
ειτε από κονσόλα τρεχοντας την εντολή
- Κώδικας: Επιλογή όλων
gnome-volume-control
Το πρώτο που μπορουμε να κανουμε στο παράθυρο που ανοίγει ειναι να διαλεξουμε την συσκευή που θελουμε να ρυθμισουμε:

οι συσκευές που υπάρχουνε στην λίστα εξαρτώνται από τον τύπο της κάρτας μας. Τα ονοματά τους βέβαια δεν ειναι τοσο περιγραφικά ωστε να καταλαβουμε τι κανει η καθεμια οπότε τις περισσοτερες φορες κταφεύγουμε απλώς σε πειραματισμους (αν καποιος εχει βρει μια συστηματικη μεθοδο και εξηγησεις για το τι ειναι οι διαφορες συσκευες, θα με ενδιεφερε πολυ να το μαθω).
Για καθε συσκευή υπάρχουν στην γενικότερη περίπτωση οι καρτέλες "Αναπαραγωγή", "Ηχογράφηση" και "Διακόπτες"



Έπειτα μπορούμε για την επιλεγμενη συσκευή να ορίσουμε το ποια ποτενσιόμετρα και ποιοι διακοπτες θα ειναι εμφανεις στις τρεις προαναφερθείσες καρτελες. Αυτο το κανουμε πατώντας το κουμπι "Προτιμήσεις" οπότε ανοιγει το σχετικό παράθυρο:

Στο αριστερό παράθυρο ειναι διαθεσιμα μονο τα ποτενσιόμετρα/διακόπτες τα οποία εχουν ενεργοποιηθεί στο παραθυρο των προτιμήσεων δεξια. Π.χ. "Κεντρικο", "Headphone" κτλ.
Κάτω απο καθε ποτενσιόμετρο με δύο στήλες (δύο καναλια) υπαρχει το συμβολο των δυο κρικων:

το οποίο σημαινει ότι τα δυο κανάλια ρυθμιζονται συγχρόνως. Κανοντας κλικ πανω στο σύμβολο αυτό το βλεπουμε να αλλαζει σε:

οπότε τα δύο καναλια μπορουν να ρυθμιστουν ανεξαρτητα. Σε ορισμενες περιπτωσεις (ειδικά αν προκειται για προβλημα ήχου με το Skype) μπορει η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση αυτων των κρικων να μας δωσει την λύση.
Το συμμβολο με το ηχείο που υπαρχει κατω απο τα ποτενσιομετρα:

λειτουργει επίσης ως διακόπτης, οποτε αν κανουμε κλικ πανω του γινεται:

το ίδιο ισχύει και για το σύμβολο με το μικρόφωνο.
Τέλος να σημειώσω ότι πριν κανουμε οποιεσδήποτε αλλαγές καλο ειναι να σημειώσουμε τις αρχικες μας ρυθμισεις (π.χ. βγαζοντας ενα screenshot απο όλες τις καρτελες). Τις οποιες αλλαγες τις κανουμε μια-μια και μετα απο καθε αλλαγη δοκιμάζουμε τα αποτελεσματα με καποιο αξιόπιστο προγραμμα οπως το "Movie Player" για την αναπαραγωγή ήχου και το "Sound Recorder" για τον ελεγχο του μικροφώνου. Προγράμματα κλειστού κώδικα όπως το skype καλο ειναι σε πρωτη φαση να μην τα εμπλέκουμε στις δοκιμες μας καθοτι απότι φαίνεται έχουν τα δικά τους προβλήματα τα οποία μπορει να μας μπερδεψουν περισσότερο.
Συχνές περιπτώσεις προβληματων
Περιπτωση 1η: Απενεργοποιηση Analog/Digital Output Jack
Σε πολλες καρτες, π.χ. Audigy, υπάρχει ο διακόπτης "Analog/Digital Output Jack" ο οποιος ειναι εξαρχης ανοιχτός με αποτελεσμα να μην εχουμε ήχο στο συστημα παρόλο οτι η κάρτα ηχου εχει αναγνωριστει και υποστηριζεται κανονικα:

αρκει να απενεργοποιήσουμε αυτον τον διακοπτη οπως στην παρακατω εικόνα:

κι ο ηχος επανερχεται.