Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς(voting)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς

Το δημοψήφισμα λήγει στις 15 Σεπ 2009, 16:59

Συμφωνώ
28
82%
Διαφωνώ με κάθε άδεια
5
15%
Διαφωνώ με την προτεινόμενη άδεια (?)
1
3%

Σύνολο ψήφων : 34

Re: Εφαρμογή άδειας CreativeCommons By-Sa στους οδηγούς(voting)

Δημοσίευσηαπό jennie » 14 Σεπ 2009, 00:33

diamond_gr έγραψε:Η ιδέα της άδειας (άσχετα με το κείμενό της) δίνει περισσότερο την εντύπωση "κλειστού" κειμένου (βλέπε windows).

Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να μείνει από αυτή τη συζήτηση είναι ότι η ύπαρξη άδειας ΔΕΝ σημαίνει "κλειστό" κείμενο. Ίσα ίσα που η άδεια διασφαλίζει ότι δεν θα καταλήξει "κλειστό" το κείμενο. Εδώ συμφωνούν μέχρι και ο Stallman με όλους τους υπόλοιπους για την ανάγκη ύπαρξης άδειας :D .
Η συγκεκριμένη άδεια δεν εμποδίζει κανέναν να αναδημοσιεύσει το υλικό. Εμποδίζει όμως τον κάθε τυχάρπαστο να έρθει αύριο να σου πουλήσει ελληνικό βιβλίο για το Λίνουξ με τους οδηγούς του linuxman ή του ftso, χωρίς καμιά αναφορά στους συγγραφείς.
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Dimitris » 14 Σεπ 2009, 00:39

Συμφωνώ κι εγώ στο να εφαρμοσθεί η creative commons στους οδηγούς! Πολλή καλή ιδέα.

Edit: Τους οδηγούς τους έχω ανεβάσει και στο blog μου, θα πρέπει να αναφέρω ότι η πηγή είναι το forum;
Άβαταρ μέλους
Dimitris
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 14 Σεπ 2009, 00:42

Dimitris έγραψε:Edit: Τους οδηγούς τους έχω ανεβάσει και στο blog μου, θα πρέπει να αναφέρω ότι η πηγή είναι το forum;

Εφόσον είσαι ο συγγραφέας μπορείς να τους πουλήσεις και στην M$ αν θες :mrgreen:
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό vagrale13 » 14 Σεπ 2009, 00:44

:think:
Ας πω και εγω την αποψη μου.......
Γενικα πιστευω πως ειναι κατι καλο αυτο.....σε γενικες γραμμες.....
Βεβεα απο την αλλη πιστευω πως καποιος οδηγος που γραφετε,και αναφερομε για οδηγους προς το ubuntu,
και γενικα το linux, πρεπει να ειναι ελευθερος να τον παρει ο καθενας,να τον κανει οτι θελει,
να τον ανεβασει σε οποιο forum θελει,αν προκειται να βοηθηθει εστω και ενας χρηστης!! :thumbup:

Αυτα...... :mrgreen:

Off topic:
Οσο για την μικρη διαφωνια........ δεν σχολιαζω κατι..... μια χαρα τα ειπε ο ntinos_ παραπανω!! :P :D

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=406395
Desktop 1: Mint 13 Maya i386 / Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn i386 (development branch)
CPU: AMD ATHLON II X2 215 │ RAM: 4026Mb │ Graphics Card: GeForce 210 512MB │ LG W2243S : 1920 x 1080
Desktop 2: Ubuntu 12.04 LTS Precise Pangoli i386
AMD Athlon 64 X2 5800+ │ 1024Mb │ nForce 7600 256MB (onboard) | 1024 x 768
Laptop : Sony Vaio VGN-N11m : Ubuntu 14.04Lts Trusty Tahr i386 (Mate desktop)

*Οδηγοί - How to - Tutorials σε Κατηγορίες
*Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
vagrale13
Freedom
Freedom

Launchpad: vagrale
IRC: vagrale13
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 14 Σεπ 2009, 01:15

Aυτο που καταλαβαίνω είναι ότι δημιουργήθηκε μια παρεξήγηση για το υποχρεωτικό η όχι της άδειας που λύθηκε.
Εξηγήθηκε ότι η άδεια αφορά τον δημιουργό και όχι το forum και ΠΡΟΤΕΊΝΕΤΕ στους δημιουργούς οδηγών για να μην μπορεί να παραχθεί εμπορικό προϊών από αυτούς (τους οδηγούς). Παραμένουν ΕΛΕΥΘΕΡΗ για χρίση, αναδημοσίευση κλπ.
Κατά τα άλλα τα προσωπικά προβλήματα μελών αφορούν τα ίδια και μόνο.
Η εικόνα προς τα έξω δεν είναι σωστή. Η χρήση του ubuntu meeting είναι καλύτερη για το όποιο ξεμάλλιασμα.
O λόγος ύπαρξης του forum είναι η προώθηση του ubuntu και η παροχή βοηθείας στα νέα μελή.Αυτό και μόνο αυτό.
Ας σταματήσει αυτή η κουβέντα εδώ.
Make love, not work
Αυτά.
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 14 Σεπ 2009, 01:31

jennie έγραψε:
έγραψε:diamond_gr έγραψε:Η ιδέα της άδειας (άσχετα με το κείμενό της) δίνει περισσότερο την εντύπωση "κλειστού" κειμένου (βλέπε windows).

Αν υπάρχει κάτι που αξίζει να μείνει από αυτή τη συζήτηση είναι ότι η ύπαρξη άδειας ΔΕΝ σημαίνει "κλειστό" κείμενο. Ίσα ίσα που η άδεια διασφαλίζει ότι δεν θα καταλήξει "κλειστό" το κείμενο. Εδώ συμφωνούν μέχρι και ο Stallman με όλους τους υπόλοιπους για την ανάγκη ύπαρξης άδειας :D .
Η συγκεκριμένη άδεια δεν εμποδίζει κανέναν να αναδημοσιεύσει το υλικό. Εμποδίζει όμως τον κάθε τυχάρπαστο να έρθει αύριο να σου πουλήσει ελληνικό βιβλίο για το Λίνουξ με τους οδηγούς του linuxman ή του ftso, χωρίς καμιά αναφορά στους συγγραφείς.

Μπήκα στον πειρασμό να χρησιμοποιήσω ακόμη μεγαλύτερα γράμματα.
Συχνά μου δημιουργείται η εντύπωση, ότι κάποιοι πρώτα γράφουν και μετά διαβάζουν...
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 14 Σεπ 2009, 01:45

έγραψε:
Συχνά μου δημιουργείται η εντύπωση, ότι κάποιοι πρώτα γράφουν και μετά διαβάζουν...

+100000000000.
Πρέπει να το βάλουμε ψιλά στους κανονισμούς του forum.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 14 Σεπ 2009, 10:26

Θα αντιπαρέλθω τα "πιθανά" κίνητρα του ftso και θα προσπαθήσω να δω θετικά το εν λόγω εγχείρημα, γι' αυτό έχω τις εξής απορίες/παρατηρήσεις:

-Έχει πλέον ξεκαθαριστεί ότι είναι στην ευχέρεια το καθενός να βάλει άδεια χρήσης στα κείμενά του... Δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωτικό και δεν θα επιβάλλεται από κανέναν (σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε παραβίαση των όρων χρήσης του forum)... Άρα προτείνω να διακοπεί η ψηφοφορία γιατί το μόνο χαρακτήρα που έχει είναι αυτό της δημοσκόπησης και να βγει μια ανακοίνωση στη ενότητα των οδηγών περί δυνατότητας προσθήκης αδειών χρήσης.

-Σε μερικούς οδηγούς υπάρχουν screenshots από τους αγγλικούς οδηγούς που πάρθηκαν... Από τη στιγμή που θα τίθεται άδεια χρήσης σε κάποιον οδηγό, θα πρέπει να γίνεται και η αντίστοιχη αναφορά (εάν υπάρχει άδεια χρήσης) και στον δημιουργό του αγγλικού οδηγού. Έως τώρα δεν μας απασχόλησε κάτι τέτοιο (αν και θα έπρεπε).

-Θα πρέπει να υπάρχει κάποιος έλεγχος στους οδηγούς που θα έχουν άδεια χρήσης... Να ελέγχονται (όσο είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο) εάν περιέχει υλικό τρίτων (screenshots, κείμενα) που υπάγονται σε άδεια χρήσης...

-Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω τι ισχύει στην περίπτωση που παραβιαστεί κάποια άδεια χρήσης... Τι ευθύνες υπάρχουν για το forum; Είναι ξεκάθαρο αυτό στους όρους χρήσης... Πως λειτουργούν τα άλλα forum με τις άδειες χρήσης;

Βλέπετε, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά... Θέλει μελέτη και να ληφθούν υπόψιν όλες οι παράμετροι...
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 14 Σεπ 2009, 10:51

Αν και δεν κάνεις καμία αναφορά σε πιθανά κίνητρα.
Και η πρώτη παράγραφος δεν λέει τίποτα.
Στις επόμενες τρεις επαναλαμβάνεις το ίδιο πράγμα(με διαφορετικά λόγια), το οποίο είναι σωστό.
Επαναδιατυπώνω ώστε να είναι πιο εύκολα για συζήτηση.

έγραψε:-> Οι οδηγοί που έχουν ως και μερική μεταφορά στοιχείων από άλλους οδηγούς, θα αφαιρεθούν μέχρι να πάρουμε την άδεια από τον συγγραφέα?

- Εγώ πάνω σε αυτό προτείνω τη δημιουργία μίας νέας κατηγορίας οδηγών - χωρίς άδεια και σιγά - σιγά να κάνουμε την μεταφορά.
EDIT: Όπως είχα πεί και στον ftso πρίν το vote πρέπει να πάρουμε άδεια από τον κάθε συγγραφέα πριν εφαρμοστεί η σε κάποιον οδηγό. Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις μεταφορές - αντιγραφές -μεταφράσεις.

έγραψε:Ποιός έχει την ευθύνη?

Όντως αυτό είναι το πιο σημαντικό από ότι έχει αναφερθεί μέχρι και τώρα. Το forum δεν έχει νομική υπόσταση (και δεν θέλω το συγκεκριμένο νήμα να συζητήσει το αυτό το θέμα ), άρα σε περίπτωση λάθους (από εμάς) είτε σε περίπτωση που γίνει κάποια αντιγραφή ποιος θα κυνηγήσει - κυνηγηθεί?
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό jennie » 14 Σεπ 2009, 10:54

bullgr έγραψε:Άρα προτείνω να διακοπεί η ψηφοφορία γιατί το μόνο χαρακτήρα που έχει είναι αυτό της δημοσκόπησης και να βγει μια ανακοίνωση στη ενότητα των οδηγών περί δυνατότητας προσθήκης αδειών χρήσης.

Μη έχοντας ιδέα από το παρασκήνιο, η πρώτη σκέψη που έκανα όταν είδα την ψηφοφορία είναι ότι θα ακολουθούσε συζήτηση για την επιλογή της συγκεκριμένης άδειας (αντί για π.χ. GFDL, άλλη CC). Από αυτή την άποψη έχει νόημα η ψηφοφορία, και θα ήταν ενδιαφέρον να ακουστεί κάποια άποψη από άτομα που ενδεχομένως έχουν κάποια εμπειρία με άδειες.
(Εγώ το μόνο που μπορώ να συνεισφέρω εδώ είναι ότι, αν δεν κάνω λάθος, η άδεια CC BY SA είναι αυτή που χρησιμοποιεί πλέον και η Βικιπαίδεια.)
1 Γνώσεις Linux: Μέτριες ┃ Προγραμματισμού: Ελάχιστες ┃ Αγγλικών: Εξαιρετικές
2 Ubuntu 12.04 LTS σε όλους τους υπολογιστές της οικογένειάς μου
Άβαταρ μέλους
jennie
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials