Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (νέα - δοκιμές alpha, beta, rc)

Εκδόσεις Ubuntu υπό ανάπτυξη (alpha, beta κλπ), δοκιμές (testing) και σφάλματα (bugs).
Eδώ συζητάμε για την εκάστοτε δοκιμαστική έκδοση του Ubuntu.

Συντονιστής: Geochr

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή συζητάμε θέματα και προβλήματα που αφορούν μόνο τις εκάστοτε υπό ανάπτυξη/δοκιμαστικές εκδόσεις του Ubuntu και των παραγώγων του.
Οι εκδόσεις υπό ανάπτυξη είναι δοκιμαστικές για τους προγραμματιστές και όσους συμμετέχουν στην διαδικασία με διορθώσεις, αναφορές bugs κτλ. Δεν συστήνονται για χρήστες καθώς μπορεί να έχουν αρκετά σφάλματα.
Αν ενδιαφέρεστε για συμμετοχή σε δοκιμές (testing) των υπό ανάπτυξη εκδόσεων του Ubuntu, δείτε πληροφορίες εδώ: https://wiki.ubuntu.com/GreekTeam/QA.

Re: Ubuntu 11.04 Natty Narwhal (νέα - δοκιμές alpha, beta, r

Δημοσίευσηαπό simosx » 17 Ιαν 2011, 18:18

mangelasakis έγραψε:έχω την 11.04 aplha στο λάπτοπ μου και μέρα με την μέρα , από update σε update γίνετε όλο και καλύτερο... Πλέον το panel στα αριστερά έγινε autohide οπότε πλέον δεν είναι τόσο ενοχλητικό εκεί που βρίσκετε. Πάντως εξακολουθώ να πιστεύω ότι ως τώρα από εμφάνιση θα ήταν πιο όμορφο και πιο παραμετροποιήσημο αν έβαζαν ένα απλό Avant Window navigator στο ήδη υπάρχον gnome... Δεν βλέπω τι περισσότερο προσφέρει το unity από ένα AWN. Ίσα ίσα που το AWN μπορείς να το μετακινήσεις όπου θες να του αλλάξεις θέματα να το επεξεργαστείς να το διαγράψεις να του κάνεις ότι θέλεις με λίγα λόγια... Ενώ το unity με το panel αριστερά δεν μπορείς να του κάνεις τίποτα ως τώρα παρά μόνο να του προσθέσεις συντομεύσεις. Έτσι το βλέπω εγώ σαν απλός χρήστης...

Για την πρώτη έκδοση Ubuntu με Unity θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο απλό και σταθερό. Με το 11.04 θα έχουμε μια σημαντική αλλαγή, οπότε θέλουμε ο μέσος χρήστης να καταφέρει να αντιπεξέλθει.
Για μας πιστεύω ότι όπως πάντα θα αλλάξουμε τα φώτα με άλλα όπως GLX Dock, AWM, κτλ. Προσωπικά θα βάλω GNOME Live λόγω GNOME.
Είναι χρήσιμο που παρακολουθείς τόσο στενά την εξέλιξη του 11.04, και να αναφέρεις εδώ. Σύντομα πρέπει να περάσει και η ενημέρωση του πυρήνα με 2.0.38 (?) που έχει εκείνη τη λειτουργία που κάνει το σύστημα να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά ακόμα και σε φόρτο.
προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό AntJPGR » 18 Ιαν 2011, 01:24

Από live usb μου λέει ότι δεν έχω 3d σύστημα για να δω το unity, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχω, μόνο που χρειάζονται drivers της κάρτας γραφικών...! Υπάρχει κάποια λύση;
Γνώσεις ⇛ Linux: Κάτι βγαίνει σιγά σιγά... ┃ Προγραμματισμός: Αρχάριος ┃ Αγγλικά: Πολύ Καλά

Desktop
Spoiler: show
Λειτουργικό: Ubuntu Studio 12.10 64bit
Προδιαγραφές ⇛ AMD Ahlon X2 5000 │ 4GB RAM DDR2 │ ATI HD5450 │ Realtek ALC662 6-Channel HD Audio CODEC │ Samsung 17" 1280x1024 - Fujitsu Siemens 23" 1920x1080

Netbook
Compaq Presario CQ10-150ev N270
Λειτουργικό: Ubuntu 12.10 32bit
Προδιαγραφές ⇛ Intel® Atom™ N270 ,1,6 GHz │ 1GB RAM DDR2 │ INTEL 950 │ On Board :P │ 10.1" 1024x600
Άβαταρ μέλους
AntJPGR
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Ιαν 2011, 01:47

AntJPGR έγραψε:αλλά είμαι πεπεισμένος ότι έχω, μόνο που χρειάζονται drivers της κάρτας γραφικών...! Υπάρχει κάποια λύση;

Αν ισχύει το παραπάνω και το Live usb είναι persistent, εγκατέστησε τον κλειστό οδηγό που σου λείπει...

Αν δεν είναι αυτή η περίπτωση, ας δούμε πρώτα τι κάρτα έχεις:
Κώδικας: Επιλογή όλων
lspci -nn | grep VGA
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό mangelasakis » 18 Ιαν 2011, 01:49

το μόνο σίγουρο παντως είναι ότι όπως σε κάθε καινούργια έκδοση των ubuntu έτσι και σε αυτήν έχουμε μία πιο καινούργια έκδοση πυρήνα που μαζί με τις προσθήκες και τις βελτιώσεις από τους developers έχουν λυθεί πάρα πολλά προβλήματα και πάρα πολλά bugs που είχαν προηγούμενες εκδόσεις... Σε εμένα εδώ και 1 χρόνο δεν είχα wireless στο λαπτοπ της υπογραφής μου και με τα natty επιτέλους λύθικε το πρόβλημα... Το ίδιο έχει συμβεί και σε άλλες 3-4 περιπτώσεις που γνωρίζω... Και αυτό που με χαροποιεί ιδιαίτερα είναι ότι οι developers ενημερώνονται για τα προβλήματα και βρίσκουν λύση που σημαίνει ότι η κοινότητα του ubuntu λειτουργεί και οι επισημάνσεις των προβλημάτων μας πιάνουν τόπο και βοηθούν στην επίλυση τους... Και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα. Να λειτουργεί η κοινότητα και το ubuntu να βελτιώνετε μέρα με την μέρα...

Το κακό με το unity είναι ότι πλέον τα themes τα plugins τα σκριπτάκια το compiz και τόσα άλλα που λειτουργούσαν στο gnome τώρα ίσως να μην λειτουργούν... Και αυτό θα δυσαρεστήσει πάρα πολλούς χρήστες και ίσως κάνει κακό στο ubuntu... Βέβαια σίγουρα θα είναι και πολλοί που θα τους αρέσει το unity... Αλλά το θέμα είναι να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι...
Linux: 5ετής χρήση ┃ Προγραμ: μόνο C προς το παρών ┃ Αγγλικά: Μέτριος προς καλός
Desktop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64 - Debian testing amd64
CPU: 4x AMD Phenom II X4 955 ‖ RAM 8000 MiB ‖ Gigabyte GA-MA785GT-UD3H
[Radeon HD 4200] Radeon HD 7750 ⎨1002:9710⎬
RTL8111/8168B PCI ⎨10ec:8168⎬ (rev 02)
Laptop:
Ubuntu gnome 14.04 amd64
4x Intel Core i3 M 330 2.13GHz ‖ RAM 3628 MiB ‖ Sony Corporation VPCEB1J1E
Intel VGA [8086:0046] (rev 02)
eth0: [11ab:4381] (rev 11) ⋮ wlan0: AR9285 [168c:002b] (rev 01)
mangelasakis
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό headless » 18 Ιαν 2011, 08:47

Off topic:
Ποτέ δεν μπορεί να είναι *όλοι* ικανοποιημένοι.
Γνώσεις ⇛ Linux: Καλές ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: debian wheezy/sid 64-bit (en_US.utf8)
Προδιαγραφές ⇛ CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz │ RAM 3965 MiB │ ASUS INC. P5QL/EPU
Κάρτα γραφικών: nVidia GF104 [GeForce GTX 460] [10de:0e22]
Δίκτυα: eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168]
My Blog
Άβαταρ μέλους
headless
powerTUX
powerTUX

Launchpad: headl3ss
IRC: h3adl3ss
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Ιαν 2011, 09:14

Είναι αναμενόμενο στην προσπάθεια διάδοσης του ubuntu σε ευρύτερο κοινό,
να ενισχυθεί η τάση απλοποίησης που έχει ήδη διαφανεί και να δοθεί ιδιαίτερο βάρος
σε σημεία όπως το me menu, που αφορούν τον μέσο χρήστη υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Ο μέσος χρήστης win όταν βλέπει ένα προσαρμοσμένο desktop linux, είναι πιθανόν να μπερδευτεί από τις δυνατότητες που προσφέρονται.
Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος της απλοποίησης που παρατηρείται...

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι εφικτή η παραμετροποίηση σύμφωνα με τις συνήθειες ή τις ανάγκες του καθένα από εμάς...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 18 Ιαν 2011, 10:50

Τὸ ἐρώτημα εἶναι γιατὶ νὰ μᾶς ἐνδιαφέρει ὁ «μέσος χρήστης win» καὶ νὰ κυνηγᾶμε τρέχοντας πίσω της τὴ Microsoft, οὐσιαστικὰ ἐκχωρῶντας της ἔτσι αὐτὸ ποὺ διεκδικεῖ νὰ εἶναι - ἡ ἡγεμονεύουσα δύναμη.
Στὸ γραφεῖο μου ἔρχεται συχνὰ πυκνὰ ἕνα τσιγγανάκι πανέξυπνο καὶ σπιρτόζικο, ποὺ ἀκούει σχολεῖο καὶ βγάζει σπυράκια. Μένει σὲ παράγκα, ὁπότε εἶναι λογικὰ ἀδύνατον νὰ ξέρει ἀπὸ ὑπολογιστές. Πῶς προσαρμόστηκε ἀμέσως στὴ λειτουργία τοῦ ὑπολογιστῆ μου (περιβάλλον ἐργασίας gnome «πειραγμένο»), ἀπορῶ κι ἐγὼ ὁ ἴδιος. Ἀντίθετα, συνάδελφος ποὺ «ἔμαθε» στὰ Windows «δυσκολεύεται». Ἀξίζει ἄραγε τὸν κόπο νὰ διευκολύνουμε αὐτὸν τὸν τελευταῖο, τοῦ ὁποίου τὸ μεγαλύτερο ἐμπόδιο εἶναι ἡ ἰδέα του ὅτι θὰ δυσκολευτεῖ μὲ κάτι «καινούργιο»; Καὶ μέχρι ποῦ θὰ τὸν διευκολύνουμε; Μέχρι νὰ κάνουμε τὸ περιβάλλον ἐργασίας ἴδιο μὲ τῶν XP ποὺ λέει ὅτι συνήθισε καὶ δὲν θέλει «νὰ ξεκινάει φτοῦ κι ἀπ' τὴν ἀρχή» μὲ κάτι «καινούργιο»;
Ὄχι, πέρα ἀπὸ τὸ θέμα Unity ἢ Gnome, ἡ οὐσιαστικὴ διαφωνία μου εἶναι μὲ τὸ σκεπτικὸ τοῦ pros, ποὺ δὲν εἶναι μόνο δικό του (γιὰ νὰ μὴν παρεξηγοῦμαι).
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ubuntunoid » 18 Ιαν 2011, 11:08

To προβληματικό ουσιαστικά δεν είναι αυτό
έγραψε:γιατὶ νὰ μᾶς ἐνδιαφέρει ὁ «μέσος χρήστης win»

Αλλά το να προσπαθεί κανείς να τον προσεγγίσει έτσι
έγραψε:νὰ κυνηγᾶμε τρέχοντας πίσω της τὴ Microsoft

Τα είπες όλα σε μια φράση monkgr
Επίπεδο Linux: Κάτι ψιλά Προγραμματισμός: Όχι Αγγλικά: Μέτρια
AMD Phenom IIx4 945 3,0 GHz | Nvidia 9500 GT | 4 GB DDR3 RAM | SM2333HD 1920x1080
Debian 7 64bit | Ubuntu 11.10 32bit
Άβαταρ μέλους
ubuntunoid
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Ιαν 2011, 11:08

monkgr έγραψε:ἡ οὐσιαστικὴ διαφωνία μου εἶναι μὲ τὸ σκεπτικὸ τοῦ pros

Αυτό δεν είναι σε καμιά περίπτωση το σκεπτικό μου.
Είναι απλά η περιγραφή της τρέχουσας κατάστασης όπως την αντιλαμβάνομαι.

Συμφωνώ μαζί σου, αλλά φοβάμαι ότι είμαστε μια τραγικά μικρή μειοψηφία, με αυτό το σκεπτικό.

Δεν πιστεύω ότι σε διαφορετική περίπτωση οι διάφοροι «Παπαδακηδο-Αυτιάδες» και «Σκορδολιαγκαίοι» θα είχαν τόση επιτυχία!
Έχεις ακούσει ποτέ τους παραπάνω να διακόπτουν όποιον προσπαθεί ν' αρθρώσει μια ελάχιστα πιο σύνθετη σκέψη;
(Το αναφέρω επειδή νομίζω ότι ασχολείσαι με την δημοσιογραφία.)

Σε αυτό το κοινό απευθύνονται τα απλοποιημένα desktop.
Σε τελευταία ανάλυση ταιριάζουν καλύτερα στον κόσμο που έμαθε να εκφράζεται με 1000 λέξεις όλες κι όλες...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 18 Ιαν 2011, 12:04

Ἐλλειπτικὸς ὁ λόγος τῶν σύντομων μηνυμάτων, ἄρα καὶ ἐπιρρεπὴς σὲ (μικρο- ἢ μεγαλο-) παρεξηγήσεις: Ὅταν γράφω «τὸ σκεπτικὸ τοῦ pros», φίλτατε pros, ποὺ ἔχουμε συμφωνήσει οὐκ ὀλίγες φορὲς καὶ γενικὰ ξέρω ὅτι συμπλέουμε, δὲν ἐννοῶ ὅτι εἶναι δικό σου, ἀλλὰ ὅτι ἐσὺ τὸ παρέθεσες. Ἡ σωστότερη ἔκφραση θὰ ἦταν «τὸ σκεπτικὸ ποὺ παρέθεσε ὁ pros».
Κατὰ τὰ ἄλλα ἐπιμένω ὅτι ἐμένα μὲ ἐνδιαφέρει τὸ τσιγγανάκι ποὺ προανέφερα, τὸ παιδάκι τοῦ δημοτικοῦ (ἢ καὶ τοῦ γυμνασίου) ποὺ πρωτοέρχεται σὲ ἐπαφὴ μὲ ὑπολογιστή, ἀκόμα καὶ ὁ πατέρας ἑνὸς φίλου μου ποὺ «τώρα στὰ γεράματα», ὅπως λέει κι ὁ ἴδιος, ἄρχισε νὰ περιηγεῖται στὸ Ἴντερνετ.
Αὐτοὶ ἔχουν καθαρὴ σελίδα στὸ κεφάλαιο «ὑπολογιστὲς» καὶ κερδίζονται πολὺ πιὸ εὔκολα καὶ μόνιμα. Οἱ μαθημένοι σὲ Windows κατὰ κανόνα μὲ τὴν πρώτη «στραβή» ἢ ξαναγυρνᾶνε στὴ μαμὰ M$ ἢ ἀντιμετωπίζουν τὸ πρόβλημα μὲ τὴν εὔκολη λύση: format!
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Ubuntu +1