• 72 εκατ. παιδιά βρίσκονται εκτός σχολείου σήμερα
• 770 εκατ. άνθρωποι δεν μπορούν να γράψουν και να διαβάσουν
• 1 στις 4 γυναίκες δεν έχει τη βασική εκπαίδευση
• Tο εισόδημα ενός ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί κατά 10% για κάθε χρόνο παρακολούθησης στο σχολείο
• Ένα παιδί έχει 50% λιγότερες πιθανότητες να μολυνθεί από το HIV/AIDS εάν ολοκληρώσει το δημοτικό.
OUR GOAL: Education for all
Πιέστε τους παγκόσμιους ηγέτες να βάλουν τέρμα στην φτώχεια παρέχοντας εκπαίδευση στα 72 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο. Συνταχθείτε μαζί μας και συνυπογράψτε:
http://www.actionaid.gr/1goal ή http://www.join1goal.org/
Η προσωπική μου εμπειρία ζώντας τον τελευταίο καιρό με ένα φοιτητή από την Μοζαμβίκη:
Μέχρι το 1975 η Μοζαμβίκη ήταν πορτογαλική αποικία. Οι μαύροι απαγορευόταν να πάνε σχολείο. Τα παιδάκια δούλευαν σαν σκλάβοι πλάι στους γονείς τους χωρίς να ζουν παιδική ηλικία. Ευτυχώς μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησία τους η κατάσταση άρχισε να αλλάζει. Σήμερα το ποσοστό αναλφαβητισμού είναι στο 52%. Αυτός ως πιο τυχερός, κάτοχος διδακτορικού πλέον στον προγραμματισμό, (μου εξήγησε και από πρώτο χέρι την έννοια της λέξης ubuntu!) πιστεύει πως τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αφρική θα μπορούσαν να λυθούν αν ο κόσμος ήταν μορφωμένος. Εκλογές που καταλήγουν σε εκβιασμούς και χειραγώγηση του λαού από κομματόσκυλα, διαμάχες που καταλήγουν σε εμφυλίους, χωρικοί που αφήνουν την περιουσία τους και πηγαίνουν να ζήσουν ως άστεγοι στην πόλη για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο και τις διαμάχες των ανταρτών. Το μέλλον της νέας γενιάς υπονομεύεται από τους ίδιους χωρίς να το γνωρίζουν. Συγκεκριμένα στην Μοζαμβίκη δεν έχουν πρόβλημα με διαθεσιμότητα του φαγητού, ούτε με του νερού. Κι όμως η κατάσταση σε μερικά μέρη της χώρας δεν διαφέρει από την κατάσταση στην Κένυα.
Κάτι άλλο που μου είπε και πραγματικά με σόκαρε είναι για ανθρώπους που δουλεύουν σε ορυχεία διαμαντιών στην Ανγκόλα (επίσης πρώην πορτογαλική αποικία). Τα ορυχεία προφανώς εκμεταλλεύονται από Ευρωπαϊκές εταιρίες οι οποίες έχουν κάποιον ντόπιο κοτζαμπάση να τα διαχειρίζεται. Οι άνθρωποι που δουλεύουν εκεί παίρνουν ως μισθό ένα πιάτο φαγητό χωρίς να καταλαβαίνουν πως χαρίζουν τον πλούτο της χώρας τους για ένα κομμάτι ψωμί. Την ίδια στιγμή ο ίδιος τσιφλικάς πηγαίνει με αεροπλάνο στην Λισσαβόνα για να κουρευτεί και το απόγευμα επιστρέφει...