Ανάκτηση αρχείων μετά από format

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Ανάκτηση αρχείων μετά από format

Δημοσίευσηαπό the_sidewinder » 12 Φεβ 2010, 04:37

Κατ' αρχάς, ζητώ συγνώμη που ανοίγω καινούργιο θέμα :oops: . Γνωρίζω ότι το αντικείμενο έχει χιλιοειπωθεί. Οι λόγοι που το έκανα είναι: 1)τα άλλα post ήταν λίγο πιο γενικά από το θέμα μου 2)η περίπτωσή μου επείγει αρκετά, καθώς το laptop θα το πάρω στα χέρια μου αύριο και έχω στη διάθεσή μου μία μέρα.

Η ιστορία έχει ως εξής:
Μιλούσα με την κοπέλα μου μέσω skype, όταν την έβαλα να κάνει format ένα μολυσμένο USB stick (τι το 'θελα...). Παρήγγειλα, μάλιστα, να αποεπιλέξει και τη γρήγορη διαμόρφωση, όπως και έκανε.
Καμιά ώρα αργότερα, αφού μιλούσαμε και όλα καλά, ακούω το ανατριχιαστικό "διαμόρφωσα το F: !!!". :o
Όπως καταλαβαίνετε, διαμόρφωσε λάθος μονάδα δίσκου και μάλιστα διάλεξε τη χειρότερη. Ήταν το partition που υπήρχαν όλα της τα αρχεία.
Της λέω, λοιπόν, να σβήσει τον υπολογιστή με το κουμπί και αυτή, φυσικά, αποφάσισε ότι ήταν καλύτερα να τον κλείσει με τερματισμό. :eh: :x

Προφανώς, λοιπόν, το πρόβλημά μας είναι πώς θα βρούμε πίσω τα δεδομένα.

Πρόκειται για laptop με έναν εσωτερικό σκληρό δίσκο, χωρισμένο σε 3 partition NTFS, που τρέχει μόνο παράθυρα (vista). Η διαμόρφωση έγινε, προφανώς, στα vista, ξανά σε NTFS και ΔΕΝ ήτανε quick. Η κατάτμηση πρέπει να ήταν περί τα 100GB.

Συγκεκριμένα, θέλουμε αρχεία με τις εξής μορφές:

1)Φωτογραφίες (ανεκτίμητης αξίας)
2)Αρχεία κειμένου (πολλά είναι σε *.txt καμιά πιθανότητα έχουμε; γι' αυτά φοβάμαι περισσότερο)
3)Μουσική σε mp3 (καρφί δε μου καίγεται κι ας χτυπιέται. αυτά ξαναβρίσκονται)
4)Ένα αρχείο *.sef (κρυπτογραφημένο με Steganos safe για όποιον γνωρίζει)

Με αναζήτηση στο forum (και κάποιες χρήσιμες κατευθύνσεις του vagrale με pm) κατέληξα στα εξής:
Με Ubuntu-live-disc θα κάνω image το F partition (sudo dd...) στον εξωτερικό μου και ύστερα από το δικό μου pc θα δοκιμάσω ανάκτηση με το foremost.
To foremost το δοκίμασα ήδη στο δικό μου laptop και όλα καλά. Επίσης, αν δε βοηθήσει, θα δοκιμάσω με την ίδια εικόνα και τα magicrescue, photorec.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

1)Οι φωτογραφίες βρίσκονται με το foremost (με το καλό...). Με τα mp3 δεν ασχολούμαι (να τα ψάξει μόνη της αν τα θέλει). Με τα κείμενα, όμως, τι γίνεται; Με το κρυπτογραφημένο αρχείο; Υπάρχει τρόπος να βρεθούν ανέπαφα; Αυτός είναι και ο λόγος που σκεφτήκαμε την πιθανότητα να πληρώσουμε σε μια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων. Αυτοί μπορούν να τα βρούνε λέτε; Το πρωί θα πάρω και τηλέφωνο σε δύο εταιρείες.
2)Αν εγώ ανοίξω τον υπολογιστή της για να πάρω εικόνα του partition με live-cd, κινδυνεύω να μειώσω τις πιθανότητες να τα βρει η εταιρεία; (αυτοί θα μου έλεγαν ναι, η λογική μου μου λέει όχι)
3)Παρακινούμενος από το τελευταίο σχόλιο του ftso εδώ viewtopic.php?f=9&t=4202&hilit=%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7+%CE%B1%CF%80%CE%BF+format&start=20 . Στην περίπτωσή μας, όπου έγινε low-level format και ολοκληρώθηκε κανονικά, χωρίς όμως να γραφτεί κάτι καινούργιο στο δίσκο (αν το έκανε και αυτό, θα τη σκοτώσω και τελείωσε το θέμα) ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΑΝΑΚΤΗΘΕΙ Ο ΔΙΣΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟ TESTDISK;;;; ftso δώσε μας τα φώτα σου σε παρακαλώ πολύ. ;)

Ευχαριστώ προκαταβολικά και συγνώμη αν έγινα κουραστικός. Λόγω του χρόνου που με πιέζει, θέλησα να είμαι σαφής από την αρχή.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Ναι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 32bit σε Sony Vaio VGN-NW21SF/T
Προδιαγραφές ⇛ P7450 │4GB │ ATI Radeon® HD 4570 │ HD Audio │ LCD 15.5" WXGA 1366x768
Άβαταρ μέλους
the_sidewinder
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ανάκτηση αρχείων μετά από format

Δημοσίευσηαπό digibill » 12 Φεβ 2010, 10:02

the_sidewinder έγραψε:Με τα κείμενα, όμως, τι γίνεται;

Το foremost βρίσκει doc και ole objects, φαντάζομαι όμως ότι ίσως γίνεται να παραμετροποιηθεί και να ψάχνει και για txt.....

έγραψε:Με το κρυπτογραφημένο αρχείο;

Το θεωρώ απίθανο να το βρει το foremost ή ο οποιοσδήποτε άλλος.... Αν μπορούσε το οποιοδήποτε πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων να βρει μια λογική αλληλουχία δεδομένων μέσα σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο, τότε τι σόι κρυπτογράφηση θα ήταν αυτή;

έγραψε: Υπάρχει τρόπος να βρεθούν ανέπαφα; Αυτός είναι και ο λόγος που σκεφτήκαμε την πιθανότητα να πληρώσουμε σε μια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων. Αυτοί μπορούν να τα βρούνε λέτε; Το πρωί θα πάρω και τηλέφωνο σε δύο εταιρείες.

Από την στιγμή που το foremost αναπτύχθηκε για λογαριασμό της CIA και χρησιμοποιείται για επίσημες αστυνομικές έρευνες, αναρωτιέμαι τι παραπάνω θα έχει μια εταιρεία recovery..... :roll:

έγραψε:2)Αν εγώ ανοίξω τον υπολογιστή της για να πάρω εικόνα του partition με live-cd, κινδυνεύω να μειώσω τις πιθανότητες να τα βρει η εταιρεία; (αυτοί θα μου έλεγαν ναι, η λογική μου μου λέει όχι)

Αν κάνεις κανονικό boot λογικά όλο και κάτι θα γραφτεί στον δίσκο..... Αν ο δίσκος αυτός δεν προσπελάζεται από το λειτουργικό κατά την εκκίνηση (δεν είχε πχ εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα που τρέχει στο boot) λογικά δεν θα υπάρξει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.....

έγραψε:Στην περίπτωσή μας, όπου έγινε low-level format

Δε νομίζω ότι το απλό format των windows είναι low-level..... :roll:

Παρεμπιπτόντως, για τα mp3 αν δεν βαριέσαι, ίσως καταφέρεις κάτι έτσι:
the_sidewinder έγραψε:Με τα κείμενα, όμως, τι γίνεται;

Το foremost βρίσκει doc και ole objects, φαντάζομαι όμως ότι ίσως γίνεται να παραμετροποιηθεί και να ψάχνει και για txt.....

έγραψε:Με το κρυπτογραφημένο αρχείο;

Το θεωρώ απίθανο να το βρει το foremost ή ο οποιοσδήποτε άλλος.... Αν μπορούσε το οποιοδήποτε πρόγραμμα ανάκτησης δεδομένων να βρει μια λογική αλληλουχία δεδομένων μέσα σε ένα κρυπτογραφημένο αρχείο, τότε τι σόι κρυπτογράφηση θα ήταν αυτή;

έγραψε: Υπάρχει τρόπος να βρεθούν ανέπαφα; Αυτός είναι και ο λόγος που σκεφτήκαμε την πιθανότητα να πληρώσουμε σε μια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων. Αυτοί μπορούν να τα βρούνε λέτε; Το πρωί θα πάρω και τηλέφωνο σε δύο εταιρείες.

Από την στιγμή που το foremost αναπτύχθηκε για λογαριασμό της CIA και χρησιμοποιείται για επίσημες αστυνομικές έρευνες, αναρωτιέμαι τι παραπάνω θα έχει μια εταιρεία recovery..... :roll:

έγραψε:2)Αν εγώ ανοίξω τον υπολογιστή της για να πάρω εικόνα του partition με live-cd, κινδυνεύω να μειώσω τις πιθανότητες να τα βρει η εταιρεία; (αυτοί θα μου έλεγαν ναι, η λογική μου μου λέει όχι)

Αν κάνεις κανονικό boot λογικά όλο και κάτι θα γραφτεί στον δίσκο..... Αν ο δίσκος αυτός δεν προσπελάζεται από το λειτουργικό κατά την εκκίνηση (δεν είχε πχ εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα που τρέχει στο boot) λογικά δεν θα υπάρξει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.....

έγραψε:Στην περίπτωσή μας, όπου έγινε low-level format

Δε νομίζω ότι το απλό format των windows είναι low-level..... :roll:

Παρεμπιπτόντως, για τα mp3 αν δεν βαριέσαι, ίσως καταφέρεις κάτι έτσι
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό panligo » 12 Φεβ 2010, 11:38

Μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το photorec το οποίο μπορεί να ανακτήσει πάρα πολλά είδη αρχείων, συμπεριλαμβανομένων και των text. Όσο για το κρυπτογραφημένο αρχείο δεν ξέρω... είναι πολύ πιθανό πως δεν θα μπορέσεις να το βρεις με κανέναν τρόπο.
Άβαταρ μέλους
panligo
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_sidewinder » 12 Φεβ 2010, 12:30

Ευχαριστώ παιδιά για τις απαντήσεις σας.

@digibill
Τον είχα διαβάσει τον τρόπο. Από τη στιγμή, όμως, που δε 8α κρατήσει ούτε φακέλους, ούτε ονόματα αρχείων, τσάμπα μπελάς δεν είναι; Θα τις δώσω εγώ τα δικά μου και με λίγο gamato.info 8α φτιάξει μια καλύτερη συλλογή.

digibill έγραψε:Αν κάνεις κανονικό boot λογικά όλο και κάτι θα γραφτεί στον δίσκο..... Αν ο δίσκος αυτός δεν προσπελάζεται από το λειτουργικό κατά την εκκίνηση (δεν είχε πχ εγκατεστημένο κάποιο πρόγραμμα που τρέχει στο boot) λογικά δεν θα υπάρξει κάτι το ιδιαίτερο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.....

Ο δίσκος είναι σε laptop και είναι μοναδικός. Οπότε υπάρχουν δεδομένα για boot, αλλά λογικά δεν θα έχουν καμία σχέση με το partition. Επηρεάζεται κατά την εκίνηση από live-cd;
Υπάρχει άλλος τρόπος να προσπελάσω το δίσκο, αν δεν το κάνω από live-cd ubuntu στο δικό της laptop;;

Για το (3) κανένας που να γνωρίζει;;; Αυτό με το TestDisc;;;
Μόλις έμαθα επιπλέον ότι τον δίσκο τον προσπέλασε το skype και το MSN γράφοντας τα log files τους για τις συνομιλίες. :( Κάνουμε τίποτα;
Προδιαγραφές ⇛ P7450 │4GB │ ATI Radeon® HD 4570 │ HD Audio │ LCD 15.5" WXGA 1366x768
Άβαταρ μέλους
the_sidewinder
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό digibill » 12 Φεβ 2010, 14:00

the_sidewinder έγραψε:

Για το (3) κανένας που να γνωρίζει;;; Αυτό με το TestDisc;;;
Μόλις έμαθα επιπλέον ότι τον δίσκο τον προσπέλασε το skype και το MSN γράφοντας τα log files τους για τις συνομιλίες. :( Κάνουμε τίποτα;

Ηρέμησε, η απλή εγγραφή 2-3 log file δεν επηρεάζει ολόκληρο τον δίσκο!
Υποτίθεται ότι δεν πρέπει να προσπελαστεί ξανά ο δίσκος για να μετριαστούν οι πιθανότητες να γραφτεί από πάνω του κάτι άλλο. Από την στιγμή που ήδη έχει προσπελαστεί, κάτι κάπου έχει γραφτεί! Μπορεί να χάσεις 2-3 φωτογραφίες, και αν! Ε, και; Σαμπως και εντελώς απροσπέλαστος να ήταν, νομίζεις ότι θα τις ξανάβρισκες όλες; :geek:
Κάνε ένα boot με livecd, μέσω αυτό φτιάξε ένα dd image σε εξωτερικό σκληρό και παίξε με αυτό.
Ότι έγινε - έγινε. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναβρεις όλα τα αρχεία, οπότε απέφυγε τις υστερίες για να μην επιβαρυνθείς κι άλλο ψυχολογικά :D
http://darktable.sourceforge.net/www.yiannakos.gr
Σύστημα:AMD Ryzen 5 1600, 16GB DDR4 RAM, ASUS PRIME B350 Plus m/b, nVidia GeForce GTX 1070 Ti 8GB
http://petition.stopsoftwarepatents.eu/351004340091/
Άβαταρ μέλους
digibill
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_sidewinder » 12 Φεβ 2010, 16:02

digibill έγραψε: Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναβρεις όλα τα αρχεία, οπότε απέφυγε τις υστερίες για να μην επιβαρυνθείς κι άλλο ψυχολογικά :D

Είναι ότι θα έχω λίγο χρόνο στη διάθεσή μου, γι' αυτό ακούγομαι έτσι :)
Θέλω να μαζέψω το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μέχρι να πάρω το laptop, για να κάνω ό,τι κάνω το γρηγορότερο.

Από τις εταιρείες που πήρα, μου είπαν ότι μπορούν να βρούν πιθανότατα, όχι μόνο τα txt, αλλά και το *.sef.

Μπορεί να το στείλω κι εκεί για δοκιμή. Αλλά, αν βρούνε κάτι παραπάνω, 100-300 ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα.

Ισχύει το ενδιαφέρον μου να μάθω πιο πολλά για το testdisk και αν μπορώ να ανακτήσω το δίσκο στην παλιά δομή του. Όποιος γνωρίζει, παρακαλώ πολύ ας δώσει τα φώτα του...
Άβαταρ μέλους
the_sidewinder
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό soto » 12 Φεβ 2010, 21:35

Χρησιμοποιησα το testdisk (http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=4&t=8508&start=10)
για να επαναφερω δεδομενα σε κατατμηση που χρησιμοποιουσαν τα windows.Τα επανεφερε ικανοποιητικα .
Κατεβασε το gparted livecd που εχει μεσα το testdisk.(Googleit δεν εχω προχειρο το site) Βεβαια το δικο μου προβλημα προεκυψε απο κακη χρηση της εντολης partition table απο gparted δεν ξερω αν γινεται η ιδια ζημια
στον σκληρο. Αναζητησε για την διαδικασια ενα βιντεο που υπαρχει στο youtube. Δεν ξερω αν επιτρεπουν οι κανονες του φορουμ να αναφερω εδω το σχετικο λινκ.
Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 12.04 σε Dell 1525 , Ubuntu 9.04 σε HP Compaq Mini 110c(μαθ) , Ubuntu 12.04 σε P4
Προδιαγραφές
⇛ DuoT5750│ 2 GB │Intel Mob. GM965/GL960 │ Broadcom BCM4312 │ │Intel 82801G │ TFT 15.4"
⇛ N270 │ 1 GB │ Intel Mobile 945GME │ Broadcom BCM4312 │ │Intel 82801G │ TFT 10.1"
⇛ P4 3.00 | 1 GB | ATI RV370 |RTL-8139 |Intel 82801FB
soto
babeTUX
babeTUX

IRC: sotos313
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 12 Φεβ 2010, 22:21

the_sidewinder έγραψε:2)η περίπτωσή μου επείγει αρκετά, καθώς το laptop θα το πάρω στα χέρια μου αύριο και έχω στη διάθεσή μου μία μέρα.

