Δημιουργία dualboot Ubuntu-Windows (με προεγκατεστημένα win)

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Re: Δημιουργία dualboot Ubuntu-Windows (με προεγκατεστημένα win)

Δημοσίευσηαπό masaram » 20 Δεκ 2008, 21:26

Μπράβοοοοοοοοο πολύ καλή δουλειά. Δουλεύει 100%
masaram
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Costa » 26 Φεβ 2009, 17:46

Ενδιαφέρομαι και εγω να δημιουργήσω ενα partition για κανονικη εγκατάσταση καθώς εδω και δυο μηνες ειμαι με wubi.
Exω το συστημα της υπογραφής με 250gb σκληρο με δυο τομους ntfs C:105gb για χp και D:135gb οπου τον χρησιμοποιώ σαν αποθηκευτικό χώρο παράλληλα με ενα 250 εξωτερικό σκληρο.
Επειδή δεν θα μείνω για πολύ με αυτο το λαπτοπ(5-6 μηνες)σκέφτομαι για κατι απλο πχ να παρω 15-20gb απο τον D για ubuntu και ετσι να εχω:
105gb xp
15-20gb ubuntu
115-120gb για κοινό αποθηκευτικό χώρο
Αυτο που ήθελα να ρωτήσω ειναι για το αν ειναι αναγκαίος ξεχωριστός τομος για swap καθώς τοσο καιρο δεν εχω δει να χρησιμοποιεί καθολου(εχω 3gb ram),
και κατι ακομα, ειναι εύκολη η αλαγη του συστήματος αρχείων απο ext3 σε ntfs ωστε αν απεγκαταστήσω το linux να βλέπουν και αυτον τον τομο τα windows?
Sony Vaio VgnFS\ Intel Pentium M(1,7Ghz)\ Ram:1gb\Intel graphics card
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Costa
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 26 Φεβ 2009, 19:28

Costa έγραψε:Ενδιαφέρομαι και εγω να δημιουργήσω ενα partition για κανονικη εγκατάσταση καθώς εδω και δυο μηνες ειμαι με wubi.
Exω το συστημα της υπογραφής με 250gb σκληρο με δυο τομους ntfs C:105gb για χp και D:135gb οπου τον χρησιμοποιώ σαν αποθηκευτικό χώρο παράλληλα με ενα 250 εξωτερικό σκληρο.
Επειδή δεν θα μείνω για πολύ με αυτο το λαπτοπ(5-6 μηνες)σκέφτομαι για κατι απλο πχ να παρω 15-20gb απο τον D για ubuntu και ετσι να εχω:
105gb xp
15-20gb ubuntu
115-120gb για κοινό αποθηκευτικό χώρο
Αυτο που ήθελα να ρωτήσω ειναι για το αν ειναι αναγκαίος ξεχωριστός τομος για swap καθώς τοσο καιρο δεν εχω δει να χρησιμοποιεί καθολου(εχω 3gb ram),
και κατι ακομα, ειναι εύκολη η αλαγη του συστήματος αρχείων απο ext3 σε ntfs ωστε αν απεγκαταστήσω το linux να βλέπουν και αυτον τον τομο τα windows?

1. 15-20 είναι λίγο
2. swap ναι πρέπει να υπάρχει , άσχετα να έχεις 3 gb ram
3. Γιατί να το απεγκαταστήσεις , αν το βάλεις μετά δεν θα θες να το βγάλεις
4. Αν κάνεις το λάθος και δώσεις λίγο χώρο , μετά θα είναι λίγο μπελάς για σένα σαν νέο χρήστη να του δώσεις παραπάνω χώρο αν και γίνεται σχετικά εύκολα
5. Αν του δώσεις το D τα αρχεία που είναι εκεί θα τα βάλεις στο 250 θα είσαι οκ .
6. Καλό είναι να κάνεις 3 κατατμήσεις / (root file system ) , /home/ (users files and settings ) /swap , μίας και έχεις 3 gb ram του φτάνουν 3 gb swap .
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Costa » 26 Φεβ 2009, 20:14

To swap πρεπει να ειναι οπωσδήποτε σε διαφορετικό τομο?
Το λαπτοπ το εχω με τον αδερφό μου ο ποιος χρησιμοποιεί αποκλειστικά xp και ενα μερος του D σαν αποθηκευτικό χορο(τον εξωτερικό τον εχω κύριός για ταινίες και backup)
Σε 4-5 μηνες θα φύγω για στρατο και τον υπολογιστή θα τον παρει αποκληστικα ο αδερφος μου,και αφου δεν ενδιαφέρετε για linux ισως το βγαλω, γιαυτό θελω μια εγκατάσταση κανονική οσο ποιο απλή γίνετε χωρις να πειράξω πολυ τους τομους που υπάρχουν τωρα.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Costa
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 26 Φεβ 2009, 20:48

Costa έγραψε:To swap πρεπει να ειναι οπωσδήποτε σε διαφορετικό τομο?
Το λαπτοπ το εχω με τον αδερφό μου ο ποιος χρησιμοποιεί αποκλειστικά xp και ενα μερος του D σαν αποθηκευτικό χορο(τον εξωτερικό τον εχω κύριός για ταινίες και backup)
Σε 4-5 μηνες θα φύγω για στρατο και τον υπολογιστή θα τον παρει αποκληστικα ο αδερφος μου,και αφου δεν ενδιαφέρετε για linux ισως το βγαλω, γιαυτό θελω μια εγκατάσταση κανονική οσο ποιο απλή γίνετε χωρις να πειράξω πολυ τους τομους που υπάρχουν τωρα.

Off topic:
Και να των αποθαρρύνεις να έχει ΧΠ για βάλε κανένα ζουζούνι εκεί μέσα να τα πάρει στο κρανίο :lol: :lol: :lol: και μετά να δείς πως θα σου πει άντε να το φορμάρουμε τον βαρέθηκα . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Costa » 26 Φεβ 2009, 21:20

linuxman έγραψε:
Costa έγραψε:To swap πρεπει να ειναι οπωσδήποτε σε διαφορετικό τομο?

Off topic:
Και να των αποθαρρύνεις να έχει ΧΠ για βάλε κανένα ζουζούνι εκεί μέσα να τα πάρει στο κρανίο :lol: :lol: :lol: και μετά να δείς πως θα σου πει άντε να το φορμάρουμε τον βαρέθηκα . :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Off topic:
θελει να παιζει παιχνίδια γιαυτο δεν πρόκειται να ασχοληθεί με linux αυτην τη στιγμή οσα φορματ και να κάνουμε :lol:

Εντέλει μπορώ να κανω ενα τομο και να βαλω μεσα όλη την ubuntu ετσι απλα?
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Costa
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό cyberpython » 26 Φεβ 2009, 21:34

Costa έγραψε:Εντέλει μπορώ να κανω ενα τομο και να βαλω μεσα όλη την ubuntu ετσι απλα?

Γίνεται, αλλά δεν ενδείκνυται (δηλαδή ΜΗΝ το κάνεις).
Θα χρειαστείς τουλάχιστον 2 partitions (1 για το σύστημα + 1 swap) για κανονική εγκατάσταση.
Κοινότητα ΕΛ/ΛΑΚ Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Ubuntu-gr / My Web Log
Επίπεδο Γνώσεων Linux: Μέτριο, Προγραμματισμός: Ναι, Aγγλικά: Καλά
Λειτουργικό : Ubuntu 10.04 - 32bits
Η/Υ : Intel Core2 4400@2 GHz / 2GB DDR2 RAM / GeForce 8400 GS 512MB / Creative SB Audigy SE
Άβαταρ μέλους
cyberpython
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Costa » 26 Φεβ 2009, 21:55

Αυτο που με ενδιαφέρει τους επόμενους μηνες ειναι να μαθω πως λειτουργεί το linux και οχι οι επιδόσεις γιατι ακομα και με wubi που απο oτι βλεπω λειτουργεί με 1gb swap στον ίδιο φάκελο το συστημα παει σφαίρα,βασικα δεν εχω ασχοληθει ποτε με την δημιουργια τομων και γιαυτο διστάζω(μην κανουμε κανενα γενικο φορματ στα καλα του καθουμένου :shock: )
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Costa
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 26 Φεβ 2009, 23:18

γενικά αν και δεν μου εχει τύχει ποτε να χασω δεδομενα με το partitioning μεσα απο το LiveCD, πρεπει σε καθε περίπτωση να παρεις αντιγραφα ασφαλειας των πολυ σημαντικών αρχείων σου και καλό ειναι να κανεις defrag στα windows πριν ξεκινησεις. Αν τα κανεις αυτα και διαβασεις και τον σχετικο οδηγο για το gparted δεν θα εχεις κανενα προβλημα.
Αν παλι θες καθοδηγηση βημα βημα, μπορεις απο το LiveCD να μπεις εδω
viewtopic.php?f=9&t=727
και μπορουμε να σε βοηθησουμε.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dkmaster » 27 Φεβ 2009, 05:12

Παιδιά βοήθεια. Έχω 3 σκληρούς 320gb. Στον έναν σκληρό έχω ένα κομμάτι 40gb τα παράθυρα (σ)βήστα 64βιτ και στον άλλο σκληρό σε άλλα 40gb τα 32βιτ. Ο άλλος 320 είναι γεμάτος με σαβούρα. Έκανα λοιπόν ότι λέει ο οδηγός στον έναν 320άρη. Έφτιαξα ένα partition 20gb για το σύστημα και 3gb για το swap. Βάζω λοιπόν το livedvd του 8.10 να κάνει εγκατάσταση. Κάνει μια χαρά εγκατάσταση και όταν πάω να τα φορτώσω μετά την επανεκκίνηση μου πετάει το εξής ωραίο ο grub, Missing modules ( cat /proc/modules; ls /dev

Βρήκα κάποιες λύσεις και τις οποίες δοκίμασα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Π.χ livecd -> terminal -> sudo grub -> grub> find stage1 ή κατι τέτοιο.
dkmaster
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials