10.04 και customization

...unity, kde, gnome, xfce, κλπ ...compiz, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Αν έχετε πρόβλημα με την λειτουργία του unity δοκιμάστε να το επαναφέρετε με την παρακάτω εντολή σε τερματικό.
unity --reset (ισχύει μέχρι και την 12.04)

Re: 10.04 και customization

Δημοσίευσηαπό Apopas » 23 Μάιος 2010, 19:21

tolis_01 έγραψε:Στο τι προσφέρει τελικά το gentoo:
- ευχαρίστηση! :D
- ταχύτητα. Όλες οι παράμετροι που έχεις χτίσει το πρόγραμμα πατάνε πάνω στο pc σου.

Παραμετροποίηση στο έπακρο είναι το σημαντικότερο που προσφέρει καθώς και ένα σύστημα που ανανεώνεται συνέχεια και είναι μονίμως μοντέρνο αντί να κάνεις εγκατάσταση κάθε 6 μήνες για να έχεις τα καινούρια καλούδια.

tolis626 έγραψε:Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι τι πάει να πει ότι το Gentoo είναι πιο παραμετροποιήσιμο?Υπάρχει,ξέρω γω,δυνατότητα να επέμβεις στον κώδικα ενός προγράμματος?Αλλά και έτσι να είναι,τι μπορεί να προσφέρει?Και τελικά τι προσφέρει όλο αυτό?

Σκέψου το ως εξής.
Όταν πας να εγκαταστήσεις ένα πρόγραμμα στο Ubuntu και σε οποιαδήποτε άλλη διανομή, θα σου βγάλει και ένα σωρό εξαρτήσεις. Ότι για να δουλέψει αυτό, χρειάζεται αυτό κι εκείνο και επιπλέον, προτείνεται αυτό, αυτό κι αυτό.
Θες δεν θες, πρέπει να τα εγκαταστήσεις όλα αυτά, επειδή είναι ««ρυθμισμένο»» έτσι το Ubuntu και το κάθε Ubuntu.
Στο Gentoo, μπορείς να επιλέξεις στο έπακρο όχι μόνο τι προγράμματα θα εγκατασταθούν, αλλά και τι επιλογές και ιδιότητες από το κάθε πρόγραμμα.
Θεωρητικά, με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εγκαταστήσεις KDE και επειδή θα έχει μόνο τις επιλογές που θες εσύ θα είναι πιο ελαφρύ από ότι το XFCE στο Ubuntu.
Επίσης, όταν εγκαθιστάς Ubuntu ή και windows 64 bit, αυτά πρέπει να παίζουν σε οποιονδήποτε 64 bit επεξεργαστή υπάρχει, είτε αυτός είναι AMD, είτε Intel. Για να γίνει αυτό, τα λειτουργικά είναι μεταγλωττισμένα με γενικές ιδιότητες των 64 bit επεξεργαστών, κοινές σε όλους. Το Gentoo σου δίνει τη δυνατότητα να ορίσεις σε κάθε πρόγραμαμ να βελτιστοποιηθεί για τον συγκεκριμένο επεξεργαστή του συστήματος σου. Το αποτέλεσμα είναι ένα λειτουργικό πλήρως βελτιστοποιημένο για το hardware σου, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες επιδόσεις.

Θα μου πείτε, αυτό σημαίνει ότι το Gentoo είναι ανώτερο από το Ubuntu; Όχι φυσικά, καθώς και τα δύο εξυπηρετούν διαφορετικές ανάγκες.
Για παράδειγμα, στον σταθερό μου έχω Gentoo από το 2004 (την ίδια εγκατάσταση από τότε). Αλλά στον σταθερό όταν θέλω να εγκαταστήσω ένα πρόγραμμα δεν με νοιάζει αν πάρει και μία ώρα να γίνει compile. Επίσης, το hardware μου είναι standar και δεν χρειάζεται κάθε τόσο να ψάχνω για drivers κλπ. Οπότε, καθώς στον σταθερό μου θέλω επιδόσεις, απλότητα και απόλυτο έλεγχο, το Gentoo είναι η ιδανική επιλογή. Όμως, στο netbook που χρησιμοποιώ για τη δουλειά μου το Gentoo δεν βολεύει με τπτ, καθώς όταν χρειαστώ ένα πρόγραμμα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο αντί να περιμένω να κάνει 5 ώρες compile στον επεξεργαστή του και, επιπλέον, πάω όλη την ώρα από 'δω κι από 'κει και το συνδέω με διαφορετικούς εκτυπωτές και scanner. Με το Gentoo θα έπρπε κάθε φορά να ψάχνω τους κατάλληλους drivers και να εγκαθιστώ τις συσκευές χειροκίνητα. Το Ubuntu, λοιπόν, είναι ιδανικό για αυτή τη δουλειά καθώς τα κάνει όλα αυτόματα :)
Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα windows δεν θα με βόλευαν σε καμιά περίπτωση :lol:
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

IRC: Apopas
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tolis626 » 23 Μάιος 2010, 20:52

Φίλε Apopas δεν θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα Windows δεν κάνουν για καμία χρήση.Αν θες να βασανίσεις κάποιον λινουξά υπάρχει καλύτερος τρόπος απ' το να τον βάλεις σε ένα PC που έχει μόνο Windows? :P
Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω τι παίζει με το Gentoo...Μόνο μία απορία...To compile γίνεται αυτόματα?Ή πρέπει εμείς να του ορίσουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνει?Και μία δεύτερη.Πρέπει να γίνεται για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά ή μόνο μία φορά στην εγκατάσταση για τον πυρήνα και τέλος?
Επίπεδο γνώσεων Linux:Ε...Ε...Το παλεύω - Προγραμματισμός:Όχι - Αγγλικά:Καλά
Λάπτοπ HP Pavillion dv7,intel Core 2 Duo Centrino 2.4 GHz,4096Mb RAM,640Gb HDD
ATi Radeon 4650 HD 1Gb VRAM
Ubuntu 10.04 Lucid Lynx και το αντίστοιχο Kubuntu(όλα πακέτο! :D)
Tolis626
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 23 Μάιος 2010, 22:35

Tolis626 έγραψε:Φίλε Apopas δεν θα συμφωνήσω μαζί σου ότι τα Windows δεν κάνουν για καμία χρήση.Αν θες να βασανίσεις κάποιον λινουξά υπάρχει καλύτερος τρόπος απ' το να τον βάλεις σε ένα PC που έχει μόνο Windows? :P

Άσ' τα, έχω πάθει τραγική νίλα με αυτό το πράμα στη δουλειά μου :(

έγραψε:Τώρα αρχίζω να καταλαβαίνω τι παίζει με το Gentoo...Μόνο μία απορία...To compile γίνεται αυτόματα?Ή πρέπει εμείς να του ορίσουμε τι ακριβώς πρέπει να κάνει?Και μία δεύτερη.Πρέπει να γίνεται για κάθε πρόγραμμα ξεχωριστά ή μόνο μία φορά στην εγκατάσταση για τον πυρήνα και τέλος?

Στο Ubuntu, όταν τρέχεις sudo apt-get install mplamplampla κατεβάζει και εγκαθιστά το πρόγραμμα mplamplampla. Κατά το ίδιο τρόπο στο Gentoo όταν τρέχεις την αντίστοιχη εντολή, αντί να κατεβάσει ένα deb αρχείο, κατεβάζει το πρόγραμμα σε κώδικα, το κάνει compile αυτόματα και το εγκαθιστά.
Με ποιες επιλογές θα το κάνει compile τις ορίζεις μια και καλή σε ένα αρχείο ρυθμίσεων.
Οπότε, το ρεζουμέ είναι:
Σε ένα αρχείο ρυθμίσεων δίνουμε τις επιλογές του compiler και του επεξεργαστή μας και μετά όλα τα προγράμματα μεταγλωττίζονται αυτόματα και εγκαθίστανται με βάση αυτές τις επιλογές :)
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 23 Μάιος 2010, 23:11

Tolis626 έγραψε:Παιδιά δεν ξέρω τι λέτε εσείς,αλλά απ' όσο το δούλεψα αφού το εγκατέστησα,το Fedora είναι ασύγκριτα πιο άσχημο και δυσλειτουργικό(εννοώντας ότι δεν έχει τόσες πολλές λειτουργίες όπως το Ubuntu),για να μην αναφέρω την έλλειψη δυνατότητας να ρυθμίσουμε το κάθε τι όπως στο Ubuntu.Εδώ ούτε codecs για να παίξει mp3 δεν είχε!

Να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου! Όπως προείπαν και άλλοι συμφορουμίτες το τι είναι άσχημο και τι όμορφο είναι υποκειμενικό! Αρκεί μια επίσκεψη στο gnome-look και κάνεις το desktop σου όπως θες! Δυσλειτουργικό δεν το χαρακτηρίζεις, αφού ίδια έκδοση gnome με το ubuntu χρησιμοποιεί, άρα τα ίδια εργαλεία έχουν! Με λίγες τροποποιήσεις αν τα δεις και τα δουλέψεις δεν θα καταλάβεις τη διαφορά! Εκτός και ανοίξεις την παρακολούθηση συστήματος ή το διαχειριστή πακέτων...
Αυτό που λείπει στο fedora είναι τα έξτρα εργαλεία (πχ ubuntu-tweak) και αυτό που μειονεκτεί είναι ο διαχειριστής πακέτων (πως να το κάνουμε, το aptitude του Debian παραμένει αξεπέραστο!). Αλλά σε αυτό το σημείο μειονεκτούν όλες οι διανομές linux πλην των debian-οειδών!!!

Μιας όμως και ο τίτλος του θέματος είναι "10.04 και customization", ξέρει κανείς πως να αλλάzω το χρώμα στο plymouth?
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tolis626 » 24 Μάιος 2010, 00:59

emmsarris έγραψε:Μιας όμως και ο τίτλος του θέματος είναι "10.04 και customization", ξέρει κανείς πως να αλλάzω το χρώμα στο plymouth?

Χααα!Μια φορά θα φανώ και εγώ χρήσιμος απαντώντας σε μια ερώτηση αντί να ρωτάψ μόνο! :D
Λοιπόν,ανοίγεις το Synaptic και κάνεις μιά αναζήτηση για plymouth.Ρίχνεις μια απεγκατάσταση στο default ubuntu logo theme και εγκαθιστάς ένα από τα αρκετά που έχει!Δεν αλλάζει μόνο το χρώμα,αλλάζει όλο το θέμα.
@Apopas:Δηλαδή δεν χάνεις συνέχεια τον χρόνο σου κάνοντας compile και λοιπές καταναγκαστικές εργασίες,έτσι?Μια και καλή ε?
Tolis626
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 24 Μάιος 2010, 01:26

Tolis626 έγραψε:@Apopas:Δηλαδή δεν χάνεις συνέχεια τον χρόνο σου κάνοντας compile και λοιπές καταναγκαστικές εργασίες,έτσι?Μια και καλή ε?

Μα είπαμε, οποτεδήποτε εγκαθιστάς ένα πρόγραμμα, αυτό γίνεται αυτόματα compile και εγκαθίσταται. Σε έναν καινούριο υπολογιστή το compile είναι γρήγορη διαδικασία.
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό emmsarris » 24 Μάιος 2010, 14:01

Tolis626 έγραψε:Χααα!Μια φορά θα φανώ και εγώ χρήσιμος απαντώντας σε μια ερώτηση αντί να ρωτάψ μόνο! :D
Λοιπόν,ανοίγεις το Synaptic και κάνεις μιά αναζήτηση για plymouth.Ρίχνεις μια απεγκατάσταση στο default ubuntu logo theme και εγκαθιστάς ένα από τα αρκετά που έχει!Δεν αλλάζει μόνο το χρώμα,αλλάζει όλο το θέμα.

Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν εννοώ αυτό! Δε θέλω ούτε το θέμα solar του fedora, ούτε του kubuntu, ούτε του lubuntu! Θέλω απλά το μωβάκι να γίνεται μαύρο ή πορτοκαλί ή μπλε ή κόκκινο, ή ότι μου καπνίσει, με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως με το grub ή παλιότερα με το usplash και το xsplash...
Spoiler: show
⇛ Linux:Μαθαίνω┃Προγραμματισμός:DVF77 :lol: στη σχολή┃Αγγλικά:Καλά┃Ιταλικά:Μέτρια┃Γαλλικά:Λίγα
Desktop ubuntu 20.04
Intel Celeron G3900@2.8GHz┃8GB RAM(2400MHz)┃AsRock H110M-HDV┃LG 22MT84DFs@1920x1080
Laptop ubuntu 20.04
HP Probook 430 G2: Intel Core i5 4200 @1,7GHz┃Intel HD 4400┃8GB RAM DDR3(1600MHz)┃1TB SSD SAMSUNG 860 EVO
Άβαταρ μέλους
emmsarris
seniorTUX
seniorTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Tolis626 » 24 Μάιος 2010, 20:24

emmsarris έγραψε:Καλή η προσπάθεια, αλλά δεν εννοώ αυτό! Δε θέλω ούτε το θέμα solar του fedora, ούτε του kubuntu, ούτε του lubuntu! Θέλω απλά το μωβάκι να γίνεται μαύρο ή πορτοκαλί ή μπλε ή κόκκινο, ή ότι μου καπνίσει, με συνοπτικές διαδικασίες. Όπως με το grub ή παλιότερα με το usplash και το xsplash...
:cry:
Τώρα τι να πω?Εεε...Μπορείς πάντα να το βγάλεις εντελώς και να βλέπεις ένα ωραιότατο μαύρο πράγμα μέχρι να μπεις στο λειτουργικό!Αυτό γίνεται και με το Start-up Manager.
Όσο για την κουβέντα περί Gentoo με πείσατε!Θα το δοκιμάσω! :thumbup:
Βέβαια αυτό θα γίνει όταν πάρω το καινούριο PC,λογικά μετά τις εξετάσεις τις οποίες διανύουμε(την τύχη μου μέσα!),οπότε υπομονή...Μόνο μία παράκληση:Θα έχω την υποστήριξη της εδώ κοινότητας σε θέματα λινουξαϊκά ακόμα και αν δεν αφορούν το Ubuntu? :angel:
Tolis626
punkTUX
punkTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό tolis_01 » 24 Μάιος 2010, 20:47

Tolis626 έγραψε:Θα έχω την υποστήριξη της εδώ κοινότητας σε θέματα λινουξαϊκά ακόμα και αν δεν αφορούν το Ubuntu? :angel:

Προφανώς, κι άλλοι έχουμε ξαναρωτήσει για άλλες διανομές, αλλά στην κατηγορία "Περί τεχνολογίας" ;)
Γνώσεις => Linux: χαμηλό | Προγραμματισμός: όχι | Αγγλικά: μέτρια
PC => Intel Celeron 430 | Asrock G31M-S (onboard gpu) | 2GB DDR2 ram | 160GB HDD | Acer 19" | OS: Windows 7 (Debian, Fedora σε virtualbox)
http://linuxhcl.com/
http://kmuto.jp/debian/hcl/
Common sense is the best antivirus software.
Άβαταρ μέλους
tolis_01
saintTUX
saintTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό Apopas » 25 Μάιος 2010, 00:38

Tolis626 έγραψε:παράκληση:Θα έχω την υποστήριξη της εδώ κοινότητας σε θέματα λινουξαϊκά ακόμα και αν δεν αφορούν το Ubuntu? :angel:

Ποτέ! Θα διαγραφείς από μέλος, θα γίνεις ban και όλα τα post σου θα σβηστούν μέχρι τελευταίου bit :P
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
Apopas
powerTUX
powerTUX

Εκτύπωση

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Περιβάλλον Εργασίας / Εμφάνιση / Εφέ / Customization