αυτό δεν εχει και τοσο πολυ σημασια γιατι ετσι κι αλλιως εσυ το πρωτο που θα κανεις ειναι να παρεις ενα image και μετα θα δουλεψεις με το image. Οπότε εχεις καιρο, μην βιαζεσαι.

Η πρώτη κινηση που θα κανεις μετα από αυτό εινα να δοκιμασεις το testdisk ελπίζοντας να ανακτησεις το partition συνολικά. Αφου παιδευτεις μερικες μερες με το testdisk μεχρι να γινεις expert σε αυτο, κι αν ακομα δεν εχεις καταφερει τιποτα, προχωρας με το photorec που στην ουσια ανηκει στο testdisk για να βρει μεμονωμενα αρχεια. Αν ο δισκος δεν ηταν εντελως γεματος και ειχε κανει defrag προσφατα θα βρεις σχεδον ολες τις φωτογραφιες και τα txt. Το σπαστικο ειναι οτι χανεις σε μεγαλο βαθμο τα ονοματα, τους καταλογους και τις ημερομηνιες τους. Για το κρυπτογραφημενο δεν γνωριζω. Τα mp3 αν δεν εχει κανει defrag προσφατα, θα τα βρεις αλλα τα περισσοτερα θα ειναι χαλασμενα σε στυλ, ενα mp3 μεσα σε ενα αλλο κτλ.

the_sidewinder έγραψε:Για το (3) κανένας που να γνωρίζει;;; Αυτό με το TestDisc;;;
Μόλις έμαθα επιπλέον ότι τον δίσκο τον προσπέλασε το skype και το MSN γράφοντας τα log files τους για τις συνομιλίες. Κάνουμε τίποτα;

ναι αλλα σε αλλο partition, υποθετω ότι αυτο που εκανε φορματ δεν ηταν το partition εγκαταστασης των windows αλλα το 3ο.

Σχετικα με την αλλη ερώτηση, αν συνδεσεις τον δισκο στο LiveCD του gparted δεν νομιζω να το κανει mount αυτοματα, αλλα και στο LiveCD του Ubuntu όπου το κανει mount, δεν γραφει τίποτα πανω, μην σε φοβιζει αυτο τόσο, αλλα αν μπορεις να αποφυγεις το mount απεφυγε το κυριως για να μην γραψεις εσυ τιποτα.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό the_sidewinder » 12 Φεβ 2010, 22:52

logari81 έγραψε:ναι αλλα σε αλλο partition, υποθετω ότι αυτο που εκανε φορματ δεν ηταν το partition εγκαταστασης των windows αλλα το 3ο.

Αυτό που κατάλαβα από ότι μου είπε είναι πως το partition που αποθηκεύονται τα logs είναι το 3o.

Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας και το ενδιαφέρον σας.
Γενικά, έχω την ακόλουθη εικόνα.

Παίρνω την εικόνα του partition από το laptop της με live cd (και dd), χωρίς να κάνω mount το δίσκο. Ενώ, δεν υπάρχει λόγος να πάρω εικόνα όλου του δίσκου.
    Από εκεί και πέρα μπορεί να πάρει το laptop της και να το πάει και σε εταιρεία ανάκτησης για δοκιμή (δε θα πληρώσουμε τίποτα, αν δε μας ικανοποιήσει το αποτέλεσμα).
    Παράλληλα, εγώ παίζω με αντίγραφο της εικόνας (για να έχω πάντα την καθαρή εικόνα ανέπαφη) ΠΡΩΤΑ με το testdisk και μετά με photorescue, foremost, magicrescue.

Αν υπάρχει κάτι που δε λέω σωστά, παρακαλώ διορθώστε με!

Απορία: Το TestDisk μπορεί να δουλέψει με εικόνα ΜΟΝΟ του partition;
Άβαταρ μέλους
the_sidewinder
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 12 Φεβ 2010, 23:02

the_sidewinder έγραψε:Απορία: Το TestDisk μπορεί να δουλέψει με εικόνα ΜΟΝΟ του partition;

http://www.cgsecurity.org/wiki/Media_Image

ακομα δεν αρχισες να διαβαζεις το documentation :)?
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα