Τι ειναι το CrunchBang?
Προκειται για μια διανομη (ή αν προτειματε, remaster) που παταει στο ubuntu.
Αυτο που το διαφοροποιει απο το original ειναι ο wm. Χρησιμοποιει το openbox + lxde
ενω στην τελευταια εκδοση υπαρχει και ο dwm!
Aπο ποιον αναπτυσεται?
Απο τον corenomimal οπως ειναι το nickname του, και μια μικρη ομαδα διπλα του.
Και γιατι openbox + lxde?
Κυριως για την ταχυτητα που προσδιδουν στο συστημα καθως και στις μειωμενες απαιτησεις
τους σε πορους. Αλλωστε οι tilling window managers ειναι εξαιρετικα σταθεροι δεδομενου
της απλης δομης τους.
Ναι αλλα δεν εχω ξαναχρησιμοποιησει openbox, θα την παλεψω?
Δεν ειναι τιποτα. Απλα χρειαζεται λιγος χρονος να εξοικιωθεις. Ειναι απλουστατο στη
χρηση, απλα ειναι διαφορετικο απο τα gnome. kde, xfce.
Ποια προγραμματα περιλαμβανει προεγκατεστημενα?
- Κώδικας: Επιλογή όλων
Terminal → Terminator Terminal Emulator
Web Browser → Firefox 3 web browser
File Manager → PCMan File Manager
Text Editor → gedit
Conky
Codecs κτλ.
.....
Για μια πληρη λιστα με τα προγραμματα δειτε εδω:
http://crunchbanglinux.org/wiki/applications
Τι εκδοσεις περιλαμβανει?
Υπαρχουν 3 εκδοσεις:
1. Η desktop editon
2. H lite edition
3. Η eeepc edition
*Ολες οι παραπανω εκδοσεις ειναι 32bit.
Σε ποια εκδοση βρισκεται τωρα?
Το iso που κυκλοφορει αυτη τη στιγμη ειναι το 8.10.02 (που βασιζεται στο ubuntu 8.10)
Εχει κυκλοφορησει ομως και η 9.04.01 εκδοση του #! το οποιο βασιζεται στο 9.04
ομως υπαρχει μια ιδιαιτεροτητα, δεν εχει κυκλοφορησει σε iso παρα μονο σε ενα installation script
Συντομες οδηγειες εγκαταστασης της 9.04.01:
1.Πηγαινετε εδω https://help.ubuntu.com/community/Insta ... /MinimalCD και κατεβαζετε το
ubuntu minimal iso 9.04 (ειτε 32 ειτε 64bit) και κανετε install το βασικο συστημα και MONO.
2.Αφου τελειωσετε reboot, κανετε login (παντα σε μη γραφικο περιβαλλον) και δινεται διαδοχικα:
α) wget http://crunchbanglinux.org/build-scripts/crunchbang-installer-9.04.01.sh
β) chmod +x crunchbang-installer-9.04.01.sh
γ) sudo ./crunchbang-installer-9.04.01.sh
και ακολουθειτε τις απλες οδηγειες και τελος.
*Ολα τα παραπανω απαιτουν συνδεση στο ιντερνετ και μαλιστα ενσυρματη.
Ενας πιο απλος τροπος ειναι να κατεβασετε ενα unofficial iso του 9.04.01 που εχει φτιαξει ενα
μελος του #!forum απο εδω: http://crunchbanglinux.org/forums/topic ... -download/
*ειναι μονο για την 32bit και δεν το εχω δοκιμασει αλλα απο τα σχολια αυτων που το εβαλαν δεν φαινεται να εχει προβλημα.
OK μου αρεσε και το εγκατεστησα, αλλα ειναι ασχημο, τι να κανω?
Οντως ο δημιουργος του ειναι κακογουστος, αλλα εμεις οχι. οποτε μπορουμε να το φερουμε στα γουστα μας.
Τι μπορουμε να αλλαξουμε:
Αν δεν μας αρεσει το panel που υπαρχει στο κατω μερος (bmpanel) εχουμε τις επιλογες του tint2 ή του lxpanel
sudo apt-get install tint2
sudo apt-get install lxpanel
Για να εμφανιστουν παταμε alt + f2 και killall bmpanel (για να κλεισουμε το bmpanel) και επειτα ξανα alt + f2
και tint2 ειτε lxpanel. Αν μας αρεσει καποιο απο τα δυο για να εκκινει αυτοματα κανουμε το εξης (οπως και για καθε αλλο προγραμμα που θελουμε):
Δεξι κλικ στην επιφανεια εργασειας->preferences->openbox config->edit autostart.sh
και βαζουμε ενα # μπροστα απο την γραμμη του bmpanel και προσθετουμε μια γραμμη οπως:
lxpanel & ή
(sleep 2s && tint2) &
Το lxpanel ειναι πιο ευκολο στη χρηση του και μαλλον πιο απλο, το tint2 ειναι καλυτερο (κατα τη γνωμη μου) αλλα ρυθμιση του γινεται μεσω του
αρχειου .config/tint2/tint2rc κατι που ισως τρομαζει χωρις ομως να ειναι δυσκολο.
Το openbox εχει το obconf, ενα προγραμμα για την ρυθμιση του openbox με αρκετες δυνατοτητες.Υπαρχουν μια σειρα απο θεματα προεγκατεστημενα απο τα
οποια μπορουμε να επιλεξουμε καθως και τη γραμματοσειρα που θελουμε.

Επισης το obmenu ειναι ενα επισης γραφικο προγραμμα για να προσθεσουμε εγραφες στο μενου μιας και δεν περνιουνται αυτοματα μετα απο την εγκατασταση
νεων προγραμματων.

Υπαρχει το lxappearence για επιλογη των gtk themes καθως και των icon themes.

Εχει και compositing μεσω της χρησης του xcompmngr (menu->preferences->compositing->enable compositing)
Τελος το conky δινει την δυνατοτητα για επιπλεον eye candy
Που μπορω να ζητησω βοηθεια και να θεσω τις αποριες μου?
Στο φορουμ του #! το οποιο ειναι ιδιαιτερως φιλικο:
http://crunchbanglinux.org/forums/
Kαθως και στο παρον post.
Σημειωσεις:
1. Κατα την εγκατασταση του ubuntu minimal cd δειξτε λιγο προσοχη στο τυπο του keyboard που θα επιλεξετε, εγω επρεπε να επιλεξω το 104-keys για να μην εχω προβλημα (και οχι το 105-keys). Για το λαπτοπ της υπογραφης μου μιλω.
2.Δεν μου δουλευε το κουμπι του λαπτοπ για τον ηχο:
η λυση: αρχικα εγκαθιστουμε το aumix
sudo apt-get install aumix
και επειτα παμε στο preferences->openbox config->edit rc.x
και στην σειρα 292 κανουμε paste τα παρακατω:
</keybind>
<keybind key="XF86AudioRaiseVolume">
<action name="Execute">
<startupnotify>
<enabled>true</enabled>
<name>VolumeUp</name>
</startupnotify>
<command>aumix -v +4</command>
</action>
</keybind>
<keybind key="XF86AudioLowerVolume">
<action name="Execute">
<startupnotify>
<enabled>true</enabled>
<name>VolumeDown</name>
</startupnotify>
<command>aumix -v -4</command>
</action>
3.Αξιζει να χρησιμοποιουνται τα shortcuts που αναφερονται στο conky. επιταχυνουν τις οποιες εργασειες μας
4.Ιδιαιτερη αναφορα αξιζει το dmenu (το μενου του dwm) το οποιο εμφανιζεται απλα πατωντας alt + f3
μπορει να μην ειναι οτι ομορφοτερο εχετε δει αλλα ειναι εξαιρετικα βολικο οταν πλκτρολογεις.