Δημιουργία dualboot Ubuntu-Windows (με προεγκατεστημένα win)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Δημιουργία dualboot Ubuntu-Windows (με προεγκατεστημένα win)

Δημοσίευσηαπό dkmaster » 05 Μαρ 2009, 01:24

Ερώτηση για laptop αυτή τη φορά. Ακολουθόντας τον οδηγό έκανα από ένα partition των 117gb δύο καινούργια. Ένα τον 30gb και ένα ότι μένει. Το gparted έλεγε πως θέλει 1 ώρα και 30 λεπτά και όταν τελείωσε ξαναάρχισε την ίδια διαδικασία και ζητάει άλλη μία ώρα την οποία κάνει αυτή τη στιγμή. Γιατί αργεί τόσο πολύ;
dkmaster
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 05 Μαρ 2009, 01:45

Αυτό δεν είναι φυσιολογικό...
Αργεί λίγο, αλλά όχι και τόσο. Εξαρτάται και απο το μηχάνημα βέβαια...
Μήπως ο δίσκος δεν είναι και πολύ καλά ή ήταν αρκετά κατακερματισμένος?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό skiabox » 12 Μαρ 2009, 18:05

Εχω ενα laptop με vista.
Θα ακολουθουσα αυτον εδω τον οδηγο http://apcmag.com/how_to_dualboot_vista ... htm?page=1 αλλα το μεγαλο προβλημα μου ειναι οτι εχω το Acronis True Image εγκατεστημενο και εχω δημιουργησει Acronis Secure Zone το οποιο φορτωνει πριν μπουταρουν τα Vista.
Εχει κανεις καμια ιδεα για το τι πρεπει να κανω?
Ευχαριστω!
Γνώσεις → Linux: Αρχάριος ┃ Προγραμματισμός: Προχωρημένος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
Λειτουργικό → Ubuntu 11.04 natty 64-bit (en_US.UTF-8)
Προδιαγραφές → CPU: 2x Intel Core2 Duo CPU T9400 2.53GHz ‖ RAM 3929 MiB ‖ Sony Corporation VAIO - Sony Corporation VGN-FW21Z
Κάρτες γραφικών: ATI Mobility Radeon HD 3650 ⎨1002:9591⎬
Δίκτυα: eth0: Marvell 88E8055 PCI-E Gigabit Ethernet Controller ⎨11ab:4363⎬ (rev 13) ⋮ wlan0: Intel WiFi Link 5100 ⎨8086:4232⎬
skiabox
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nemesi54 » 08 Απρ 2009, 16:46

Λοιπον επειδη σαν νεος χρηστης Ubuntu και γενικα linux τα εχω παρει κανονικα με τα πολλα προβληματα και τις μηδενικες λυσεις που εχω βρει (Δεν αναφέρομαι φυσικα σε εσας αλλα σε αλλα site κατοπιν ψαξιματος απο το google για λύσεις σε ιδια προβληματα)

Ακολούθησα τον οδηγο και εγκατέστησα Ubuntu μεσα απο usb stick και αφου πρώτα χρησιμοποιησα το unebootin για να κάνω το iso bootable στο stick...

Τώρα αν συνεχιστούν τα προβλήματα ή απλα το βαρεθώ, πώς απεγκαθιστώ το Linux χωρίς να χάσω τα Win..??

Έψαξα στο Φορουμ αλλά δεν βρήκα κάτι....

Στο System-Administration- δεν υπαρχει πλεον το partion manager που υπήρχε όταν τα ξεκινησα απο το stick και δημιουργησα το partion..Υπήρχε μόνο λόγω του ότι έτρεχε απο το stick σαν Live??

Τί κάνω για να κάνω απεγκατάσταση??
Γνώσεις ⇛ Linux:Αρχάριος┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Πολύ καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 8.04 "Hardy" 32bit σε Laptop Amilo L 1310G
Προδιαγραφές ⇛ Intel Celeron M 380 1.6GHz │ 2GB RAM │ ATI Radeon Xpress 200M 128 MB | TFT 15.4"
nemesi54
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 08 Απρ 2009, 17:15

Δες εδώ viewtopic.php?f=4&t=170&p=1002&hilit=A%CF%80%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7#p1002

Επίσης μπορείς να βάλεις πάλι την live εγκατάσταση να κάνει boot ώστε να διαμορφώσεις τα partitions...
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 08 Απρ 2009, 17:56

nemesi54 έγραψε:
Τώρα αν συνεχιστούν τα προβλήματα ή απλα το βαρεθώ, πώς απεγκαθιστώ το Linux χωρίς να χάσω τα Win..??
Έψαξα στο Φορουμ αλλά δεν βρήκα κάτι....
Στο System-Administration- δεν υπαρχει πλεον το partion manager που υπήρχε όταν τα ξεκινησα απο το stick και δημιουργησα το partion..Υπήρχε μόνο λόγω του ότι έτρεχε απο το stick σαν Live??
Τί κάνω για να κάνω απεγκατάσταση??

Πρόχειρα, η διαδικασία που ακολουθείς είναι αυτή: Κάνεις boot από στο live σύστημα και από εκεί σβήνεις το/τα partitions του Ubuntu (και δημιουργείς νέα ntfs ή fat αν θέλεις).
Έπειτα, χρησιμοποιώντας το cd εγκατάστασης των Win, κάνεις αποκατάσταση του NTLoader (boot-loader των Windows XP) (εντολές fixboot και fixmbr σε recovery console).
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dimosfire » 08 Απρ 2009, 18:46

Αν σε ενδιαφέρει ενας partition manager που είχες κατα την εγκατάσταση ακολουθείς Συστημα-Διαχείριση Συστήματος-Synaptic Package Manager για να μπεις δίνεις τον κωδικό σου και στην αναζήτηση γράφεις gparted μόλις τον βρεις τον εγκαθιστάς.Μετα θα τον βρεις πάλι στο Συστημα -Διαχείριση Συστηματος.
ubuntu 9.10 (AMD64),Innovator desktop, motherboard MSI K8N NEO4-F,cpu AMD ATHLON64 3500+ 2.20GHz,ram 1GHz, καρτα γραφ.GIGABYTE GEFORCE 6600 256MB,καρτα τηλεορ.κ radio FM PROLINK PIXELVIEW PLAYTV PRO/ΑΓΓΛΙΚΑ-ΚΑΛΑ/ΓΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΓΡ.-ΚΑΘΟΛΟΥ.
dimosfire
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nemesi54 » 08 Απρ 2009, 18:54

cyberpython έγραψε:
Έπειτα, χρησιμοποιώντας το cd εγκατάστασης των Win, κάνεις αποκατάσταση του NTLoader (boot-loader των Windows XP) (εντολές fixboot και fixmbr σε recovery console).

Αν δεν κάνω αυτό που λές με το recovery console (τα win μου δεν ειναι και τοσο original) θα έχω επιπτώσεις??

Εννοώ τα win θα τρεχουν κανονικα ή θα μου πετανε ακομα να επιλεξω λειτουργικο?

Για παράδειγμα...

Πριν περάσω Ubuntu όταν εσβηνε το screen με το logo Fujitsu Siemens μου εβγαζε screen να επιλεξω αναμεσα σε Microsoft WinXP και Microsoft Windows...Να πω εδώ ότι το laptop παλιοτερα ετρεχε ξανα Ubuntu πριν το αγοράσω εγω μεταχειρισμενο....

Βέβαια και τώρα με Ubuntu το κάνει ακόμη...!

Δες εδώ τι ακριβως λέω...

http://www.youtube.com/watch?v=A43hf7a1cLE
Προδιαγραφές ⇛ Intel Celeron M 380 1.6GHz │ 2GB RAM │ ATI Radeon Xpress 200M 128 MB | TFT 15.4"
nemesi54
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 08 Απρ 2009, 19:08

Αυτή η οθόνη (2η) είναι ο NTLoader. Δε ξέρω αν θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα με το CD των Windows σου, αλλά δε μπορώ να πω με σιγουριά ή να βοηθήσω (κανόνες του forum). Αλλά, αν κάνεις τα παραπάνω και σβήσεις το partition του Ubuntu ο GRUB θα πάει διακοπές, οπότε το σύστημα δε θα ξέρει που να βρει τα Win. Γι' αυτό πρέπει να εκκινήσεις από το CD εγκατάστασης των Windows και πατώντας το 'R' να μπεις σε recovery console και να κάνεις αποκατάσταση του boot-loader των Windows.
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό nemesi54 » 08 Απρ 2009, 19:27

cyberpython έγραψε:Αυτή η οθόνη (2η) είναι ο NTLoader. Δε ξέρω αν θα αντιμετωπίσεις κάποιο πρόβλημα με το CD των Windows σου, αλλά δε μπορώ να πω με σιγουριά ή να βοηθήσω (κανόνες του forum). Αλλά, αν κάνεις τα παραπάνω και σβήσεις το partition του Ubuntu ο GRUB θα πάει διακοπές, οπότε το σύστημα δε θα ξέρει που να βρει τα Win. Γι' αυτό πρέπει να εκκινήσεις από το CD εγκατάστασης των Windows και πατώντας το 'R' να μπεις σε recovery console και να κάνεις αποκατάσταση του boot-loader των Windows.

Δηλαδη βγάζοντας την Ubuntu σβήνεται ο grub (λογικο) αλλα θα χασω και το NT Loader??Πώς γίνεται αυτό??Αφού είναι σε διαφορετικa partion τα δυο OS
nemesi54
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials