Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς(voting)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς

Το δημοψήφισμα λήγει στις 15 Σεπ 2009, 16:59

Συμφωνώ
28
82%
Διαφωνώ με κάθε άδεια
5
15%
Διαφωνώ με την προτεινόμενη άδεια (?)
1
3%

Σύνολο ψήφων : 34

Re: Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς(voting)

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 13 Σεπ 2009, 01:52

simosx έγραψε:
Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι μια βάλουμε μια άδεια by default. Αν ο συγγραφέας ενός οδηγού δεν αναφέρει άδεια, τότε να πάει CC By-Sa από προεπιλογή. Έχεις αντίθεση άποψη σε αυτό;

:thumbup:
:think: λογικότατο μέσα και εγώ
Ας το κάνουμε λοιπόν :D

Απλά μιας και αισθάνομαι και εγώ ελέυθερος να πω την γνώμη μου να πώ ότι η BSD άδειες είναι για χαμάλιδες
"""κάνω την δουλειά και μετά αφήνω τις εταιρίες
να πάρουν το κώδικα τζαμπέ να τον προσαρμώσουν και να τον βελτιώσουν και μετά
να τον κάνουν κλειστό με την άνεση τους και να μην δώσουν δεκάρα
στην κοινότητα ουτε σε κώδικα ούτε σε λεφτά ούτε σε τίποτα""
"

... τουλάχιστον η GPL επιβάλει να εκδόσεις το κάθε fork με GPL άδεια πάλι .
και έτσι κερδίζει η κοινότητα του open-source γενικά και ο κόσμος που δεν πληρώνει τα μαριοκέφαλα του... ;) :thumbup:
και κάτι κάταφέρνει έτσι ... ενώ με τις bsdoχαμαλιές βράστα χαράλαμπε....
Τουλάχιστον για τον προγραμματισμό έτσι είναι πάνω κάτω
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό taratatzoum » 13 Σεπ 2009, 01:58

όπως πολύ σοφά έγγραψε ο ftso δεν είναι το κατάλληλο topic για να συζητηθεί, θα είχε πάντως ενδιαφέρον να ανοίγαμε ένα topic σχετικά με τις άδειες και ποια είναι η άποψη μας...
Ιστολόγιο
1 Γνώσεις → Linux: Προχωρημένος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικό → Slackware 13.37.0 64-bit (el_GR.utf-8)
3 Προδιαγραφές → CPU: 8x Intel Core i7 CPU Q 740 1.73GHz ‖ RAM 3894 MiB ‖ Dell Inc. - Dell Inc. Inspiron N5010
4 Κάρτες γραφικών: ATI Redwood [Radeon HD 5600 Series] ⎨1002:68c1⎬
5 Δίκτυα: wlan0: Broadcom BCM4313 802.11b/g/n Wireless LAN Controller ⎨14e4:4727⎬ ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E PCI Express Fast Ethernet controller ⎨10ec:8136⎬
taratatzoum
daemonTUX
daemonTUX

Launchpad: rizitis
IRC: rizitis or rtz
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό diamond_gr » 13 Σεπ 2009, 02:01

Οπα...
3 ερωτήματα που προκύπτουν:

1. Γιατί εφαρμογή ΜΟΝΟ στους οδηγούς και όχι και στα άλλα θέματα; Προφανώς υπάρχει ΔΟΛΟΣ. Μακάρι να κάνω λάθος.

2. Εφαρμογή άδειας στους οδηγούς. Τί εκφράζει ένας οδηγός; Εκφράζει πως μπορεί να εγκατασταθεί-παραμετροποιηθεί κάτι. Αυτό στα Ελληνικά. Προφανώς για να έχει γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί από τον συγγραφέα. Όμως ο συγγραφέας ουσιαστικά "μεταφράζει" στα ελληνικά οδηγίες από τα αγγλικά, οδηγίες που είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας του προγράμματος. Επομένως ισχύει η "καταπάτηση" της δικιάς του άδειας.
Και απο τη στιγμή που υπάρχει η ΑΓΓΛΙΚΗ version του οδηγού, ο καθένας θα μπορούσε να τον εφαρμόσει και να γράψει τον δικό του οδηγό. Θα με ρωτήσεις τώρα, αφού αντιγράφει αυτά που γράφονται εδώ. ΛΟΙΠΟΝ; Σε ένα μονόδρομο, ο οδηγός έχει μια κατεύθυνση να πάει. Αν δοκιμάσει να πάει ανάποδα, πιθανό να σκοτωθεί.

3. Γιατί να γράψει κάποιος κάποιον οδηγό εδώ αφού υπάρχει περιορισμός; Δηλαδή αν θέλω να γράψω κάτι εδώ αλλά θέλω να το μεταφέρω και σε άλλο forum όπως του Greeklug, Insomnia, Adslgr.com κ.α. γιατί να μην μπορώ; Θα μου πεις, μπορείς να το κάνεις, αρκεί να αναφέρεται η πηγή κλπ. Και αν γι'αυτό το λόγο βάλω αλλού πρώτα και μετά εδώ; Θα πρέπει να αναφέρω και το άλλο forum? Επομένως η εφαρμογή άδειας στους οδηγούς (ΜΟΝΟ) στο forum αποτρέπει τους συγγραφείς τους να τους γράψουν.
Επισκεφθείτε το Blog μου.

Υποστηρίξτε το GNOME
Άβαταρ μέλους
diamond_gr
seniorTUX
seniorTUX

Launchpad: diamond_gr
IRC: diamond_gr
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sokoban4ever » 13 Σεπ 2009, 02:05

@diamond_gr
Έχεις και εσύ την λογική σου.
Βέβαια άμα το κάνουμε σωστά το μόνο πρόβλημα είναι ο φόβος που προκαλεί η λέξη άδεια
και αποθαρρήνει ίσως .. αυτόν που κάνει τον οδηγό .
Αλλά άμα όμως η άδεια είναι προερετική ( για παράδειγμα ) δεν θα έχει τέτοιο πρόβλημα...

Βέβαια έτσι όπως το έθεσε με έβαλες σε προβληματισμό δηλαδή θα κόψουν να κάνουν οδηγούς επειδή
οι άδειες κλπ ακούγονται περιοριστικές??
:think:
Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε μια καλύτερη ζωή και όσο θα ζούμε θα προσπαθούμε να την αποκτήσουμε ακόμα και αν πεθάνουμε προσπαθώντας, και αν κάποια στιγμή λιγίσουμε έχουμε το επίπεδο να πούμε κουράστηκα λίγο να ,να ξαποστάσουμε , ώστε να συνεχίσουμε πάλι δυνατοί ξανά.

Μήνυμα με αγάπη και αληλλεγγύη σε όλους τους ανθρώπους από όλους τους λαούς , ιδίως του Ελληνικού.
Άβαταρ μέλους
sokoban4ever
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 13 Σεπ 2009, 02:20

linuxman έγραψε:Μήπως παίζει κάτι άλλο γιατί δεν αναφέρθηκε πότε κάτι τέτοιο , εγώ έχω κάτι στο μυαλό μου γιατί το σκέφτηκες τώρα και όχι τότε , άλλα εσύ το ξέρεις καλύτερα .

Δεν παίζει απολύτως τίποτα άλλο.
Όπως είπα το είχα φέρει στο μυαλό μου και παλιότερα αλλά η κοινότητα είχε άλλα θέματα να λύσει τότε και δεν το ανάφερα. Τώρα που λύθηκαν αρκετά θέματα μου ξανά ήρθε η ιδέα και είπα να την θέσω σε ψηφοφορία και αν είναι αποδεκτή να εφαρμοστεί.

linuxman έγραψε:Υ.Γ. Off topic:
Μήπως επειδή κάποιοι οδηγοί άρχισαν να εμφανίζονται στο forum.greeklug.gr σου ήρθε αυτή ιδέα , από ότι θυμάμαι πότε δεν έχεις αναφέρει κάτι τέτοιο. Και μην το πάρεις προσωπικά , υπόθεση κάνω , εξάλλου πολλοί έχουν γράψει εδώ οδηγούς .

Καμία σχέση. Εξάλλου η πρότασή μου δεν αποτρέπει την μεταφορά ή χρήση του οδηγού σε οποιοδήποτε ιστότοπο που κινείται μάλιστα στο πνεύμα του ΕΛ/ΛΑΚ.
Εκτός και αν σκοπεύεται να κάνετε ιδιόκτητους τους οδηγούς εκεί και κάνεις αυτήν την παρατήρηση-υπόθεση. :?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 13 Σεπ 2009, 02:27

ftso έγραψε:
Καμία σχέση. Εξάλλου η πρότασή μου δεν αποτρέπει την μεταφορά ή χρήση του οδηγού σε οποιοδήποτε ιστότοπο που κινείται μάλιστα στο πνεύμα του ΕΛ/ΛΑΚ.
Εκτός και αν σκοπεύεται να κάνετε ιδιόκτητους τους οδηγούς εκεί και κάνεις αυτήν την παρατήρηση-υπόθεση. :?

Σε καμία περίπτωση αυτό , και το ξέρεις εσύ πολύ καλά , άλλα το θέμα που προκύπτει εδώ είναι αυτά που ανέφερε @diamond_gr .
Και ενώ λες ότι δεν παίζει τίποτα για δες εδώ http://www.ubuntugeek.com/ που έχει εκατοντάδες οδηγούς έχουν βάλει καμία άδεια για αυτά ?
Γιατί να μπει και εδώ ?
Υπάρχει λόγος ?
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό filippos.xf » 13 Σεπ 2009, 02:32

:shock:

Ψηφοφορία είναι και έχουμε όλοι ελευθερία στην επιλογή, ο ftso απλά πρότεινε και εμείς ψηφίζουμε.
Αν δεν θέλουν τα μέλη πολύ απλά ψηφίζουν "Διαφωνώ...".
filippos.xf
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό simosx » 13 Σεπ 2009, 02:44

linuxman έγραψε:
ftso έγραψε:

Σε καμία περίπτωση αυτό , και το ξέρεις εσύ πολύ καλά , άλλα το θέμα που προκύπτει εδώ είναι αυτά που ανέφερε @diamond_gr .
Και ενώ λες ότι δεν παίζει τίποτα για δες εδώ http://www.ubuntugeek.com/ που έχει εκατοντάδες οδηγούς έχουν βάλει καμία άδεια για αυτά ?
Γιατί να μπει και εδώ ?
Υπάρχει λόγος ?

Αναφέρθηκα παραπάνω ότι όταν παράγει κάποιος ένα έργο, τότε διατηρεί αυτόματα τα πλήρη πνευματικά δικαιώματα. Αυτό είναι βασική λειτουργία των πνευματικών δικαιωμάτων στο Δυτικό κόσμο. Δηλαδή, η προεπιλογή είναι All rights reserved.
Το να βάλουμε ως προεπιλογή το CC By-Sa, αρχίζουμε να δίνουμε ελευθερίες στους αναγνώστες των αδειών.

Είναι εσφαλμένη η εντύπωση ότι αν κάποιος παραγωγός δεν αναφέρει κάτι περί αδειών ή πνευματικών δικαιωμάτων, τότε η προεπιλογή είναι public domain (δημόσιο αγαθό).

Η προεπιλογή στα έργα που κάποιος δημιουργεί είναι All Rights Reserved. Εκτός αν προσθέσει GPL, CC κτλ όπου δίνει ελευθερίες.

προσωπικό ιστολόγιο ϗ πλανήτης Ubuntu-gr
Συμβάλετε και εσείς στο ελληνικό βιβλίο Ubuntu!
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Πολύ καλό ┃ Αγγλικών: Πολύ καλό
2 Ubuntu 13.10 saucy 3.11.0-031100rc1-generic 64bit (el_GR.UTF-8, Unity ubuntu)
3 AMD E-450 APU with Radeon HD Graphics ‖ RAM 3555 MiB ‖ Sony Corporation VAIO
4 AMD nee ATI Wrestler [Radeon HD 6320] [1002:9806] {fglrx_pci}
5 eth0: Atheros Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet [1969:1083] (rev c0) ⋮ wlan0: Atheros Inc. AR9285 [168c:002b] (rev 01)
Φτιάξτε και εσείς τη δική σας υπογραφή (παραπάνω κείμενο) αυτόματα με κλικ εδώ!
simosx
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Launchpad: simosx
IRC: simosx
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 13 Σεπ 2009, 02:49

diamond_gr έγραψε:1. Γιατί εφαρμογή ΜΟΝΟ στους οδηγούς και όχι και στα άλλα θέματα; Προφανώς υπάρχει ΔΟΛΟΣ. Μακάρι να κάνω λάθος.

Φυσικά και θα μπορούσαν να μπουν σε κάθε κείμενο του φόρουμ.
Δεν βλέπω όμως κάποιο νόημα...αν και μερικοί παίρνουν τις απαντήσεις άλλων και τις μεταφέρουν σε άλλα φόρουμ σαν δικές τους.
Οι οδηγοί είναι κείμενα που γράφτηκαν σπαταλώντας πολλές φορές και ημέρες* από τον πολύτιμο χρόνο του καθένα συντάκτη για να τους πάρει κάποιος άλλος και να τους εκμεταλλευτεί ακόμη και εμπορικά χωρίς καν να πει ούτε ένα ευχαριστώ.

*Ναι υπάρχουν οδηγοί μου πήραν εμένα τουλάχιστον μέρες να τους δοκιμάσω-ερευνήσω και συντάξω.
Παρόλα αυτά ποτέ δεν είπα το οτιδήποτε σε όποιον τους χρησιμοποίησε αντέγραψε ή οτιδήποτε σκεπτόμενος στο ίδιο με εμένα πνεύμα και ας μην έκανε καμία αναφορά στην πηγή και στον συγγραφέα.

diamond_gr έγραψε:Όμως ο συγγραφέας ουσιαστικά "μεταφράζει" στα ελληνικά οδηγίες από τα αγγλικά, οδηγίες που είχε στο μυαλό του ο συγγραφέας του προγράμματος.

Οι περισσότεροι οδηγοί είναι γραμμένοι από το μηδέν και όχι μεταφράσεις. Επίσης για τους μεταφρασμένους δεν θα ισχύει η άδεια όπως έγραψα στην αρχή του θέματος.
Επίσης όπως το θέτεις, ο συγγραφές της wikipedia στο κείμενο για τον Μ.Αλέξανδρο θα πρέπει να μην εφαρμόσει την creative commons επειδή δεν ήταν αυτός που δημιούργησε την ιστορία.

diamond_gr έγραψε:Επομένως ισχύει η "καταπάτηση" της δικιάς του άδειας.

Η οποία άδεια στον κώδικα είναι η GPL συνήθως και η οποία δεν κάνει αναφορά στην "αναφορά του προγράμματος" από τρίτους αλλά στην χρήση του κώδικα και της εφαρμογής.
Άρα δεν υπάρχει καμία καταπάτηση. Το ίδιο ισχύει ακόμα και για τα ιδιόκτητα προγράμματα.
Αν πάλι επρόκειτο για αντιγραφή του πρωτότυπου manual φυσικά και θα έπρεπε να γίνει αναφορά όπως συνήθως.

diamond_gr έγραψε:3. Γιατί να γράψει κάποιος κάποιον οδηγό εδώ αφού υπάρχει περιορισμός; Δηλαδή αν θέλω να γράψω κάτι εδώ αλλά θέλω να το μεταφέρω και σε άλλο forum όπως του Greeklug, Insomnia, Adslgr.com κ.α. γιατί να μην μπορώ; Θα μου πεις, μπορείς να το κάνεις, αρκεί να αναφέρεται η πηγή κλπ. Και αν γι'αυτό το λόγο βάλω αλλού πρώτα και μετά εδώ; Θα πρέπει να αναφέρω και το άλλο forum? Επομένως η εφαρμογή άδειας στους οδηγούς (ΜΟΝΟ) στο forum αποτρέπει τους συγγραφείς τους να τους γράψουν.

Εδώ συμβαίνουν δυο πράγματα:
1)Δεν διάβασες καλά το αρχικό κείμενο.
2)Δεν έχεις διαβάσει καν την άδεια.

Ας κάνουμε λοιπόν μια έρευνα πρώτα και αφού μάθουμε κάποια πράγματα για το αντικείμενο μπορούμε μετά να αρχίσουμε να εκφέρουμε την άποψή μας (με απόλυτο και επιθετικό ύφος).
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 13 Σεπ 2009, 03:08

Επειδή τώρα είδα το φόρουμ και τους οδηγούς του greeklug, παρατήρησα ότι όσοι οδηγοί υπάρχουν εκεί είναι γραμμένοι απο linuxman και diamond-gr.
Οπότε δεν καταλαβαίνω την αναστάτωση σας ιδίως από την στιγμή που είστε οι ίδιοι οι συγγραφείς. Μήπως θα πρέπει να μελετήσετε καλύτερα τις άδειες ΕΛ/ΛΑΚ?

Off topic:
Και μια άσχετη παρατήρηση...
Βλέπω "Αρχική Κοινότητας ‹ ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΕΛΛΑΚ ‹ Οδηγοί Χρήσης" και μέσα οδηγούς που αφορούν μόνο το ubuntu. Ούτε άλλες linux διανομές, ούτε bsd ούτε windows.
Θα πρέπει να γίνει μια καλύτερη κατηγοριοποίηση καθώς έτσι περνάει ότι "ΕΛ/ΛΑΚ == Ubuntu" και όχι "ΕΛ/ΛΑΚ <= Ubuntu".
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials