Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) Alpha, Beta:Νέα-κλπ

Εκδόσεις Ubuntu υπό ανάπτυξη (alpha, beta κλπ), δοκιμές (testing) και σφάλματα (bugs).
Eδώ συζητάμε για την εκάστοτε δοκιμαστική έκδοση του Ubuntu.

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή συζητάμε θέματα και προβλήματα που αφορούν μόνο τις εκάστοτε υπό ανάπτυξη/δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu και των παραγώγων του.
Οι εκδόσεις υπό ανάπτυξη είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις, αναφορές bugs κτλ. Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή σε δοκιμές (testing) των υπό ανάπτυξη εκδόσεων του Ubuntu, δείτε πληροφορίες εδώ: https://wiki.ubuntu.com/GreekTeam/QA.

Re: Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) Alpha, Beta:Νέα-κλπ

Δημοσίευσηαπό kigk » 27 Απρ 2012, 22:58

evolgen έγραψε:Δυστυχώς δεν έχω καθόλου μα καθόλου το χρόνο να ασχοληθώ με αυτό τη συγκεκριμένη περίοδο, εξαιτίας της διπλωματικής, των μαθημάτων που θέλω να περάσω κλπ κλπ. Καλά να είμαστε, από Ιούλιο έχω όλη την καλή διάθεση.

Κανε το όποτε μπορέσεις, μα γενικότερα, καλό ειναι να δώσουμε και μια τέλος πάντων απλή & εφικτή λυση για ανθρώπους χωρίς πολλές γνώσεις.
Από την μια ειναι εύκολο, είτε μέσω μιας εντολής , είτε μέσω synaptic (θα χρειαστεί να το εγκαταστήσουμε, αν δεν το έχουμε: apt://synaptic).
Μετά το ανοίγεις και απλά κατεβάζεις την λίστα με τις εφαρμογές σου, όπως ακριβώς τις έχεις αυτή την στιγμη.
Μετά κανε και μια καθαρή εγκατάσταση και φυσικά αφού περάσεις το synaptic (που πλέον το Ubuntu δεν το έχει προεγκατεστημένο), απλά κανε εισαγωγή την λίστα των εφαρμογών σου.
Η όλη διαδικασία ειναι απλούστατη και δεν κρατάει πάνω από 2 λεπτά.
>>>Η διαδικασία περιγραφεται βήμα-βήμα, στο 2ο μέρος της σειράς οδηγών που ανεβάσαμε στο osarena, για το 12.04:
Δες εδω: ΚΑΠΟΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΕΧΟΥΜΕ
Άβαταρ μέλους
kigk
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 28 Απρ 2012, 12:52

evolgen έγραψε:Ερώτηση: Μπορώ να κάνω clean install, κρατώντας ένα πολύ παλιό πακέτο χωρίς να αναβαθμιστεί;

Για να εξηγήσω, στο σύστημά μου έχω μπλοκάρει το pm-utils, ώστε να μην αναβαθμίζεται, γιατί μια νεότερη έκδοση έκανε το σύστημά μου να κρασάρει όταν το laptop λειτουργούσε με μπαταρία. Είχα διαβάσει και άλλους που είχαν παρόμοιο θέμα με το ίδιο πακέτο στο ubuntuforums. Θα ήθελα τώρα να ξανακάνω εγκατάσταση εξαρχής, καθώς έχω πειράξει αρκετά το σύστημα, αλλά θα ήθελα να κρατήσω και το pm-utils 1.3.0-1, αντί του 1.4.1-9 που προσφέρει η 12.04, μιας και δε μου δημιούργησε ποτέ προβλήματα και δεν έχω χρόνο για νέες δοκιμές.

Πώς μπορώ να κάνω κάτι τέτοιο; Αυτό που σκέφτομαι είναι αμέσως μετά την εγκατάσταση να απεγκαταστήσω το pm-utils της 12.04 και να εγκαταστήσω μέσω deb το παλιό μου pm-utils.

Αφού έχεις κάνει την καθαρή εγκατάσταση...
Αν θες μπορείς να δοκιμάσεις να αφαιρέσεις μόνο το νέο πακέτο και στην συνέχεια να προσθέσεις το παλιό. Δεν θα γίνει έλεγχος εξαρτήσεων με τα παρακάτω. Αυτό γίνεται με:
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo dpkg --force-all --remove νέο_πακέτο
sudo dpkg --force-all --install παλιό_πακέτο.deb

Εδώ πρέπει να γράψω... προσοχή με την παραπάνω εντολή, γιατί υπάρχει κίνδυνος να «σπάσει» κάτι! Την εκτελούμε *μόνο* γα ειδικές περιπτώσεις.
(το γράφω αυτό επειδή μπορεί να την υιοθετήσει κάποιος νέος χρήστης και να χαλάσει το σύστημά του :) )

Αν σου βγάλει κάποιο σφάλμα κατά την αναβάθμιση κάνε την παραπάνω διαδικασία (τις δύο εντολές), αλλά αντίστροφα, για να επαναφέρεις το σύστημα όπως και πριν.
Αν χρειαστεί εκτέλεσε και:
sudo apt-get install -f

Συμφωνώ ότι πρέπει να διορθωθεί στην βάση του το πρόβλημα, αφού η παραπάνω λύση αφαίρεί ένα νέο/φρέσκο πακέτο και στην θέση του προσθέτει ένα παλαιότερο, όπου αυτό είναι «λάθος».
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Διανομές ⇛ Ubuntu 12.04 64-bit [κανονική εγκατάσταση, ΌΧΙ wubi] +..
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Αν είσαι αρχάριος στο Ubuntu, ακούμπησε το ποντίκι στην λέξη... drivers ;)
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Blacknight » 28 Απρ 2012, 17:38

Καλησπερα παιδια δεν ηξερα που αλλου να κανω την ερωτηση μου,στο λαπτοπ της υπογραφείς μου εγκατέστησα το 12.04 και μου εχει τον πυρήνα 3.2.0-24-generic-pae. Το λαπτοπ μου εχει 2Gb ram θα αντιμετο πισω καποιο προβλημα;
Ρωταω γιατι μεχρι τωρα σε ολες τις εκδοσεις ο πυρηνας που εμπαινε ηταν σκετο "generic"
1 Γνώσεις → Linux: Αρχάριος ┃Προγραμματισμός: Καθόλου ┃Αγγλικά: Αρχάριος
2 Λειτουργικά → Ubuntu 12.04 Lts32bit(/dev/sda1), Bodhi linux 1.2
3 Προδιαγραφές → Intel Core2 Duo CPU T8100 2.10GHz ‖ RAM 2012 MiB ‖ Quanta 30D2 - HP Pavilion dv6700 Notebook PC
4 Κάρτες γραφικών: nVidia G86 [GeForce 8400M GS] [10de:0427]
5 Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136]
Άβαταρ μέλους
Blacknight
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pc_magas » 28 Απρ 2012, 18:30

To pae είναι για να προσπελαυνεις μνήμη μεγαλύτερη των 4gb λογικά θα βάλαν κάποιο module διότι ίσως να μην έφταναν τα 4gb σε κάποιες περιπτώσες (Όλα αυτά τα εφέ θέλουν μνήμη....)
http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension
My blog|Κυπριακή Κοινότητα Ελευθέρου Λογισμικού Λογισμικού ανοικτού Κώδικα
Γνώσεις Linux:Ποτέ αρκετές|Προγραμματισμός: Php, javascript, nodejs, python, bash |Aγγλικά:Καλά
Οι υπολογιστές μου:
Spoiler: show
Ubuntu 16.04 64 bit σεIntel(R) Pentium(R) CPU G4400 @ 3.30GHz, 16Gib Ram, 500Gib Hard Disk, και κάρτα γραφικών Nvidia Geforce GT610
Lubuntu 14.04 σε Dell Inspiron mini 10(1010) intel Atom Z500 1Gb ram και gma500 (εδώθη σε άλλον)
Kubuntu 16.04 Lenovo G70 Intel i5 Nvidia Grapgics Card, Intel Graphics card (έχει 2) με Nouveau, 16Gb RAM, 126GB SSD Σκληρό Δίσκο
Άβαταρ μέλους
pc_magas
powerTUX
powerTUX

Launchpad: pc_magas
IRC: pc_magas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 28 Απρ 2012, 18:40

Το pae ισχύει μόνο στις 32-bit εκδόσεις, όπου αν κάποιο μηχάνημα έχει περισσότερη από 3.5GB μνήμη RAM τότε ο pae πυρήνας μπορεί να την αναγνωρίσει και να την χρησιμοποιήσει ολόκληρη. Φυσικά και ο pae έχει περιορισμό στην RAM (δεν θυμάμαι ακριβώς πόση). Ο απλός 32-bit πυρήνας αναγνωρίζει μέχρι ~3.5GB.

Από την 12.04 και έπειτα ο πυρήνας pae είναι ο default για μια 32-Bit έκδοση του Ubuntu. Προσωπικά θα σου πρότεινα να εγκαθιστούσες την 64-bit έκδοση του Ubuntu! Το Ubuntu δεν συμπεριφέρεται σαν τα γουίν, όπου στο δικό μου Η/Υ με 3GB το γουίν7-64bit «σέρνονταν», ενώ η 32-bit ήταν αρκετά ποιο ικανοποιητική σε αυτό το θέμα.

Επίσης, από τις επίσημες σημειώσεις έκδοσης ( https://wiki.ubuntu.com/PrecisePangolin ... quirements ) παραθέτω το:
έγραψε:System Requirements

The minimum memory requirement for Ubuntu 12.04 is 384 MB of memory for Ubuntu Desktop. Note that some of your system's memory may be unavailable due to being used by the graphics card. If your computer has only the minimum amount of memory, the installation process will take longer than normal; however, it will complete successfully, and the system will perform adequately once installed.

Systems with less memory may be able to select "Install Ubuntu" from the boot menu to run just the installer, rather than the whole desktop, or may be able to use the alternate install CD.

Off topic:
Αν δεν με απατά η μνήμη μου, είχαν ανακοινώσει πως η default έκδοση θα είναι η 64-bit, ενώ τώρα έχουν την 32-bit. http://www.ubuntu.com/download/desktop
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Λίγο (Pascal>mysql>html>uml>C) ┃ Αγγλικά: Καλά
Προδιαγραφές ⇛ Pentium IV 64-bit!│ RAM 3GB │ GeForce 6200 TurboCache │ HD Audio │ TFT 19"
# < Τί είναι το Linux; >_&&_< Γιατί το Linux είναι καλύτερο? >_&&_< Κάτι δεν πάει καλά με τα Vista >
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PaPo » 29 Απρ 2012, 00:34

modenas88 έγραψε:Το pae ισχύει μόνο στις 32-bit εκδόσεις, όπου αν κάποιο μηχάνημα έχει περισσότερη από 3.5GB μνήμη RAM τότε ο pae πυρήνας μπορεί να την αναγνωρίσει και να την χρησιμοποιήσει ολόκληρη. Φυσικά και ο pae έχει περιορισμό στην RAM (δεν θυμάμαι ακριβώς πόση). Ο απλός 32-bit πυρήνας αναγνωρίζει μέχρι ~3.5GB.

Από την 12.04 και έπειτα ο πυρήνας pae είναι ο default για μια 32-Bit έκδοση του Ubuntu.

Εγώ που έχω 6GB Ram, γιατί έχει κατεβεί και ο πυρήνας pae; Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι γιατί έχω εγκαταστήσει βιβλιοθήκες για να τρέχω προγράμματα, όπως το xampp, που υπάρχουν μόνο σε 32bit..

Όταν ήμουν στην beta2, ο πυρήνας που είχα επάνω ήταν ο pae, τώρα άλλαξε με τις αναβαθμίσεις σε generic..
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Προχωρημένος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 12.04 Precise Pangolin 64bit (en_US.UTF-8)
3 Intel Pentium CPU B960 @ 2.20GHz ‖ RAM 5890 MiB ‖ TOSHIBA PWWHA - TOSHIBA SATELLITE C660
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0106] (rev 09)
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
PaPo
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό modenas88 » 29 Απρ 2012, 01:11

PaPo έγραψε:
modenas88 έγραψε:Το pae ισχύει μόνο στις 32-bit εκδόσεις, όπου αν κάποιο μηχάνημα έχει περισσότερη από 3.5GB μνήμη RAM τότε ο pae πυρήνας μπορεί να την αναγνωρίσει και να την χρησιμοποιήσει ολόκληρη. Φυσικά και ο pae έχει περιορισμό στην RAM (δεν θυμάμαι ακριβώς πόση). Ο απλός 32-bit πυρήνας αναγνωρίζει μέχρι ~3.5GB.

Από την 12.04 και έπειτα ο πυρήνας pae είναι ο default για μια 32-Bit έκδοση του Ubuntu.

Εγώ που έχω 6GB Ram, γιατί έχει κατεβεί και ο πυρήνας pae; Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω είναι γιατί έχω εγκαταστήσει βιβλιοθήκες για να τρέχω προγράμματα, όπως το xampp, που υπάρχουν μόνο σε 32bit..

Όταν ήμουν στην beta2, ο πυρήνας που είχα επάνω ήταν ο pae, τώρα άλλαξε με τις αναβαθμίσεις σε generic..

Μήπως εννοείς... «Εγώ που έχω Ubuntu 64-bit, [..]».
Ή έχεις Ubuntu 32-bit ; Για δώσε το:
uname -a
Άβαταρ μέλους
modenas88
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Blacknight » 29 Απρ 2012, 02:59

Ευχαριστω πολυ για τις γνώσεις σας και τις συμβουλές σας!
Αν κατάλαβα καλα με το pae δεν θα εχω καποιο προβλημα;
modenas88 εχω μονο 2Gb ram αν βαλω 64-bit πιστεύω θα είναι βαρυ!
1 Γνώσεις → Linux: Αρχάριος ┃Προγραμματισμός: Καθόλου ┃Αγγλικά: Αρχάριος
2 Λειτουργικά → Ubuntu 12.04 Lts32bit(/dev/sda1), Bodhi linux 1.2
3 Προδιαγραφές → Intel Core2 Duo CPU T8100 2.10GHz ‖ RAM 2012 MiB ‖ Quanta 30D2 - HP Pavilion dv6700 Notebook PC
4 Κάρτες γραφικών: nVidia G86 [GeForce 8400M GS] [10de:0427]
5 Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136]
Άβαταρ μέλους
Blacknight
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό PaPo » 29 Απρ 2012, 10:18

modenas88 έγραψε:
PaPo έγραψε:

Μήπως εννοείς... «Εγώ που έχω Ubuntu 64-bit, [..]».
Ή έχεις Ubuntu 32-bit ; Για δώσε το:
uname -a

Έχω 64bit έκδοση αλλά μου έχει κατεβάσει και τον pae πυρήνα..
Το uname -a δίνει αυτό:
3.2.0-24-generic #37-Ubuntu SMP Wed Apr 25 08:43:22 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Προχωρημένος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 12.04 Precise Pangolin 64bit (en_US.UTF-8)
3 Intel Pentium CPU B960 @ 2.20GHz ‖ RAM 5890 MiB ‖ TOSHIBA PWWHA - TOSHIBA SATELLITE C660
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller [8086:0106] (rev 09)
5 eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller [10ec:8136] (rev 05) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002b] (rev 01)
Άβαταρ μέλους
PaPo
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 29 Απρ 2012, 13:35

PaPo έγραψε:
Έχω 64bit έκδοση αλλά μου έχει κατεβάσει και τον pae πυρήνα..
Το uname -a δίνει αυτό:
3.2.0-24-generic #37-Ubuntu SMP Wed Apr 25 08:43:22 UTC 2012 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Δεν είναι PAE, είναι generic. Δεν υπάρχει PAE + 64-bit· υπάρχει μόνο PAE για 32-bit.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Ubuntu +1