bullgr έγραψε:
Τότε στη έκδοση ubuntu που υπήρχε όλες οι πόρτες ήταν κλειστές από default... Τώρα (από την 8.04 και μετά) όλες οι πόρτες από default είναι ανοιχτές... Άρα λογικό είναι να σου τρέχουν τα πάντα (torrents κλπ) χωρίς να κάνεις τίποτα... Αλλά η μόνη ασφάλεια που έχεις στη δική σου περίπτωση είναι το firewall router που έχεις.
Τώρα εάν γράφτηκε τότε εγώ με διάφορες δοκιμές που έχω κάνει μέχρι τώρα βλέπω ότι και τώρα έτσι είναι .
έγραψε:Τον οδηγό μου δεν τον δοκίμασες ποτέ, γιατί ξέρω ότι από την αρχή ήσουν κατά αυτής της λύσης... Εγώ όμως που το έχω δουλέψει μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως όταν ρύθμισα το iptables με τον συγκεκριμένο οδηγό και χρειαζόμουν να τρέξω torrent, οι πόρτες που χρειαζόντουσαν ήταν κλειστές (πχ 6881). Μόλις έκλεινα το iptables (sudo /etc/init.d/iptables stop) το torrent λειτουργούσε... Μόλις άνοιγα το iptables (sudo /etc/init.d/iptables start) το torrent δεν λειτουργούσε γιατί δεν είχε ανοιχτή την πόρτα που ήθελε. Μόλις πρόσθεσα τον κανόνα για torrent (δες την πρώτη σελίδα με τον οδηγό) όλα ήταν εντάξει...
Ναι δεν το δοκίμασα , μιας και εδώ και χρόνια έχω ένα έτοιμο script βασισμένο σε iptables από ένα sysadmin και διαβάζοντας και βλέποντας αυτά που έχει δώσει εκεί κατάλαβα την λειτουργία αυτή , άλλα διάβασα και πολλά άλλα .
Το Firewall αυτό το έχω εφαρμόσει σε 2-3 Server http://www.thelug.gr and econlab.uom.gr και λειτουργεί έτσι εδώ και 2-3 χρόνια .
έγραψε:Το αν χρειάζεται αυτός ο οδηγός και η ρύθμιση των iptables είναι ζήτημα φιλοσοφικό... Εάν έχεις firewall router τότε δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα... Εάν δεν τρέχεις τίποτα σοβαρές υπηρεσίες (web, ssh, ftp) πάλι δεν τον χρειάζεσαι... Απλώς δείτε τον ως έναν οδηγό εκμάθησης στο πως ρυθμίζουμε το iptables... Καλό είναι ένας καλός geek linux user να το γνωρίζει... Και ποτέ δεν ξέρεις εάν σου χρειαστεί ποτέ...
Εδώ συμφωνώ μπορεί να είναι σαν οδηγός εκμάθησης .
έγραψε:Μην ξεχνάτε ότι ανέφερα πως ο οδηγός γράφτηκε από σημειώσεις που είχα όταν έστηνα ubuntu server 6.06... Σε αυτή τη έκδοση όπως προείπα, οι πόρτες από default ήταν κλειστές και δεν περνούσε τίποτα... Άρα η ρύθμιση των iptables ήταν επιτακτική... Στην πορεία όμως με πρόλαβαν οι εξελίξεις και ο οδηγός έχει πλέον περισσότερο φιλοσοφικό χαρακτήρα...
Ναι έτσι είναι , άλλα και ότι είναι προτιμότερος κατά την γνώμη μου κυρίως για Server και όχι για Desktop PC .
έγραψε:Υπάρχουν όμως και κατηγορίες ανθρώπων που έχουν τρέλα με την ασφάλεια... Θέλουν εκτός του firewall router και ένα ακόμη "κάστρο" πριν κατακτηθεί το σύστημα από τον επίδοξο χάκερ... Ένας από αυτούς που έχουν τρέλα με την ασφάλεια είμαι και εγώ... Γι' αυτό σκέφτηκα ότι παρ' όλο που δεν είναι απαραίτητη πλέον η ρύθμιση των iptables, καλό είναι να μοιραστώ τις γνώσεις/εμπειρίες μου σε αυτό το θέμα μαζί σας...
Ναι υπάρχουν και αυτή , και συμφωνώ ότι ας το πάρουν σαν ένα βήμα να καταλάβουν το πως λειτουργεί άλλα μετά θα βρούνε και απλό γραφικό τρόπο να το κάνουν .
Εγώ πάντως και σήμερα έχω κάνει δοκιμή και σε 9.04 και σε 8.04 και σε 8.10 (εγώ τα αποτελέσματα που έδωσα είναι από 8.10 ) και σας λέω ότι δεν υπάρχουν ανοικτές πόρτες στο σύστημα .
Δεν μπορώ να καταλάβω πως το βλέπατε ότι υπάρχουν .
Και δεν υπάρχει πρόβλημα σε καμία λειτουργία .
Παρακάτω είναι αποτελέσματα σήμερα από ένα 9.04 σε φορητό στο εσωτερικό δίκτυο :
- Κώδικας: Επιλογή όλων
sudo nmap -P0 -sS ubuntu_9.04
Starting Nmap 4.62 ( http://nmap.org ) at 2009-07-01 13:14 EEST
All 1715 scanned ports on ubuntu_9.04 are closed
MAC Address: 00:1B:24:3F:CD:EC (Quanta Computer)
Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 0.156 seconds
Εδώ είναι από ένα 8.04 πάλη στο ίδιο δίκτυο
sudo nmap -P0 -sS 195.251.210.175
Starting Nmap 4.62 ( http://nmap.org ) at 2009-07-01 13:28 EEST
All 1715 scanned ports on 195.251.210.175 are closed
Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 1.150 seconds
Και εδώ scan το δικό μου Η/Υ Ubuntu 8.10 από ένα άλλο στο ίδιο δίκτυο , που το δικό μου τρέχει Vuze = Azureus upload , pidgin , stream radio , Firefox , ssh , και πολλά άλλα , δεν τρέχω samba .
sudo nmap -P0 -sS Ubuntu 8.10
Starting Nmap 4.76 ( http://nmap.org ) at 2009-07-01 13:31 EEST
Interesting ports on Ubuntu 8.10:
Not shown: 999 closed ports
PORT STATE SERVICE
22/tcp open ssh
MAC Address: 00:1A:4D:47:D2:B7 (Giga-byte Technology Co.)
Nmap done: 1 IP address (1 host up) scanned in 1.35 seconds
Και από χτεσινά τεστ και σήμερα εγώ λέω ότι δεν έχει ανοικτές πόρτες στο σύστημα από default και αν θέλετε ανοίξτε ένα νέο τόπικ να το δούμε ποιο βαθία με διάφορα τεστ που μπορούμε να κάνουμε με εσωτερικό και εξωτερικό δίκτυο μέσα στο σπίτι μας και εκτός από το σπίτι μας άλλα εάν θέλετε μπορώ να σας δώσω μερικά IP να κάνετε scan να δείτε ότι ότι λέω δεν είναι μπούρδες και δεν τα έχω μπερδέψει τίποτα .
Υ.Γ. Σε όλα τα PC που το έκανα έχω σταματήσει την λειτουργία ipv6 .