Δημιουργία Ubuntu live USB flash

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Δημιουργία Ubuntu live USB flash

Δημοσίευσηαπό sentient6 » 02 Ιουν 2008, 18:31

Ο παρόν οδηγός αναφερεται σε παλαιότερες εκδόσεις Ubuntu, στις πιο προσφατες εκδόσεις Ubuntu υπαρχει προεγκατεστημενο προγραμμα για αυτην την δουλεια στο System--Administration--USB startup disk creator

Βρήκα έναν οδηγό για το πως να φτιάξεις live ubuntu (kubuntu ή xubuntu) usb flash!!! Και ιδού βήμα-βήμα πως να το επιτύχουμε :-)

**ΠΡΟΣΟΧΗ! Θα χαθούνε ολα τα αρχεία απο το flashάκι, οπότε πρέπει να έχουμε αντιγράψει πρώτα τα αρχεία μας πριν αρχίσει η διαδικασία**

Καταρχήν θα χρειαστούμε
  • Usb flash <=1Gb
  • Live CD ή image της διανομής που θέλουμε να εγκαταστήσουμε
  • και προφανώς το πρόγραμμα που θα το εγκαταστήσει στο φλασάκι μας.

Για να εγκαταστήσουμε το πρόγραμμα, πρώτα προσθέτουμε το

Κώδικας: Επιλογή όλων
deb http://ppa.launchpad.net/probono/ubuntu hardy main

στο
sudo gedit /etc/apt/sources.list

και μετά κάνουμε
sudo apt-get update

(βέβαια αντι αυτού, μπορούμε να παμε System -> Administration -> Software Sources (Συστημα -> Διαχείριση Συστήματος -> Πηγές Λογισμικού), και στην 2η καρτέλα (Third-Party Software) πατάμε Add και βάζουμε την πρώτη γραμμή!)

Κατόπιν, εγκαθιστούμε το πακέτο
sudo apt-get install liveusb
και θα εμφανιστεί στο Σύστημα -> Διαχείριση -> Εγκατάσταση Live USB.

Ανοίγουμε το πρόγραμμα (εφόσον έχουμε βάλει το φλασάκι και το LiveCD (ή έχουμε προσαρτήσει* το image στo CDROM) επιλέγουμε να κατεβάσει και Adobe Flash Player αν θέλουμε και περιμένουμε 2-3 λεπτά να τελειώσει η εγκατάσταση όπως και στις εικόνες που ακολουθούν..

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Και τελειώσαμε 8-)

Τώρα κάνουμε restart με το φλασάκι συνδεδεμένο στο PC ή πηγαίνουμε σε ΗΥ που να υποστηρίζει boot from usb key και μπορούμε να τρέξουμε το ubuntu αλλά και να τα εγκαταστήσουμε απο το usb flashάκι μας ;-)

*Η προσάρτηση εικόνας ubuntu cd γίνεται ως εξής. Έστω έχουμε το αρχείο στο /home/dimitris/Desktop.

Προσαρτούμε το image με την παρακάτω εντολή
sudo mount /home/dimitris/Desktop/ubuntu-8.04-desktop-i386.iso /media/cdrom/ -t iso9660 -o loop
. Και όταν τελειώσουμε το κάνουμε unmount με την εντολή
sudo umount /media/cdrom

πηγές: http://news.softpedia.com/news/Alternat ... 6977.shtml και http://www.e-pcmag.gr/forum/index.php?s ... d=451728&# (thx prts_1 που με έκανες να δω το θέμα αυτό :-D)
Τελευταία επεξεργασία από logari81 και 05 Φεβ 2010, 12:32, έχει επεξεργασθεί 3 φορά/ες συνολικά
Αιτία: προσαρμογή σε νεότερες εκδοσεις ubuntu
Άβαταρ μέλους
sentient6
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Δημιουργία Ubuntu live USB flash

Δημοσίευσηαπό gourgi » 16 Ιουν 2008, 16:57

όλα μιά χαρά , το δοκίμασα και δουλεύει οκ
και τώρα κατάλαβα τι σημαίνει να κάνεις εγκατάσταση από flashaki, μιλάμε για τεράστα διαφορά στην ταχύτητα εγκατάστασης !!!
μήπως ξέρεις αν δίνεται η δυνατότητα persistent μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος ;
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Asus EEE 1000h9.04 i386|N270|RAM 2GB|945GME|RT2860|82801G
Oδηγίες προς νεοεισερχόμενους σε forum ή linux
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

IRC: gourgi
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό bullgr » 19 Ιουν 2008, 10:14

Δεν ήξερα ότι υπάρχει τέτοιο προγραμματάκι... Θα το δοκιμάσω.
Μόνο μια ερώτηση: Στις εικόνες που δίνεις παρατήρησα ότι έχει checkbox επιλογής "download and integrade Adobe Flash Player". Το Adobe flash player τι το θέλει;
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙΣ, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙΣ... HASTA SIEMPRE...
Άβαταρ μέλους
bullgr
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gourgi » 20 Ιουν 2008, 07:42

απλά σου δίνει την επιλογή να το εγκαταστήσεις άμα θέλεις, εγώ δεν το χρησιμοποίησα

απαντάω στον εαυτό μου παραπάνω σχετικά με δυνατότητα persistent :
δεν υποστηρίζεται ακόμα στο πακέτο αλλά θα υποστηρίζεται σύντομα , έχει γραφεί ήδη ο κώδικας στο svn.
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Desktop:stable9.04 i386|testing9.10 i386|Opteron Amd64 1.8GHz|RAM 2GB|Nvidia 6600GT|Msi K8N Platinum|Live! 24bit 5.1|Pixelview Playtv Pro BT878+rev.9d
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό markip » 10 Σεπ 2008, 14:14

εγω που εχω το ubuntu εγκαταστημενο με το wubi η εγκατασταση σε usb ειναι η ιδια? Επισης ο υπολογιστης μου ειναι AMD 64bits αρα στο φλασακι θα εγκατασταθει σαν 64μπιτο? Επισης επειδη το φλασακι που εχω ειναι μεγαλο (4GB) το λειτουργικο θα εγκατασταθει σε ενα μονο μερος ή σε ολο το φλασακι? Θα χρειαστει μηπως να κανω καμια ενεργεια για να μπορω να χρησιμοποιω και το υπολοιπο μερος απο το φλασακι(π.χ. partition σε φλασακι)?
Γνώσεις: Linux:Χαμηλό/Προγραμματισμός: Όχι/Αγγλικά: Άριστα
Διανομή: Ubuntu 8.04 64-bit
Προδιαγραφές: AMD Athlon 64, 3200+/512MB RAM/nVIDIA GeForce FX 5500/Realtek ALC850/LG Flatron 1715S [17" LCD]/Genius HS-03U Usb Headset

I AM A GIRL
Άβαταρ μέλους
markip
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό sentient6 » 13 Σεπ 2008, 16:16

markip έγραψε:εγω που εχω το ubuntu εγκαταστημενο με το wubi η εγκατασταση σε usb ειναι η ιδια?

Ναι!

markip έγραψε:Επισης ο υπολογιστης μου ειναι AMD 64bits αρα στο φλασακι θα εγκατασταθει σαν 64μπιτο?

Όποια έκδοση έχεις στο LiveCD, αυτή θα περάστει στο usb-flash.. Δηλαδή δεν έχει να κάνει με το ποιο ubuntu έχεις...

markip έγραψε:Επισης επειδη το φλασακι που εχω ειναι μεγαλο (4GB) το λειτουργικο θα εγκατασταθει σε ενα μονο μερος ή σε ολο το φλασακι?

Σε ένα μερος, αλλά δεν θα είναι διαθέσιμο απο windows.. Αλλά νομίζω μπορείς να μεταφέρεις αρχεία αν θελεις, αλλά θα πρέπει να bootαρεις απο usb..

markip έγραψε:Θα χρειαστει μηπως να κανω καμια ενεργεια για να μπορω να χρησιμοποιω και το υπολοιπο μερος απο το φλασακι(π.χ. partition σε φλασακι)?

χμ... δεν ξέρω αν γίνεται αυτό το πράγμα, δεν το έχω δοκιμάσει ποτέ.. Αν το δοκιμάσεις, πες μας :)

αυτά :D
Άβαταρ μέλους
sentient6
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gourgi » 13 Σεπ 2008, 16:41

τώρα τελευταία δοκίμασα το http://unetbootin.sourceforge.net/ και είναι αρκετά καλό.
Και δουλεύει και από windows
Το χρειάστηκα για να περάσω ubuntu σε 1 φίλο :D
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό markip » 13 Σεπ 2008, 17:16

gourgi έγραψε:τώρα τελευταία δοκίμασα το http://unetbootin.sourceforge.net/ και είναι αρκετά καλό.
Και δουλεύει και από windows
Το χρειάστηκα για να περάσω ubuntu σε 1 φίλο :D

χμ....ωραιο φαινεται! ευχαριστω!
Γνώσεις: Linux:Χαμηλό/Προγραμματισμός: Όχι/Αγγλικά: Άριστα
Διανομή: Ubuntu 8.04 64-bit
Προδιαγραφές: AMD Athlon 64, 3200+/512MB RAM/nVIDIA GeForce FX 5500/Realtek ALC850/LG Flatron 1715S [17" LCD]/Genius HS-03U Usb Headset

I AM A GIRL
Άβαταρ μέλους
markip
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό gourgi » 27 Σεπ 2008, 14:59

στην έκδοση 8.10 υπάρχει 1 πρόγραμμα για εύκολη δημιουργία liveusb με επιπλέον επιλογές για τον χώρο που θα δεσμεύει η αποθήκευση δεδομένων στο φλασάκι όσο θα το χρησιμοποιείτε σαν live session.
https://wiki.ubuntu.com/USBInstallationImages
για οσους χρησιμοποιούν το 8.10 :
sudo apt-get install usb-creator

και θα το βρείτε στα system tools
;)

να και μία φώτο
ΕικόναΕικόνα
Όσο ζω ... μαθαίνω!
Άβαταρ μέλους
gourgi
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Allos » 06 Νοέμ 2008, 13:47

Να ρωτήσω κατί ?
1) Όταν λέτε Live USB flash ? εννοείτε ότι τρέχει το Ubuntu μέσα από τα windows ? ή για μητρικές που υποστηρίζουν boot από USB ?
2) Και κάτι ακόμα ... με τους drivers τι γίνετε ? Το λέω διότι όταν το βάλεις σε ένα άλλο pc που έχει άλλο hardware δεν θα τα χάσει ?

(οι γνώσεις μου από Linuχ είναι ΜΗΔΕΝ , δεν έχω αγγίξει ποτέ και τώρα έχω αρχίσει και το σκέφτομαι και μια έκδοση σε USB θα ήταν ότι πρέπει για να πειραματιστώ)
Άβαταρ μέλους
Allos
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials