Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το PC

...το μέρος για να ξεκινήσετε!

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Παρακαλώ να επιλέξετε, με προσοχή, την άδεια που θέλετε να έχουν οι οδηγοί που συγγράφετε.
Πληροφορίες για τις άδειες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Άμα επιθυμείτε κάποια άλλη άδεια επικοινωνήστε με κάποιο Διαχειριστή είτε Συντονιστή.

Σημαντικό είναι να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία http://imagebin.ubuntu-gr.org για τις εικόνες.

Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το PC

Δημοσίευσηαπό kyknos123 » 09 Δεκ 2016, 02:12

Πολλοί σίγουρα απο μας θα μας έχει μπεί στο μυαλό πώς θα παίρναμε μαζί την αγαπημένη μας διανομή απο το pc/laptop μας να την τρέξουμε/εγκαθιστούσαμε και σε άλλα pc γνωστών φίλων μας αλλά και για λόγους backup προσωπικής μας ανάγκης χωρίς επανεγκατάσταση απο την αρχική μας διανομή και ξανά απο την αρχή τα apps παραμετροποίηση απο την αρχή, απαιτεί χρόνο, σιγουρα για backup λύσεις είναι πολλές όπως clonezilla,tar,rsync αλλά υστερούν σε run live και σε live custom καταστάσεις λύσεις στο νέτ λίγες υπάρχουν και αν κάπως παρωχημένες που για έναν νεοεισερχόμενο χρήστη linux είναι αποκρουστικό, τέλος με τον πρόλογο πάμε στο ρεζουμέ, θέλουμε να πάρουμε τη διανομή απο το pc μας σε custom bootable iso για να την κάψουμε σε dvd/φλασάκι.
1η εικόνα, εγκαθιστούμε το πακέτο ubiquity-frontend-kde

2η εικόνα, εγκαθιστούμε το πακέτο ubiquity-frontend-gtk, αυτά είναι απαραίτητα για την επανεγκατάσταση της εκάστοτε διανομής που θέλουμε σε άλλο pc.

3η εικόνα, απενεργοποιούμε να κρατά ιστορικό εφαρμογών,αρχείων,τοποθεσιών και κάνουμε clear data.

4η εικόνα, πηγαίνουμε στην τοποθεσία /boot παίρνουμε backup initrd.img, vmlinuz, και ολόκληρο τον φάκελο grub σε κάποιο external drive κατά προτίμηση ext4 filesystem γιατί σε ntfs είναι περίεργο το ubuntu σε copy-paste αναλόγων αρχείων, θα σας εξηγήσω παρακάτω γιατί γίνεται όλο αυτό.

5η εικόνα, απο την θέση /boot αφαιρείτε vmlinuz, initrd.img και αφήνετε τα υπόλοιπα ως έχουν.

6η εικόνα, απο την θέση /boot/grub αφαιρείτε όλα τα υπόλοιπα και κρατάτε μόνο αυτο, ο λόγος είναι που δεν πρέπει να υπάρχουν στο backup τουλάχιστον εμπειρικά απο μένα σε 12.04 και 14.01 το initramfs και grub όταν ο installer ubiquity κάνει αντιγραφή και εγκατάσταση δεν μπορεί να χτίσει εκ νέου το initramfs και grub γιατί υπάρχουν ήδη μέσα στο σύστημα με αποτέλεσμα να βγάζει error στη δημιουργία update grub, δεν το κάνει bootable στο mbr του δίσκου και σταματά κάπου στη μέση την εγκατάσταση του συστήματος, άρα δεν πρέπει να υπάρχουν αυτά.

7η και 8η εικόνα, επιλέγουμε την αντίστοιχη εικόνα iso της διανομής μας που φοράμε στο pc μας, λόγου χάρη 16.04.1amd64, την κάνουμε προσάρτηση και κάνουμε copy-paste στον προορισμό που θέλουμε.


9η εικόνα, πάμε στον φάκελο casper και διαγράφουμε το filesystem.squashfs.

10η εικόνα, κάνουμε mount το σύστημα μας όπου /dev/sdx /mnt.

11η εικονα, τσεκάρουμε αν έχει γίνει mount.

12η εικόνα, απροποσαρτίζουμε κάθε partition και εξωτερικοί δίσκοι απο το σύστημα.

13η εικόνα, στο /media/userprofile να μην υπάρχει καν ίχνος/bookmark προσάρτησης διαδρομής volume, ο λόγος είναι αν έχετε προσαρτισμένους δίσκους πάνω όταν θα γίνει squashfs το συστημα το squashfs θα τους βλέπει ως read-only με αποτέλεσμα όταν θα τρέχετε live τη διανομή σας οταν θα τους ξανα προσαρτίσετε τους δίσκους σας δεν θα έχετε πρόσβαση στα αρχεία σας, προσοχή σε αυτό λοιπόν.

14η εικόνα, κάντε mksquashfs /mnt όπου /dir/filesystem.squashfs -comp xz, κατά τη διαδικασία squashfs μην γράφετε εκ νεου δεδομένα στον δίσκο ούτε στο internet, σε περίπτωση που δεν έχετε εγκατεστημένο το πακέτο squashfs sudo apt-get install squashfs-tools

15η εικόνα, μετά την ολοκλήρωση του squashfs μεταφορά το filesystem.squashfs στην τοποθεσία που κάναμε την αντιγραφή της εικόνας iso βλέπετε εικόνες 7-8.

16η εικόνα, τελική φάση για την εικόνα iso με το ginisoimage, σε περίπτωση που δεν έχετε εγκατεστημένο το πακέτο ginisoimage sudo apt-get update sudo apt-get install genisoimage

17η εικόνα, βλέπουμε την πρόοδο.

18η εικόνα, βλέπουμε την εκ νέου το iso image

19η εικόνα, την τεστάρουμε σε virtual machine αν έγιναν σωστά.

20η εικόνα, εδώ μας βγάζει επιλογές αν θέλουμε να τη δοκιμάσουμε η εγκατάσταση, ο λογος που βγάζει αυτές τις επιλογές είναι γιατί κάναμε αρχικά εγκατάσταση τα πακέτα ubiquity-frontend-kde και ubiquity-frontend-gtk βλέπετε εικόνες 1η και 2η διαφορετικά θα μας βγάζει κατευθείαν σε κατάσταση login.

21η εικόνα, στην επιλογή δοκιμή login.

22η εικόνα, δοκιμάζουμε και μια εγκατάσταση και αν όλα βαίνουν καλώς είμαστε έτοιμοι να την κάψουμε σε dvd/φλασάκι και να την τοποθετήσουμε σε άλλα pc.

Τέλος μετά την διαδικασία μην ξεχνάτε να ξανα βάλετε στη θέση τους που κάνατε backup βλέπετε εικόνες 5-6 στο /boot initrd.img, vmlinuz και στο /boot/grub τα υπόλοιπα, ελπίζω να ήμουνα κατανοητός, τον οδηγό τον έγραψα όσο πιο αναλυτικά γινότανε ακόμα και για τον πιο αρχάριο να είναι παιχνιδάκι, το παρών οδηγός μπορεί να εφαρμοστεί σε παρεμφερή ubuntu based διανομές lubuntu,xubuntu,kubuntu,mint etc
Τελευταία επεξεργασία από the_eye και 09 Δεκ 2016, 23:41, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Αιτία: Τις μεγάλες εικόνες τις βάζουμε σε [ThumbnailPop] bbcode
Σύστημα Lenovo_G510 i3-4100M 2,50ghz hd4600 with amd radeon m230 1GB hdd 1TB Ram 16GB
OS Dual Boot windows 8 with Arch kernel 4.18.1
By the way my System-Restore Linux project https://sourceforge.net/projects/archsnapshot/
Γνώσεις linux ικανοποιητικές
Άβαταρ μέλους
kyknos123
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 06 Δεκ 2016, 13:41
Εκτύπωση

Re: Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το

Δημοσίευσηαπό the_eye » 09 Δεκ 2016, 23:43

Πολύ καλός οδηγός. Να ξέρεις τις μεγάλες εικόνες τις βάζουμε σε [ThumbnailPop] bbcode και καλό είναι να τις ανεβάζεις στο http://imagebin.ubuntu-gr.org/ γιατί σε άλλες υπηρεσίες μπορεί να τις σβήσουν.

Η λύση με το clonezilla γιατί δεν σου αρέσει ;
1. Παίρνεις image το σύστημα που έχεις στήσει σε ένα VM με 10GB δίσκο σε έναν εξωτερικό.
2. Πας στο μηχάνημα που θες και ρίχνεις το image.
3. Φορτώνεις ένα live dvd και με το gparted κάνεις resize την εγκατάσταση, για να καλύψει όλο τον δίσκο.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-53-generic 64bit (el_GR.UTF-8, GNOME-Flashback:Unity gnome-flashback-compiz)
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 3832 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Οδηγοί Ubuntu Βίντεο Οδηγοί
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 11584
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010, 17:19
Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Re: Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το

Δημοσίευσηαπό kyknos123 » 10 Δεκ 2016, 02:22

Σ'ευχαριστώ the_eye για τις επισημάνσεις, τις εικόνες τις είχα έτοιμες σε links txt αρχείο σε μορφή [**img] εικονα [/***img] και δεν μου πέρασε απο το μυαλό, οσο για τον server image hosting δεν γνώριζα την υπαρξή του θα το έχω υπόψην μου.
η λύση με τον clonezilla το επισημαίνω παραπάνω στον πρόλογο, η έμφαση μου ήταν στην ευχέρεια που έχουμε την δυνατότητα να την τρέξουμε και σε live μορφή αν θέλουμε να την τρέξουμε και αλλού, επίσης πολλές φορές χρειάστηκε να φορτώσω διανομή για backup αρχείων κυρίως ταινίες απο σκληρούς που παραδίνουν πνέυμα και θέλοντας να τσεκάρω ποιές παίζουν οι περισσότερες διανομές είναι γυμνές δεν έχουν codecs άντε κατέβασε codecs και αν υπάρχει internet έχει καλώς, ή πολλες φορές άνοιγμα word,excel λοίπουν συγκεκριμένα fonts στα libre office, άνοιξε της ms αλαμπουρνέζικα ψάξε στο νετ ποιο λείπει.

Όταν έχεις ένα πλήρες σύστημα στημένο στο pc γύρω στα 12-13GB με το compressed φτάνει γύρω στα 3-3,5GB ένα dvd 4600 η ενα φλασάκι των 4GB έχεις ενα πλήρες φορητό σύστημα που το πας παντου χωρίς να του λείπουν τα βασικά, τωρα να έχω ένα ξεχωριστό για το clonezilla, σκληρό δίσκο και χωριστά το gparted απλά ως για backup, δεν ειναι πιο πρακτικό να φορτώνει μια minimal διανομή slax για παραδειγμα κάποιος 200mb μέγεθος με το gparted μέσα σε 16gb φλασάκι κάνοντας resize το άδειο partition και κάνει backup μονο τον γεματο χώρο με dd if=/dev/sdx of=/dir/hdd.img bs=1M count=οσο δεν πάει άλλο? παίρνει και το mbr backup, το κάνει restore σε μεγαλυτερο μέγεθος σκληρού και για να καλυψει το μέγεθος του σκληρού ρίχνει ένα resize2fs /dev/sdx.

το σκεπτικό ποιο ειναι? δεν κουβαλά κάποιος 30 εργαλεία για να κάνει ένα backup/restore, απλά σε live εκδοση εμένα προσωπικα μου λύνει τα χέρια στο έχω ξεχάσει στο να βάζω πακέτα κάθε φορά που θα τρέχω σε cd πρώτον αυτό και δεύτερο στήνω μια φορά το σύστημα βάζω πακέτα ,ενημερώσεις σετάρισμα όπως με βολεύει καθαρίζω σκουπίδια, cache, το φτιαχνω σε iso μορφή, κρασάρισε? γίνεται αργό το σύστημα? δεν θα κάτσω με τις ώρες στο net τι φταίει και πως λύνετε το πρόβλημα, σε 6-7 λεπτά το επαναφέρω πλήρως, αν και χρήστης slackware μου είναι πιο ευκολη η διαδικασια να κάνω backup iso δεν έχει σημασία αν περιεχει μέσα το initrd.img και το LiLO δεν έχει τις λόξες του ubuntu και την κάνω χειροκίνητά την εγκατάσταση χωρίς installer, μονο τον installer για επανεγκατάσταση του LiLo, το όλο συστημα με τη μεθοδο rsync.
Σύστημα Lenovo_G510 i3-4100M 2,50ghz hd4600 with amd radeon m230 1GB hdd 1TB Ram 16GB
OS Dual Boot windows 8 with Arch kernel 4.18.1
By the way my System-Restore Linux project https://sourceforge.net/projects/archsnapshot/
Γνώσεις linux ικανοποιητικές
Άβαταρ μέλους
kyknos123
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 06 Δεκ 2016, 13:41
Εκτύπωση

Re: Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το

Δημοσίευσηαπό the_eye » 10 Δεκ 2016, 11:05

Ok κατανοητός. Μπορείς την εικόνα να την εγκαταστήσεις σε USB και να είναι λειτουργική και συνεχώς ενημερωμένη. Το linux έχει πολλούς τρόπους ;)
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-53-generic 64bit (el_GR.UTF-8, GNOME-Flashback:Unity gnome-flashback-compiz)
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 3832 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Οδηγοί Ubuntu Βίντεο Οδηγοί
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 11584
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010, 17:19
Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Re: Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το

Δημοσίευσηαπό kyknos123 » 10 Δεκ 2016, 12:35

Αρχικα πριν μερικα χρονια αυτη την ιδεα ειχα να εχω εγκατεστημενη διανομη απευθειας στο usb και οχι σε live που μετα απο καθε επανεκκινηση οι οποιες αλλαγες χανοταν, αλλα το ext4 σε usb ειναι απελπιστικα αργο λογο χαμηλο 4k random το συστημα σαν να τρεχει απο cd, ενω σε ntfs ριχνοντας το iso μεσα απο αυτη την διαδικασια
https://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=9&t=30272
Παει σφαιρα συν το γεγονος οτι η διανομη γινεται loop στη ram γιαυτο πολλοι χρηστες εχουν λανθασμενη αντιληψη ειδικα σε ubuntu με το unity σε αδυναμα pc το εχω διαβασει απο πολλους οτι σε live μορφη ειναι ελαφρυα και οταν την εγκαθιστουνε λενε βαρυνε, δεν βαρυνε απλα αλλιως τρεχει στη ram και αλλιως σε μηχανικο δισκο
Σύστημα Lenovo_G510 i3-4100M 2,50ghz hd4600 with amd radeon m230 1GB hdd 1TB Ram 16GB
OS Dual Boot windows 8 with Arch kernel 4.18.1
By the way my System-Restore Linux project https://sourceforge.net/projects/archsnapshot/
Γνώσεις linux ικανοποιητικές
Άβαταρ μέλους
kyknos123
babeTUX
babeTUX
 
Δημοσιεύσεις: 56
Εγγραφή: 06 Δεκ 2016, 13:41
Εκτύπωση

Re: Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το

Δημοσίευσηαπό the_eye » 10 Δεκ 2016, 13:49

Βλέπω έχει κάνει τις δοκιμές σου. Οκ.
Όσο λιγότερο κλειστό λογισμικό έχεις, τόσα λιγότερα προβλήματα.
1 Γνώσεις ⇛ Linux: Καλό ┃ Προγραμματισμός: Ναι PHP, MySQL ┃ Αγγλικά: Καλά
2 Ubuntu 18.04 bionic 5.3.0-53-generic 64bit (el_GR.UTF-8, GNOME-Flashback:Unity gnome-flashback-compiz)
3 Intel Core i3-6100 CPU @ 3.70GHz ‖ RAM 3832 MiB ‖ Gigabyte B150M-HD3 DDR3-CF
4 Intel HD Graphics 530 [8086:1912] {i915}
5 enp1s0: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller [10ec:8168] (rev 15)
Οδηγοί Ubuntu Βίντεο Οδηγοί
Άβαταρ μέλους
the_eye
Διαχειριστής
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 11584
Εγγραφή: 16 Μαρ 2010, 17:19
Launchpad: ntoulasd
IRC: the_eye_
Εκτύπωση

Re: Παίρνωντας Custom Ubuntu Based Διανομή Απευθείας Απο Το

Δημοσίευσηαπό konnn » 19 Ιαν 2017, 20:11

Μεταφέρθηκε στους οδηγούς

1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Μέτριος ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Desktop : Ubuntu 16.04 64bit
a Intel Core i3 CPU 530 2.93GHz ‖ RAM 3824 MiB ‖ Intel DH55HC -
b nVidia Device [10de:1040] (rev a1)
c eth0: Intel 82578DC Gigabit Network Connection
3 Notebook : Ubuntu 16.04 64 bit
a Intel Core i3-2365M CPU @ 1.40GHz ‖ RAM 3854 MiB ‖ LENOVO 20197
b Intel 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller
c 5 wlan0: Intel Centrino Wireless-N 2230 ⋮ eth0: Realtek RTL8101E/RTL8102E

Αυτόματη υπογραφή.
Άβαταρ μέλους
konnn
Συντονιστής
Συντονιστής
 
Δημοσιεύσεις: 3567
Εγγραφή: 12 Ιούλ 2010, 17:54
Τοποθεσία: Καλαμάτα
Launchpad: konnn
Εκτύπωση


  • ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Οδηγοί - How to - Tutorials

cron