tolis_01 έγραψε:Στο τι προσφέρει τελικά το gentoo:
- ευχαρίστηση!
- ταχύτητα. Όλες οι παράμετροι που έχεις χτίσει το πρόγραμμα πατάνε πάνω στο pc σου.
Παραμετροποίηση στο έπακρο είναι το σημαντικότερο που προσφέρει καθώς και ένα σύστημα που ανανεώνεται συνέχεια και είναι μονίμως μοντέρνο αντί να κάνεις εγκατάσταση κάθε 6 μήνες για να έχεις τα καινούρια καλούδια.
tolis626 έγραψε:Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τι πάει να πει ότι το Gentoo είναι πιο παραμετροποιήσιμο?Υπάρχει,ξέρω γω,δυνατότητα να επέμβεις στον κώδικα ενός προγράμματος?Αλλά και έτσι να είναι,τι μπορεί να προσφέρει?Και τελικά τι προσφέρει όλο αυτό?
Σκέψου το ως εξής.
Όταν πας να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα στο Ubuntu και σε οποιαδήποτε άλλη διανομή, θα σου βγάλει και ένα σωρό εξαρτήσεις. Ότι για να δουλέψει αυτό, χρειάζεται αυτό κι εκείνο και επιπλέον, προτείνεται αυτό, αυτό κι αυτό.
Θες δεν θες, πρέπει να τα εγκαταστήσεις όλα αυτά, επειδή είναι ««ρυθμισμένο»» έτσι το Ubuntu και το κάθε Ubuntu.
Στο Gentoo, μπορείς να επιλέξεις στο έπακρο όχι μόνο τι προγράμματα θα εγκατασταθούν, αλλά και τι επιλογές και ιδιότητες από το κάθε πρόγραμμα.
Θεωρητικά, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εγκαταστήσεις KDE και επειδή θα έχει μόνο τις επιλογές που θες εσύ θα είναι πιο ελαφρύ από ότι το XFCE στο Ubuntu.
Επίσης, όταν εγκαθιστάς Ubuntu ή και windows 64 bit, αυτά πρέπει να παίζουν σε οποιονδήποτε 64 bit επεξεργαστή υπάρχει, είτε αυτός είναι AMD, είτε Intel. Για να γίνει αυτό, τα λειτουργικά είναι μεταγλωττισμένα με γενικές ιδιότητες των 64 bit επεξεργαστών, κοινές σε όλους. Το Gentoo σου δίνει τη δυνατότητα να ορίσεις σε κάθε πρόγραμαμ να βελτιστοποιηθεί για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή του συστήματος σου. Το αποτέλεσμα είναι ένα λειτουργικό πλήρως βελτιστοποιημένο για το hardware σου, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες επιδόσεις.
Θα μου πείτε, αυτό σημαίνει ότι το Gentoo είναι ανώτερο από το Ubuntu; Όχι φυσικά, καθώς και τα δύο εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.
Για παράδειγμα, στον σταθερό μου έχω Gentoo από το 2004 (την ίδια εγκατάσταση από τότε). Αλλά στον σταθερό όταν θέλω να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα δεν με νοιάζει αν πάρει και μία ώρα να γίνει compile. Επίσης, το hardware μου είναι standar και δεν χρειάζεται κάθε τόσο να ψάχνω για drivers κλπ. Οπότε, καθώς στον σταθερό μου θέλω επιδόσεις, απλότητα και απόλυτο έλεγχο, το Gentoo είναι η ιδανική επιλογή. Όμως, στο netbook που χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου το Gentoo δεν βολεύει με τπτ, καθώς όταν χρειαστώ ένα πρόγραμμα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο αντί να περιμένω να κάνει 5 ώρες compile στον επεξεργαστή του και, επιπλέον, πάω όλη την ώρα από 'δω κι από 'κει και το συνδέω με διαφορετικούς εκτυπωτές και scanner. Με το Gentoo θα έπρπε κάθε φορά να ψάχνω τους κατάλληλους drivers και να εγκαθιστώ τις συσκευές χειροκίνητα. Το Ubuntu, λοιπόν, είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά καθώς τα κάνει όλα αυτόματα
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα windows δεν θα με βόλευαν σε καμιά περίπτωση