baker έγραψε:ειναι διαφορετικό πράγμα το να κανουμε port forward στο ip μας απο το να ανοίξουμε ports στο pc μας...
αυτό που θελω να πω είναι, πως όσα forward και να κάνεις προς το pc σου, αν το pc σου ειναι ρυθμισμενο να μην περνά τιποτα, δεν θα περάσει τίποτα...
για να καταλάβεις:
δεχόμαστε ότι ubuntu server 6.04 όλες οι ports κλειστές απο default, ubuntu 9.04 ολες ανοικτές...
θες να κανεις σύνδεση ssh απ'έξω στο pc σου, στο 604 εκτος απο forward την 22 στο ip σου θα χρειαστει να πεις στο firewall του ubuntu (iptables) να ανοίξει την 22... Στο 9.04 ομως το μόνο που θα χρειαστείς είναι το forward στου router, διοτι στο 9.04 ΟΛΕΣ ΟΙ PORTS ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΑΠΟ DEFAULT, με άλλα λογια η μόνη προστασία που έχεις είναι το router!!!
Σωστά...
linuxman τα έχεις μπερδέψει... Η αναφορά στο παραπάνω link που αναφέρεις γράφτηκε στις:
έγραψε:Created: 2006-06-03 by Rob Caskey
Τότε στη έκδοση ubuntu που υπήρχε όλες οι πόρτες ήταν κλειστές από default... Τώρα (από την 8.04 και μετά) όλες οι πόρτες από default είναι ανοιχτές... Άρα λογικό είναι να σου τρέχουν τα πάντα (torrents κλπ) χωρίς να κάνεις τίποτα... Αλλά η μόνη ασφάλεια που έχεις στη δική σου περίπτωση είναι το firewall router που έχεις.
Τον οδηγό μου δεν τον δοκίμασες ποτέ, γιατί ξέρω ότι από την αρχή ήσουν κατά αυτής της λύσης... Εγώ όμως που το έχω δουλέψει μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως όταν ρύθμισα το iptables με τον συγκεκριμένο οδηγό και χρειαζόμουν να τρέξω torrent, οι πόρτες που χρειαζόντουσαν ήταν κλειστές (πχ 6881). Μόλις έκλεινα το iptables (sudo /etc/init.d/iptables stop) το torrent λειτουργούσε... Μόλις άνοιγα το iptables (sudo /etc/init.d/iptables start) το torrent δεν λειτουργούσε γιατί δεν είχε ανοιχτή την πόρτα που ήθελε. Μόλις πρόσθεσα τον κανόνα για torrent (δες την πρώτη σελίδα με τον οδηγό) όλα ήταν εντάξει...
Το αν χρειάζεται αυτός ο οδηγός και η ρύθμιση των iptables είναι ζήτημα φιλοσοφικό... Εάν έχεις firewall router τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα... Εάν δεν τρέχεις τίποτα σοβαρές υπηρεσίες (web, ssh, ftp) πάλι δεν τον χρειάζεσαι... Απλώς δείτε τον ως έναν οδηγό εκμάθησης στο πως ρυθμίζουμε το iptables... Καλό είναι ένας καλός geek linux user να το γνωρίζει... Και ποτέ δεν ξέρεις εάν σου χρειαστεί ποτέ...
Μην ξεχνάτε ότι ανέφερα πως ο οδηγός γράφτηκε από σημειώσεις που είχα όταν έστηνα ubuntu server 6.06... Σε αυτή τη έκδοση όπως προείπα, οι πόρτες από default ήταν κλειστές και δεν περνούσε τίποτα... Άρα η ρύθμιση των iptables ήταν επιτακτική... Στην πορεία όμως με πρόλαβαν οι εξελίξεις και ο οδηγός έχει πλέον περισσότερο φιλοσοφικό χαρακτήρα...
Υπάρχουν όμως και κατηγορίες ανθρώπων που έχουν τρέλα με την ασφάλεια... Θέλουν εκτός του firewall router και ένα ακόμη "κάστρο" πριν κατακτηθεί το σύστημα από τον επίδοξο χάκερ... Ένας από αυτούς που έχουν τρέλα με την ασφάλεια είμαι και εγώ... Γι' αυτό σκέφτηκα ότι παρ' όλο που δεν είναι απαραίτητη πλέον η ρύθμιση των iptables, καλό είναι να μοιραστώ τις γνώσεις/εμπειρίες μου σε αυτό το θέμα μαζί σας...