Οδηγός χρήσης του μείκτη ήχου gnome-volume-control

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Οδηγός χρήσης του μείκτη ήχου gnome-volume-control

Δημοσίευσηαπό logari81 » 21 Δεκ 2008, 00:03

Σε πολλες περιπτώσεις μετα από μια νεα εγκατασταση Ubuntu διαπιστώνουμε ότι ο δεν δουλεύει ο ήχος ή το μικρόφωνο ή εχουμε προβλήματα με την ένταση, την οποια ακόμα κι αν βαλουμε στο τερμα, εξακολουθει να ειναι πολύ χαμηλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρωτη κίνηση που πρεπει να κανουμε πριν αρχίσουμε να πειράζουμε παραμέτρους των drivers ή να κανουμε χειροκίνητη εγκατασταση άλλων drivers, ειναι να ελέγξουμε τις ρυθμισεις στον μεικτη του ηχου. Για τον σκοπο αυτόν υπάρχει στο γραφικο περιβάλλον gnome το εργαλειο gnome-volume-control, το οποιο ξεκινα ειτε με διπλό κλικ στο εικονιδιο του ήχου στην πανω μπαρα δεξια:
Εικόνα
ειτε από κονσόλα τρεχοντας την εντολή
Κώδικας: Επιλογή όλων
gnome-volume-control

Το πρώτο που μπορουμε να κανουμε στο παράθυρο που ανοίγει ειναι να διαλεξουμε την συσκευή που θελουμε να ρυθμισουμε:

οι συσκευές που υπάρχουνε στην λίστα εξαρτώνται από τον τύπο της κάρτας μας. Τα ονοματά τους βέβαια δεν ειναι τοσο περιγραφικά ωστε να καταλαβουμε τι κανει η καθεμια οπότε τις περισσοτερες φορες κταφεύγουμε απλώς σε πειραματισμους (αν καποιος εχει βρει μια συστηματικη μεθοδο και εξηγησεις για το τι ειναι οι διαφορες συσκευες, θα με ενδιεφερε πολυ να το μαθω).

Για καθε συσκευή υπάρχουν στην γενικότερη περίπτωση οι καρτέλες "Αναπαραγωγή", "Ηχογράφηση" και "Διακόπτες"

Έπειτα μπορούμε για την επιλεγμενη συσκευή να ορίσουμε το ποια ποτενσιόμετρα και ποιοι διακοπτες θα ειναι εμφανεις στις τρεις προαναφερθείσες καρτελες. Αυτο το κανουμε πατώντας το κουμπι "Προτιμήσεις" οπότε ανοιγει το σχετικό παράθυρο:

Στο αριστερό παράθυρο ειναι διαθεσιμα μονο τα ποτενσιόμετρα/διακόπτες τα οποία εχουν ενεργοποιηθεί στο παραθυρο των προτιμήσεων δεξια. Π.χ. "Κεντρικο", "Headphone" κτλ.

Κάτω απο καθε ποτενσιόμετρο με δύο στήλες (δύο καναλια) υπαρχει το συμβολο των δυο κρικων:
Εικόνα
το οποίο σημαινει ότι τα δυο κανάλια ρυθμιζονται συγχρόνως. Κανοντας κλικ πανω στο σύμβολο αυτό το βλεπουμε να αλλαζει σε:
Εικόνα
οπότε τα δύο καναλια μπορουν να ρυθμιστουν ανεξαρτητα. Σε ορισμενες περιπτωσεις (ειδικά αν προκειται για προβλημα ήχου με το Skype) μπορει η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση αυτων των κρικων να μας δωσει την λύση.

Το συμμβολο με το ηχείο που υπαρχει κατω απο τα ποτενσιομετρα:
Εικόνα
λειτουργει επίσης ως διακόπτης, οποτε αν κανουμε κλικ πανω του γινεται:
Εικόνα

το ίδιο ισχύει και για το σύμβολο με το μικρόφωνο.

Τέλος να σημειώσω ότι πριν κανουμε οποιεσδήποτε αλλαγές καλο ειναι να σημειώσουμε τις αρχικες μας ρυθμισεις (π.χ. βγαζοντας ενα screenshot απο όλες τις καρτελες). Τις οποιες αλλαγες τις κανουμε μια-μια και μετα απο καθε αλλαγη δοκιμάζουμε τα αποτελεσματα με καποιο αξιόπιστο προγραμμα οπως το "Movie Player" για την αναπαραγωγή ήχου και το "Sound Recorder" για τον ελεγχο του μικροφώνου. Προγράμματα κλειστού κώδικα όπως το skype καλο ειναι σε πρωτη φαση να μην τα εμπλέκουμε στις δοκιμες μας καθοτι απότι φαίνεται έχουν τα δικά τους προβλήματα τα οποία μπορει να μας μπερδεψουν περισσότερο.

Συχνές περιπτώσεις προβληματων

Περιπτωση 1η: Απενεργοποιηση Analog/Digital Output Jack

Σε πολλες καρτες, π.χ. Audigy, υπάρχει ο διακόπτης "Analog/Digital Output Jack" ο οποιος ειναι εξαρχης ανοιχτός με αποτελεσμα να μην εχουμε ήχο στο συστημα παρόλο οτι η κάρτα ηχου εχει αναγνωριστει και υποστηριζεται κανονικα:

αρκει να απενεργοποιήσουμε αυτον τον διακοπτη οπως στην παρακατω εικόνα:

κι ο ηχος επανερχεται.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Re: Οδηγός χρήσης του μείκτη ήχου gnome-volume-control

Δημοσίευσηαπό linuxman » 21 Δεκ 2008, 03:38

Μπράβο logari81 , καιρό χρειαζότανε κάτι ανάλογο για το ήχο , ήθελα να κάνω και ένα βίντεο για αυτό άλλα έβαλα νέο Η/Υ και δεν πρόλαβα να κάνω τις ρυθμίσεις ακόμα για βίντεο και ήχο για redocordMydesktop :D
Οδηγίες προς Νεοεισερχόμενους
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
http://www.greeklug.gr
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 21 Δεκ 2008, 14:16

Μπράβο σου @logari81!
Το θέμα έχει δυσκολέψει πολλούς χρήστες, κυρίως με την ρύθμιση του μικροφώνου στο skype.
Ακόμα και εγώ που έχω κάνει την διαδικασία αρκετές φορές και σε πολλές και διάφορες κάρτες, μου παίρνει αρκετή ώρα κάθε φορά μέχρι να έχω την επιθυμητή ρύθμιση. :?
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kast1727 » 24 Δεκ 2008, 18:13

σας παρακαλώ όσον αφορά αυτό το θέμα πείτε μου πως μπορώ να απομονώσω τον ήχο έτσι ώστε να βγαίνει μόνο από τα ακουστικά και όχι απο το κεντρικό ηχείο? έχω ubuntu linux 8.10 σε Sony Vaio ευχαριστώ.
kast1727
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 24 Δεκ 2008, 19:02

Δεν υπάρχει ένας τρόπος απόλυτος για αυτό είναι θέμα καθαρά τι κάρτα ήχου έχεις και πως το βλέπει το σύστημα και μετά είναι θέμα ρυθμίσεων .
Άνοιξε νέο θέμα εδώ viewforum.php?f=38 και θα δοκιμάσουμε να το λύσουμε
1 Γνώσεις Linux: Πολύ καλό ┃ Προγραμματισμού: Ικανοποιητικό ┃ Αγγλικών: Ικανοποιητικό
2 Linux Mint 17.1 Rebecca 3.13.0-37-generic 64bit (el_GR.UTF-8, X-Cinnamon cinnamon)
3 Intel Core i5-2310M CPU @ 2.10GHz ‖ RAM 3866 MiB ‖ Dell Inc. 0D7C51 - Dell Inc. Dell System Vostro 3750
4 Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics [8086:0116] {i915}
5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 1030 [Rainbow Peak] [8086:008a] (rev 34) ⋮ eth0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 06)
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kast1727 » 24 Δεκ 2008, 22:08

μα συγνώμη στο προηγούμενο λαπτοπ που είχα δεν χρειάστηκε να κάνω καμμία ρύθμιση μόλις έβαζα τα ακουστικά στην υποδοχή κατευθείαν αποκλείονταν ο ήχος από τα κεντρικά ηχεία, είναι αυτό θέμα κάρτας ήχου? αμάν βρε παιδί μου όλα δύσκολα πια με αυτό το λειτουργικό υποτίθεται ότι μας κάνει την ζωή πιο εύκολη όχι πιο δύσκολη.
kast1727
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 24 Δεκ 2008, 22:39

kast1727 έγραψε:μα συγνώμη στο προηγούμενο λαπτοπ που είχα δεν χρειάστηκε να κάνω καμμία ρύθμιση μόλις έβαζα τα ακουστικά στην υποδοχή κατευθείαν αποκλείονταν ο ήχος από τα κεντρικά ηχεία, είναι αυτό θέμα κάρτας ήχου? αμάν βρε παιδί μου όλα δύσκολα πια με αυτό το λειτουργικό υποτίθεται ότι μας κάνει την ζωή πιο εύκολη όχι πιο δύσκολη.

Δεν είναι έτσι , άλλα δοκίμασα στο δικό μου λάπτοπ που είναι στην υπογραφή μου και βλέπω ότι δεν είναι απόλυτα θέμα της κάρτας άλλα της υποδοχής που βάζεις τα ακουστικά , σε μένα χωρίς να κάνω τίποτα ούτε με το ήχο ούτε τίποτε άλλα όταν βάζω ακουστικά κλείνουν τα ηχεία και λειτουργούν μόνο τα ακουστικά .
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kast1727 » 25 Δεκ 2008, 04:39

Μα κατάλαβες τώρα ετσι έχω απορήσει και εγώ γιατί τα ίδια χρησιμοποιούσα και στο HP που είχα βάζοντας τα στην ίδια υποδοχή αυτή των 3,5 mm, αυτή δεν είναι η έξοδος ήχου η κάνω κανένα λάθος? έχει και το σηματάκι με τα ακουστικά δίπλα.Οχι τίποτα άλλο βαρέθηκα να με κυνηγάνε με την ένταση.
Δεν θυμάμαι αν το είπα αυτό αλλά την αυτή στιγμή ο ήχος βγαίνει και από το κεντρικό ηχείο και από τα ακουστικά έτσι? εγώ θέλω να απομονώνεται ο ήχος από το κεντρικό. Linuxman κάνε ότι μπορείς να με διαφωτίσεις.
kast1727
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό linuxman » 25 Δεκ 2008, 15:32

kast1727 έγραψε:Μα κατάλαβες τώρα ετσι έχω απορήσει και εγώ γιατί τα ίδια χρησιμοποιούσα και στο HP που είχα βάζοντας τα στην ίδια υποδοχή αυτή των 3,5 mm, αυτή δεν είναι η έξοδος ήχου η κάνω κανένα λάθος? έχει και το σηματάκι με τα ακουστικά δίπλα.Οχι τίποτα άλλο βαρέθηκα να με κυνηγάνε με την ένταση.
Δεν θυμάμαι αν το είπα αυτό αλλά την αυτή στιγμή ο ήχος βγαίνει και από το κεντρικό ηχείο και από τα ακουστικά έτσι? εγώ θέλω να απομονώνεται ο ήχος από το κεντρικό. Linuxman κάνε ότι μπορείς να με διαφωτίσεις.

Όπως και είπα και πιο πάνω άνοιξε νέο θέμα για τα πρόβλημα που έχεις παραθέτοντας κάποια στοιχεία , και δες αυτό το τόπικ μήπως και λυθεί το πρόβλημα σου viewtopic.php?f=9&t=20
Άβαταρ μέλους
linuxman
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό angelosbg » 17 Ιαν 2009, 22:18

Εξαιρετικός οδηγός!Ευχαριστώ πάρα πολύ!
Μπορείτε μήπως να μου πείτε για ποιό λόγο δεν φαίνεται στην μπάρα το εικονίδιο με τον μείκτη ήχου?Που ρυθμίζω την ένταση.Και πως μπορώ να το επαναφέρω.
angelosbg
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials