Αντίστοιχες εφαρμογές των windows στο Ubuntu

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Αντίστοιχες εφαρμογές των windows στο Ubuntu

Δημοσίευσηαπό jhon100 » 12 Ιουν 2012, 17:55

Καλησπέρα σε ολους. Μια ερωτηση - βοηθεια απο ενα νεο χρηστη του 11.10. Θελω να εγκαταστησω καποια μικρα προγραμματα που κατεβασα απο καποια site . Υπαρχει ενας ενιαιος απλος τροπος για την εγκατασταση? (πχ αποσυμπιεση αν ειναι συμπιεσμενο και με μια (η καποιες) απλες εντολες απο το τερματικο να το εγκαθιστας αφου βρεις πρωτα το exe. Και οχι καθε φορα κατι διαφορετικο. Πχ κατεβασα και εγκατεστησα τον jdownloader και αν δεν εβρισκα τις οδηγιες που ειχε γραψει καποιος εδω (χρησιμοποιησα την 3η εκδοχη), δεν θα μπορουσα να το εγκαταστησω με τιποτε. Ευχαριστώ πολυ.
jhon100
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 12 Ιουν 2012, 19:22

Καλησπέρα.
Η αλήθεια είναι πως στο Linux, αυτή η μέθοδος εγκατάστασης εφαρμογών (δηλαδή «Ψάχνω στο Internet→Κατεβάζω ένα αρχείο από το site→Κάνω την εγκατάσταση») ούτε συνηθίζεται ούτε προτείνεται και όσο γίνεται την αποφεύγουμε, προτιμώντας να εγκαθιστούμε εφαρμογές από τα αποθετήρια της διανομής.

Από εκεί και πέρα όχι, δεν υπάρχει ένας στάνταρ τρόπος να εγκαταστήσεις ένα αρχείο από το Internet γιατί είναι δυνατόν να κατεβάσεις διαφορετικές μορφές αρχείων, για κάθε μία τις οποίες όπως είναι λογικό υπάρχει και ένας ξεχωριστός τρόπος εγκατάστασης.

Θα βοηθούσε να αναφέρεις ποιες εφαρμογές είναι αυτές που κατέβασες και θέλεις να εγκαταστήσεις και τι τύπου αρχεία (.deb, .tar.gz ή άλλο) αυτά που θέλεις να εγκαταστήσεις.
Είναι εφαρμογές που δεν βρήκες στα αποθετήρια του Ubuntu;
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jhon100 » 12 Ιουν 2012, 19:32

Kαλησπερα fkol k4 και τηανκs για το αμεσο ενδιαφερον. Κατεβασα πχ τον jd... και πεδευτηκα οπως ειπα. Βρηκα 2 site με εφαρμογες διαφορες που δεν ηταν στα αποθετηρια ( gnomefiles.org kai getdeb.net). Απλά θελω να κατεβασω καποιες και αν μου κανουν να τις κρατησω. Ναι ειχαν αρχεια .deb, .tar.gz. Υπαρχει καποιος τροπος συγκεκριμενος απλος και ιδιος για αυτα? Δηλαδη οταν βρισκω τετοια να κανω το ιδιο. Αποφασισα και εγκαταλειψω τα win tvra stα 45. Βαρεθηκα να πληρωνω το λειτουργικο και να ψαχνω μετα για τα υπολοιπα σπασμενα. Ομως δεν εχω καποιον να με βοηθησει, ασε που ολοι οι φιλοι με δουλευουν για την επιλογη αυτη. Επιμενω ομως. Απλα εχω στο μυαλου την ευκολια που σου δινουν τα win sε εγκαταστασεις των προγραμματων. Αυτα και sorry που σε κουρασα.
jhon100
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 12 Ιουν 2012, 19:56

Ας ξεκινήσουμε από το πιο απλό, το GetDeb.
To GetDeb δεν είναι κάποια εφαρμογή, είναι ένα έξτρα αποθετήριο που ή προσθέτει κάποιες εφαρμογές που δεν υπάρχουν στο Ubuntu, ή προσφέρει νεότερες εκδόσεις τους.
Εδώ, περιγράφονται οι οδηγίες για το πως προστίθεται το αποθετήριο GetDeb στο σύστημά μας.
Ο ευκολότερος (και προτεινόμενος) τρόπος είναι ο Νο1, δηλ:
έγραψε:Install the getdeb package.

Εδώ, πατάς απλά επάνω στο σύνδεσμο (είτε αυτόν του site είτε αυτόν πιο πάνω, το ίδιο είναι). Θα ανοίξει ένα παράθυρο που θα παρουσιάζει το αρχείο
getdeb-repository_0.1-1~getdeb1_all.deb και θα σε ρωτάει τι θέλεις να κάνεις.
Εκεί, επιλέγεις την πρώτη επιλογή («Άνοιγμα με...»). Αυτό σημαίνει πως θα ανοίξει το αρχείο με την εφαρμογή Κέντρο λογισμικού Ubuntu από όπου μπορείς να επιλέξεις και την εγκατάσταση.
Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, δεν θα έχεις κάποια νέα εφαρμογή στο σύστημα, αλλά θα έχουν προστεθεί νέες επιλογές εφαρμογών στο Κέντρο λογισμικού Ubuntu από όπου θα μπορείς να τις εγκαταστήσεις.

Τα αρχεία με κατάληξη .tar.gz. είναι άλλη ιστορία. Είναι συμπιεσμένα αρχεία, τα οποία τα αποσυμπιέζεις πρώτα και μετά βλέπεις το περιεχόμενό τους.
Συνήθως έχουν μέσα ένα αρχείο κειμένου README ή INSTALL με οδηγίες από τον προγραμματιστή για το πως θα γίνει η εγκατάσταση, καθώς κάθε προγραμματιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει διαφορετική μέθοδο για την εγκατάσταση (πχ κάποια θέλουν απλά αντιγραφή κάποιων αρχείων σε κάποιο σημείο, κάποια την εκτέλεση ενός script που περιέχεται στον αποσυμπιεσμένο φάκελο, κάποια θέλουν μεταγλώττιση από πηγαίο κώδικα (για πιο προχωρημένους χρήστες), ενώ κάποια δεν χρειάζονται τίποτα και απλά τρέχεις ένα εκτελέσιμο που περιέχουν).
Για πιο συγκεκριμένες οδηγίες, θα πρέπει να μας δώσεις κάποιον σύνδεσμο για να κατεβάσουμε κι εμείς το κάθε αρχείο και να τα δούμε ένα-ένα.
Επειδή όμως αν κάτι δεν λείπει στο Ubuntu είναι οι επιλογές των εφαρμογών, μπορείς να αναφέρεις αυτές τις εφαρμογές και να δούμε αν υπάρχουν σε κάποιο έμπιστο αποθετήριο ώστε να τις εγκαταστήσουμε από εκεί.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jhon100 » 12 Ιουν 2012, 20:51

Thanks για την απαντηση. Θα το προσπαθησω και αν εχω απορια θα επανελθω. Δηλαδη αν βρω ενα site πχ gnomefiles.org απλα το εγκαθηστω με Install the ...... package και οκ. Θα το προσπαθησω τωρα κιολας.
jhon100
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 12 Ιουν 2012, 21:03

jhon100 έγραψε: Θα το προσπαθησω και αν εχω απορια θα επανελθω. Δηλαδη αν βρω ενα site πχ gnomefiles.org απλα το εγκαθηστω με Install the ...... package και οκ. Θα το προσπαθησω τωρα κιολας.

Ως γενική οδηγία, κοιτάς τι κατεβάζεις.
Αν είναι αρχείο με κατάληξη .deb, κάνεις 2πλό κλικ επάνω του.
Αν είναι συμπιεσμένο, το αποσυμπιέζεις και ψάχνεις μέσα για οδηγίες.

Ως γενική χρήση (και προτροπή) όμως, μην φέρεσαι στο Linux σαν να είναι Windows, μην εγκαθιστάς προγράμματα από όπου να 'ναι (ακριβώς, το gnomefiles.org το χαρακτηρίζω «όπου να 'ναι» γιατί όποιος θέλει ανεβάζει ότι θέλει και δεν τον ελέγχει κανείς).
Μην καταργείς όποιο πλεονέκτημα μπορεί να έχει το Linux απέναντι στα Windows, παρά μόνο αν είσαι απόλυτα σίγουρος για την ποιότητα αυτού που κατεβάζεις.
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jhon100 » 12 Ιουν 2012, 21:16

Σωτηρια συμβουλη. Μαλλον ειμαι λιγο αφελής. Παράκληση αν εχεις να μου προτεινεις ακομη 1-2 site αξιοπιστα να τα εγκαταστησω με τον απλό αυτο τροπο και να ψαξω απο εκει και να ησυχασω. Και με την ευκαιρια κατι ασχετο. Εχω βαλει στην επιφανεια εργασιας συντομευσεις προγραμματων και τα εχω τακτοποιησει οπως με βολευουν. Ομως καθε φορα που ανοιγω το pc αυτα μπερδευονται και πρεπει παλι να τα τοποθετω απο την αρχη. Μπορω να κανω κατι?
jhon100
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 12 Ιουν 2012, 21:36

Απλά έχεις συνηθίσει να λειτουργείς όπως όταν χρησιμοποιούσες τα Windows, δεν είναι τίποτα, όλοι το έχουμε περάσει αυτό το στάδιο.

Εκτός του GetDeb, ο επίσημος τόπος όπου βρίσκονται διάφορες εφαρμογές για το Ubuntu, είναι το Launchpad.
Εκεί όμως δεν θα βρεις σκόρπια προγράμματα (είπαμε, άλλο λειτουργικό άλλες συνήθειες), αλλά πολλά αποθετήρια από τα οποία άλλα είναι επίσημα αποθετήρια εφαρμογών για το Ubuntu (από τα οποία αρκετά χρησιμοποιούμε όλοι μας) αλλά και άλλα, προσωπικά αποθετήρια προγραμματιστών με δοκιμαστικές και υπό ανάπτυξη εκδόσεις (ο ταχύτερος τρόπος να διαλύσεις το Ubuntu σου).

Καλό θα είναι αν ψάχνεις για κάτι γενικό, να κάνεις μια αναζήτηση πρώτα στο κέντρο λογισμικού. Ειδικά τώρα με την προσθήκη του GetDeb οι επιλογές θα είναι σίγουρα αρκετές.
Αν παρ' όλα αυτά υπάρχει κάτι που δεν βρίσκεις, μπορείς να κάνεις μια αναζήτηση στο φόρουμ για προτάσεις ή και στο Launchpad. Με προσοχή όμως, γιατί οι πιο πολλές δυσλειτουργίες που αντιμετωπίζουμε εδώ και αφορούν λογισμικό, οφείλονται στην προσθήκη ακατάλληλων αποθετηρίων.

Για τις συντομεύσεις, δεν ξέρω πως να σε βοηθήσω, :problem: νομίζω πως δεν γίνεται να κρατάνε τη θέση τους.
Χωρίς παρεξήγηση όμως, είναι και αυτό μια βρωμερή σιχαμερή και τρισάθλια συνήθεια που επιβάλλουν τα Windows. Αν συνηθίσεις να μην χρησιμοποιείς συντομεύσεις στην επ. εργασίας, θα νιώσεις σαν να έκοψες το τσιγάρο. :lol:
Η υπογραφή μου
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jhon100 » 12 Ιουν 2012, 21:45

Εγκατεστησα το γετ.... και ολα μια χαρα. Οσο για τις συντομευσεις δυσκολο ακομη να απογαλακτιστω. Πρωτα βηματα βλεπεις. Γραφω τωρα και σου στελνω ενα πμ για ενα ιδιατερο ευχαριστω.
jhon100
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό asvos » 13 Ιουν 2012, 08:43

Καλημέρα.
Μία ερώτηση.
Υπάρχει λογος που λείπει το LibreOffice απ'την λίστα;
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: Λίγες ┃ Προγραμματισμός: Λίγες ┃ Αγγλικά: Μέτρια.
NetBook
Linux Lite σε Netbook Aser Aspireone.

Desktop
Ubuntu 19.04
Intel Core i7 CPU 920 2.67GHz ‖ RAM 11,7 GiB ‖ Gigabyte EX58-UD3R
nVidia GK107 [GeForce GT 630] {}
eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller)
Άβαταρ μέλους
asvos
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials