Η κρίση σε απλά μπακάλικα

...χαλαρή κουβεντούλα, γενικός σχολιασμός, φιλοσοφικές συζητήσεις, meeting point / γνωριμία

Συντονιστής: konnn

Re: Η κρίση σε απλά μπακάλικα

Δημοσίευσηαπό Nisok » 22 Απρ 2010, 18:01

sneferu έγραψε:αν δεν μας εχουν πεθανει μεχρι τοτε (εμας), να τους αποτρεψουμε

ποίοι οι συνειδητοποιημένοι - ενεργοί πολίτες?? lol
Όσο πάει και πιστεύω περισσότερο .. ότι είναι ένας αστικός μύθος.
Δεν υπάρχει.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kriti » 22 Απρ 2010, 21:33

Γιατι να ειναι καλυτερα με χουντα κοκκινη ή μαυρη απο μια δημοκρατια με κανονες και σωστη λειτουργεια, που ακομα δεν εχουμε δει στην ελλαδα, δεν εχω καταλαβει.
Και ολο και περισσοτερο ακουω τετοιες ακραιες αποψεις και ανησυχω.
manjaro - hp pavilion -geforce 7400 -1,73 dualcore
Άβαταρ μέλους
kriti
daemonTUX
daemonTUX

IRC: kriti
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 23 Απρ 2010, 00:03

Η βασική ιδέα ειναι η εξής. Οι ανθρωποι για να ζήσουμε χρειαζόμαστε κάποια υλικά και πνευματικά αγαθά. Εχουμε δηλαδη καποιες αναγκες. Για να καλυφθουν όλες αυτες οι αναγκες ειναι απαραίτητες κάποιες (λίγες) εργατοώρες. Το ολο πρόβλημα μαθηματικα διατυπωμένο ορίζεται ως η δίκαια κατανομή τόσο των αγαθών όσο και της εργασιας. Η δίκαια κατανομή της εργασίας ειναι εξίσου σημαντική με την δικαια κατανομή των αγαθών.

Οποιοδήποτε πολιτικό/κοινωνικό/οικονομικο σύστημα δεν προσφέρει λυσεις ευθέως σε αυτα τα ερωτήματα χωρίς να καταπιέζει τους πολίτες του δεν θα πρέπει να θεωρειται αποδεκτή λύση. Τεχνικα/μαθηματικά το πρόβλημα αυτό εχει πολλές λύσεις με τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα τους. Η παρουσα νεοφιλελεύθερη κατασταση όπως εχει αποδειχθει στην πράξη δεν λυνει ούτε στον ελάχιστο βαθμό το προβλημα της δικαιης κατανομής των αγαθών και της εργασίας (κλασσικοτερο παραδειγμα οτι οι ώρες εργασιας μας αυξανουν ενώ παραλληλα η ανεργία αυξάνεται ενώ παράλληλα η τεχνολογική προοδος μειώνει τις συνολικές αναγκες για εργατοώρες => άτοπο).

Όσο οι άνθρωποι θα ειναι εγκλωβισμενοι στις συνήθειές τους, στους φόβους τους, στους εθνικισμούς τους, στην οπαδοποιησή τους, στην προσωπική τους αντίληψη της τελειας κοινωνίας, νομίζω δεν προκειται να δωθει ποτε η ευκαιρια να δοκιμασθουν καποιες απο τις πολλες υπάρχουσες πρακτικές λύσεις στο πρόβλημα της οργανωσης της κοινωνίας.

Για τις περιπτωσεις των φοβιών, εθνικισμών, θρησκοπολιτικής και λοιπων εκφρασεων υπεραπλούστευσης της πραγματικότητας δεν υπάρχουν πολλες ελπίδες διόρθωσης καθότι έχουν να κάνουν με συναισθήματα που έχουν καλιεργηθει. Η περίπτωση εκείνων που έχουν καποια προσωπική αντίληψη μιας ιδεατης κοινωνίας έχει πολλές ελπίδες αρκει να ξεπεραστει η πεποίθηση της μιας και μοναδικης ιδεατής κοινωνίας. Αυτή η πεποίθεση συνήθως μπουρδουκλώνει τα πράγματα με αποτέλεσμα ο καθένας να εχει και μια ατομική θεωρια αλλα καμία να μην φτανει να εφαρμοστει. Για να ειναι παραγωγικές αυτες οι ιδέες θα πρέπει να ξεκαθαρισουμε κατι. Η ιδεατη κοινωνία ειναι κατι πολύ σχετικό. Εξαρταται από το σε ποιον ανθρωπο αναφερόμαστε και σε ποια χρονολογία.

Πιο χρήσιμο ειναι να ξεκαθαρίσουμε τι δεν ειναι ιδεατή κοινωνία. Π.χ. το να στελνονται άτομα σε υποχρεωτικές διακοπές σε νησιά, το να κρινονται ανθρωποι βαση του χρωματος του δερματός τους, η των γεωγραφικών συντεταγμένων του τόπου γέννησης τους δεν ειναι αποδεκτα στοιχεία. Υπάρχουν πολλα τέτοια στοιχεια προς αποκλεισμο στα οποία ενα μεγαλο ποσοστο των ανθρωπων μπορουμε να συμφωνήσουμε. Από εκει και περα ο στοχος θα ήταν να δημιουργήσουμε ενα πλαισιο στο οποιο οι διαφορετικες (αποδεκτές) θεωριες θα μπορουν να δοκιμαστουν στην πράξη χωρις να αναλώνονται σε συγκρούσεις μεταξύ τους. Καπως έτσι λειτουργει σε γενικές γραμμες και το ΕΛΛΑΚ.

Αυτα τα λίγα.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 23 Απρ 2010, 00:55

Γουστάρω που είστε όλοι οφ τοπικ

logari81 έγραψε:ενα πλαισιο στο οποιο οι διαφορετικες (αποδεκτές) θεωριες θα μπορουν να δοκιμαστουν στην πράξη χωρις να αναλώνονται σε συγκρούσεις μεταξύ τους

Πολύ μου αρέσε αυτο.....Αλλά άσε τα ΠΛΑΙΣΙΑ για τους τεχνοκράτες, εσύ -προς τιμή σου- είσαι του ΕΛ/ΛΑΚ. Μην αφήσεις κανένα τσογκλάνι να παίξει με τις λέξεις και να σε αμφισβητήσει.

Πάντως παιδιά, είναι μοναδική αυτή η συγκυρία. Η κρίση(πλασματική-όπως και τα λεφτά μου)δίνει σε μας τους νέους(και για όποιον αισθάνεται) τη δυνατότητα να διαφύγουμε από τις χρόνιες πρακτικές των προγόνων μας. Ήμαστε εγκλωβισμένοι σε ένα κόσμο που έφτιαξαν αυτοί για μας. Δε τους κατηγορώ, έτσι τη πάτησαν και αυτοί.
Θα μου πείτε, αν περάσει το δικό μας εμείς δε θα εγκλωβίσουμε τις επόμενες γενιές?
Πιστεύω πως όχι, γιατί νοιώθω πως μέρα με τη μέρα ο αντιδογματισμός μπαίνει όλο και πιο πολύ στη ζωή μας.
Μακάρι κάποια στιγμή τα οπαδικά, μισαλλόδοξα, φανατικά ένστικτα μας να περιοριστούν, σε ένα κράτος δικαίου, πρόνοιας, και μόρφωσης.
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Kubuntu 10.04 σε 32bit Acer Travelmate 2492
Προδιαγραφές ⇛ Intel(R) Celeron(R) M CPU 420 @ 1.60GHz│ 2GB │Intel 945GM
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Nisok » 23 Απρ 2010, 01:06

Ο αντιδογματισμός δεν είναι και αυτό ένα δόγμα??

Αν δογματικά αμφισβητείς το κάθε τι δογματικό... μήπως πέφτεις και εσύ το τριπάκι...?

Δεν είναι όλα στραβά, υπάρχουν πολλά θετικά, απλά δεν τα κοιτάμε.
Η κοινωνία δεν θέλει ριζικές (ιδανικές) αλλαγές έλεγε ο Μακιαβέλι ( αν δεν κάνω λάθος....).
Βήμα - βήμα την φορά.

Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι ντιρεκτίβες των νεοφιλελεύθερων μοντέλων θα αφήσει πολλά θετικά στην χώρα μας.
Σίγουρα η ζωή μας θα αλλάξει προς μια κατεύθυνση ... θα αποκτήσει κάποια θετικά στοιχεία το net effect όμως δεν
ξέρω πoιο θα είναι.
Άβαταρ μέλους
Nisok
Διαχειριστής
Διαχειριστής

IRC: nisok
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 23 Απρ 2010, 02:11

Nisok έγραψε:Δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι οι ντιρεκτίβες των νεοφιλελεύθερων μοντέλων θα αφήσει πολλά θετικά στην χώρα μας.
Σίγουρα η ζωή μας θα αλλάξει προς μια κατεύθυνση ... θα αποκτήσει κάποια θετικά στοιχεία το net effect όμως δεν
ξέρω πιο θα είναι.

Συμφωνώ απόλυτα.
Μακάρι να αλλάξει η ζωή μας. Σιχαίνομαι να θέλω να ουρλιάξω απο αγανάκτηση και να μη μπορώ. Να είμαι politically correct,
και ας μη νοιώθω έτσι.

Nisok έγραψε:Ο αντιδογματισμός δεν είναι και αυτό ένα δόγμα??

Μπερδεύομαι τώρα. Τι αντιδογματιστής θα ήμουν αν τάσσομαι υπερ του αντιδογματισμού??-Εξακολουθώ να μπερδεύομαι :?
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 23 Απρ 2010, 08:48

@prov83
Θα ήθελα να σου βαλω μια ασκηση αν μου επιτρέπεις. Από ολο το κειμενο υπογραμμισα μια λέξη, το πλαισιο. Θα ήθελα να μου πεις ποιο ειναι αυτό το πλαίσιο στην περίπτωση του ΕΛΛΑΚ κι αν μπορεις να φανταστεις πως θα μπορεί να μεταφερθεί στην πραγματική κοινωνία.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 23 Απρ 2010, 11:50

@logari81,
ειλικρινά δε ξέρω, θα ήμουν υποκριτής αν αντέγραφα από κάπου.
Πολύ θα ήθελα να μάθω όμως.
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 23 Απρ 2010, 17:14

Off topic:
Ἡ ἀληθινὴ γενναιότητα
πρέπει νὰ βαφτιστεῖ στὸ πέλαγος
καὶ νὰ φέρει κάτι ἀπ' τὸ μελτέμι
στοὺς ὀγδόους ὀρόφους τῶν πολυκατοικιῶν
πρέπει ν' αφήσει τὰ πεδία τῶν μαχῶν
ν' ἀναπτυχθεῖ στὸν ἔρωτα καὶ στὰ βιβλία
νὰ βγεῖ μ' ἄλλο ὀμορφότερο ὄνομα
κι ἐκεῖ νὰ περιμένει
νὰ τῆς ριχτοῦν καὶ νὰ τὴ βλαστημήσουν
νὰ τὴ δέσουν πιστάγκωνα καὶ τὴ δικάσουν.

Κάθε καιρὸς κι ἡ Ἱερή του Ἐξέταση.

Τὸ "κενὸ" ὑπάρχει
ὅσο δὲν πέφτεις μέσα του.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ

Ἐπειδὴ κάποια πράγματα, ὅπως ἡ ἐλευθερία, τὰ ἀτομικὰ δικαιώματα, ἡ δημοκρατία καὶ ὁ ἀγώνας γι' αὐτὴν, εἶναι ἀδιαπραγμάτευτα... Σὲ πεῖσμα τῶν "λογικῶν" ποὺ ὁνειρεύονται τὴν τάξη τῶν νεκροταφείων καὶ τὶς χοῦντες "γιὰ τὸ καλὸ τοῦ τόπου".
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 23 Απρ 2010, 17:21

monkgr έγραψε:Off topic:
Ἡ ἀληθινὴ γενναιότητα
πρέπει νὰ βαφτιστεῖ στὸ πέλαγος
καὶ νὰ φέρει κάτι ἀπ' τὸ μελτέμι
στοὺς ὀγδόους ὀρόφους τῶν πολυκατοικιῶν
πρέπει ν' αφήσει τὰ πεδία τῶν μαχῶν
ν' ἀναπτυχθεῖ στὸν ἔρωτα καὶ στὰ βιβλία
νὰ βγεῖ μ' ἄλλο ὀμορφότερο ὄνομα
κι ἐκεῖ νὰ περιμένει
νὰ τῆς ριχτοῦν καὶ νὰ τὴ βλαστημήσουν
νὰ τὴ δέσουν πιστάγκωνα καὶ τὴ δικάσουν.

Κάθε καιρὸς κι ἡ Ἱερή του Ἐξέταση.

Τὸ "κενὸ" ὑπάρχει
ὅσο δὲν πέφτεις μέσα του.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ: ΜΑΡΙΑ ΝΕΦΕΛΗ

Ἐπειδὴ κάποια πράγματα, ὅπως ἡ ἐλευθερία, τὰ ἀτομικὰ δικαιώματα, ἡ δημοκρατία καὶ ὁ ἀγώνας γι' αὐτὴν, εἶναι ἀδιαπραγμάτευτα... Σὲ πεῖσμα τῶν "λογικῶν" ποὺ ὁνειρεύονται τὴν τάξη τῶν νεκροταφείων καὶ τὶς χοῦντες "γιὰ τὸ καλὸ τοῦ τόπου".

Απλά ανάρπαστος. Μπράβο σου(αν και δε το χρειάζεσαι)
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περί ανέμων