Εγκατάσταση του Ubuntu βήμα-βήμα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Εγκατάσταση του Ubuntu βήμα-βήμα στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δημοσίευσηαπό MARAVEL » 05 Δεκ 2008, 23:46

stavrosLinux έγραψε:Εξαρτάται από το επίπεδο γνώσεων του καθενός και το τι μπορεί να πάει στραβά σε έναν άπειρο χρήστη.
Θα ετοιμάσω έναν "οδηγό" (κάτω από το δικό μου πρίσμα) για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εντελώς άσχετος με το λινουξ (κάτι λιγότερο από εμένα) και ο οποίος θέλει να το εγκαταστήσει για πρώτη φορά. (όχι οδηγό εγκατάστασης, κάτι τελείως διαφορετικό).

Αγαπητέ,
Αν και νέος στο forum παρατηρώ μια επιθετική διάθεση. Πριν την άνοδο αυτού του οδηγού γιατί δεν προβήκατε σε ανάλυση μιας εγκατάστασης ? Δεν νομίζω αυτή εδώ η ιστοσελίδα να είναι για ανταγωνισμό γνώσεων, αλλά για συναγωνισμό και διάδοση του λειτουργικού Linux. Εάν πάλι την θεωρείτε ελλειπή αυτή την προσπάθεια λόγω των υψηλών γνώσεών σας και σας προσβάλει μια τέτοια πτωχή εργασία οι υπεύθυνοι ας την διαγράψουν και αποχωρώ από το Forum.
Και πάλι ευχαριστώ για την έστω και τόσο μικρή και σύντομη παραμονή μου.
MARAVEL
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 05 Δεκ 2008, 23:49

μπραβο σου, θα μας χρησιμευσει σιγουρα ο οδηγος να τον προτεινουμε σε χρηστες που θελουν να κανουν εγκατασταση χωρις dual boot και χωρις ξεχωριστο home partition. Υπάρχουν τετοιοι χρηστες. Το manual partitioning το βλεπω θετικα που το συμπεριέλαβες. Να εισαι καλα για τον κόπο σου και μην διστασεις να συμβαλεις και με άλλους οδηγους.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 05 Δεκ 2008, 23:55

MARAVEL έγραψε:... Δεν νομίζω αυτή εδώ η ιστοσελίδα να είναι για ανταγωνισμό γνώσεων, αλλά για συναγωνισμό και διάδοση του λειτουργικού Linux. Εάν πάλι την θεωρείτε ελλειπή αυτή την προσπάθεια λόγω των υψηλών γνώσεών σας και σας προσβάλει μια τέτοια πτωχή εργασία οι υπεύθυνοι ας την διαγράψουν και αποχωρώ από το Forum. Και πάλι ευχαριστώ για την έστω και τόσο μικρή και σύντομη παραμονή μου.
MARAVEL πλάκα κάνεις ότι θα αποχωρήσεις! Και να θες δεν θα σε αφήσω εγώ :) Έστω με την βια βρε παιδί μου θα σε βαστήξω στην κοινότητα και θα σε καταναγκάσω να γράφεις οδηγούς και να βοηθάς άλλους χρήστες, με το ζόρι, θες δεν θες :lol:

stavrosLinux έγραψε:Εξαρτάται από το επίπεδο γνώσεων του καθενός και το τι μπορεί να πάει στραβά σε έναν άπειρο χρήστη.
Θα ετοιμάσω έναν "οδηγό" (κάτω από το δικό μου πρίσμα) για το τι πρέπει να κάνει κάποιος εντελώς άσχετος με το λινουξ (κάτι λιγότερο από εμένα) και ο οποίος θέλει να το εγκαταστήσει για πρώτη φορά. (όχι οδηγό εγκατάστασης, κάτι τελείως διαφορετικό).
stavrosLinux μην φανταστείς ότι θα την γλιτώσεις εσύ :) Και εσύ θα καταναγκαστείς να γράφεις οδηγούς και να βοηθάς άλλους χρήστες :lol:

Παιδιά, ο καθένας προσφέρει ότι και όσο μπορεί και ΟΛΟΙ είμαστε καλοδεχούμενοι και χρήσιμοι. Ας σταματήσουμε τις κουβέντες και ας πιάσουμε δουλειά. Εγώ χάρηκα που είδα δύο νέα μέλη με προθυμία να προσφέρουν. Ας αφήσουμε στην άκρη τις παρεξηγήσεις και ας συνεργαστούμε με καλή πρόθεση ο ένας προς τον άλλο. Σας παρακαλώ :!:
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό stavrosLinux » 06 Δεκ 2008, 01:59

ilpara έγραψε:
MARAVEL έγραψε:... Δεν νομίζω αυτή εδώ η ιστοσελίδα να είναι για ανταγωνισμό γνώσεων, αλλά για συναγωνισμό και διάδοση του λειτουργικού Linux. Εάν πάλι την θεωρείτε ελλειπή αυτή την προσπάθεια λόγω των υψηλών γνώσεών σας και σας προσβάλει μια τέτοια πτωχή εργασία οι υπεύθυνοι ας την διαγράψουν και αποχωρώ από το Forum. Και πάλι ευχαριστώ για την έστω και τόσο μικρή και σύντομη παραμονή μου.
MARAVEL πλάκα κάνεις ότι θα αποχωρήσεις! Και να θες δεν θα σε αφήσω εγώ :) Έστω με την βια βρε παιδί μου θα σε βαστήξω στην κοινότητα και θα σε καταναγκάσω να γράφεις οδηγούς και να βοηθάς άλλους χρήστες, με το ζόρι, θες δεν θες :lol:

stavrosLinux μην φανταστείς ότι θα την γλιτώσεις εσύ :) Και εσύ θα καταναγκαστείς να γράφεις οδηγούς και να βοηθάς άλλους χρήστες :lol:

Παιδιά, ο καθένας προσφέρει ότι και όσο μπορεί και ΟΛΟΙ είμαστε καλοδεχούμενοι και χρήσιμοι. Ας σταματήσουμε τις κουβέντες και ας πιάσουμε δουλειά. Εγώ χάρηκα που είδα δύο νέα μέλη με προθυμία να προσφέρουν. Ας αφήσουμε στην άκρη τις παρεξηγήσεις και ας συνεργαστούμε με καλή πρόθεση ο ένας προς τον άλλο. Σας παρακαλώ :!:

O maravel δεν κατάλαβε ότι εγώ είμαι πιο άπειρος από εκείνον :roll: κατά συνέπεια λύνεται η παρεξήγηση.
ilpara θα προσφέρω και γω το ελάχιστο που μπορώ γιατι το λινουξ είναι αξίζει για πολλούς λόγους !
Επ. Γνώσεων: Linux, Μέτριο┃ Προγρ/σμός, Όχι ┃ Αγγλικά, Kαλά
PC's: i) Lubuntu 13.10 @ Lenovo G550 "Droopy" broadcom BCM4312 {PCI-ID 14e4:4315} Intel GMA 4500MHD
ii) CentOS 6.4 @ "Speedy Gonzales" Core2duo E6400 2.13 Gz, ATI Radeon X1950 (free driver)
iii) Lubuntu 13.10 @ "monkey" Pentium D 3.40 GHZ, NV44 [GeForce 6200 LE](rev a1)
Άβαταρ μέλους
stavrosLinux
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 06 Δεκ 2008, 05:28

@MARAVEL ένα μεγάλο μπράβο.
Το πρώτο σου ποστ είναι οδηγός :shock:

Οδηγοί για εγκατάσταση υπάρχουν αρκετοί στο φόρουμ, αλλά ένας απλός, χωρίς dualboot κτλ έλειπε.
Η μόνη παρατήρηση απο εμένα είναι για το την επιλογή greek extended.

Χρησιμοποίησε αν θες αυτό εδώ (http://sites.google.com/site/greekubunt ... untu34.png) το screenshot που έχει την σωστή επιλογή (αποδεκτή απο τους περισσότερους χρήστες) ;)

Επίσης και εδώ (http://i245.photobucket.com/albums/gg77 ... 00x600.jpg) θα ήταν προτιμότερο να επιλεχθεί το πρωτεύον αντί για λογικό...

Καλώς ήρθες.
Συνέχισε έτσι...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Babis_ECE » 25 Ιαν 2009, 15:53

Μπράβο για τον Οδηγό, αν κι έχω ξαναβάλει Ubuntu σε άλλο PC, τον ακολούθησα ώστε να βάλω τα 8.10 (naive και όχι dual boot) στο νέο μου HP Pavilion dv5-1050.
Και χρήσιμη η παρατήρηση για τα Greek Extended.
;)
Apple MacBook Pro 13.3" Intel i5 2.3GHz (Early 2011)
Άβαταρ μέλους
Babis_ECE
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sambouna » 08 Απρ 2009, 19:23

Ως αρχάριος δηλώνω ότι το κύριο σφάλμα του πρωτοεμφανιζόμενου είναι η δημιουργία εικονικής εγκατάστασης αντί της κύριας διότι δεν υπάρχει εξοικείωση με την έννοια των διαμερισμάτων.

Ευχαριστώ για τους οδηγούς,θα εγκαταστήσω από την αρχή.

Ερώτημα : ποιο είναι το κατάλληλο μέγεθος διαμερίσματος για Vista και Ubuntu για το μέσο χρήστη;Από τι εξαρτάται;
Γνώσεις Linux=αρχάριος, Προγραμματισμός=ουδέν, Γνώση Αγγλικής =πολύ καλή
Acer Aspire 5930G/Intel Core2 P3750 (2.0,1066)/4GB/NVIDIA GeForce 9300
sambouna
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 08 Απρ 2009, 19:52

Εξαρτάται απο το τί θέλεις να κάνεις
Τα Vista θέλουν πολύ χώρο ... δες εδώ :
http://www.microsoft.com/windows/window ... ments.aspx

Για ubuntu συνιστάται τουλάχιστον 3 GB
δες εδώ:
https://answers.launchpad.net/ubuntu/+question/7276

Γενικά Το linux είναι πολύ λιγότερο απαιτητικό
μπορείς και σε partition 1-1.5 Gb να "βάλεις" κάποιες διανομές ,μπορείς να βάλεις και σε λιγότερο
http://www.puppylinux.org/ http://damnsmalllinux.org/ ή http://www.delilinux.org/ klp klp
(γίνεται και πολύ ...λιγότερο http://www.picotux.com/ :shock: ) :D

Πάντως βάλε περισσότερο από ότι τα minimum requirements (ελάχιστες απαιτήσεις) για να έχεις χώρο...
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sambouna » 08 Απρ 2009, 20:28

Eίδα την ελληνική τεκμηρίωση για το Ubuntu και συστήνει σκληρό 15-25GB.Τι πιστεύετε;

Τα συνήθη αρχεία 'Εγγραφα' ,'Η μουσική μου' κτλ που θέλουν αρκετό χώρο, μπαίνουν στο partition του Ubuntu ή εμφανίζονται σε κοινό φάκελο 'DATA' και τα βλέπεις και μετα δύο λειτουργικά;
Γνώσεις Linux=αρχάριος, Προγραμματισμός=ουδέν, Γνώση Αγγλικής =πολύ καλή
Acer Aspire 5930G/Intel Core2 P3750 (2.0,1066)/4GB/NVIDIA GeForce 9300
sambouna
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 08 Απρ 2009, 21:51

sambouna έγραψε:Eίδα την ελληνική τεκμηρίωση για το Ubuntu και συστήνει σκληρό 15-25GB.Τι πιστεύετε;

Τα συνήθη αρχεία 'Εγγραφα' ,'Η μουσική μου' κτλ που θέλουν αρκετό χώρο, μπαίνουν στο partition του Ubuntu ή εμφανίζονται σε κοινό φάκελο 'DATA' και τα βλέπεις και μετα δύο λειτουργικά;

Πιστέυω ότι τα 15-25 GB είναι μια χαρά .
Βέβαια άν θες να έχεις αρχεία video( που πιάνουν τον πιο πολύ χώρο )καλό θα ήταν να έβαζες κι άλλα GB.

Το ubuntu linux αλλά και ένα σωρό άλλα linux και OS μπορούν άνετα να "διαβάζουν" και να "γράφουν"
κυρίως χάρις στον οδηγό (driver) --> http://www.ntfs-3g.org/
Στο ubuntu δε, πολύ απλά με το που το εγκαταστήσεις (ακόμα και απο το live cd) μπορεί να βλέπει
τα ntfs partitions και μόνο με ένα δεξί κλικ μπορείς να προσαρτήσεις το σύστημα αρχείων των windows στο linux.

Έτσι λοιπόν άμα θέλεις μπορείς τα "συνήθη αρχεία" από τα windows να τα χρησιμοποιείς μέσα από το linux
επίσης άνετα γίνεται να το αυτοματοποιήσεις και έτσι κάθε φορά που μπαίνεις στο linux να τα βλέπει αμέσως
χωρίς καν "δεξί κλικ" :D
Όταν φτάσεις εκεί , αν έχεις απορία εδώ είμαστε ;)

Σημείωση
Kαι από τα windows μπορείς να "βλέπεις" και να "γράφεις" σε linux partitions(για ext2,ext3)
δες εδώ --> http://www.fs-driver.org/
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials