Δημιουργία dual boot Ubuntu-Vista (προεγκατεστημένο Ubu)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Δημιουργία dual boot Ubuntu-Vista (προεγκατεστημένο Ubu)

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Ιουν 2011, 13:24

argy1 έγραψε:Στον Grub2 έχει καταργηθεί το menu.lst πως μπορω να παρω αντιγραφο χωρις να υπαρξει προβλημα?

Διάβασε προσεκτικά την προηγούμενη δημοσίευση μου. Το πρόβλημα δεν είναι στο ότι παθαίνει κάτι το αρχείο grub.cfg ή menu.lst παλιότερα! Ο οδηγός συνιστά να κρατήσεις αντίγραφο του menu.lst για λόγους ασφαλείας και μόνο...

Θα δημιουργήσεις χώρο στον δίσκο και θα κάνεις την εγκατάσταση win, κανονικά σε αυτόν τον χώρο. Στην συνέχεια δεν θα μπορείς να μπεις στην εγκατάσταση ubuntu, γιατί τα win θα έχουν γράψει τα δικά τους στο MRB (Μόνο εγώ υπάρχω σ' αυτόν τον κόσμο και δεν βλέπω τίποτε άλλο). Το ευαίσθητο σημείο είναι το βήμα 4 του οδηγού. Αυτό θα το αντικαταστήσεις με τις οδηγίες για επαναφορά του grub που σου έδωσα παραπάνω.

Στην συνέχεια θα μπεις στο ubuntu και με την εντολή sudo update-grub, το σύστημα θα ενημερωθεί και θα δει όλα τα εγκατεστημένα λειτουργικά!
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό argy1 » 18 Ιουν 2011, 13:30

oκ ευχαριστω για την διεκρινηση,τωρα το καταλαβα, ας ελπισουμε να πανε ολα καλα!
Γνώσεις → Linux: Χαμηλό │ Προγραμματισμός: Όχι │ Αγγλικά: Πολύ καλά
Λειτουργικό: dual boot:ubuntu 12.04 lts 64bit/ windows7 64 bit ultimate
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 quad Q9300 │ RAM 4000 MiB │ NVIDIA GeForce 9800 GT 512│ Μητρική: Gigabyte GA-73PVM-S2
Άβαταρ μέλους
argy1
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Ιουν 2011, 13:36

argy1 έγραψε:oκ ευχαριστω για την διεκρινηση,τωρα το καταλαβα, ας ελπισουμε να πανε ολα καλα!

Καλή επιτυχία! Για την επαναφορά του grub μπορείς ν' ακολουθήσεις και τις οδηγίες που σου έδωσε ο @fkol k4.
Πρόσεξε μόνο σε κάθε περίπτωση να έχεις ετοιμάσει το cd που είναι απαραίτητο, από το ubuntu.

Φυσικά, πρέπει πάντα να έχει πρόχειρο ένα live cd για να μπορέσουμε να επιλύσουμε, οτιδήποτε στραβώσει...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό valeria » 18 Ιουν 2011, 14:13

diamond_gr έγραψε:
Ανοίξτε το τερματικό (ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ>ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ>ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ).
Γράψτε την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo gedit /boot/grub/menu.lst

Το GRUB μοιάζει κάπως έτσι:
Εικόνα

παιδιά καλησπέρα σας , δυστυχώς μου βγάζει σφάλμα :geek:

(gedit:1889): Gtk-WARNING **: Attempting to store changes into `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Αποτυχία δημιουργίας αρχείου '/root/.local/share/recently-used.xbel.YHBCXV': Δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο ή κατάλογος

(gedit:1889): Gtk-WARNING **: Attempting to set the permissions of `/root/.local/share/recently-used.xbel', but failed: Δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο ή κατάλογος
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Ελάχιστα ⇛ Ιταλικά:Καλά ⇛ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΑΛΙΑ
Λειτουργικό :Ubuntu 12.10 64bit + Windows 7 64bit
Προδιαγραφές ⇛AMD PHENOM II X4 965 AM3 3.4GHZ │ DDR3 8GB 1600MHZ │Gigabyte GA-990FXA-UD5 │Gigabyte GeForce GTX 550 Ti │ NETGEAR WG111v2 54Mbps Wireless USB 2 0 Adapter │ Sound Blaster X-Fi Titanium 7.1 ( Denon AVR-4810CI ενισχυτή με Celestion Speakers 7.1 και Proel Sub Woofer )│ Infocus IN116 (1920 x 1200 - 2700 ANSI ) │ 3x UPS PALS 1200 VA 1xAVR-PL-5000
Άβαταρ μέλους
valeria
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό argy1 » 18 Ιουν 2011, 14:26

κι εγω εχω προβλημα, οταν επιλεγω απο τα 7 δισκο για εγκατασταση μου βγαζει αυτο "Η εγκατασταση ηταν αδυνατο να δημιουργησει ενα νεο διαμερισμα συστηματος ή να εντοπισει εναν υπαρχον διαμερισμα συστηματος. Για περισσοτερες πληροφοριες ανατρεξτε στα αρχεια καταγραφης της εγκαταστασης." ακολουθω καταγραμα τον οδηγο αυτον που μιλαμε τωρα και στο σημειο 3 στο τελος παιρνω αυτο το μηνυμα.
Υ.Γ. εαν δεν πρεπει να ανοιξω αλλο θεμα για να μην το φορτωνουμε εδω πειτε
Γνώσεις → Linux: Χαμηλό │ Προγραμματισμός: Όχι │ Αγγλικά: Πολύ καλά
Λειτουργικό: dual boot:ubuntu 12.04 lts 64bit/ windows7 64 bit ultimate
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core 2 quad Q9300 │ RAM 4000 MiB │ NVIDIA GeForce 9800 GT 512│ Μητρική: Gigabyte GA-73PVM-S2
Άβαταρ μέλους
argy1
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό fkol k4 » 18 Ιουν 2011, 15:05

argy1 έγραψε:κι εγω εχω προβλημα, οταν επιλεγω απο τα 7 δισκο για εγκατασταση μου βγαζει αυτο "Η εγκατασταση ηταν αδυνατο να δημιουργησει ενα νεο διαμερισμα συστηματος ή να εντοπισει εναν υπαρχον διαμερισμα συστηματος. Για περισσοτερες πληροφοριες ανατρεξτε στα αρχεια καταγραφης της εγκαταστασης." ακολουθω καταγραμα τον οδηγο αυτον που μιλαμε τωρα και στο σημειο 3 στο τελος παιρνω αυτο το μηνυμα.

Όπως σου είπα και στο προηγούμενο ποστ , αυτό που συμβαίνει είναι οτι δεν έχεις δικαίωμα να δημιουργήσεις άλλα partitions.
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το ξεπεράσεις αυτό , είναι (αφού βέβαια πάρεις τα σημαντικά αρχεία σου από σε ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης) , είναι να ξαναστήσεις τον υπολογιστή σου από την αρχή (δεν το λες και γρήγορο βέβαια , αλλά η εναλλακτική θέλει να είσαι αρκετά εξοικειωμένος με το partitioning του δίσκου)
Δηλαδή πέρνα τα windows 7 και μετά το ubuntu από την αρχή σε dual boot
Το γιατί συμβαίνει αυτό , διάβασέ το προσεκτικά σε αυτό το ποστ για να έχεις μια ιδέα για το πως χωρίζεται ο σκληρός δίσκος

valeria έγραψε:παιδιά καλησπέρα σας , δυστυχώς μου βγάζει σφάλμα

Αν γυρίσεις μια σελίδα πίσω στο ίδιο θέμα , θα δεις οτι στον grub2 το menu.lst δεν υπάρχει.
Ακολούθησε το σχετικό λινκ που παραθέτω (6η σελίδα 3ο ποστ)
Γνώσεις: Linux: ★★★☆☆ Προγραμματισμός: ★☆☆☆☆ Αγγλικά: ★★★★★
Η υπογραφή μου
Οδηγίες για αρχάριους στο Ubuntu (12.04 LTS)Οδηγοί του forum
Άβαταρ μέλους
fkol k4
antiwinTUX
antiwinTUX

Launchpad: fkol-k4
IRC: fkol_k4
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 18 Ιουν 2011, 18:39

argy1 έγραψε:κι εγω εχω προβλημα, οταν επιλεγω απο τα 7 δισκο για εγκατασταση μου βγαζει αυτο "Η εγκατασταση ηταν αδυνατο να δημιουργησει ενα νεο διαμερισμα συστηματος ή να εντοπισει εναν υπαρχον διαμερισμα συστηματος. Για περισσοτερες πληροφοριες ανατρεξτε στα αρχεια καταγραφης της εγκαταστασης." ακολουθω καταγραμα τον οδηγο αυτον που μιλαμε τωρα και στο σημειο 3 στο τελος παιρνω αυτο το μηνυμα.

Άνοιξε ένα νέο θέμα δημοσιεύοντας το αποτέλεσμα της παρακάτω εντολής, για να δούμε πως είναι η κατάσταση του δίσκου σου. Θα περιγράφεις επίσης και τις ενέργειες που έκανες ώστε να φτάσεις στην παραπάνω αποτυχία.
sudo fdisk -l
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό durdenpath » 24 Αύγ 2011, 22:05

Παιδιά καλησπέρα.Χρειάζομαι λίγη βοήθεια.

Έχω κάνει όλη την διαδικασία για dual boot με Win 7.
Ενώ όλα έγιναν καλώς δηλαδή έκανα νέο partition,
εγκατέστησα τα Win 7 και ξεκινούσε ο υπολογιστής με αυτά,
έφτιαξα το grub με την 3η μέθοδο που αναφέρατε παραπάνω και το αποτέλεσμα ήταν "installation finished.No error reported"
τώρα ανοίγοντας τον υπολογιστή φορτώνει το grub menu αλλά δεν μπορώ να φορτώσω τα Win. Πατάω ESC όταν είμαι στο grub menu αλλά δεν κάνει τίποτα.

Η ερώτηση είναι: Τι βλακεία κάνω?
1 Γνώσεις → Linux: Καθόλου ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικά → Ubuntu 11.04 natty 32bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 2.6.38-10-generic, Ubuntu 2.6.38-8-generic, Ubuntu 2.6.35-28-generic
3 Προδιαγραφές → Intel Core2 Duo CPU E4500 2.20GHz ‖ RAM 2012 MiB ‖ Gigabyte 946GMX-S2
4 Κάρτες γραφικών: nVidia G86 [GeForce 8400 GS] [10de:0422] (rev a1)
5 Δίκτυα: eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
durdenpath
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 24 Αύγ 2011, 22:10

Εννοείς ότι δεν έχει εγγραφή για τα windows ή ότι η εγγραφή που έχει δε δουλεύει ;
Στην πρώτη περίπτωση δοκίμασε να μπεις στο ubuntu και τρέξε ένα
sudo update-grub

reboot και δες αν έφτιαξε.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό durdenpath » 24 Αύγ 2011, 22:23

dim459 έγραψε:Εννοείς ότι δεν έχει εγγραφή για τα windows ή ότι η εγγραφή που έχει δε δουλεύει ;
Στην πρώτη περίπτωση δοκίμασε να μπεις στο ubuntu και τρέξε ένα
sudo update-grub

reboot και δες αν έφτιαξε.

Είσαι μεγάλος..
Έφτιαξε τώρα. Εννοούσα ότι δεν είχε καθόλου εγγραφή.
Σε ευχαριστώ.

Νέα ερώτηση τώρα...Όταν είμαι στα Win στο "Υπολογιστης μου" μου εμφανίζει μόνο τον σκληρό δίσκο που εγκατέστησα τα Win.
Ούτε αυτόν που είναι εγκατεστημένα το ubuntu, αλλά ούτε (και αυτό ειναι το μεγάλο μου πρόβλημα) τον "μεγάλο" μου δίσκο εκεί που έχω δηλαδή όλα μου τα δεδομένα.
στο ubuntu τους βλέπω και τους 3 κανονικά (Ubuntu,Win,Δεδομένα)
Έχεις καμία καλή ιδέα?
1 Γνώσεις → Linux: Καθόλου ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Λειτουργικά → Ubuntu 11.04 natty 32bit (el_GR.UTF-8), Ubuntu 2.6.38-10-generic, Ubuntu 2.6.38-8-generic, Ubuntu 2.6.35-28-generic
3 Προδιαγραφές → Intel Core2 Duo CPU E4500 2.20GHz ‖ RAM 2012 MiB ‖ Gigabyte 946GMX-S2
4 Κάρτες γραφικών: nVidia G86 [GeForce 8400 GS] [10de:0422] (rev a1)
5 Δίκτυα: eth0: Realtek RTL-8110SC/8169SC Gigabit Ethernet [10ec:8167] (rev 10)
durdenpath
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials