Οδηγός ρύθμισης Iptables (Firewall)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Οδηγός ρύθμισης Iptables (Firewall)

Δημοσίευσηαπό ftso » 30 Ιουν 2009, 21:49

linuxman έγραψε:Και το PC τρέχει αρκετά πράγματα , κυρίως Vuze πρώην Azureus , που με αυτά που λέτε θα έπρεπε να ανοίξει πόρτες που είναι αυτές και δεν τις βλέπω .

Φυσικά και θα έπρεπε να είναι ανοιχτές εφόσον τρέχεις κάτι.
Εσύ όμως είσαι πίσω απο NAT και δεν έχεις κάνει port forwarding σε αυτές, άρα κόβονται.
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 30 Ιουν 2009, 21:54

κοβονται μονο στο port scan, γιατι αν κοβονταν τελειως δεν θα δουλευαν και οι υπηρεσιες του, απλα μαλλον το ρουτερ αφηνει να περασουν τα πακετα απο και προς τις υπηρεσιες αφου εμεις του το ζητησαμε και οχι καποιος απο "εξω"
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό │ Προγραμματισμός: Όχι │ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Dualboot Ubuntu 9.10 & Windows XP SP3 σε Acer Aspire 5920G
Προδιαγραφές ⇛ 2x T5550 @ 1.83GHz │ 3GB DDR2 │ GeForce 8600M GS │ Intel 3945ABG │ HDA Intel │ 15,4" WXGA
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

IRC: baker_GR
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 30 Ιουν 2009, 22:06

baker έγραψε:κοβονται μονο στο port scan, γιατι αν κοβονταν τελειως δεν θα δουλευαν και οι υπηρεσιες του

Προφανώς αυτές που παίζουν έχουν γίνει forward.

Ο μόνος τρόπος για να κάνεις σωστά scan είναι απο ένα pc που είναι στο ίδιο δίκτυο με εσένα και στην ενδιάμεση σύνδεση δεν υπάρχει τίποτα πάνω από το 4ο επίπεδο του TCP/IP που να επηρεάζει τα αποτελέσματα.
Ένα παράδειγμα-> pc1 - απλό switch - pc2
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό grimm » 30 Ιουν 2009, 22:15

@baker
Μήπως χρησιμοποιείς UPnP στο router σου και στους clients σου;
Πιο συγκεκριμένα UPnP NAT traversal;
Γνώσεις ⇛ Linux: ψόφια πράγματα ┃ Προγραμματισμός: μόνο διακοπών ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu (lucid)
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 Quad Q6600 │ 3GB │ nVidia GeForce 8600 GT │ TFT 19" / 1280x1024
grimm
punkTUX
punkTUX

IRC: grimm_
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 30 Ιουν 2009, 22:27

@grimm
με πιάνεις αδιάβαστο για το UPnP, στις default ρυθμίσεις του Deluge που χρησιμοποιώ είναι διαλεγμένο, στο router όμως που έψαξα δεν βρήκα σχετική ρύθμιση
Προδιαγραφές ⇛ 2x T5550 @ 1.83GHz │ 3GB DDR2 │ GeForce 8600M GS │ Intel 3945ABG │ HDA Intel │ 15,4" WXGA
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 01 Ιούλ 2009, 03:03

baker έγραψε:
linuxman έγραψε:Και το PC τρέχει αρκετά πράγματα , κυρίως Vuze πρώην Azureus , που με αυτά που λέτε θα έπρεπε να ανοίξει πόρτες που είναι αυτές και δεν τις βλέπω

Και αφού δεν ανοίγουν οι πόρτες όπως υποστηρίζεις, πως είναι δυνατόν να κάνεις upload στο Vuze? πως συνδεονται στο pc σου άλλοι χρηστες; δεν είναι λογικό αυτο που λες! εστω οτι το vuze ειναι ρυθμισμένο στην port 6000, αν με το iptables κλεισεις την κίνηση μέσα και έξω σε αυτήν την port, το vuze δεν πρόκειται να δουλέψει! που σημαίνει οτι πριν ήταν ανοικτή!

Πολύ καλά συνδέονται μία χαρά το κάνει , και δεν έχω κάνει πότες καμία ρύθμιση με πόρτες εκεί που αναφέρω για τα αποτελέσματα .
Κάνει σχεδόν πάντα upload και δεν έχει πρόβλημα κανένα .
Πολύ λογικό και πόρτες που βάζω είναι από 65235-65245 χωρίς να έχω κάνει κάτι με Iptables (Firewall) στο δικό μου PC πάντως .
Τα αποτελέσματα από το scan τα βλέπεις ποιο πάνω , έτσι το έχω από την εποχή του 6.06 .
bullgr έγραψε:Ωραία, τότε αυτά που γράφει εδώ: https://help.ubuntu.com/community/IptablesHowTo
έγραψε:Iptables is a firewall, installed by default on all official Ubuntu distributions (Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu). When you install Ubuntu, iptables is there, but it allows all traffic by default.

Τι σημαίνει αυτό το κομμάτι; Και ιδιαίτερα αυτό:
έγραψε:When you install Ubuntu, iptables is there, but it allows all traffic by default.

Είναι IptablesHowTo οδηγός πως καλό είναι να το κάνεις , και καλό είναι σαν οδηγός , άλλα για πες μου

Ας μου το εξηγήσει κάποιος...

Και τότε αυτό τι είναι https://wiki.ubuntu.com/ZeroConfPolicySpec no-open-ports (by default) policy .
ftso έγραψε:
linuxman έγραψε:Και το PC τρέχει αρκετά πράγματα , κυρίως Vuze πρώην Azureus , που με αυτά που λέτε θα έπρεπε να ανοίξει πόρτες που είναι αυτές και δεν τις βλέπω .

Φυσικά και θα έπρεπε να είναι ανοιχτές εφόσον τρέχεις κάτι.
Εσύ όμως είσαι πίσω απο NAT και δεν έχεις κάνει port forwarding σε αυτές, άρα κόβονται.

Και εγώ σου λέω ότι δεν έχω κάνει τίποτα και δεν κόβεται τίποτα απολύτως , έλα για καφέ και θα το δεις με τα μάτια σου .
@ftso βλέπεις τα αποτελέσματα , δεν βγάζεις άκρη η δεν εξήγησα καλά τι είναι ?
Το scan το έχω κάνει από το δίκτυο τις Forthnet από έξω δηλαδή .
Εκτός από το 22 όλα τα άλλα από την αρχή είναι κλειστές , έχω δώσει αποτελέσματα και από εσωτερικό και από εξωτερικό scan και όπως βλέπετε είναι μία χαρά, και γιατί εξάλλου να πω κάτι που δεν έχω δοκιμάσει μία χαρά κατεβάζει και έχει και άψογο ανέβασμα/κατέβασμα .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 01 Ιούλ 2009, 03:18

@linuxman
δοκίμασε κατι άλλο, κάνε forward από το router ολες τις ports των υπηρεσιών που χρησιμοποιείς vuze, ssh, msn ξερω γω; όλες, στο ip που έχει το pc σου στο lan... απενεργοποίησε και το firewall του router και ξανακάνε scan απ έξω..
αφού λοιπόν όπως λες το ubuntu τις έχουν όλες κλειστές απο default, το scan δε θα δείξει τίποτα...
εσυ τι λες; θα δείξει καμιά port ανοικτη?
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 01 Ιούλ 2009, 03:24

baker έγραψε:@linuxman
δοκίμασε κατι άλλο, κάνε forward από το router ολες τις ports των υπηρεσιών που χρησιμοποιείς vuze, ssh, msn ξερω γω; όλες, στο ip που έχει το pc σου στο lan... απενεργοποίησε και το firewall του router και ξανακάνε scan απ έξω..
αφού λοιπόν όπως λες το ubuntu τις έχουν όλες κλειστές απο default, το scan δε θα δείξει τίποτα...
εσυ τι λες; θα δείξει καμιά port ανοικτη?

Για το Η/Υ που έχω αναφέρει είναι δίκτυο ΠΑΜΑΚ http://www.uom.gr και αυτός ήτανε ο λόγος που αναφέρω και τα αποτελέσματα όλα πριν , με ένα ρούτερ στο σπίτι μας ναι πρέπει να ανοίξουμε τις πόρτες άλλα όχι στο σύστημα όπως και ανέφερα πριν .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό baker » 01 Ιούλ 2009, 03:41

ειναι διαφορετικό πράγμα το να κανουμε port forward στο ip μας απο το να ανοίξουμε ports στο pc μας...
αυτό που θελω να πω είναι, πως όσα forward και να κάνεις προς το pc σου, αν το pc σου ειναι ρυθμισμενο να μην περνά τιποτα, δεν θα περάσει τίποτα...
για να καταλάβεις:
δεχόμαστε ότι ubuntu server 6.04 όλες οι ports κλειστές απο default, ubuntu 9.04 ολες ανοικτές...
θες να κανεις σύνδεση ssh απ'έξω στο pc σου, στο 604 εκτος απο forward την 22 στο ip σου θα χρειαστει να πεις στο firewall του ubuntu (iptables) να ανοίξει την 22... Στο 9.04 ομως το μόνο που θα χρειαστείς είναι το forward στου router, διοτι στο 9.04 ΟΛΕΣ ΟΙ PORTS ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΠΟ DEFAULT, με άλλα λογια η μόνη προστασία που έχεις είναι το router!!!
Άβαταρ μέλους
baker
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 01 Ιούλ 2009, 09:23

baker έγραψε:ειναι διαφορετικό πράγμα το να κανουμε port forward στο ip μας απο το να ανοίξουμε ports στο pc μας...
αυτό που θελω να πω είναι, πως όσα forward και να κάνεις προς το pc σου, αν το pc σου ειναι ρυθμισμενο να μην περνά τιποτα, δεν θα περάσει τίποτα...
για να καταλάβεις:
δεχόμαστε ότι ubuntu server 6.04 όλες οι ports κλειστές απο default, ubuntu 9.04 ολες ανοικτές...
θες να κανεις σύνδεση ssh απ'έξω στο pc σου, στο 604 εκτος απο forward την 22 στο ip σου θα χρειαστει να πεις στο firewall του ubuntu (iptables) να ανοίξει την 22... Στο 9.04 ομως το μόνο που θα χρειαστείς είναι το forward στου router, διοτι στο 9.04 ΟΛΕΣ ΟΙ PORTS ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΠΟ DEFAULT, με άλλα λογια η μόνη προστασία που έχεις είναι το router!!!

Σωστά...

linuxman έγραψε:Και τότε αυτό τι είναι https://wiki.ubuntu.com/ZeroConfPolicySpec no-open-ports (by default) policy .

linuxman τα έχεις μπερδέψει... Η αναφορά στο παραπάνω link που αναφέρεις γράφτηκε στις:
έγραψε:Created: 2006-06-03 by Rob Caskey

Τότε στη έκδοση ubuntu που υπήρχε όλες οι πόρτες ήταν κλειστές από default... Τώρα (από την 8.04 και μετά) όλες οι πόρτες από default είναι ανοιχτές... Άρα λογικό είναι να σου τρέχουν τα πάντα (torrents κλπ) χωρίς να κάνεις τίποτα... Αλλά η μόνη ασφάλεια που έχεις στη δική σου περίπτωση είναι το firewall router που έχεις.

Τον οδηγό μου δεν τον δοκίμασες ποτέ, γιατί ξέρω ότι από την αρχή ήσουν κατά αυτής της λύσης... Εγώ όμως που το έχω δουλέψει μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως όταν ρύθμισα το iptables με τον συγκεκριμένο οδηγό και χρειαζόμουν να τρέξω torrent, οι πόρτες που χρειαζόντουσαν ήταν κλειστές (πχ 6881). Μόλις έκλεινα το iptables (sudo /etc/init.d/iptables stop) το torrent λειτουργούσε... Μόλις άνοιγα το iptables (sudo /etc/init.d/iptables start) το torrent δεν λειτουργούσε γιατί δεν είχε ανοιχτή την πόρτα που ήθελε. Μόλις πρόσθεσα τον κανόνα για torrent (δες την πρώτη σελίδα με τον οδηγό) όλα ήταν εντάξει...

Το αν χρειάζεται αυτός ο οδηγός και η ρύθμιση των iptables είναι ζήτημα φιλοσοφικό... Εάν έχεις firewall router τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα... Εάν δεν τρέχεις τίποτα σοβαρές υπηρεσίες (web, ssh, ftp) πάλι δεν τον χρειάζεσαι... Απλώς δείτε τον ως έναν οδηγό εκμάθησης στο πως ρυθμίζουμε το iptables... Καλό είναι ένας καλός geek linux user να το γνωρίζει... Και ποτέ δεν ξέρεις εάν σου χρειαστεί ποτέ...

Μην ξεχνάτε ότι ανέφερα πως ο οδηγός γράφτηκε από σημειώσεις που είχα όταν έστηνα ubuntu server 6.06... Σε αυτή τη έκδοση όπως προείπα, οι πόρτες από default ήταν κλειστές και δεν περνούσε τίποτα... Άρα η ρύθμιση των iptables ήταν επιτακτική... Στην πορεία όμως με πρόλαβαν οι εξελίξεις και ο οδηγός έχει πλέον περισσότερο φιλοσοφικό χαρακτήρα...

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες ανθρώπων που έχουν τρέλα με την ασφάλεια... Θέλουν εκτός του firewall router και ένα ακόμη "κάστρο" πριν κατακτηθεί το σύστημα από τον επίδοξο χάκερ... Ένας από αυτούς που έχουν τρέλα με την ασφάλεια είμαι και εγώ... Γι' αυτό σκέφτηκα ότι παρ' όλο που δεν είναι απαραίτητη πλέον η ρύθμιση των iptables, καλό είναι να μοιραστώ τις γνώσεις/εμπειρίες μου σε αυτό το θέμα μαζί σας...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials