Πρόβλημα με line out  Το θέμα επιλύθηκε

...κάρτες ήχου / προβλήματα ήχου
Κανόνες Δ. Συζήτησης
Έχετε κάποιο πρόβλημα με την κάρτα ήχου; Θέλετε βοήθεια; Τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να εξαχθούν
τεχνικές πληροφορίες από την κάρτα ήχου που έχετε, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε!
viewtopic.php?f=9&t=7242

Πρόβλημα με line out

Δημοσίευσηαπό spirosk » 17 Ιουν 2010, 00:12

Καλησπέρα σας.
Έχω ένα πρόβλημα με την αναλογική έξοδο ήχου. Το γνωστό 'καρφάκι' 3,5 χιλιοστών δεν βγάζει καθόλου ήχο. Πρόκειται για ένα laptop Asus A3 με κάρτα hda intel το οποίο έχει μια χαρά ήχο από τα δικά του εσωτερικά ηχεία αλλά απο έξοδο γιόκ. Αυτό συνέβη μετά απο αναβάθμιση σε 10.04 (στη 9.10 δούλευε μια χαρά) ενώ στα παραθύρια xp δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Έχω δοκιμάσει να τρέξω alsa force reload καθώς και όλες τις συσκευές και παραμέτρους μέσα απο τις ρυθμίσεις του audacious. Επίσης, στο System> Prefences> Sound> Output στο settings εμφανίζεται μόνο η επιλογή αριστερό/δεξί ηχείο. 'Τρέχοντας' alsamixer όλα φαίνονται φυσιολογικά έκτος από s/pdif και s/pdif default pcm που δεν μου δίνεται η επιλογή καμιάς αλλαγής και δεν υπάρχουν οι στήλες dB. Τα αποτελέσματα απο alsa είναι εδώ
http://www.alsa-project.org/db/?f=a7a72a16a54aca243f43ca88ff076952cf9967d5
Οποιαδήποτε βοήθεια ευπρόσδεκτη παιδιά!
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλό ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.04LTS 64 bit Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz
Προδιαγραφές ⇛ quad2@2.83 │ 4 Gb │nVidia G92 GeForce 9800 GT │ Intel 82801G │ Lg 1920x1080
*συνείδηση, κάθε γενιάς μανιφέστο*
Άβαταρ μέλους
spirosk
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Re: Πρόβλημα με line out

Δημοσίευσηαπό spirosk » 19 Ιουν 2010, 13:18

Να ξαναφέρω το θέμα στην επιφάνεια... Μήπως έχει κάποιος καμία ιδέα που μπορεί να με βοηθήσει?
Λειτουργικό σε Η/Υ ϰ μοντέλο: Ubuntu 10.04LTS 64 bit Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9550 @ 2.83GHz
Προδιαγραφές ⇛ quad2@2.83 │ 4 Gb │nVidia G92 GeForce 9800 GT │ Intel 82801G │ Lg 1920x1080
Άβαταρ μέλους
spirosk
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 20 Ιουν 2010, 20:45

Έχει ξεχωριστή s/pdif έξοδο ή χρησιμοποιεί το line out ανάλογα με το τι επιλέγεις από το software ;
Στη δέυτερη περίπτωση δοκίμασε από τις ρυθμίσεις να επιλέξεις analog output ή αν έχει επιλογή απενεργοποίησης του digital output.
Επισης αν έχεις ψηφιακό ενισχυτή και καλώδιο από minijack σε coaxial rca, δοκίμασε να συνδέσεις τη συγκεκριμένη έξοδο στην ψηφιακή coaxial του ενισχυτή για να δεις αν περνάει σήμα. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει η εν λόγω έξοδος έχει σεταριστεί να λειτουργεί ως ψηφιακή και όχι ως αναλογική και πρέπει να αλλαχθεί.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Λειτουργικό : Kubuntu 24.04 64bit.
Συσκευές-> Πάρα πολλές, θα στο γράψω ανά περίπτωση.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό spirosk » 21 Ιουν 2010, 10:07

Καταρχήν ευχαριστώ για την απάντηση. Το laptop δεν έχει ξεχωριστή έξοδο για το ψηφιακό σήμα s/pdif. (το κόκκινο φως βγαίνει από την ίδια έξοδο αναλογικού ήχου ''ακουστικά''.) Στις ρυθμίσεις ήχου εννοείται ότι έχω επιλέξει Analog stereo dublex ouput/input. Και όσον αφορά τον ενισχυτή, είναι λίγο 'old school' και δεν έχει coaxial line in.
Καμία άλλη ιδέα??? Το άσχημο είναι ότι έχω ξεκινήσει να ξαναχρησιμοποιώ τα xp μόνο και μόνο γι'αυτό το λόγο! Δεν είναι κρίμα?
Άβαταρ μέλους
spirosk
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 21 Ιουν 2010, 20:03

Με ακουστικα ακους τιποτα?
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 21 Ιουν 2010, 20:54

Περιμένοντας κάποια πιο εμπεριστατωμένη απάντηση θα σου έλεγα να πειραματιστείς λίγο με τις επιλογές του analog output. Σε κάποιο thread είχα διαβάσει ότι ανάλογο πρόβλημα είχε λυθεί αλλάζοντας την επιλογή από stereo σε πολυκάναλο.
Είναι απλώς εικασία, δες τι επιλογές σου δίνει και πειραματίσου, δε χάνεις κάτι. Από τη στιγμή που η κάρτα λειτουργούσε σωστά στο παρελθόν και εν μέρει εξακολουθεί να λειτουργεί, προφανώς θέμα κάποιας ρύθμισης είναι, θα βρεθεί.
Tρέξε και ένα alsamixer στο terminal, μήπως το line είναι muted.
Γνώσεις ⇛ Linux: Αν μου δώσεις οδηγίες σε τερματικό δεν τρομάζω ┃ Προγραμματισμός: Καθόλου┃ Αγγλικά: Εξαιρετικά
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό spirosk » 21 Ιουν 2010, 22:42

Αν μπορούσα να ακουσω με τα ακουστικά, κατι θα 'έτρεχε' με τη σύνδεση στον ενισχυτή αλλά δυστυχώς το καλώδιο είναι μια χαρά αφού παίζει κανονικά όταν συνδέσω ένα απλό mp3 player ή και το κινητό μου.

Όσον αφορά τις πολυκάναλες δοκιμές, στο sound απο prefences, έχω μόνο τις επιλογές analog/digital input/output και μόνο stereo. Απο την άλλη, έχω δοκιμάσει όλες τις επιλογές πολυκάναλου και μη ήχου που μου δίνει το audacious χωρίς κανένα αποτέλεσμα. 'Τρεχοντας' alsamixer δεν υπάρχει τίποτα muted και δοκίμασα και την εναλλαγή 2ch - 6ch.

Για να υποδείξω λίγο την απόγνωσή μου... γνωρίζοντας ότι είχα ήχο στην έκδοση 9.04 και 9.10, ξαναφόρμαρα σε 9.10 και προς μεγάλη μου έκπληξη ΔΕΝ είχα ήχο!!! Έπειτα δοκίμασα αναβάθμιση σε 10.04 (η πρώτη εγκατάσταση ήταν καθαρή απο cd) και φυσικά, δεν είχα ήχο... Σήμερα κατέβασα distro fedora 13 και σκέφτομαι να κάνω μια δοκιμή, αν και κάτι μου λέει ότι το πρόβλημα έγκειται σε kernel και δεν θα βρω λύση ούτε με τα fedora.
Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον. Υπάρχει καμία άλλη ιδέα προτού ξεκινήσω τα back up?
Άβαταρ μέλους
spirosk
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό MakisM1 » 22 Ιουν 2010, 13:55

Πριν πας στα δυσκολα, ισως θα ηταν καλυτερο να βεβαιωθεις οτι δεν ειναι κατι απλο (πχ οτι δεν δουλευει το jack sense, γι'αυτο σε ρωτησα για ακουστικα...νομιζω οτι για να κανει sense πρεπει να εχει μια συσκευη απο την αλλη μερια, οχι ενα σκετο καλωδιο).

Εχεις κατεβασει το Gnome AlsaMixer? Αν οχι, κατεβασε το απο το Synaptic. Εχει πολυ περισσοτερες επιλογες και πιο καλο GUI για να δεις μηπως καποια προεπιλογη αχρηστευει το line-out.

Αυτα μπορω να σκεφτω προς το παρον.

Φιλικα

ΜακηςΜ
Γνώσεις ⇛ Linux: Χαμηλο ┃ Προγραμματισμός: Όχι ┃ Αγγλικά: Καλά
Λειτουργικό: Ubuntu 22.04.2 (English) σε HP Pavillion TG01 | Eγκατασταση αναβαθμισμενη απο 20.04
Προδιαγραφές ⇛ Intel i5-1040F @ 2.9 GHz Comet Lake│ RAM 16GB │Καρτα γραφικων: nVidia GTX 1650 Μητρικη: HP 8767
WiFi: rtw_8821ce │ Bluetooth: Not used │ Κάρτα Ήχου: Intel Corporation Comet Lake PCH cAVS│ Αναλυση Οθονης: 3840Χ2160 │ Webcam Logitech C210 USB
Οδηγος για νεοεισερχομενους: http://forum.ubuntu-gr.org/viewtopic.php?f=2&t=279
Άβαταρ μέλους
MakisM1
Επίτιμο μέλος
Επίτιμο μέλος

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό spirosk » 23 Ιουν 2010, 09:29

MakisM1 έγραψε:Πριν πας στα δυσκολα, ισως θα ηταν καλυτερο να βεβαιωθεις οτι δεν ειναι κατι απλο (πχ οτι δεν δουλευει το jack sense, γι'αυτο σε ρωτησα για ακουστικα...νομιζω οτι για να κανει sense πρεπει να εχει μια συσκευη απο την αλλη μερια, οχι ενα σκετο καλωδιο).

Εχεις κατεβασει το Gnome AlsaMixer? Αν οχι, κατεβασε το απο το Synaptic. Εχει πολυ περισσοτερες επιλογες και πιο καλο GUI για να δεις μηπως καποια προεπιλογη αχρηστευει το line-out.

Αυτα μπορω να σκεφτω προς το παρον.

Φιλικα

ΜακηςΜ

Όπα, μισό λεπτό! Τι πάει να πει 'να κάνει sense'? Υποτίθεται πως το 'σήμα', το εύρος των miliVolts, που βγαίνει απο το line out, μπορώ να το κάνω ό,τι θέλω. Είτε το οδηγήσω σε ακουστικά, είτε το περάσω απο ενισχυτή και το σήμα 'ενισχυμένο' οδηγηθεί τελικά σε ηχοστήλες και sub, είτε το συνδέσω σε συσκευή ηχογράφησης, το σήμα παραμένει το ίδιο. Εννοείται πως ένα 'σκέτο' καλώδιο δεν μπορεί να βγάλει ήχο. Χθες παρατήρησα πάντως ότι οι άλλες δύο είσοδοι jack 3,5, της line in και του mic δουλεύουν σωστά. Επίσης, ενώ εισάγω το 'καρφάκι' στην line out, ο ήχος απο τα εσωτερικά ηχεία σταματά. Άρα σαν κύκλωμα, η κάρτα, λειτουργεί κανονικά.

Όσον αφορά το Gnome Alsamixer, ναι το έχω κατεβάσει και δυστυχώς δεν υπάρχει κάτι που να μου δείχνει απενεργοποιημένο το line out, αλλά δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές για να κάνω δοκιμές. Φαντάζομαι ότι το πλήθος των επιλογών που έχεις με το Alsamixer εξαρτάται απο 'τι' κάρτα ήχου διαθέτει κανείς. Σε ένα άλλο laptop, που έχω στη δουλειά, υπάρχει κάρτα Realtek ALC650F και οι επιλογές που μου δίνει το Alsamixer είναι υπερδιπλάσιες...
Όπως και να 'χει, ευχαριστώ για την απάντηση.
Άβαταρ μέλους
spirosk
babeTUX
babeTUX

Εκτύπωση

Δημοσίευσηαπό dim459 » 23 Ιουν 2010, 23:10

Νομίζω ότι είναι άλλο πράγμα η έξοδος ακουστικών και άλλο το line out.
Aν το δεις στο rear panel ενός ενισχυτή η έξοδος ακουστικών θα αντιστοιχούσε σε μια έξοδο pre-out και όχι σε μια line out.
Για να το απλοποιήσω η έξοδος ακουστικών ρυθμίζεται από ένα σύστημα προενίσχυσης ενώ η line out όχι.
Θεωρητικά (και υπό προϋποθέαεις που ξεφεύγουν από το παρόν) η έξοδος ακουστικών θα μπορούσε να περαστεί απευθείας σε τελικό ενισχυτή, ενώ η line out προϋποθέτει την ύπαρξη ενσωμεατωμένου ή αυτόνομου προενισχυτή.
Άβαταρ μέλους
dim459
antiwinTUX
antiwinTUX

Εκτύπωση

Επόμενο

• ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
    ΠΡΟΒΟΛΕΣ
    ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Επιστροφή στο Κάρτες Ήχου / Ήχος