Triple Boot σε PC (Ubuntu,XP, Seven)

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Triple Boot σε PC (Ubuntu,XP, Seven)

Δημοσίευσηαπό brz20 » 15 Απρ 2010, 20:36

Παιδες καλησπερα,

Μετα απο λιγη δουλεια καταφερα να κανω τα μηχανηματα της σχολης Η/Υ μου να εχουν Ubuntu και XP. Πριν καιρο μαλιστα ειχα γραψει για τον BURG ο οποιος με βοηθησει στην επιλογη του λειτουργικου με την προβολη ενος ωραιο γραφικου περιβαλλοντος κατα την εκκινηση. Κανει φοβερα πραγματα και καλο θα ειναι να τον δοκιμασετε αν δεν το εχετε κανει ακομα.

Τωρα μου εχει μπει η ιδεα να βαλω και Seven περισσοτερο για να τα διξω στα παιδακια που ερχονται για μαθημα. Ξερετε ποσο περιεργα ειναι καμια φορα τα μικρα.

Λοιπον παμε σιγα σιγα στο ψητο. Εχω 3 Primary Partitions για αυτον τον λογο. Στο πρωτο εχω βαλει τα XP και στο δευτερο εγκατεστησα πριν λιγο καιρο το Ubuntu. Ο GRUB εχει αντικαταστησει τον bootloader των XP και ετσι μπορω να επιλεγω. Αν τωρα βαλω τα Seven θα αντικατασταθει ο GRUB; Προσωπικα θελω να κρατησω τον GRUB. Αν τελικα αντικατασταθει πως ακριβως τον ξαναενεργοποιω εφοσον δεν θα μου δινετε η επιλογη να μπω σε Linux περιβαλλον;

Μηπως χρησιμοποιοντας κανενα live CD;

Περιμενω απαντηση σας.
brz20
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Triple Boot σε PC (Ubuntu,XP, Seven)

Δημοσίευσηαπό snigel » 16 Απρ 2010, 00:00

brz20 έγραψε: Αν τελικα αντικατασταθει πως ακριβως τον ξαναενεργοποιω εφοσον δεν θα μου δινετε η επιλογη να μπω σε Linux περιβαλλον;

Μηπως χρησιμοποιοντας κανενα live CD;

Περιμενω απαντηση σας.

http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=4&t=5953&start=0&hilit=grub
snigel
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό brz20 » 16 Απρ 2010, 01:44

Χμμμ.....

Το θεμα δεν ειναι πως θα προσθεσω ενα ακομα λειτουργικο στον GRUB. Το θεμα ειναι αν ο bootmanager των Seven(μιας και αυτο θα ειναι τελευταιο λειτουργικο που θα μπει) θα αντικαταστησει τον GRUB.

Και αν γινει κατι τετοιο πως μετα εγω μπορω να τον επαναφερω ωστε να εχω διαθεσημα και τα τρια λειτουργικα απο την λιστα του.

Αν ας πουμε ετρεχα το GParted μεσα απο live και χαρακτηριζα το /dev/sda4(που ειναι και το partition του Ubuntu) ως boot(δεν ξερω αν γινεται κατι τετοιο βεβαια) θα λυνοταν το προβλημα;

Εχει δοκιμασει κανεις σας να βαλει κανενας μετα την εγκατασταση του Ubuntu και λειτουργικο Windows 7; Μπορει να μην παθενει τιποτα ο GRUB και να φοβαμαι τζαμπα τελικα.
brz20
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό brz20 » 16 Απρ 2010, 02:18

Ενας τροπος λεει καποιος στο internet ειναι ο παρακατω:

Boot απο το CD και ανοιγμα μιας κονσολας.

grub

root(hd0,0)

setup(hd0)

exit

Το ζητημα με αυτα τα νουμερα το ειχα παντα. Επι της ευκαιριας μιας και το συζηταμε. Τι σημαινουν ολα αυτα και τι πληροφοριες μας δινουν; Πως μπορω να βρω τι νουμερα εχει το δικο μου μηχανημα και φυσικα πως θα τα συνδιασω ωστε να εγκαταστησω στο σωστο σημειο τον GRUB;
brz20
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό pros » 16 Απρ 2010, 12:50

brz20 έγραψε:Προσωπικα θελω να κρατησω τον GRUB. Αν τελικα αντικατασταθει πως ακριβως τον ξαναενεργοποιω εφοσον δεν θα μου δινετε η επιλογη να μπω σε Linux περιβαλλον;

viewtopic.php?f=9&t=9294&hilit=%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%AC+Grub
10.04 / 12.04 64bit
Άβαταρ μέλους
pros
Συντονιστής
Συντονιστής

IRC: sterios
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό brz20 » 16 Απρ 2010, 13:58

Φοβερος!!!!!

Μονο που εχω μια απορια για την 2η μεθοδο αν και η 3η(που μοιαζει λιγακι με την πρωτη) μου λυνει στην ουσια τα χερια.

Κώδικας: Επιλογή όλων
$ sudo apt-get install --reinstall libdebian-installer4
$ sudo os-prober
$ sudo update-grub

Αυτες τις τρεις γραμμες που ακριβως της πληκτρολογουμε; Εκκινουμε ξανα με live CD και ανοιγουμε τερματικο; Γιατι δεν μπορω να σκεφτω αλλο τροπο. Παντως σας ευχαριστω πολυ για τις συμβουλες. Το απογευμα κιολας θα το δοκιμασω σε ενα απο τα PC.
brz20
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Epirotes » 16 Απρ 2010, 22:04

Ναι, μέσα από live CD δίνεις τις εντολές, αν και δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα δουλέψουν κιόλας (σήμερα που χρειάστηκε να επαναφέρω τον grub σε μηχάνημα π.χ. δεν πέτυχε). Να διευκρινίσω ότι όταν δημοσίευσα τον οδηγό αυτό απλά είχα μεταφράσει τις οδηγίες άλλων, δίχως να δοκιμάσω αν δουλεύουν κιόλας (η 3η μέθοδος είναι μεταγενέστερη προσθήκη του vagrale13) . Μετά την σημερινή μου εμπειρία μπορώ να πω πάντως ότι τουλάχιστον σε μένα δούλεψε η τρίτη μέθοδος.
Οδηγίες για νέα μέλη ---- Οδηγοί - How to - Tutorials
1 Linux: Μέτριος ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου ┃ Αγγλικά: Προχωρημένος
2 Ubuntu 16.04 precise 64bit (el_GR.UTF-8), Windows 10
3 Intel Core2 Duo CPU E8400 3.00GHz ‖ RAM 8 GB ‖ Gigabyte X48-DS4
4 Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI Caicos [Radeon HD 6450] [1002:6779]
5 eth0: Realtek RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller [10ec:8168] (rev 02)
Άβαταρ μέλους
Epirotes
superbTUX
superbTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dolfingr » 20 Απρ 2010, 13:23

Εχω βάλει 3 ος. Μπαινει XP k win7 με τον bootloader των 7 . Δεν κατάφερα να βάλω και τον Grub αλλα εφτιάξα ενα cd me ton grub.
Υπάρχει στο νετ. Οτάν είναι το cd στο drive κάνει αυτόματα Boot στο Ubuntu .
Χωρίς το cd παιζω μεταξ winxp k win7 .
Linux:Μέτριο┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃Αγγλικά:Ελάχιστα
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Win xp , Win 7, Ubuntu 10.10
AMD cpu Athlon II X2 250 3.00 GHz│RAM 2.00 GB│ NVIDIA GeForce 9500GT │ Msi 790FX-GD70 Motherboard│ Κάρτα Ήχου │SAMSUNG οθονη 1680 x 1050 32bit 16.9
dolfingr
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό brz20 » 20 Απρ 2010, 13:26

Καλημερα και παλι. Εχουμε updates στο θεμα του Triple Boot.
Καταρχην εγκατεστησα τα Windows 7 και καταφερα με την 3η μεθοδο να εγκαταστησω εκ νεου τον GRUB και τον BURG. Το προβλημα ομως που βγηκε στην επιφανεια ειναι το εξης:

Ο GRUB καταλαβαινει μονο δυο λειτουργικα απο τα 3 που ειναι εγκατεστημενα. Δηλαδη διχνει τους πυρηνες του Linux και μια εγγραφη που λεει Windows XP on /dev/sda1. Πατωντας την μου παει σε ενα αλλο μενου τυπου GRUB(μονο που ειναι των Windows 7) και μου δινει δυο επιλογες. Η πρωτη λεει παλιοτερη εγκατασταση Windows και η αλλα Windows 7.

Πως μπορω να πειραξω το config file του GRUB ωστε να κανω μια εγγραφη η οποια θα εκκινει αμεσως απο το partition που ειναι εγκατεστημενα τα Windows 7; Να σας πω εδω οτι ειναι ολα primary partition. Δεν υπαρχει κανενα extended και κανενα λογικο. Το εκανα ετσι με σκοπο να εκκινω απο οποιο θελω.

Συνεχιζω.

Βλεποντας αυτο θελησα να επιστρεψω σε προηγουμενη κατασταση αφαιροντας τα Windows 7. Εγκατεστησα με εναν τροπο που βρηκα τον bootloader των ΧP και μολις επανεκκινησα μπηκα σε στα κλασικα Windows. Εκανα format το partition των Windows 7 και τα εγκατεστησα εκ νεου για μια νεα δοκιμη. Παρατηρησα ομως οτι στο σπαστικο μενου που σας ανεφερα πιο πριν υπηρχαν δυο εγγραφες Windows 7. Γιατι εγινε αυτο εφοσον και format εκανα και τον bootloader εγκατεστησα;

Μου θυμιζει λιγο την περιπτωση που καποιος εγκαθηστα τα Windows XP χωρις να φορμαρει απο την αρχη τον δισκο. Μονο τοτε το εχω δει.
brz20
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό brz20 » 21 Απρ 2010, 17:22

Τιποτα;;;;;
brz20
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα