Επειδή τυγχάνω ο εκφραστής παραπόνων κατά τις τελευταίες 2 σελίδες του νήματος, λαμβάνω την πρωτοβουλία να υποθέσω πως αυτό αφορά κυρίως τα γραφόμενά μου.
Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω πως κατανοώ απολύτως πως η έκδοση 12.04 του Ubuntu είναι δοκιμαστική. Το επισημαίνω άλλωστε και
σε πρόσφατη δημοσίευση σχετική με πρόβλημα που αντιμετώπισε κάποιο μέλος.
Σαφώς και δεν θα την υιοθετούσα ως κύριο λειτουργικό σύστημα για τον υπολογιστή μου, παρά μόνο στην περίπτωση κατά την οποία αντιμετώπιζα σοβαρά προβλήματα συμβατότητας του υπολογιστή μου με την τρέχουσα έκδοση, κάτι που ευτυχώς δεν ισχύει. Νομίζω άλλωστε πως είμαι σαφής στην σχετική μου αναφορά,αφού
η δημοσίευσή μου περί ης ο λόγος ξεκινά με τη φράση «
Έκανα κι εγώ μία εγκατάσταση πρόχειρα σε ένα USB, έτσι για να δω το 3D Unity και το HUD, μιας και στο Virtualbox τα Guest Aditions δεν...», κάτι που εμμέσως πλην σαφώς τονίζει πως ούτε ως κύρια εγκατάσταση την αντιμετώπισα, αλλά ούτε και άγνωστη μου είναι η φύση μιας υπό ανάπτυξης έκδοσης αφού τη διατηρώ σε εικονική μηχανή εδώ και αρκετό καιρό.
Ο μόνος λόγος δε που προέβην στην ενέργεια αυτή (της εγκατάστασης δηλαδή), είναι πως με τη μέθοδο της εικονικής μηχανής αδυνατώ ως τώρα να ενεργοποιήσω την τρισδιάστατη επιτάχυνση του γραφικού περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να παρακολουθήσω τις εξελίξεις στο γραφικό περιβάλλον το οποίο θα χρησιμοποιήσω (αν όλα πάνε κατ' ευχήν) μετά την επίσημη κυκλοφορία της έκδοσης.
Ως εκ τούτου φυσικά και γνωρίζω πως θα ήταν άτοπο να κάνω παράπονα για σφάλματα τα οποία θα ήταν φυσικό να αντιμετωπίσω, οπότε δεν έκανα αναφορά σε κανένα από αυτά.
Η ένστασή μου (η οποία παραδέχομαι πως εκφράστηκε εντονότερα ίσως από όσο θα ήταν πρέπον), αφορούσε (και αφορά ακόμα) την (κατά την άποψή μου φυσικά) απερίσκεπτη επιλογή ενός συγκεκριμένου πλήκτρου «ειδικών ενεργειών» όπως το πλήκτρο "alt" για την ενεργοποίηση μιας καινούριας λειτουργίας του περιβάλλοντος αντί ενός συνδυασμού πλήκτρων όπως θα ήταν φυσικό να περιμένει κανείς.
Τους λόγους για τους οποίους διαφωνώ με την επιλογή αυτή τους εξηγώ σε
μεταγενέστερη δημοσίευση.
Το ανέφερα δε, επειδή η συγκεκριμένη λειτουργία δεν αντιμετωπίζεται φυσικά ως σφάλμα, αλλά ως προσθήκη για τη διευκόλυνση της χρήσης του λειτουργικού, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ο στόχος είναι να διατηρηθεί και ει δυνατόν να επεκταθεί μέχρι την επίσημη κυκλοφορία της έκδοσης, οπότε δεν προβλέπεται η διόρθωση του συγκεκριμένου ζητήματος, αλλά η διατήρησή του.
Φυσικά γνωρίζω πως ο ορθός τρόπος επίλυσης τέτοιων ζητημάτων είναι μία αναφορά σφάλματος στο
Launchpad στο οποίο
διατηρώ λογαριασμό, κάτι το οποίο
φυσικά και έκανα (παρακαλώ να αγνοήσετε τα λάθη του Αγγλικού σχολίου και ειδικά εκείνο του "run" αντί του σωστού "ran") για το εν λόγω σφάλμα (
Launchpad bug: #923384) και το οποίο φυσικά θα κάνω και για το πακέτο
compiz in Ubuntu αν χρειαστεί, ή αν διαπιστώσω πως η σημαντικότητα του
Launchpad bug: #923384 δεν αυξηθεί σε σχέση με το "Low" όπου και βρίσκεται αυτή τη στιγμή.
Το βρίσκω φυσικό δε να υπάρχει αυξημένη ανησυχία όσον αφορά τη λειτουργικότητα της εν λόγω ειδικά έκδοσης, αφ' ενός εκ μέρους όλων αφού πρόκειται για μία έκδοση μακράς υποστήριξης η οποία θα βρίσκεται μαζί μας για πέντε έτη και εκτός αυτού σηματοδοτεί εξελίξεις στο κομμάτι που αφορά την desktop χρήση του Linux (ή έστω μόνο του Ubuntu, του οποίου όμως είμαστε χρήστες τα πιο πολλά μέλη αυτής της κοινότητας), αφ' ετέρου εκ μέρους μου ειδικότερα, αφού έχοντας ήδη πληκτρολογήσει περισσότερες από δύο χιλιάδες οχτακόσιες μεταφράσεις μηνυμάτων αυτής σε περίπου πενήντα πακέτα και έχοντας εγκρίνει και αρκετά ακόμα από την δεκάτη τετάρτη Νοεμβρίου (η οποία τυγχάνει και ημέρα της ονομαστικής μου εορτής) και έπειτα, είναι λογικό νομίζω να ανυπομονώ λίγο παραπάνω για την υιοθέτησή της από όσο ανυπομονούσα για προηγούμενες εκδόσεις, αφού τη συγκεκριμένη τη θεωρώ (έστω και κατά το απειροελάχιστο ποσοστό που μου αναλογεί) «παιδί μου».
Παρά ταύτα, ζητώ συγγνώμη τόσο για την αναστάτωση που τυχόν προκάλεσα όσο και για το ύφος μου και ελπίζω η παρούσα να συνάδει περισσότερο με το πρέπον, αν και οφείλω να ομολογήσω πως αυτό το είδος λόγου δεν το χρησιμοποιώ ποτέ σε φιλικό πλαίσιο παρά μόνο σε επίσημες και απρόσωπες συναντήσεις.
Τέλος, «
Ὁ ἀναμάρτητος ὑμῶν πρῶτος βαλέτω λίθον»