από nikosal » 15 Ιούλ 2010, 19:03
Το μαγαζάκι της γειτονιάς μπορούσε τα προηγούμενα τουλάχιστον χρόνια, τότε με το συρόμενο εκείνο μηχανάκι (η τεχνολογία έχει αλλάξει, το ξέρω) να κάνει χρήση των στοιχείων της κάρτας σου και να σου χρεώσει αγορές. Γνωρίζω δικαστική ιστορία γύρω στο 2000 με τέτοιο περιστατικό και ασφαλώς θα έχουν συμβεί πολλά, τότε, πριν ή μετά. Σήμερα τα στοιχεία της κάρτας περνάνε ηλεκτρονικά από το μηχανάκι του Χ μαγαζιού στην εταιρία που χειρίζεται την κάρτα. Κατά καιρούς με διάφορους τρόπους (όπως θα ξέρετε) υπάρχουν διάφοροι που «κλέβουν» από τις εταιρίες αυτές ή τις τράπεζες στοιχεία χιλιάδων ή και εκατομμυρίων καρτών. Στο ίντερνετ κάνουμε μια συναλλαγή σε ένα ασφαλή σέρβερ που υποθέτω είναι εξίσου ασφαλής με το δίκτυο που ξεκινά από τα μαγαζιά. Για την ακρίβεια, στα μαγαζιά παρεμβαίνει ένας άνθρωπος στον οποίο παραδίδουμε την κάρτα μας για κάποια δευτερόλεπτα ή λεπτά, συνεπώς αυτό είναι ένα έξτρα βήμα που προσθέτει δυνατότητες παραβίασης σε σχέση με το ίντερνετ.
Εν κατακλείδι, κάθε πληρωμή με κάρτα, ακόμα και μέσω ίντερνετ* (την οποία εγώ θεωρώ ασφαλέστερη) μπορεί να παραβιαστεί. Πιο εύκολα, πιο δύσκολα σε σχέση με τα μαγαζιά και τα σούπερ μάρκετ που πάμε αυτοπροσώπως, δεν είμαι σίγουρος. Εκείνο που ήθελα να πω στο προηγούμενο μήνυμά μου είναι
α) 17 χρόνια και 300 συναλλαγές στο ίντερνετ μετά (ίσως λέω λίγες) δεν είχα ποτέ πρόβλημα παράνομης χρέωσης
β) Πρέπει όλοι να γνωρίζουν ότι μπορούν να αρνηθούν χρέωση, την οποία η τράπεζα υποχρεούται να ακυρώσει
*Εννοείται, συναλλαγές στο ίντερνετ κάνω μόνο με εταιρίες που εμπιστεύομαι, που χρησιμοποιούν ασφαλείς σέρβερ κλπ. Προφανώς δεν έχω στείλει ποτέ τα στοιχεία της κάρτας με μέιλ ή τίποτα παρόμοιο.
Desktop στο σπίτι: ubuntu 14.04 σε AMD Athlon II 435X3 (αναβάθμιση) με Samsung SSD 500GB
Desktop στην εργασία windows xp (δυστυχώς!)
Laptop: ubuntu 13.10 σε i3 (new install) με Samsung SSD 250GB
Netbook των τέκνων: lubuntu 13.10 σε Atom 450 (new install)
Smartphone: Android 4.1.2 Jelly Bean σε Samsung Nexus S
Tablet: Android 4.4.2 KitKat σε LG G pad 8.3