Ελληνικά στο LaTeX με XeTeX

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Ελληνικά στο LaTeX με XeTeX

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 24 Οκτ 2011, 20:38

ανέβασε κάπου το log-file
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό XlapatsaS » 24 Οκτ 2011, 21:40

1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish 6.2.0-26-generic 64bit (en_US.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu), Ubuntu 5.19.0-32-generic
3 Intel Core i5-5300U CPU @ 2.30GHz ‖ RAM 7632 MiB ‖ LENOVO 20BUS4P400
4 Intel HD Graphics 5500 [8086:1616] {i915}
5 wlp3s0: Intel Wireless 7265 [8086:095b] (rev 59) ⋮ enp0s25: Intel Ethernet Connection (3) I218-LM [8086:15a2] (rev 03)
Άβαταρ μέλους
XlapatsaS
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eumetaxas » 24 Οκτ 2011, 23:28

Χαίρομαι που τα κατάφερες!
Μη σε ανησυχεί το log εφόσον το κείμενο είναι οκ.
Σε αυτό το βιβλίο που γράφτηκε με Latex http://www.pneumevah.gr/?page_id=341&lang=el
είχα 2 σειρές errors στο log :)
eumetaxas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 24 Οκτ 2011, 23:36

Κάτι τέτοιο είχα στο νου μου όταν μίλαγα για ανέβασμα ;)
http://pastebin.com/

από εκεί και πέρα. Δε ξέρω τι ακριβώς έχεις κάνει, αλλά αυτό δε μου φαίνεται εντάξει:
Κώδικας: Επιλογή όλων
(/home/xlapatsas/texmf/tex/xelatex/xgreek/xgreek.sty
File: xgreek.sty 2007/11/18 v1.0c Package `xgreek.sty'

! Undefined control sequence.
\ds@monotonic ->\language \moderngreek

l.90 \ExecuteOptions{monotonic}

Τελικά πως έχεις εγκατεστημένο το TeXLive? Το xgreek που έχεις είναι πολύ παλιό. Το έχεις βάλει μόνος σου ή είναι αυτό που έρχεται με το TexLive? (μάλλον το πρώτο...). Κάτι γίνεται με την option moderngreek του xgreek.

Συμβουλή: Απεγκατέστησε τα όλα και βάλε το texlive 2011 όπως σου είπε ο Eumetaxas. Μην το φοβάσαι, δεν είναι τίποτα σα διαδικασία και θα ηρεμήσεις...
Μετα την απεγκατάσταση σβήσε και ότι απομεινάρι μένει (η locate θα σε βοηθήσει να βρεις ότι έχει μείνει)
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό XlapatsaS » 25 Οκτ 2011, 23:17

Το pastebin δεν το είχα ξανακούσει ... ούτε κάτι παρόμοιο ... sorry ... :(

Έχω κάνει άπειρους πειραματισμούς μέχρι να καταφέρω τελικά να γράψω ελληνικά ... αλλά νομίζω ότι το xgreek είναι το default του.
Θα χρειαστεί έτσι κι αλλιώς τελικά να κάνω και format κάποια στιγμή σύντομα οπότε θα το ξεκινήσω απτην αρχή ακολουθώντας τα βήματα του Eumetaxas.

Το βασικό είναι ότι πλέον γράφει ελληνικά τουλάχιστον.
Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια!!!! ;)
1 Γνώσεις Linux: Πρώτα βήματα ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Ubuntu 22.04 Jammy Jellyfish 6.2.0-26-generic 64bit (en_US.UTF-8, ubuntu:GNOME ubuntu), Ubuntu 5.19.0-32-generic
5 wlp3s0: Intel Wireless 7265 [8086:095b] (rev 59) ⋮ enp0s25: Intel Ethernet Connection (3) I218-LM [8086:15a2] (rev 03)
Άβαταρ μέλους
XlapatsaS
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό XlapatsaS » 05 Νοέμ 2011, 20:39

@eumetaxas
Σήμερα έκανα φορμάτ το λάπτοπ μου και εγκατέστησα από την αρχή τα πάντα όπως μου είπες σε προηγούμενη απάντηση σου.
Σε fresh install ubuntu 10.10 λοιπόν δούλεψε κανονικά με μόνο ένα πρόβλημα.
Όταν έκανα install το texlive2011 δεν μου έβγαλε κάποιο σφάλμα, και έγινε εγκατάσταση με την πρώτη, αλλά δεν μου έβαλε για κάποιον λόγο το xetex, οπότε χρειάστηκε να τρέξω την εντολή "apt-get install texlive-xetex" από το terminal.

Κατά τα άλλα δουλεύει κανονικά απλά όταν τρέχω το αρχείο σου εμφανίζει ξανά το εξής:
Process started

Process exited with error(s)

Και θέλω να ρωτήσω κάποια πραγματάκια ακόμα.
1. Λες να σιγουρευτώ ότι το περιβάλλον του texmaker είναι unicode άλλα δεν βρήκα πουθενά κάποια τέτοια ρύθμιση στα settings ... αλλά αφού δουλεύει μάλλον είναι.
2. Σε κάθε νέο κείμενο που θα γράφω για να γράψω ελληνικά θα πρέπει να ξεκινάω με όλες τις εντολές που έχεις κι εσύ ως το begin{document},
δηλαδή

\documentclass{beamer}
\mode<presentation>
\usetheme{Marburg}
\usepackage{pdfpages}

\usepackage{multicol}
\usepackage{ctable} %macro για bold γράμματα σε πινακες - δουλεύει καλύτερα το {\bf .....}
\usepackage{booktabs}
\usepackage{array}
\usepackage{chngpage}
\usepackage{hyperref}
\hypersetup{colorlinks=true,urlcolor=blue,pdftitle={Ελεύθερο/Ανοικτό Λογισμικό στην καθημερινή ιατρική πράξη},pdfsubject={Ελεύθερο/Ανοικτό Λογισμικό στην καθημερινή ιατρική πράξη}, pdfauthor={Ευγένιος Ι. Μεταξάς}}

\usepackage{fontspec}
\usepackage{xunicode}
\usepackage{xltxtra}
%\usepackage{xgreek}
\setsansfont{Liberation Serif} %Χωρίς το setdsansfont δεδουλεύουν τα unicode fonts!!!

\usepackage{graphicx}

\author{\alert{Ευγένιος Μεταξάς \\ pneumoncy.com}}

\begin{document}

αλλάζοντας φυσικά τον author ή δεν τις χρειάζομαι όλες;
Και γιατί την "\usepackage{xgreek}" την έχεις σε σχόλια; Δεν χρειάζεται;

Ευχαριστώ πολύ πάντως για την ως τώρα βοήθεια!!!! ;)
Άβαταρ μέλους
XlapatsaS
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pmav99 » 05 Νοέμ 2011, 21:11

Αναφορικά με την εγκατάσταση του xelatex. Νομίζω ότι υπάρχουν δύο ενδεχόμενα:
1) Να μην το επέλεξες κατά την εγκατάσταση. Εγκατέστησε το πακέτο collection-xetex μέσω του tlmgr και θα είναι οκ.
2) Το εγκατέστησες μεν, αλλά ο φάκελος που βρίσκονται τα binaries του Texlive δεν είναι στο PATH του user σου. Αυτό λύνεται πολύ ευκολα κάνοντας ένα symlink στο \usr\bin (για να το βρίσκουν όλοι οι users)

Αυτό που έχεις κάνει τώρα είναι ότι χρησιμοποιείς πιο παλιά έκδοση του προγράμματος xelatex (όχι των πακέτων, μόνο του binary). Πιθανότατα δε θα έχει καμία διαφορά. Αλλά καλύτερα να το απεγκαταστήσεις γιατί δεν αποκλείεται καποια στιγμή να πέσεις σε κανά bug και να μην βγάζεις άκρη με τίποτα. Πχ θα ανεβάζεις minimum working example και όσοι το τρέχουν θα σου λένε ότι σε αυτούς είναι οκ ενώ εσύ θα παίρνεις μήνυμα λάθους κτλ.

έγραψε:1. Λες να σιγουρευτώ ότι το περιβάλλον του texmaker είναι unicode άλλα δεν βρήκα πουθενά κάποια τέτοια ρύθμιση στα settings ... αλλά αφού δουλεύει μάλλον είναι.
Το texmaker υποστηρίζει unicode.

Για τα ελληνικά δες εδώ. Αν θέλεις λίγο πιο αναλυτικές πληροφορίες για τα ελληνικά δες στο βιβλίο του Συρόπουλου "Ψηφιακή τυπογραφία με το XeLaTeX".
pmav99
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eumetaxas » 06 Νοέμ 2011, 22:18

Χαίρομαι που δούλεψε. Εφόσον δούλεψε το Xetex δεν έχει σημασία γιατί δεν μπήκε.
Τα PATHs προφανώς τα έβαλες σωστά αλλιώς δε θα έτρεχε τίποτα. Μάλλον δεν το επέλεξες στην αρχή - για αυτό σου είπα full install (που μάλλον δεν έκανες) για να είμαστε σίγουροι ότι δε λείπει κάτι.

Ελληνικά:

1:Το xgreek είναι για την υφένωση (hyphenation) λέξεων. Για κάποιο λόγο δε δουλεύει με το Beamer και για αυτό είναι σαν σχόλιο. Σε κανονικό κείμενο, και όχι σε παρουσίαση, εννοείται είναι οκ.
2: Για να διαβάζει o Texmaker το κείμενό μου σημαίνει είναι σε Unicode (είναι και το default άλλωστε)
3: Με τα errors όπως σου έγραψα και παλαιότερα, δε ασχολούμαι εφόσον το κείμενο είναι εντάξει (δες για παράδειγμα το βιβλίο που σου έχω πιο πάνω το οποίο έχει 2 σειρές με errors). Για να καταλάβεις error μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας πίνακας είναι ασύμμετρος κοκ. Μην κολλάς σε αυτό.
4: Preamble (το κείμενο μέχρι το begin document). Όχι δε χρειάζονται όλα. Κάθε εντολή σου δίνει και μία δυνατότητα. πχ
\setsansfont{Liberation Serif} για να βάλω τη γραμματοσειρά που προτιμώ
\usepackage{graphicx} για να μπορώ να εισάγω εικόνες
\usepackage{hyperref} η απόλυτη παραμετροποίηση (τίτλος, συγγραφέας, χρώμα συνδέσμων).

Τα μόνα που χρειάζεσαι για κείμενο είναι:

\documentclass[11pt,a4paper]{article}

\usepackage{fontspec}
\usepackage{xunicode}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{xgreek}

\begin{document}

Ό,τι άλλο θες ρώτα!!!
Αν δεις και αργώ στείλε μήνυμα.

Happy TeΧing!!!

Ευγένιος
eumetaxas
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό XlapatsaS » 07 Νοέμ 2011, 20:25

Χωρίς να αλλάξω κάτι από αυτά που μου είπε ο pmav99 μέχρι τώρα, είδα την σελίδα που μου δίνεις, το xetex δουλεύει κανονικά, μάλλον δεν το είχα βάλει αν και τα είχα επιλέξει όλα μαλλον θα μου ξέφυγε, και στο κείμενο που μου έχει δώσει ο eumetaxas δουλεύουν όλα κανονικά.
Κάνει κανονικά compile και εμφανίζει τα πάντα, και ελληνικά και τα extra.
Όταν όμως πάω να κάνω δοκιμή με ένα απλό κείμενο όπως αυτό:

\documentclass[11pt,a4paper]{article}

\usepackage{fontspec}
\usepackage{xunicode}
\usepackage{xltxtra}
\usepackage{xgreek}

\begin{document}
Hello world

Γειά σου κόσμε
\end{document}

δεν μου εμφανίζει λάθη, δηλαδή λέει ότι και το άλλο, αλλά δεν δημιουργεί ουτε pdf, ούτε dvi, ούτε ps.
Όταν τρέχω την εντολή xetex test.tex στο terminal ανοίγει το κείμενο στο μέσα στο terminal και δεν μπορώ να κάνω κάτι.
Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό;
Μήπως φταίει αυτό για την παλαιότερη του xelatex που μου είπε ο pmav99, αν και μου φαίνεται λίγο παράλογο να μην δημιουργεί τπτ από αυτά μόνο και μόνο επειδή είναι παλιότερη έκδοση. Και το παράξενο είναι ότι στο κείμενο το μεγάλο του eumetaxas τρέχει κανονικά και τα δημιουργεί όλα. Για αυτό ρώτησα στο προηγούμενο ποια από όλα πρέπει να χρησιμοποιώ.

Αυτό είναι και το log http://pastebin.com/Edqk0Yas.
Από ότι καταλαβαίνω λέει ότι δεν βρίσκει το xgreek.sty.
Πως μπορώ να το δώσω αυτό;

Ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις σας!!!!
XlapatsaS
Άβαταρ μέλους
XlapatsaS
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό eumetaxas » 08 Νοέμ 2011, 20:50

Βάλε γραμματοσειρά!!!
πχ
\setmainfont[Mapping=tex-text]{Liberation Serif}