[Bug #1228422] Severe regressions to typing in Greek in 1310

Εκδόσεις Ubuntu υπό ανάπτυξη (alpha, beta κλπ), δοκιμές (testing) και σφάλματα (bugs).
Eδώ συζητάμε για την εκάστοτε δοκιμαστική έκδοση του Ubuntu.

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή συζητάμε θέματα και προβλήματα που αφορούν μόνο τις εκάστοτε υπό ανάπτυξη/δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu και των παραγώγων του.
Οι εκδόσεις υπό ανάπτυξη είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις, αναφορές bugs κτλ. Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή σε δοκιμές (testing) των υπό ανάπτυξη εκδόσεων του Ubuntu, δείτε πληροφορίες εδώ: https://wiki.ubuntu.com/GreekTeam/QA.

Re: [Bug #1228422] Severe regressions to typing in Greek in

Δημοσίευσηαπό Learner » 17 Οκτ 2013, 18:51

fkol k4 έγραψε:Το είχα με Xmir.
Τώρα με X και nvidia-319, δεν το έχω παρατηρήσει.
Επίσης, το κείμενο εμφανίζεται και αν περάσεις από πάνω του με το ποντίκι και το επιλέξεις.

Με Xmir δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη. Μάλλον λέω σε τέτοια θέματα να δοκιμάζω τον default display server, που είναι ο X. Δεν έχω περάσει κλειστούς οδηγούς. Πιθανών με τους κλειστούς να παίζει καλύτερα.
Όχι δεν εμφανίζεται όταν πάω να το επιλέξω. Σε νέα αλλαγή keyboard layout τότε εμφανίζεται. Μερικές φορές και με scrolling.

fkol k4 έγραψε:Σίγουρα στο LibreOffice;
Σ' εμένα όχι. Στα άλλα ναι.

Ούτε σε μένα. Γράψε λάθος !
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dgtfeargr » 17 Οκτ 2013, 20:24

Learner έγραψε:Επιβεβαιώνω πως το πρόβλημα έχει σχεδόν επιλυθεί. Το σχεδόν το λέω επειδή δεν αλλάζει το εικονίδιο όταν κάνεις την αλλαγή μέσω ΧΚΒ , αλλά μόνο μέσω i-bus.

Μια χαζή διευκρίνηση. Ποια η διαφορά των 2; (XKB και i-bus)

Eπίσης την πρώτη φορά που έκανα Login (clean install) λίγο πριν εμφανισθεί το Unity πάνω αριστερά έβγαλε ένα πλαίσιο όπου έλεγε κάτι σαν: " Το i-bus αναβαθμίστηκε" !

Οι πρώτες εντυπώσεις πολύ καλές, πολύ γρήγορο και smooth τόσο πολύ που σκέφτομαι να εγκαταλείψω την LTS.

Το μόνο που μένει είναι να αλλάζει και η εμφάνιση GR και EN και θα είμαστε μια χαρά. Έχει δηλωθεί ως νέο bug, γνωρίζεται;
1 Ubuntu 16.04 xenial 4.4.0-166-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Windows 10
2 Intel Core2 Duo CPU T6600 2.20GHz ‖ RAM 3946 MiB ‖ Acer JV50 - Acer Aspire 7736
3 nVidia GT218M [GeForce G210M] [10de:0a74] {nouveau}
4 enp2s0: Broadcom Inc. and subsidiaries NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe [14e4:1698] (rev 10) ⋮ wlp3s0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]

In a world without fences and walls, who needs Gates and Windows ?

Χαράξεις Site
Άβαταρ μέλους
dgtfeargr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: dgtfeargr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Learner » 17 Οκτ 2013, 20:30

dgtfeargr έγραψε:Το μόνο που μένει είναι να αλλάζει και η εμφάνιση GR και EN και θα είμαστε μια χαρά. Έχει δηλωθεί ως νέο bug, γνωρίζεται;

Και να διορθωθούν τα shortcuts σε όλες τις εφαρμογές, όπως επίσης να χρησιμοποιείται είτε το ένα είτε το άλλο. Είτε XKB, είτε i-bus. Όταν την πρωτό-εγκατέστησα, είχα από default αλλαγή layout με Alt+shift, χωρίς να αλλάζει το εικονίδιο. Αυτό είναι XKB. Μετά πρόσθεσα το F1 στην διάταξη και αλλάζει το εικονίδιο. Αυτό είναι i-bus. Το θέμα είναι πως το Alt+Shift έχει παραμείνει. Επίσης το θέμα είναι πως δεν μπορείς να βάλεις ότι συνδυασμό θέλεις με το ibus. Π.χ δοκίμασε Caps Lock ή Atl+shift .
Σε ότι αφορά το περιβάλλον και κατά πόσο έχει αναβαθμιστεί, είναι για άλλο thread (ή άρθρο).

Learner έγραψε:
fkol k4 έγραψε:Το είχα με Xmir.
Τώρα με X και nvidia-319, δεν το έχω παρατηρήσει.
Επίσης, το κείμενο εμφανίζεται και αν περάσεις από πάνω του με το ποντίκι και το επιλέξεις.

Με Xmir δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη. Μάλλον λέω σε τέτοια θέματα να δοκιμάζω τον default display server, που είναι ο X. Δεν έχω περάσει κλειστούς οδηγούς. Πιθανών με τους κλειστούς να παίζει καλύτερα.
Όχι δεν εμφανίζεται όταν πάω να το επιλέξω. Σε νέα αλλαγή keyboard layout τότε εμφανίζεται. Μερικές φορές και με scrolling.

Τώρα που πέρασα τους κλειστούς, φαίνεται να δουλεύει σωστά. Ωστόσο με τους κλειστούς δεν μπορώ να δοκιμάσω τον Xmir αν θέλω.
About Me
NickTux@GitHub

Spoiler: show
1. Ubuntu 18.04 LTS
2. Intel Core i3 CPU M 380 2.53GHz ‖ RAM 6GB ‖ Acer Aspire 5733
3. Intel Integrated Graphics [8086:0046] {i915}
4. wlan0: Atheros Inc. AR9485 Wireless Network Adapter [168c:0032] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
Learner
Συντονιστής
Συντονιστής

Launchpad: nicktux
IRC: NickTux
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dgtfeargr » 17 Οκτ 2013, 20:38

Learner έγραψε:Μετά πρόσθεσα το F1 στην διάταξη και αλλάζει το εικονίδιο

Τι εννοείς και πως το έκανες αυτο;
1 Ubuntu 16.04 xenial 4.4.0-166-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu), Windows 10
2 Intel Core2 Duo CPU T6600 2.20GHz ‖ RAM 3946 MiB ‖ Acer JV50 - Acer Aspire 7736
4 enp2s0: Broadcom Inc. and subsidiaries NetLink BCM5784M Gigabit Ethernet PCIe [14e4:1698] (rev 10) ⋮ wlp3s0: Intel WiFi Link 5100 [8086:4232]

Χαράξεις Site
Άβαταρ μέλους
dgtfeargr
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 17 Οκτ 2013, 20:54

dgtfeargr έγραψε:Τι εννοείς;

ότι όσο άλλαζε με alt+shift δεν άλλαζε το εικονίδιο.
Για το i-bus, δεν μπορείς να ρυθμίσεις στο alt+shift και το super+space είναι υπερβολικά άβολο (ειδικά στα Unity και Gnome Shell, μιας και όταν το πατάς εμφανίζεται το Dash ή το Overview αντίστοιχα), είτε δεν λειτουργεί καθόλου (τωρινή κατάσταση σε εμένα και τον Νίκο).
Έτσι, άλλαξε το super+space σε σκέτο F1 και όταν αλλάζει με αυτό, αλλάζει και η ένδειξη.

Φλασάκι που μου ήρθε μόλις τώρα....
Σε λίγο καιρό ξεχάστε το το alt+shift και το XKB γενικότερα.
Το XKB θα καταργηθεί εντελώς μιας και θα καταργηθεί και ο X display server (και XKB=X KeyBoard eχtension) και αυτό ισχύει όχι μόνο για το Ubuntu που θα πάει σε Mir, αλλά και για όλες τις άλλες διανομές με Gnome shell και KDE που θα περάσουν σε wayland. Πιθανότατα γι αυτό το ίδιο το Gnome Shell έχει ενσωματώσει το i-bus (και έτσι μπήκε και στο Unity).
Καλό, ε;;;;;

:lol: :lol: :P :P :P
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dgtfeargr » 17 Οκτ 2013, 21:01

fkol k4 έγραψε:ότι όσο άλλαζε με alt+shift δεν άλλαζε το εικονίδιο.
Για το i-bus, δεν μπορείς να ρυθμίσεις στο alt+shift και το super+space είναι υπερβολικά άβολο (ειδικά στα Unity και Gnome Shell, μιας και όταν το πατάς εμφανίζεται το Dash ή το Overview αντίστοιχα), είτε δεν λειτουργεί καθόλου (τωρινή κατάσταση σε εμένα και τον Νίκο).
Έτσι, άλλαξε το super+space σε σκέτο F1 και όταν αλλάζει με αυτό, αλλάζει και η ένδειξη.

Όχι σε μένα :(

Χαράξεις Site
Άβαταρ μέλους
dgtfeargr
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 17 Οκτ 2013, 21:54

Παιδιά, μπήκα και διάβασα μαζεμένα 3 τόπικ για το πρόβλημα με την εναλλαγή πληκτρολογίου. Δεν ξέρω αν έχω χάσει... τεύχη που λένε, πάντως παραθέτω μια περιγραφή του προβλήματος:

Με τη νέα εγκατάσταση του 13.10 υπάρχουν όπως καταλαβαίνω δύο bugs:
(α) η αλλαγή της γλώσσας γίνεται με alt+shift, όπως από παλιά ήταν default και
(β) ο indicator στη μπάρα πάνω δεξιά δεν αλλάζει, μένει στην ένδειξη En, αν και η γραμματοσειρά στην πραγματικότητα αλλάζει.

Το (α) είναι για μένα σημαντικό. Η πρώτη δουλειά μου στις 80+ εγκαταστάσεις ubuntu ως τώρα ήταν να αναθέτω στο αριστερό win πλήκτρο την εναλλαγή της γλώσσας από ελληνικά σε αγγλικά και αντιστρόφως. Είχα με αυτό το πράγμα αλλαγή με μια κίνηση. Τώρα, όταν πάω να ορίσω αυτό το key, δεν με αφήνει πλέον. Το να πατώ δύο πλήκτρα μαζί για να πετύχω κάτι που χρειάζεται να κάνω διαρκώς (γυρίζω πολύ-πολύ συχνά το πληκτρολόγιο καθώς γράφω) είναι κουραστικό και ελπίζω να μη χρειαστεί να το συνηθίσω.
Το (β) είναι λιγότερο σημαντικό, αλλά προκαλεί και αυτό την όχλησή του...: Δεν βλέπεις σε ποια γλώσσα είναι γυρισμένο το πληκτρολόγιο.

Έχω μείνει πίσω; Έτσι έχει το θέμα ή υπάρχουν νεότερα;

Και κάτι ακόμα: Ποιο είναι το super key; Το αριστερό win; Και γιατί όταν το πατώ με space ας πούμε δεν γίνεται τίποτα, ενώ στις ρυθμίσεις συστήματος -> πληκτρολόγιο -> συντομεύσεις μου λέει ότι θα έπρεπε να με πηγαίνει στην επόμενη πηγή; (γλώσσα;)
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 17 Οκτ 2013, 22:08

Χοντρικά, υπάρχουν 2 τρόποι να αλλάζεις διάταξη.
Ο παραδοσιακός μέσω XKB που είχαμε τόσα χρόνια, είναι κομμάτι του X display server, o οποίος οδεύει προς αντικατάσταση είτε από τον Mir display server (Ubuntu) είτε από τον Wayland protocol (όλες οι υπόλοιπες διανομές), οπότε τα γραφικά περιβάλλοντα προετοιμάζουν το έδαφος με πρωτοπόρο το Gnome (και κατ' επέκταση και το Unity).

Από ότι φαίνεται, η διάδοχη κατάσταση (2ος τρόπος) είναι μέσω του i-bus, οπότε τα γραφικά εργαλεία ρύθμισης αλλαγής διατάξεων δεν αφορούν πλέον το XKB (με τους παραδοσιακούς συνδυασμούς alt+shift κτλ), αλλά το i-bus (το οποίο ενεργοποιείται με άλλους συνδυασμούς όπως κατάλαβες ήδη).
Ο συνδυασμός alt+shift συνεχίζει να λειτουργεί «με τη φόρα», μιας και ο X display server είναι ακόμη εγκαταστημένος, αλλά πλέον δεν υπάρχει γραφικό εργαλείο ρύθμισής του ΧΚΒ. Αυτό θα πρέπει να γίνεται μέσω εντολών.

Αν ρυθμίσεις το σύστημα να αλλάζει διάταξη μέσω ΧΚΒ, τότε μπορείς να ορίσεις τα πλήκτρα που υπήρχαν παλιά. Δες εδώ πως. Έτσι όμως, δεν υπάρχει ένδειξη, μιας και πλέον ο δείκτης στην μπάρα διαβάζει τη διάταξη του i-bus και δείχνει αυτή.
Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιείς i-bus, τότε έχεις ένδειξη αλλά και κάποια προβλήματα με συντομεύσεις πληκτρολογίου, καθώς και άλλους επιτρεπόμενους συνδυασμούς πλήκτρων για αλλαγή διάταξης.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nikosal » 17 Οκτ 2013, 22:14

Δηλαδή: Αν στις ρυθμίσεις συστήματος -> γλωσσική υποστήριξη αλλάξω τη μέθοδο γραφής από προεπιλογή σε ibus, θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω το αριστερό win και θα βλέπω την ένδειξη (προβλήματα α και β στο παραπάνω ποστ μου) αλλά θα χάσω τις συντομεύσεις ctr+c κλπ;
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3
Άβαταρ μέλους
nikosal
Ubuntistas
Ubuntistas

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 17 Οκτ 2013, 22:21

nikosal έγραψε:Δηλαδή: Αν στις ρυθμίσεις συστήματος -> γλωσσική υποστήριξη αλλάξω τη μέθοδο γραφής από προεπιλογή σε ibus, θα μπορέσω να χρησιμοποιήσω το αριστερό win και θα βλέπω την ένδειξη (προβλήματα α και β στο παραπάνω ποστ μου) αλλά θα χάσω τις συντομεύσεις ctr+c κλπ;

Δεν υπάρχει άλλη μέθοδος γραφής, η προεπιλογή είναι default και default=i-bus, οπότε είναι σαν να το έχεις επιλέξει ήδη.
Το αριστερό win (ή super) δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με το i-bus, παρά μόνο με το XKB (χειροκίνητη ρύθμιση).
Με το i-bus θα πρέπει να βρεις έναν άλλο συνδυασμό που να σε βολεύει. Οι περισσότεροι έχουμε καταλήξει σε ένα πλήκτρο F (F1, F2 κτλ), εγώ σε ctrl+backspace, μπορείς να δοκιμάσεις τι σου επιτρέπει το παράθυρο ρύθμισης

Off topic:
Πως χρησιμοποιείς το αριστερό win για αλλαγή διάταξης; :problem:
Αυτό και στο Unity αλλά και στο Gnome Shell (αφού βρήκες το i-bus μπροστά σου ένα από αυτά τα δύο χρησιμοποιείς) έχει ειδική λειτουργία, στο Unity εμφανίζει το Dash και στο Gnome Shell το Overview, πως δεν μπερδεύονται οι δύο λειτουργίες;
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Ubuntu +1