εκτός από το ubuntu...

Ο λόγος που γκρινιάζω καταβάθος είναι ότι το ubuntu δεν γίνεται πιο απλό για τους χρήστες αλλά πιο περίπλοκο και πιο δύσχρηστο ταλαιπωρώντας τους όλο και περισσότερο. Και αυτό το καταλαβαίνω και εγώ ο ίδιος που είμαι ήδη τόσα χρόνια στο ubuntu και παρόλα αυτά συνεχώς με δυσκολεύει όλο και περισσότερο για να το μάθω και να καταφέρω να κάνω την δουλειά μου αξιοπρεπώς ενώ θα ήθελα εξαρχής να είναι στημένο έτοιμο, εύχρηστο , λειτουργικό και όμορφο (ότι έχω βρεί δηλαδή ως τώρα στο gnome-shell)

Off topic:
Και με αυτό εδώ το ποστ σταματάω προσωπικά το συγκεκριμένο off topic και πλέον θα σχολιάζω μόνο ότι είναι εντός θέματος και θα ασχολούμε μόνο με τεχνικά θέματα και όχι με φιλοσοφικά όπως αυτό της σχεδίασης της λειτουργικότητας , των επιλογών που γίνονται από την canonical κλπ κλπ για να μην κουράζουμε του χρήστες.
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sotos21 » 01 Οκτ 2012, 12:21

Που θα πάει το πράγμα με το jockey-gtk
Εξηγούμε αμέσως, κοιτάξτε στις παρακάτω εικόνες, η πρώτη είναι αμέσως μετά την εγκατάσταση της 12.10 beta 2, που το σύστημα θεώρησε(άσχετα αν η εγκατάσταση έγινε μόνο με ασύρματο δίκτυο ) να μου εγκαταστήσει τους κλειστούς.

Έτσι όπως τα γράφει μεταφράζεται ότι "αν δεν θες να χρησιμοποιηθεί η ασύρματη συσκευή πάτα το τελευταίο κουμπί"
και η παρακάτω αμέσως μετά την αφαίρεση τους.

Αυτή μεταφράζεται " Τώρα δεν λειτουργεί η ασύρματη συσκευή"(άσχετα αν έχω ασύρματο, φαίνεται κιόλας από το indicator)
Έχω την εντύπωση πως πρέπει να ενθαρρύνουμε την χρήση των ανοικτών οδηγών, όπως ακριβώς λέει η αμέσως παραπάνω παράγραφος, που αφορά την κάρτα γραφικών(άλλο σφάλμα εκεί, βλέπει μόνο την μια κάρτα και μάλιστα την απενεργοποιημένη και εννοείται δεν λειτουργεί αν την επιλέξω)
και αν δεν μπορούμε να την ενθαρρύνουμε τουλάχιστον να μην γράφουμε ψέματα.
Το γιατί λειτουργεί καλύτερα το σύστημα μου με τους ανοικτούς έχω γράψει εδώ http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=39&t=24010&start=20 και στην επόμενη σελίδα δηλαδή εδώhttp://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=39&t=24010&start=30
Βασικά πόσταρα μήπως διορθώσουμε το μήνυμα του jockey-gtk πριν την τελική έκδοση, γιατί κατά την γνώμη μου είναι πέρα για πέρα λάθος.
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Καθόλου ┃ Αγγλικών: Καθόλου
2 Ubuntu 23.10 Mantic Minotaur 6.3.0-7-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity:Unity7:ubuntu unity)
3 AMD Ryzen 7 7730U with Radeon Graphics ‖ RAM 15368 MiB ‖ASUS TN3604YA - ASUS Vivobook_S_Flip TN3604YA_TN3604YA
4 Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Barcelo [1002:15e7] {amdgpu}
5 wlp1s0: MEDIATEK Corp. Device [14c3:7922]
Άβαταρ μέλους
sotos21
Freedom
Freedom

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