10.04 και customization

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Re: 10.04 και customization

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 19 Μάιος 2010, 13:39

Tolis626 έγραψε:Παιδιά δεν ξέρω τι λέτε εσείς,αλλά απ' όσο το δούλεψα αφού το εγκατέστησα,το Fedora είναι ασύγκριτα πιο άσχημο και δυσλειτουργικό(εννοώντας ότι δεν έχει τόσες πολλές λειτουργίες όπως το Ubuntu),για να μην αναφέρω την έλλειψη δυνατότητας να ρυθμίσουμε το κάθε τι όπως στο Ubuntu.Εδώ ούτε codecs για να παίξει mp3 δεν είχε!
Όσο για το Arch,δεν μπήκα στη διαδικασία να το εγκαταστήσω μιας και από τη μία η εγκατάσταση δεν μπορεί να γίνει από γραφικό περιβάλλον και από την άλλη μου έβγαζε ένα error όταν έτρεχα τον installer,οπότε το άφησα...Με βλέπω να μένω με το Ubuntu λοιπόν!Εκτός και αν έχετε κάτι να μου προτείνετε!Π.χ. δεν ξέρω το Gentoo τι ψάρια πιάνει...

Ούτε το ubuntu παίζει mp3 out of the box. Απλά λογικά βάζεις το πακετάκι ubuntu-restricted-extras και στα παίζει.
Στο fedora έχουν μόνο pure open source software στα official repos, αν βάλεις το repo του rpmfusion υπάρχουν μέσα οι codes για mp3 κλπ (αν και ναι, δεν είναι έτσι εύκολο όπως στο ubuntu. Στο ubuntu εγκαθιστάς το μεταπακέτο ubuntu-restricted-extras και καθάρισες με όλα).

Το arch δεν το έχω δοκιμάσει, με τρομάζει ο installer, και κυρίως το Beginner's Guide (wtf, το professional's guide πως είναι δηλαδή?? :P )

Το Gentoo το θεωρώ way too much.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 19 Μάιος 2010, 13:49

Τὸ Gentoo εἶναι ἄλλου εἴδους ψάρι - καλύτερα νὰ ἀσχοληθεῖς μὲ κάποια Gentoo-based διανομὴ ἀρχικά. Ἀλλὰ γιὰ τὸ Fedora νὰ μοῦ ἐπιτρέψεις τὴν ἔνσταση: τὸ πιὸ ἄσχημο ποὺ λὲς εἶναι κάτι ἐντελῶς ὑποκειμενικό, τὸ δυσλειτουργικὸ δὲν εἶναι κάτι ποὺ τὸ καταλαβαίνεις μὲ τὴν πρώτη (ἐδῶ ἀκόμα καὶ τὸ πέρασμα ἀπὸ τὰ παραθύρια στὸ Ubuntu δυσκολεύει τὸν μέσο χρήστη, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ θεωρεῖ δυσλειτουργικὸ τὸ λινουξάκι!), ὅσο γιὰ τὰ codecs γιὰ νὰ παίζει κλειστὰ formats, εἶναι ἀναπόσπαστο κομμάτι τῆς φιλοσοφίας του: Μόνο ἐλεύθερο λογισμικό! Ὅποιος θέλει νὰ παίξει μὲ κλειστὰ formats, ἔχει τὴ δυνατότητα μὲ ἀποθετήρια τρίτων (λίγο-πολὺ τὸ ἴδιο δὲν ἰσχύει καὶ στὸ Ubuntu, ποὺ χρειάζεται νὰ ἐνεργοποιήσεις τὰ ἀποθετήρια Medibuntu;).
Γιὰ μένα τὸ Fedora εἶναι ὅ,τι πιὸ κοντινὸ στὸ Ubuntu. Καὶ τὸ ὅτι παίζω στὸ γήπεδο τῆς καφετιᾶς-ποὺ-ἔγινε-μώβ(!) ἔχει νὰ κάνει ἀποκλειστικὰ μὲ τὸ θέμα γούστου ποὺ ἔλεγα παραπάνω.
Keep walking, πάντως! Ψάχνοντας μαθαίνεις καὶ βρίσκεις τὶ σοῦ κάνει...
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό prov83 » 19 Μάιος 2010, 14:05

tolis_01 έγραψε:Το arch δεν το έχω δοκιμάσει, με τρομάζει ο installer, και κυρίως το Beginner's Guide (wtf, το professional's guide πως είναι δηλαδή?? :P )

αχαχαχαχα
Τόσο λίγος χρόνος, τόσα πολλά λειτουργικά(παράφραση του γνωστού)
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά:Πολύ Καλά
Λειτουργικό ⇛ Kubuntu 10.04 σε 32bit Acer Travelmate 2492
Προδιαγραφές ⇛ Intel(R) Celeron(R) M CPU 420 @ 1.60GHz│ 2GB │Intel 945GM
Άβαταρ μέλους
prov83
dudeTUX
dudeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tolis626 » 19 Μάιος 2010, 21:26

monkgr έγραψε:Τὸ Gentoo εἶναι ἄλλου εἴδους ψάρι - καλύτερα νὰ ἀσχοληθεῖς μὲ κάποια Gentoo-based διανομὴ ἀρχικά.

Τι ακριβώς εννοείς άλλου είδους ψάρι? :-\
Ξέρω ότι είναι πιο δύσκολο και πιο "επαγγελματικό",αλλά δεν ξέρω σε ποιο βαθμό!
tolis_01 έγραψε:
Tolis626 έγραψε:.Το arch δεν το έχω δοκιμάσει, με τρομάζει ο installer, και κυρίως το Beginner's Guide(wtf, το professional's guide πως είναι δηλαδή?? :P )

Το Gentoo το θεωρώ way too much.

Όντως!Βλέποντας αυτό το μαύρο πράγμα με τα διάφορα άσπρα γράμματα σαν υπολογιστής της δεκαετίας του '90...φοβάμαι! :p
Αλλά το Gentoo γιατί είναι way too much?
Επίπεδο γνώσεων Linux:Ε...Ε...Το παλεύω - Προγραμματισμός:Όχι - Αγγλικά:Καλά
Λάπτοπ HP Pavillion dv7,intel Core 2 Duo Centrino 2.4 GHz,4096Mb RAM,640Gb HDD
ATi Radeon 4650 HD 1Gb VRAM
Ubuntu 10.04 Lucid Lynx και το αντίστοιχο Kubuntu(όλα πακέτο! :D)
Tolis626
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 19 Μάιος 2010, 22:43

Tolis626 έγραψε:
Όντως!Βλέποντας αυτό το μαύρο πράγμα με τα διάφορα άσπρα γράμματα σαν υπολογιστής της δεκαετίας του '90...φοβάμαι! :p

Δεν με τρομάζει τόσο η μαυρίλα του installer, όσο το ότι δεν ρυθμίζει ΤΙΠΟΤΑ μόνο του. Βλέπω στον οδηγό ότι δεν ρυθμίζει αυτόματα ούτε το dhcp, ούτε το fstab, ούτε εκατό άλλα. Προσωπικά δεν με εμπνέει.

Για το gentoo δεν ξέρω και πολλά, μόνο ότι ακούω. Αλλά απ'όσο ξέρω:
- Δεν μπορεί να το στήσει κανείς χωρίς το gentoo handbook ανα χείρας.
- Δεν υπάρχουν binary πακέτα στα repos. Κάνεις compile όλο το σύμπαν.
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 19 Μάιος 2010, 23:50

tolis_01 έγραψε:
Tolis626 έγραψε:

Δεν με τρομάζει τόσο η μαυρίλα του installer, όσο το ότι δεν ρυθμίζει ΤΙΠΟΤΑ μόνο του. Βλέπω στον οδηγό ότι δεν ρυθμίζει αυτόματα ούτε το dhcp, ούτε το fstab, ούτε εκατό άλλα. Προσωπικά δεν με εμπνέει.
...

Off topic:
Ξεκινώντας να πω ότι περί ορέξεως κολοκυθόπιτα! Ο καθένας θεωρεί καλαίσθητο αυτό που του αρέσει και καλά κάνει. Εγώ απλά θα παρέμβω μόνο για να γράψω δύο γραμμές για το πολύ παρεξηγημένο arch. Για αρχή να παραθέσω την προσωπική μου εμπειρία :

viewtopic.php?f=44&t=10547&start=20

από τότε έχει κυλήσει πολύ νερό μέσα στο Ρουβίκωνα, το arch κέρδισε μια θέση στο dual boot καλό μου σύστημα και έχω αρχίσει να διαμορφώνω μια καλύτερη εικόνα. Οπότε, για να διασκεδάσω μερικές όχι σωστές αλλά διαδεδομένες ανησυχίες, να πω πολύ σύντομα ότι

-το beginner's guide είναι όντως πολύ εκτεταμένο, αυτό όμως εν πολλοίς οφείλεται στο ότι καλύπτει ΟΛΗ τη γκάμα των πιθανών εκδοχών και λαθών. Σε μια εγκατάσταση, ανάλογα με το μηχάνημα, δε θα διαβάσετε ούτε το μισό. Αν έχεις την κλασική ethernet θα παραλείψεις όλη τη διαδικασία με το wireless. Αν δεν έχεις static IP θα παραλείψεις ένα μεγάλο μέρος επίσης. Το ίδιο και αν δεν ρυθμίσεις το xorg. Ακόμα, έχει και κάποιες δοκιμές-τσεκ που κάνεις μόνο αν θέλεις. Αν παρατηρήσεις πόσες εκδοχές έχει για τις κάρτες γραφικών (περιγράφει πως θα βρεις τι κάρτα έχεις, ποιό είναι το αντίστοιχο πακέτο, τους ανοιχτούς, τους κλειστούς, τους ημιυπαίθριους οδηγούς κλπκλπ). Τέλος, περιέχει 4 διαφορετικά κεφάλαια και αρκετά εκτεταμένα, ένα για κάθε DE που μπορείς να διαλέξεις για το σύστημά σου (Gnome, KDE, Xfce, Fluxbox και μήπως έχει κι άλλα και δεν το θυμάμαι...) από τα οποία φυσικά θα διαλέξεις ένα μόνο, φυσιολογικά.Αρα, μη μας τρομάζει το μέγεθος.

-το dhcp το ρυθμίζει μόνο του, εκτός αν του πείς ότι θα ρυθμίσεις εσύ το δίκτυο manually. Μάλιστα, κρατά τις ρυθμίσεις και στο καλιμπράρισμα του συστήματος αν δεν θέλεις να τις αλλάξεις. Πολλά πράγματα, ΘΕΛΕΙ να τα ρυθμίζεις μόνος σου (με αναλυτικές οδηγίες στα αντίστοιχα κεφάλαια των οδηγών) για να δεις πως γίνεται και να μπορείς να διορθώσεις/αλλάξεις/προσαρμόσεις μετά, κατά τα γούστα σου. Σε μερικά σημεία μάλιστα σου λέει ότι ακόμα και αν δεν θέλεις να τα πειράξεις, καλό είναι να τα δεις για να ξέρεις τι εξυπηρετούν (τα αρχεία ρυθμίσεων που δεν πειράζεις)
Από τον εν λόγω οδηγό
Κώδικας: Επιλογή όλων
Note: It is very important at this point to edit, or at least verify by opening, every configuration file. The installer script relies on your input to create these files on your installation. A common error is to skip over these critical steps of configuration.
Can the installer handle this more automatically?
Hiding the process of system configuration is in direct opposition to The Arch Way. While it is true that recent versions of the kernel and hardware probing tools offer excellent hardware support and auto-configuration, Arch presents the user all pertinent configuration files during installation for the purposes of transparency and system resource control. By the time you have finished modifying these files to your specifications, you will have learned the simple method of manual Arch Linux system configuration and become more familiar with the base structure, leaving you better prepared to use and maintain your new installation productively.
.Είναι μέρος του Αrch Way. Φανταστείτε ότι οι ίδιες επισημάνσεις βρίσκονται και στα ίδια τα αρχεία των ρυθμίσεων, (μαρκαρισμένες με # για να μην επηρεάζουν φυσικά). Αρα, τα πάντα εξηγούνται παντού.

-ο χρόνος. Και στο παραπάνω link μου είχαν παρατηρήσει ότι θέλει πολλή συντήρηση. Ισως φταίει ότι είμαι μέσος χρήστης, αλλά με πολύ τακτικά upgrades των οποίων προηγείται μία έρευνα στο φόρουμ και το site του arch, ποτέ δεν μου (την) «έσπασε» κάτι ή με πρόδωσε το σύστημα. Ειλικρινά, δεν έχω ξοδέψει παραπάνω χρόνο από ότι για τα upgrades του ubuntu (τα κανονικά, δε μιλώ για μετάβαση από έκδοση σε έκδοση).

Καταλαβαίνω ότι κινούμαι εκτός θέματος και δεν επεκτείνομαι. Αλλωστε δεν είμαι πλασιέ του Arch (και αν ήμουν δεν είναι εδώ το μέρος...). Απλά, είναι πιο απλό από ότι φαίνεται, φτάνει να καταπιαστείς μαζί του. Και το λέει ένας μέσος πλην φιλομαθής χρήστης...
Τελευταία επεξεργασία από kzlazy και 20 Μάιος 2010, 00:17, έχει επεξεργασθεί 2 φορά/ες συνολικά
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tolis626 » 20 Μάιος 2010, 00:07

tolis_01 έγραψε:Δεν με τρομάζει τόσο η μαυρίλα του installer, όσο το ότι δεν ρυθμίζει ΤΙΠΟΤΑ μόνο του. Βλέπω στον οδηγό ότι δεν ρυθμίζει αυτόματα ούτε το dhcp, ούτε το fstab, ούτε εκατό άλλα. Προσωπικά δεν με εμπνέει.

Για το gentoo δεν ξέρω και πολλά, μόνο ότι ακούω. Αλλά απ'όσο ξέρω:
- Δεν μπορεί να το στήσει κανείς χωρίς το gentoo handbook ανα χείρας.
- Δεν υπάρχουν binary πακέτα στα repos. Κάνεις compile όλο το σύμπαν.

Αχά...Και γνωρίζοντάς με θα βάζω τα πακέτα που μου αρέσουν και θα καταλήξω με ένα δυσ-λειτουργικό σύστημα! :P
Όσο για το Gentoo...Compile είπες?Να μου λείπει!Τον αυτοματισμό του Ubuntu δεν τον αλλάζω με τίποτα!Ειδικά άμα αρχίσω τα πολύ χακερικά στα οποία είμαι κομματάκι άσχετος και ΠΟΛΥ καταστροφέας(!) θα το κάνω το μηχάνημα σ***ά και απόσ***α!Συγγνώμη για την έκφραση αλλά είναι το μόνο που εκφράζει απολύτως αυτό που θέλω να πω!Εδώ πρώτη φορά που έβαλα Ubuntu κατάφερα και έκανα wipe όλο το δίσκο...Πάνε Windows,πάνε τα αρχεία μου,πάνε όλα...Μην έχουμε τέτοια παρατράγουδα πάλι!Όταν με το καλό φτιάξω το DVD του παλιού υπολογιστή που είναι "αναλώσιμος" θα του τα φορτώσω όλα! :D
Off topic:
Όσο για αυτά που είπες φίλε kzlazy ένα έχω να πω(πέρα απ' το ότι έχεις δίκιο!)...Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό που λες Arch Way,με το Asxetos Way είναι το θέμα τι κάνουμε!Όχι ότι είμαι άσχετος,αλλά οι γνώσεις μου έχουν διαμορφωθεί στο Ubuntu το οποίο κάνει το 95%(αν όχι παραπάνω) των όσων κάνει σε γραφικό περιβάλλον και έχοντας συνηθίσει έτσι,όταν μπλοκάρω σε κονσόλα κάθομαι και του πληκτρολογώ βρισιές και διάφορα "απρεπή" μόνο και μόνο για να δω ότι το ηλίθιο το μηχάνημα θα απαντήσει "command not found" σαν να δέχεται τα όσα του καταλογίζω! :mrgreen: :P
Tolis626
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό kzlazy » 20 Μάιος 2010, 00:14

Off topic:
Όσο για αυτά που είπες φίλε kzlazy ένα έχω να πω(πέρα απ' το ότι έχεις δίκιο!)...Δεν έχω κανένα πρόβλημα με αυτό που λες Arch Way,με το Asxetos Way είναι το θέμα τι κάνουμε!Όχι ότι είμαι άσχετος,αλλά οι γνώσεις μου έχουν διαμορφωθεί στο Ubuntu το οποίο κάνει το 95%(αν όχι παραπάνω) των όσων κάνει σε γραφικό περιβάλλον και έχοντας συνηθίσει έτσι,όταν μπλοκάρω σε κονσόλα κάθομαι και του πληκτρολογώ βρισιές και διάφορα "απρεπή" μόνο και μόνο για να δω ότι το ηλίθιο το μηχάνημα θα απαντήσει "command not found" σαν να δέχεται τα όσα του καταλογίζω! :mrgreen: :P

Χα χα χα. Καλό χιούμορ φίλε ! Ο κοινός παράγοντας του arch way και του asxetos way είναι ότι και τα δύο είναι A way (κατά προτίμηση δύο λέξεις)...
Από την άλλη εγώ ρίχνω τις βρισιές μετά το command not found.
Now there sits a man with an open mind. You can feel the draft from here...
Groucho (τι θα πει ποιός Groucho) ?

Επίπεδο Γνώσεων: Linux: Μέτριο / Προγραμματισμός: Όχι / Αγγλικά: Καλά
Arch 64b με KDE
Acer Aspire 5680 laptop / Intel core 2 duo / 2 x 2048 Mb / nVidia GeForce Go 7600 / 1280x800
Άβαταρ μέλους
kzlazy
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tolis626 » 20 Μάιος 2010, 00:28

kzlazy έγραψε:Χα χα χα. Καλό χιούμορ φίλε ! Ο κοινός παράγοντας του arch way και του asxetos way είναι ότι και τα δύο είναι A way (κατά προτίμηση δύο λέξεις)...
Από την άλλη εγώ ρίχνω τις βρισιές μετά το command not found.

Εγώ ρίχνω και πριν,και μετά και κατά τη διάρκεια!Το θέμα είναι κανείς να απολαμβάνει αυτό που κάνει!Προσωπικά του υπολογιστές τους βλέπω σαν την ελληνική οδήγηση...Αν δεν είσαι έτοιμος να ρίξεις το "καντήλι" σου ανά πάσα στιγμή δεν πας πουθενά!Θα σε φάνε ζωντανό! :P
Tolis626
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό monkgr » 21 Μάιος 2010, 08:37

Μὲ συγχωρεῖτε γιὰ τὴν ἐπιμονή μου, ἀλλὰ τὸ Arch way εἶναι ἕνας ἀπὸ τοὺς καλύτερους τρόπους νὰ παραμεριστεῖ τὸ Asxetos way. Ναί, θέλει διάβασμα τὸ ρημάδι, ἀλλὰ μαθαίνεις! Γιὰ νὰ μὴ μιλήσουμε γιὰ τὸ Gentoo, ποὺ πραγματικὰ δὲν στήνεται ἂν δὲν ἔχεις τὸ manual συνέχεια στὸ χέρι - καὶ ἀκόμα καλύτερα ἕναν δεύτερο ὑπολογιστὴ μὲ πρόσβαση στὸ Internet, γιὰ νὰ ἔχεις πρόσβαση καὶ στὸ διαδικτυακὸ ὑλικό. Ἀλλὰ εἶναι ἐγγυημένο ὅτι, μετὰ ἀπὸ δυὸ-τρεῖς τέτοιες ἐγκαταστάσεις, παίζεις πιὰ τὰ βασικὰ τοῦ Linux (καὶ τῶν ὑπολογιστῶν) στὰ δάχτυλα. Γιατὶ φτιάχνεις στὰ μέτρα σου ὄχι μόνο τὸ σύστημα, ἀλλὰ (μὲ τὶς use flags) τὸ κάθε πρόγραμμα χωριστά.
Ἐγὼ προσωπικὰ μαζεύω δυνάμεις γιὰ νὰ ξεκινήσω ὁσονούπω τὴ δεύτερη ἀπόπειρα ἐγκατάστασης τοῦ Arch - ἡ πρώτη κράτησε κάπου ἕνα μήνα καὶ πῆγε ἀρκετὰ καλά, γιὰ κάποιον ποὺ δὲν μπορεῖ νὰ κάνει χωρὶς γραφικὸ περιβάλλον.
Μήγαρις ἔχω ἄλλο στὸ νοῦ μου, πάρεξ ἐλευθερία καὶ γλῶσσα; (Διονύσιος Σολωμός)

[i][color=#FF0040]Γνώσεις ⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Μόνο LaTeX ┃ Ἀγγλικά: Καλά
Άβαταρ μέλους
monkgr
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιβάλλον Εργασίας / Εμφάνιση / Εφέ / Customization