Ubuntu σε δευτερο δισκο

...εγκαταστάσεις, αναβαθμίσεις, διαχείριση partitions, boot-loader, κλπ

Συντονιστής: adem1

Κανόνες Δ. Συζήτησης
Στην ενότητα αυτή γράφουμε θέματα/ προβλήματα μόνο για το UBUNTU ή τα παράγωγά του.

Ubuntu σε δευτερο δισκο

Δημοσίευσηαπό lazlo » 30 Μάιος 2008, 18:51

Καλησπερα σε ολους
Εχω ενα τετραπυρηνο με 2 ξεχωριστους δισκους , ενα Sata 500gb και ειναι μεσα τα vista ultimate και ενα ide 80gb και ειναι αδειος.
Τωρα η απορια μου ειναι αν μπορω να εχω στον ενα τα vista και στον αλλο το ubuntu,...
Δεν εχω μεχρι τωρα καποιον οδηγο για δυο δισκους παρα μονο για partition!
ευχαριστω!
lazlo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Ubuntu σε δευτερο δισκο

Δημοσίευσηαπό logari81 » 30 Μάιος 2008, 19:24

το θέμα έχει ξαναψιλοσυζητηθει εδω:

viewtopic.php?f=4&t=163

στο δικτυο υπαρχουν πολλά σχετικα βοηθήματα π.χ.

http://ubuntukids.org/blog/?p=69

βασικό σημείο οταν εγκαθιστας σε εξωτερικο σκληρο πρεπει να διαλεξεις να εγκατασταθει ο boot loader στον εξωτερικο σκληρο δισκο:

IMPORTANT: When you get to the “Ready to install” screen you have to select the “Advanced” button and change the Boot Loader option from the default of (π.χ. hd0) to (π.χ. hd1). This ensures that GRUB gets loaded to the external drive and not on the internal hard drive where it will fail to work properly if the external drive isn’t connected.

Αν το κάνεις έτσι θα πρέπει απλώς καθε φορα που θες να bootαρεις απο τον εξωτερικο σκληρο ... να αλλαζεις την σειρα προτιμησης στο BIOS σου.

Υπάρχουνε κι άλλες λύσεις αυτην είναι η πιο απλή και ασφαλης.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lazlo » 30 Μάιος 2008, 19:49

Δεν λεω σε εξωτερικο δισκο αλλα σε εσωτερικο δευτερο!
Δεν εχει καμια σχεση το ενα με το αλλο
ο εξωτερικος ειναι USB αλλα ο εσωτερικος IDE οποτε αν ξερει καποιος ας με βοηθησει.
Οπου και να εχω κανει αναζητηση ολοι αναφερουν τον εξωτερικο δισκο
κανεις για εσωτερικο :ugeek:
lazlo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ftso » 30 Μάιος 2008, 20:33

Άρα θες να βάλεις το ubuntu στον ide 80gb.
Αν είναι έτσι, κατέβασε το dvd του ubuntu ή του kubuntu και κάνε boot απο cd.
Δες εδώ (viewtopic.php?f=9&t=26)
και εδώ (viewtopic.php?f=9&t=93).

Αυτό που πρέπει να προσέξεις είναι να επιλέξεις να γίνει η εγκατάσταση του (k)ubuntu και του bootloader(grub) στον ide 80gb.

Αφού κάνεις την εγκατάσταση και όλα πάνε καλά θα πρέπει να εγκαταστήσεις vga drivers και codecs
για τα οποία εμείς είμαστε εδώ να βοηθήσουμε :) .
Άβαταρ μέλους
ftso
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

IRC: ftso
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lazlo » 30 Μάιος 2008, 20:41

Ευχαριστω πολυ :D
lazlo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό logari81 » 30 Μάιος 2008, 21:11

Συγνώμη λάθος μου...δεν διαβασα σωστα το ποστ σου. Σε περιπτωση που ειναι εσωτερικος κάνεις το install κανονικα. Δεν χρειαζεται να προσέξεις τίποτα... απλώς να διαλέξεις τον σωστο δίσκο στην εγκατάσταση. Το Ubuntu θα εγκατασταθεί τοτε στον 80αρι και ο boot loader (grub) θα μπεί βάση της προεπιλογής του installer στον 500αρι. Αν πάς στο advanced που ανεφερα παραπάνω (οι οδhγιες ισχυουν ανεξαρτητως εσωτερικου/εξςτερικου δίσκου) μπορείς να του πεις να βάλει και τον bootloader στον 80αρι. Σε άυτην την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξεις το boot sequence στο bios ωστε να βλεπει πρώτα τον 80αρι. Στην περιπτωση που αφήσεις την προεπιλογή να μπει ο bootloader στον 500αρι το μονο πρόβλημα που προκύπτει ειναι οτι αν σβησεις κάποτε το ubuntu δεν θα μπορεις να κανεις boot ουτε στα windows. Πρόβλημα που μπορει να λυθεί μετά μέσω του cd των windows.
http://opensourceecology.org/

Λειτουργικό: Ubuntu 10.04 lucid 64-bitΠροδιαγραφές: 4x Intel Core i5 CPU M 450 2.40GHz ‖ RAM 3696 MiB ‖ Lenovo KL3 - LENOVO IdeaPad Y560
Κάρτα γραφικών: ATI Device [1002:68c0]Ασύρματο: wlan0: Atheros Inc. AR928X Wireless Network Adapter (PCI-Express) [168c:002a] (rev 01)
logari81
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 30 Μάιος 2008, 22:11

αν έχεις την δυνατότητα μέσω BIOS να επιλέξεις τον δίσκο που θα μπουτάρει το σύστημα σου τότε είναι εξαιρετικά απλό...
Check it αυτό... Είναι καλύτερα διότι δεν μπλέκεις με grub loaders κλπ.
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό lazlo » 31 Μάιος 2008, 00:41

εχω τη δυνατοτητα να κανει boot απο bios αλλα πεστε μου καλυτερα εσεις πιο ειναι το σωστο! :?
lazlo
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό ilpara » 31 Μάιος 2008, 00:54

logari81 έγραψε:Συγνώμη λάθος μου...δεν διαβασα σωστα το ποστ σου. Σε περιπτωση που ειναι εσωτερικος κάνεις το install κανονικα. Δεν χρειαζεται να προσέξεις τίποτα... απλώς να διαλέξεις τον σωστο δίσκο στην εγκατάσταση. Το Ubuntu θα εγκατασταθεί τοτε στον 80αρι και ο boot loader (grub) θα μπεί βάση της προεπιλογής του installer στον 500αρι. Αν πάς στο advanced που ανεφερα παραπάνω (οι οδhγιες ισχυουν ανεξαρτητως εσωτερικου/εξςτερικου δίσκου) μπορείς να του πεις να βάλει και τον bootloader στον 80αρι. Σε άυτην την περίπτωση θα πρέπει να αλλάξεις το boot sequence στο bios ωστε να βλεπει πρώτα τον 80αρι. Στην περιπτωση που αφήσεις την προεπιλογή να μπει ο bootloader στον 500αρι το μονο πρόβλημα που προκύπτει ειναι οτι αν σβησεις κάποτε το ubuntu δεν θα μπορεις να κανεις boot ουτε στα windows. Πρόβλημα που μπορει να λυθεί μετά μέσω του cd των windows.

χωρίς να είμαι από τους έμπειρους, εγώ θα έκανα ότι λέει ο logari81, δηλ. το grub στον 80άρι με το ubuntu και αλλαγή το boot sequence στο bios ωστε να βλεπει πρώτα τον 80αρι, ώστε αν ποτέ σβήσω το ubuntu (που πάω στόιχημα ότι δεν θα χρειαστεί, μάλλον τα vista πάνε για σβήστα μεσοπρόθεσμα) να αλλάξω τη σειρά boot στο bios και να παίζει μια χαρά ο 500άρης
*Oδηγίες προς Nεοεισερχόμενους*ΟδηγοίLive chat (IRC)
⇛ Linux: Μέτριο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
⇛ Ubuntu 12.04 32bit
⇛ Dell M4300: T7500 (2.2GHZ 4MB) ┃ 2GB ┃ NVIDIA Quadro FX 360M (256MB) ┃ Intel 4965 ┃ 15.4" WUXGA
Άβαταρ μέλους
ilpara
powerTUX
powerTUX

IRC: ilpara
Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό The_Mentor » 31 Μάιος 2008, 19:39

Λοιπόν έχουμε και λέμε:

Τι είναι σωστό και τί όχι.

ΌΛΑ όσα σου προτάθηκαν είναι σωστά. Όμως: Όταν έχεις ένα λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο και βάζεις ένα δεύτερο σε ένα άλλο δίσκο (όπως θέλεις εσύ) τότε ο υπολογιστής σου θα πρέπει να ξέρει κάθε φορά τί θέλεις να φορτώσεις και αυτό το κάνει μέσω ενός loader (grub) ο οποίος παρεμβαίνει και σε ρωτάει κάθε φορά τί θέλεις να κάνεις (κάθε φορά που μπουτάρεις το σύστημα εννοείται...).
Τα "κατά" του τρόπου αυτού είναι πως αν χρειαστείς να ξαναεγκαταστήσεις λειτουργικό θα πρέπει να διορθώσεις τον loader manual (ειδικά σε περίπτωση που ξαναβάζεις windows). Απο εκεί και πέρα δεν έχεις άλλο πρόβλημα αφού μετά την επιλογή του λειτουργικού έχεις καθαρό σύστημα.

Η περίπτωση που σου προτείνω εγώ είναι κάπως διαφορετική και θα σου εξηγήσω τί έκανα.
Στο σύστημά μου έχω εγκατεστημένους 2 δίσκους και μπορώ να επιλέξω με ποιόν θα μπουτάρει κάθε φορά. Απενεργοποίησα λοιπόν τον 1ο δίσκο με windows (απο το BIOS) και έβαλα το σύστημα να μπουτάρει από τον 2ο. Εκεί έκανα εγκατάσταση του ubuntu και χρησιμοποίησα ΟΛΟ το δίσκο με αποτέλεσμα να ΜΗΝ χρειάζομαι το Grub. Όταν όλα τελειώσουν καλά, ενεργοποιώ ξανά τον 1ο δίσκο και μετά κάθε φορά επιλέγω ποιόν δίσκο θέλω από το BIOS (για την ακρίβεια μου δίνει την επιλογή με F10 να δω τη λίστα με τους δίσκους χωρίς καν αν μπω στο BIOS).
Από την στιγμή που στο σύστημα επιλέξω την έναρξη από τον 2ο δίσκο είναι σαν να έχω ΚΥΡΙΟ λειτουργικό το LINUX και φυσικά αν χρειάζομαι τα windows (CAD...) κάνω το ανάποδο.

Σε περίπτωση που κάτι συμβεί με το λειτουργικό (οποιοδήποτε) και χρειαστεί να κάνεις επανεγκατάσταση τότε με αυτόν τον τρόπο σε μερικά λεπτά είναι και πάλι ΟΚ.. χωρίς άγχος για του loader και την απεγκατάσταση και το edit και, και και...
The_Mentor
daemonTUX
daemonTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Λειτουργικό Σύστημα