Συντήρηση UBUNTU  Το θέμα επιλύθηκε

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Συντήρηση UBUNTU  Το θέμα επιλύθηκε

Δημοσίευσηαπό georginiogr » 31 Μαρ 2010, 01:12

Θέλω να ρωτήσω τι εργασίες και με ποιά προγράμματα θα πρέπει να κάνω για να μπορώ να έχω πάντα σε φόρμα το UBUNTU 9.10 που έχω εγκατεστημένο στο λαπ-τοπ μου εδώ και 2 περίπου μήνες. Έχω κάνει μερικές εγκαταστάσεις και απεγκαταστάσεις προγραμμάτων. Μένουν κάποια κατάλοιπα που θα πρέπει να καθαριστούν? Αν ναι με ποιό πρόγραμμα? Μένουν κατάλοιπα και σκουπίδια απο το σερφάρισμα το διαδύκτιο? Βρήκα στο Computer Janitor, αλλά είπα να ρωτήσω μερικούς πιό έμπειρους χρήστες μήπως και κάνω καμιά βλακεία χρησιμοποιώντας το. Τι θα πρέπει να τσεκάρω ή να ξετσεκάρω κατα τη χρήση του? Επίσης πέρα απο αυτό το πρόγραμμα θα ήθελα μερικές συμβουλές-προτάσεις για να έχω ένα σύστημα σαν να έχει μόλις βγεί απο ΦΟΡΜΑΤ και καθαρή εγκατάσταση. Είμαι λίγο ψείρας αλλά δε νομίζω οτι είναι και ό,τι καλύτερο να έχεις ένα σύστημα που δεν σου αποδίδει το 100% των δυνατοτήτων του λόγω κακής συντήρησης. Άλλωστε αυτός ήταν και ο λόγος που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω ξανά τα παντζούρια. Βρώμιζαν και δεν ξεβρώμιζαν με τίποτα :D . Προτάσεις παρακαλω....?
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Μέτρια
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο⇛ Linux Mint 16 (64Bit) σε Toshiba Satellite L50-A-19N
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i7-4700MQ ┃  RAM 8GB DDR3L (1,600 MHz) ┃Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GT 740M 2048 MB┃Σκληρός δίσκος 750 GB  5,400 rpm ┃ Network adapter - Atheros 802.11b/g/n, Gigabit Ethernet LAN  ┃ 15.6" TFT HD ┃
Άβαταρ μέλους
georginiogr
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Re: Συντήρηση UBUNTU

Δημοσίευσηαπό Apopas » 31 Μαρ 2010, 01:44

Το πρόβλημα με τα παράθυρα (ένα από τα πολλά) είναι ότι έχουν registry. Εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα, αυτό πάει και βάζει πληροφορίες στη registry, μετά το απεγκαθιστάς αλλά η registry δεν αδειάζει και θέλεις ειδικά προγράμματα για να την καθαρίσεις και αν παρακαθαρίσει θέλεις format και και και...
Το Linux δεν έχει τέτοια προβλήματα. Ένα Linux σύστημα δουλεύει μετά από 5 χρόνια όπως την πρώτη μέρα. Εγκαθιστάς μία εφαρμογή και όταν την απεγκαθιστάς είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Ούτε spyware, malware, shareware και crapware, ούτε activex να κατεβάζει στο pc σου βλακείες, ούτε crack και πατατράκ. Απλά όταν εγκαθιστάς κάτι, μετά τρέξε ένα sudo apt-get clean για να σβηστούν τα αρχεία εγκατάστασης, ενώ όταν απεγκαθιστάς κάτι, τρέξε ένα sudo apt-get autoremove για να σβηστούν τυχόν προγράμματα που είχαν εγκατασταθεί μαζί μ' αυτό και δεν χρειάζονται πλέον. Δεν θέλεις janitor και λοιπές αηδίες.
Σε ό,τι αφορά το internet, απλά πήγαινε στον Firefox στην καρτέλα <<Απόρρητο>> και καθάριζε ιστορικό και cookies (όχι πως αν τα αφήσεις τρέχει τπτ βέβαια) και είσαι Κύριος!
Επίσης, μέσα στο Home σου αποθηκέυονται οι ρυθμίσεις του κάθε προγράμματος. Πήγαινε στην εμφάνιση κρυφών αρχείων και θα τις δεις. Οπότε, αν θες να πετάξεις και τις προσωπικές ρυθμίσεις από ένα πρόγραμμα, πας και σβήνεις τον αντίστοιχο φάκελο. Απλά και νοικοκυρεμένα :thumbup:
Όταν περάσει ο καιρός και νιώθεις γνώστης των εσώτερων μερών του Linux, βάζεις ένα Gentoo και ελέγχεις και το παραμικρό byte που θα εγκαταστήσει το κάθε πρόγραμμα. Εκεί να δεις μετά επιδόσεις... Εγώ το δικό μου το εγκατέστησα το 2004. Ε ακόμη την ίδια εγκατάσταση έχω και είναι πιο μοντέρνα από την πιο καινούρια διανομή Linux :bow:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dtrzG » 31 Μαρ 2010, 02:01

Aν εκτελεσεις clean στο ασχετο κανει κατι ? Δεν ξερω τι εχω κανει λαθος μεχρι τωρα αλλα κατι κολληματακια τα βλεπω. Ισως φταινε οι οδηγοι της καρτας γραφικων ..
while ( ! ( succeed = try() ) );
Άβαταρ μέλους
dtrzG
Ubuntistas
Ubuntistas

IRC: dtrzG
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό georginiogr » 31 Μαρ 2010, 02:07

Apopas έγραψε:Το πρόβλημα με τα παράθυρα (ένα από τα πολλά) είναι ότι έχουν registry. Εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα, αυτό πάει και βάζει πληροφορίες στη registry, μετά το απεγκαθιστάς αλλά η registry δεν αδειάζει και θέλεις ειδικά προγράμματα για να την καθαρίσεις και αν παρακαθαρίσει θέλεις format και και και...
Το Linux δεν έχει τέτοια προβλήματα. Ένα Linux σύστημα δουλεύει μετά από 5 χρόνια όπως την πρώτη μέρα. Εγκαθιστάς μία εφαρμογή και όταν την απεγκαθιστάς είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ. Ούτε spyware, malware, shareware και crapware, ούτε activex να κατεβάζει στο pc σου βλακείες, ούτε crack και πατατράκ. Απλά όταν εγκαθιστάς κάτι, μετά τρέξε ένα sudo apt-get clean για να σβηστούν τα αρχεία εγκατάστασης, ενώ όταν απεγκαθιστάς κάτι, τρέξε ένα sudo apt-get autoremove για να σβηστούν τυχόν προγράμματα που είχαν εγκατασταθεί μαζί μ' αυτό και δεν χρειάζονται πλέον. Δεν θέλεις janitor και λοιπές αηδίες.
Σε ό,τι αφορά το internet, απλά πήγαινε στον Firefox στην καρτέλα <<Απόρρητο>> και καθάριζε ιστορικό και cookies (όχι πως αν τα αφήσεις τρέχει τπτ βέβαια) και είσαι Κύριος!
Επίσης, μέσα στο Home σου αποθηκέυονται οι ρυθμίσεις του κάθε προγράμματος. Πήγαινε στην εμφάνιση κρυφών αρχείων και θα τις δεις. Οπότε, αν θες να πετάξεις και τις προσωπικές ρυθμίσεις από ένα πρόγραμμα, πας και σβήνεις τον αντίστοιχο φάκελο. Απλά και νοικοκυρεμένα :thumbup:
Όταν περάσει ο καιρός και νιώθεις γνώστης των εσώτερων μερών του Linux, βάζεις ένα Gentoo και ελέγχεις και το παραμικρό byte που θα εγκαταστήσει το κάθε πρόγραμμα. Εκεί να δεις μετά επιδόσεις... Εγώ το δικό μου το εγκατέστησα το 2004. Ε ακόμη την ίδια εγκατάσταση έχω και είναι πιο μοντέρνα από την πιο καινούρια διανομή Linux :bow:

Έδωσα την εντολή sudo apt-get autoremove όπως αναφέρεις παραπάνω και πήρα ο παρακάτω αποτέλεσμα

Κώδικας: Επιλογή όλων
eorg@georg-laptop:~$ sudo apt-get autoremove
[sudo] password for georg:
Ανάγνωση Λιστών Πακέτων... Ολοκληρώθηκε
Κατασκευή Δένδρου Εξαρτήσεων
Ανάγνωση περιγραφής της τρέχουσας κατάσταση... Ολοκληρώθηκε
Τα ακόλουθα πακέτα θα ΑΦΑΙΡΕΘΟΥΝ:
aisleriot anyevent-perl avant-window-navigator-data awn-manager
binutils-static dvdrip-doc empathy-doc fping gnome-games-common
gnome-mahjongg gocr gtk2-ex-formfactory-perl libawn-extras0 libawn0
libclutter-1.0-0 libclutter-gtk-0.10-0 libempathy-gtk-common
libempathy-gtk28 libevent-execflow-perl libevent-perl libevent-rpc-perl
libintl-perl libio-socket-ssl-perl libloudmouth1-0 libnet-libidn-perl
libnet-ssleay-perl libopal3.6.4 libpt2.6.4 libpt2.6.4-plugins libtidy-0.99-0
linux-headers-2.6.31-19 linux-headers-2.6.31-19-generic ogmtools
python-alsaaudio python-awn python-awn-extras python-awnlib python-chardet
python-crypto python-dateutil python-feedparser python-papyon
python-sqlalchemy python-telepathy python-utidylib sqlite3 subtitleripper
telepathy-butterfly telepathy-gabble telepathy-haze telepathy-salut
transcode-utils transfig
0 αναβαθμίστηκαν, 0 νέο εγκατεστημένα, 53 θα αφαιρεθούν και 0 δεν αναβαθμίζονται.
Μετά από αυτή τη λειτουργία, θα ελευθερωθούν 154MB χώρου από το δίσκο.
Θέλετε να συνεχίσετε [Ν/ο];

Να πατήσω ΆΦΟΒΑ ΝΑΙ? η θα κάνω καμιά ανοησία και θα αφαιρέσω κάποιο χρήσιμο αρχείο ή πρόγραμμα?
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο⇛ Linux Mint 16 (64Bit) σε Toshiba Satellite L50-A-19N
Προδιαγραφές ⇛ Intel Core i7-4700MQ ┃  RAM 8GB DDR3L (1,600 MHz) ┃Κάρτα γραφικών NVIDIA GeForce GT 740M 2048 MB┃Σκληρός δίσκος 750 GB  5,400 rpm ┃ Network adapter - Atheros 802.11b/g/n, Gigabit Ethernet LAN  ┃ 15.6" TFT HD ┃
Άβαταρ μέλους
georginiogr
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 31 Μαρ 2010, 02:14

Για τρέξε και ένα uname -a
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dtrzG » 31 Μαρ 2010, 02:27

Βαλε το αποτελεσμα σε [code][/code] να γινει ευαναγνωστο σε παρακαλω !
while ( ! ( succeed = try() ) );
Άβαταρ μέλους
dtrzG
Ubuntistas
Ubuntistas

IRC: dtrzG
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό georginiogr » 31 Μαρ 2010, 18:05

Apopas έγραψε:Για τρέξε και ένα uname -a

uname -a
Linux georg-laptop 2.6.31-20-generic #58-Ubuntu SMP Fri Mar 12 05:23:09 UTC 2010 i686 GNU/Linu
Άβαταρ μέλους
georginiogr
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό koukouvaou » 01 Απρ 2010, 01:24

Ανοιξε ενα τερματικο και δωσε
Κώδικας: Επιλογή όλων
man apt-get

Κοιτα το remove, clean, autoclean, autoremove.
Spoiler: show
Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Κατι εχω μαθει.../ Προγραμματισμός: Όχι/ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό ubuntu 9.10 32bit
Η/Υ&Μοντέλο: intel E5200/ μνημη: 2 gb/ Καρτα γραφων: Intel 3100/ Οθόνη & Ανάλυση:asus 19" wide/camera cyper snipa
# 28271

Ελεύθερο λογισμικό για Ελεύθερους ανθρώπους.
pirateparty.gr
Άβαταρ μέλους
koukouvaou
seniorTUX
seniorTUX

IRC: koukouvaou
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 01 Απρ 2010, 01:38

Για πιο εύκολη διαγραφή παλαιών πυρήνων...
viewtopic.php?f=6&t=3980&start=40#p104711

Καλό είναι να κρατάμε τους δυο πιο νέους!
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό xaris2335 » 01 Απρ 2010, 08:34

georginiogr έγραψε:Θέλω να ρωτήσω τι εργασίες και με ποιά προγράμματα θα πρέπει να κάνω για να μπορώ να έχω πάντα σε φόρμα το UBUNTU 9.10 που έχω εγκατεστημένο στο λαπ-τοπ μου εδώ και 2 περίπου μήνες.

Μπορείς να βρείς έναν οδηγό
Spoiler: show
Γνώσεις ⇛ Linux: | Προγραμματισμός:
Αγγλικά: καλά
Λειτουργικό ⇛ Ubuntu 10.04 LTS (32bit) ΕΛ σε Intel core 2 quad core Q9300
Προδιαγραφές ⇛INTEL CORE 2 QUAD CORE Q9300 2.50 GHZ LGA|WESTERN DIGITAL 750GB SATA2|ASUS 2GB DDR3 1333MHZ|GIGABYTE|ASUS EN9800GTX/HTDP 512MB PCI-E|Quickcam logitech E2500|Optiarc DVD RW AD-7173A

Κανάλι για Λίνουξ και όχι μόνο :lol: Διανομές Λίνουξ :lol:Συμβατότητα περιφ/κών με ubuntu :lol:
Άβαταρ μέλους
xaris2335
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα